Wat zijn feiten? Wat is waarheid?

Screenshot_66

(Door: Wesley J. Smith – Vertaling: “Vederso”)

Google is van plan om de bias [voorkeur/vertekening] van zijn zoekmachines in het voordeel te laten werken van de zogenaamd feitelijke juistheid van de sites waarnaar het linkt. Uit de New Scientist. (zie ook het begrip; algoritme).

Het internet zit vol met afval c.q. rommel. De anti-vaccinatie-websites zijn momenteel het hoofdbestanddeel van Google en de “nieuws”-verhalen die niet op feiten gebaseerd zijn, verspreiden zich als een lopend vuur. Google heeft een oplossing bedacht – het plaatst websites op basis van hun waarachtigheid in een rangorde. Google’s zoekmachine gebruikt momenteel het aantal inkomende links naar een webpagina als een proxy [score] voor de kwaliteit, dat bepaalt waar het verschijnt in de zoekresultaten. Zodat pagina’s waar veel andere sites naar linken hoger zijn gerangschikt. Dit systeem hanteren de zoekmachines zoals we die nu kennen, maar het nadeel is dat websites vol met verkeerde informatie hoog op de ranglijst kunnen stijgen als er maar genoeg mensen zijn die naar hen verwijzen. Een Google-onderzoeksteam is dat model aan het aanpassen om de betrouwbaarheid van een pagina te meten in plaats van zijn reputatie [populariteit] op het web. In plaats van inkomende links te tellen, telt het systeem – dat nog niet bestaat – het aantal onjuiste feiten binnen een pagina. “Een bron die weinig valse feiten bevat, wordt als betrouwbaar beschouwd”, aldus het team.

De score die voor elke pagina wordt berekend is de Knowledge-Based Trust Score [op kennis gebaseerde betrouwbaarheidsscore]. Zoals het oude gezegde gaat; er zijn feiten en er zijn feiten. Vaak worden tegenwoordig een heleboel dingen “feiten” genoemd die dat niet zijn en ze gaan vaak gepaard met verhitte politieke en culturele controverses. Dat is de reden waarom ik denk dat het plan van Google de deur zal openen voor diepgaande politieke, culturele of ideologische vooringenomenheid in wat een neutrale functie zou moeten zijn. Misschien is dat het punt.

Bron:
www.nationalreview.com
Auteur: Wesley J. Smith

Vertaald uit het Engels door:
”Vederso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

17 reacties op Wat zijn feiten? Wat is waarheid?

 1. delamontagne zegt:

  Pas opgedoken film van steunbetuiging voor “IS” in Kopenhagen.
  Dit was 4 dagen voor de moordaanslag in Denemarken.
  Alhoewel ik in geen enkele Scandinavische taal thuis ben, klinkt het geschreeuw voor mij niet erg als een Noordse taal.
  Gelukkig zijn het er niet “zoveel”. !( vredelievenden …! )
  Aan het einde van de film zie je er niet één meer…………….

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   EN allemaal netjes binnen het……drànglint, of hoe heet zoiets?
   Heb ik hier tot nu toe niet gezien. Ergens gelukkig, want dan hadden we met de demo van 10 Augustus jl. óók daaraan moeten geloven.
   En ik vind het bepaald potsierlijk aandoen.
   Hoe zouden de Denen die lui zo gek gekregen hebben? Eerlijk, ik vind het géén gezicht!

   Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @delamontagne: 21.53. uur, op 03/03. Waarom gaan die “haatbaarden”, niet naar hun Noord-Afrikaanse zandbak terug. Dan kunnen deze dwazen volop schreeuwen, moorden en verkrachten! O….wacht het is met instemming van de socialisten en gutmenschen, juist de bedoeling, dat zij deze islam-hobby’s hier gaan uitoefenen!

   Like

  • E. Janssens zegt:

   Ik wou dat ik er aan het begin van de film al geen gezien had. Dat de politie op die ‘betogers’ met de mitraillette tekeer was gegaan. Zou al een pak schelen qua aantallen fundamentalisten in Denemarken. En dan was dit filmpje onbestaand. Maar omdat ik een realist ben, en niet wegkijk: bedankt delamontagne

   Like

 2. windwens zegt:

  Poe hee dus Google bepaald wat echte feiten zijn. Dus als Google gekleurd is in het links of rechts denken of wat dan ook, want dat algoritme is wel gebaseerd op feiten die google er zelf in stopt.
  Dan is dus de opwarming van de aarde is dus altijd waar. Kritische sites zullen dan niet mee genomen worden in het ritme. Het zou beter zijn dat mensen massaal van googel zullen gaan afstappen want de macht wordt te groot.

  Like

 3. Fred zegt:

  Goebels kan tevreden zijn.
  Dit soort ultieme propaganda had zelfs hij zich niet in zijn stoutste dromen kunnen voorstellen.
  Ook George Orwell miste dit.
  De mens is maakbaar als je er maar genoeg propaganda instopt.
  Wie stopt Google?
  De slaven?

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Fred: 22.11. uur, op 03/03. Inderdaad het boek “1984”, van George Orwell is REALITEIT geworden, door toedoen van SOCIALISTEN en POLITIEK-CORRECTE POLITICI.

   Like

 4. Frans Brassens zegt:

  Geheel eens met Windwens (21:59) en Fred (22:11) beide 3 maart.
  Deze ontwikkeling betreft manipulatie ten behoeve van ‘gewenst denken’.
  Een verdere machtsgreep van ‘Big Brother’.

  Like

 5. lucky bee zegt:

  Iran heeft meer olie als ze zelf kunnen gebruiken.dt is een Feit. Waar om willen ze dan atoom energie hebben?Israel ligt in hun maagd midden in dar al Islam , het moet weg.Atoom bom kan hier aan helpen.Legende?

  Like

 6. Met referte aan een interview van mw van Dijck bij het tijdschrift Filosofie over haar boek The Culture of Connectivity
  Het kapitalisme is in twee elkaar bestrijdende soorten verdeeld:
  1 het monopolie syndicale kapitalisme en
  2. het venture innovatieve kapitalisme.
  Mw van Dijck verward die tegenstelling door aan het monopolie kapitalisme de kenmerken te geven van het innovatieve venture kapitalisme.
  2. De dialectiek van Aristoteles ondescheidde in het polytheisme en metafysica tussen deductie en inductie. (De dialectiek is door Hegel toegepast op de natiestaat en door Marx op de arbeidswaardentheorie. Marx wilde met het positivistische D-M quasi wetenschappelijk ‘bewijzen’ dat er een ‘klasse’ van arbeiders bestond. Deze historisch eeuwenoude maatschappelijke en electoraal uiterst polemische valse voorstelling stond dan tegenover de zogenaamde kapitalistenklasse.
  Maar er zijn twee klassen kapitalisten en de arbeiders zijn daarbij zeker geen klasse.
  De kapitalisten zijn producenten en de arbeiders zijn re-producenten en consumenten. In de toekomst zijn de robots de reproducenten en de arbeiders louter consumenten.
  Tegenwoordig is de deductieve methode gedefinieerd om uit een (sociale) theorie met behulp van inductieve statistiek (positivisme August Comte) door een centraal bureau een gewenst socialistisch dagelijks gedrag en praktijk er bij te verzinnen.
  De inductieve methode daarentegen leidt van een waargenomen fenomeen een mogelijke falsifieerbare wetmatigheid af. Volgens Popper zijn allerlei theorieën onwetenschappelijk, omdat ze niet te weerleggen zijn. Dit geldt bij uitstek voor veel religieuze theorieën.
  http://fd.nl/economie-politiek/1095249/hoogleraar-mediastudies-benoemd-tot-voorzitter-knaw#comments
  http://www.filosofie.nl/nl/content/40588/delen-is-de-norm-geworden-privacy-de-uitzondering.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s