Ze geven zich niet zonder slag of stoot over

Screenshot_68

Assyrische christenen in Syrië: hun thuisland verdedigen

(Door: Fabian Schmidt-Ahmad – Vertaling: E.J. Bron)

De Oriëntaalse christenheid, voor de islam nog over het gehele Midden- en Nabije Oosten verbreid, dient, als het aan de radicaalislamitische militie “Islamitische Staat” (IS) ligt, compleet te verdwijnen. Maar de door hen rechtstreeks bedreigde christenen, hoofdzakelijk Assyriërs, zijn niet bereid zich zonder slag of stoot te laten uitroeien. Bijna onopgemerkt door de Europese publieke opinie zijn er in de oorlogsgebieden inmiddels christelijke milities gevormd. Er is echter nauwelijks iets bekend over hun aantal en uitrusting.

In de rechtsvrije ruimte Syrië met zijn ondertussen duizenden milities werd als reactie op het IS-offensief in januari 2013 de Assyrische Militaire Raad (Mawtbo Fulhoyo Suryoyo – MFS) opgericht, een gewapende tak van de Assyrische Eenheidspartij, die vooral in het noordoosten van het land de bescherming van de tussen de fronten terechtgekomen christenen op zich neemt. Deze bescherming vindt plaats door de Assyrische veiligheidspolitie Sutoro, die naar eigen zeggen over meer dan duizend leden beschikt.

Militaire samenwerking met de Koerden

Een afsplitsing van de Sutoro in de Syrisch-Turkse grensstad Qamischli werkt samen met de Syrische staatspresident Baschar al-Assad. De overige christelijke milities zijn over het algemeen toegevoegd aan Koerdische strijdkrachten. De MFS liet zich in januari 2014 officieel ressorteren onder de Koerdische volksverdediging (YPG), die inmiddels de opleiding van de christelijke strijders op zich zou hebben genomen.

Ook in het geïmplodeerde Irak werken Assyrische christenen samen met de militair meer ervaren Koerden. Enkele van de Assyrische milities van Ninive, die optreden als Niniveh Plain Protection Units (NPU) en waartoe naar eigen zeggen inmiddels meer dan 5.000 rekruten en opgeleide strijders behoren, werken samen met de Koerdische Peschmerga. Net zoals de MFS zouden de NPU inmiddels eigen opleidingskampen in hun kerngebieden rondom Mosul hebben.

VS zetten in de strijd tegen IS in op milities

Ondersteuning vinden de milities in de Verenigde Staten van Amerika. In een oproep in januari 2015 riepen de congresleden Mark Kirk (Republikeinen) en Richard J. Durbin (Democraten) de Amerikaanse minister van buitenlandse Zaken John Kerry op om de NPU te steunen. De actuele Amerikaanse militaire begroting trekt op dit moment 1,6 miljard dollar uit voor de opleiding en ondersteuning van anti-IS milities. Daar moeten nu ook christelijke milities bijkomen. Alleen al in het stadsgebied Chicago zouden inmiddels 80.000 Assyriërs wonen. Hun financieel gezien sterke gemeenschap betaalt de opleiding van christelijke milities door een Amerikaanse beveiligingsfirma.

De ex-soldaat Brett vecht zelf voor de Assyriërs in Syrië. Voor zijn militie, de Dwekh Nawscha, heeft hij minstens vijf andere Amerikaanse veteranen gerekruteerd. Ook deze militie werkt samen met de Koerden. Maar ondanks de nauwe samenwerking bestaan er ook spanningen. De Vlakte van Ninive is te midden van het Koerdische vestigingsgebied de enige regio, waarin christenen nog de meerderheid vormen. Een ergernis voor Koerdische nationalisten, die het vruchtbare land graag bij een eigen staat willen inlijven.

Een trauma dat heel diep zit

Steeds opnieuw verwijten de Assyriërs de nationalistische Koerden dat hen de moorden van IS heel goed uit zouden komen. Per slot van rekening is voor Assyrische christenen 24 april een herdenkingsdag van de Jong-Turkse volkerenmoord van 1915, waarvan behalve anderhalf miljoen christelijke Armeniërs ook ongeveer een half miljoen Assyriërs het slachtoffer werden. De bloedbaden werden vaak gepleegd door Koerden, die zo hun bezit konden uitbreiden. Een trauma dat diep zit. Toen de Peschmerga zich voor het offensief van de IS zonder te vechten  terugtrok, zat door voor de achterblijvende Assyriërs de bedoeling achter om voorgoed de etnische verhoudingen te veranderen.

Wanneer daarom christelijke milities inmiddels onder Koerdisch commando in militaire acties tegen de IS zijn ingebonden, dan zou de belangstelling wel eens kunnen afnemen met het voortschrijdende militaire succes. Maar het ongebroken bewustzijn om een grote naam te verdedigen, blijft. Het Aramees als taal van Jezus Christus. De eerste liturgie in het jaar 31. De zon te midden van een ster: Christus, die waakt over het land Assyrië. De zich uitbreidende golven als de drie rivieren Eufraat, Tigris en Zawa, die door de wieg van de beschaving stromen.

Herinneringen aan de eerste kruistocht

Stond de Oriëntaalse christenheid al niet eerder voor de afgrond? Onder Chosrau II. overrompelden de troepen van het sterk geworden Perzische rijk vanaf 610 het ene christelijk gebied na het andere. In 614 lukte het hen Jeruzalem te veroveren en een van de belangrijkste relikwieën van de christenheid, een deel van het kruis, mee te nemen. Teveel voor de bijna overwonnen christenen. Voor het eerst verenigd, versloegen ze in 628 de Perzen in de eerste kruistocht van de geschiedenis vernietigend – bij Ninive.

Het zijn overleveringen zoals deze die de Assyrische christenen naar de wapens doen grijpen. Dat, en de ervaring altijd tot een religieuze minderheid behoord te hebben. Want anders dan de grote christelijke confessies zijn de tegenwoordig wereldwijd ongeveer 300.000 Assyriërs in hun hoofdzakelijk met Rome verenigde gemeenten nooit staatskerk geweest. Altijd moesten ze heersers dulden, die hen de ene keer wat meer, maar vaak ook minder goed gezind waren. Al deze bedreigingen bereiken nu hun hoogtepunt in de terreur van de IS.

Na de bloedbaden in de afgelopen jaren leeft nog maar de helft van de Assyrische christenen in Syrië en Irak.

Bron:
http://jungefreiheit.de
Auteur: Fabian Schmidt-Ahmad

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Barbarisme, Christendom, christenhaat, Christenvervolging, Historie, Irak, ISIS, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, Koerden, Krankzinnigheid, Moslims, Syrië. Bookmark de permalink .

16 reacties op Ze geven zich niet zonder slag of stoot over

 1. jantjeuitnl zegt:

  Hebben ze geen gironummer?
  Dat is de enige groep in het Midden-Oosten, buiten Israël, die ik wel zou willen steunen.
  Vroeger woonden er buiten Israël in het MO ook nog wel Joden, maar die zijn bijna allemaal al vermoord door die moslim beesten.

  Like

  • margit zegt:

   Je kan ze steunen via pay pall en http://www.gofundme.com/ISSE-s4
   Pay pall is improvethesituation@hotmail.com
   Je kan 2 soldaten van Dwekh Nawscha vinden op facebook , Tim Locks en Brett Royales. Op hun facebook profiel vind je veel info over wat ze daar doen en hoe je ze kan ondersteunen… Ook voor aanmeldingen vrijwilligers kun je terecht op deze pagina’s.

   Like

  • lucky bee zegt:

   De enige die de Christenen beschermd is Assad de Alevit.Dat door onze media verduiveld wordt.

   Like

  • Anna zegt:

   Niet allemaal vermoord……. wel veel in Syrie zijn er sinds 1943, 17.000 joden ” verdwenen”
   Maar vele Joden zijn vanuit de omliggende landen in het Midden Oosten na 1948 naar Israel getrokken. Hun aantal bedraagt ongeveer ( 700.000) net zoveel Joden zijn naar hun nieuwe staat getrokken als Arabieren/(Palestijnen) ( had toen nog nooit iemand van gehoord) die zijn weggetrokken uit Israel na de stichting van het land israel. Dit wordt ” gemakshalve” nooit vermeld. Het grote verschil is dat Joden zich wel vestigden en een toekomst begonnen op te bouwen ( met als resultaat een machtig democratisch modern vrij land ) maar dat de Arabische vluchtelingen zich niet vestigden, en nog altijd uit de zeer royale ruif van de gemeenschap (V.N en zeer veel NGO’s) eten en zelfs nog geld overhouden om oorlog van dat geld kunnen voeren.

   In 1991 trokken 15.000 joden uit Ethiopië naar Israël.
   Sinds 1948 meer dan 300.000 joden uit Marokko naar Israël gekomen.
   Uit Tunesië zijn 50.000 joden geëmigreerd naar Israël.
   Uit Irak zijn alle 130.000 joden na het stichten van de staat geëmigreerd naar Israel.
   In Egypte was vlgs. een hoge leger officier geen plaats voor Joden dus zijn ze allemaal of gemarteld of weg getrokken.
   Uit Jemen zijn 50.000 joden met een vliegtuig door de lucht naar israel gebracht.
   Omdat het boek Jesaja beloofd ” zij zullen opstijgen met vleugelen van een arend” gingen ze gerust aan boord van het vliegtuig .
   Tot ontsteltenis van de piloot gingen sommigen van hen een vuur ontsteken om hun voedsel te koken.

   Like

 2. 4sjun zegt:

  Van deze mensen valt nu al op te steken wat we nodig hebben om bij de komende strijd in de binnensteden van Europa te overwinnen. Denk niet dat het in West Europa anders wordt dan in Bosnie en Kosovo waar eveneens de strategie van de baarmoeder en de migratie gedurende decennia is ingezet om de demografische samenstelling van de bevolking te veranderen. Wie de vrede en de daarin gegroeide verworvenheden liefheeft, bereidt zich tijdig voor op oorlog.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @4sjun: 23.30. uur, op 03/03. Inderdaad wat U zegt. De oude Romeinen zeden precies hetzelfde: ” Si vis pacem, para bellum”. “Wie vrede wenst, bereide zich voor op oorlog”.

   Like

 3. Roni zegt:

  En dan zie ik hier in mijn stad Assyriers hun kinderen op allochtone scholen stoppen met overwegend Marokkanen………..hoe wrang kan geschiedenis dan zijn denk ik dan maar.

  Like

 4. Een foutje ben ik tegen gekomen en dat is dat er 300.000 Assyriers zijn.Ik vermoedt dat het betrekking heeft in op de Nineve-vlakte.Wereldwijd zijn het paar miljoen die over alle continenten verdreven zij.Hopenlijk bouwen wij een nieuwe Israel in het hart van Mesopotamie.

  Like

 5. Voor de gelovigen onder ons ,volgens de profeet Jesaja :Er zal een heerbaan zijn tussen Israel en Assur.Assur is …….(vers24).

  Like

 6. Anneke zegt:

  Laten we vurig bidden vr deze Assyrische broeders en zusters!!! Diep respect vr deze krachtige strijders, volop omringt door gevaar en toch sterke krijgslieden zijn en blijven. Wonderbaarlijk!!!

  Like

 7. Chaldeans heeft 6 nieuwe foto’s toegevoegd.
  7 uur ·

  Like

 8. Jan zegt:

  Tafelvoetbal alleen met figuren met afgesneden koppen:

  ISIS Fatwa Allows Foosball Only With Beheaded Figurines So They Don’t Look Like Statues Or A Clean Shaven Mohammed…
  A fatwa issued by the so-called Islamic State (Isis) allows militants to play table football in their free time, provided that the figures are decapitated.

  As far as table football is concerned, IS fighters can enjoy the game as long as “the head is cut off from the original part of the game [i.e. the head is cut off from the figurines so they don’t look like statues]”.[…]
  http://www.abna24.com/english/service/middle-east-west-asia/archive/2015/03/03/674474/story.html

  Like

 9. Jan Wandelaar zegt:

  +
  http://www.dutchfreepress.nl/essay-turkse-dichter-en-ex-moslim-genocide-de-naam-van-allah/
  +
  +

  +

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s