Media: David tegen Goliath

Screenshot_2

(Door: Marcel Grasnick – Vertaling: E.J. Bron)

Veel kleine schrijvers, bloggers en tijdschriften hebben zichzelf voor een uitdaging van bijna Bijbelse omvang geplaatst, niet tegen windmolens, maar wel tegen Goliath. Sinds het steeds duidelijker wordt dat de “kwaliteitspers” media zonder kwaliteit worden, is er sprake van steeds meer kritische stemmen in allerlei formaat. Wegbereiders en groot in kleine stijl zijn daarbij vermoedelijk de vele kleine bloggers, die persmeldingen kritisch op de korrel nemen.

Zo krijgt de tegenpool van de zogenaamde “leugenpers” steeds meer vaste voet en wordt steeds belangrijker. De media hebben hun vertrouwensbonus verspeeld, die ze eeuwenlang hebben opgebouwd – en dat in korte tijd. Waren in het begin van de 19e eeuw kranten nog van immense betekenis, ze vervallen nu tot betekenisloosheid. Zeker, vaktijdschriften zullen op hun terrein altijd belangrijk blijven – maar de gewone kranten krijgen nu een probleem.

Het internet is niet geheel onschuldig aan hun misère. Maar wie lichtzinnig met de vertrouwensbonus van de lezer speelt, hoeft niet verbaasd te zijn dat de oplagen steeds kleiner worden. De generatie “analoog” sterft langzamerhand uit, de generatie “digitaal” heeft al lang het roer overgenomen. Terwijl men vele jaren geleden in het openbaar vervoer nog over kranten struikelde, zitten steeds meer mensen met een klein tablet in de hand in de trein, metro, bus of tram en bladeren bliksemsnel door de digitale media, die niet alleen gevormd worden door de grote mediaconcerns.

Terwijl de overbrenging van nieuws door kleinere online magazines of blogs helemaal niet zo eenvoudig is. De concurrentie is te groot, ook al is er bij hen sprake van een veel grotere samenhang dan bij de mediaconcerns, die elkaar graag wederzijds proberen uit te spelen. Partnerschappen zijn de kleintjes, die noodlottig worden voor de grote kranten.

Of alles wat de kleine blogs en online magazines brengen wel zin heeft, dat beslissen de blijvende en komende lezers. Maar ze vormen inmiddels een macht, waartegen  de grote mediaportalen zich niet helemaal kunnen weren. Vele kleine speldenprikken kunnen ontzettend irritant zijn. En veel kleine spelden zijn al groot geworden…

Terwijl veel journalisten het nog steeds hebben over een identiteitscrisis van de media, zelfbenoemde kenners van de materie al oreren over een samenspel van de beide tegenpartijen, doet echter pas de geoefende blik van een lezer herkennen dat de rol van de klassieke media is uitgespeeld, dat ze gemeden worden en alleen nog gebruikt worden voor “grove” nieuwsgaring, om deze dan later online te verifiëren en/of te becommentariëren. Eveneens wijzen nog steeds veel kritische stemmen in de comments van de mediaportalen erop dat de ontevredenheid met de klassieke journalistiek nog altijd extreem groot is. Geheel volgens het motto: wie eenmaal liegt, gelooft men niet (meer).

Vrije pers tegen gevestigde media. De vrije pers is nog steeds in opmars en biedt het gevestigde systeem steeds meer het hoofd. Het is nog slechts een kwestie van tijd hoe lang de massamedia zich dit zullen laten welgevallen. Wanneer komt de censuur? Wanneer worden uiterst actieve en kritische stemmen tot zwijgen gebracht? Het systeem is instabiel.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marcel Grasnick

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in mainstream-media. Bookmark de permalink .

16 reacties op Media: David tegen Goliath

 1. joopklepzeiker zegt:

  Maar wie is nu eigenlijk de goliath en wie de david ??

  Like

 2. Jean zegt:

  De kleine David kan veel grote Goliaths verslaan door gewoon de zwakke plek te raken, als nu alle Davids geen enkele linkse krant meer kopen zullen de verraders snel inzien vanwaar het eten komt…
  Ik koop nooit een linkse krant zelfs nog niet om afval in op te bergen.

  Like

  • joopklepzeiker zegt:

   Het magische woord ; VRIJ INTERNET !!!

   Vergeet de rest, kan ik wel 1000 argumenten voor opnoemen.

   Wat weet je van de laatste pogingen tot het beperken van het internet.

   Nee ik ga het niet opzoeken voor je.

   Je hangt nog in het verleden, zeg maar papier en subsidie .

   Maar ik geeft toe je bent aardig op weg.

   Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Jean: 21.58. uur, op 08/03. Precies Jean. Ik heb het “leugenaartje”, ” de Telegraaf”, ook opgezegd. Ik walg van de hele huidige pers, de gevestigde dus, die KONTKRUIPEN met de VERRADERS in Den Haag en Brussel, en de Islamisering zelfs toejuichen. Deze pers zou de goedkeuring van Dr. Goebbels hebben gehad, tussen 1933-1945, het NSDAP rijk!

   Like

  • lucky bee zegt:

   Ik kkrijg ze gewoon gratisch thuis?Ik weet meestal niet wat ik er mee moet doen ,wegsmijten dus.

   Like

   • BertG. zegt:

    Is het iemand wel eens opgevallen dat wanneer hij een arabische naam of een voorbeeld uit de koran haalt, hij dit doet zonder ook maar 1 taalfout.
    Wat dat betreft wederom vergelijkbaar met een moslim, schijt hebben aan de Nederlandse taal en schrijf gewoontes. Zelfs de wetten want er is er maar 1 die hij erkend als leider.
    Wat mij betreft ben je gewoon een stiekeme moslim. Ik heb je allang door.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @BertG., 11.52u.: Zeker Bert: Iedereen hier, die daar enigszins alert op is, is dat al eens opgevallen.
    Ik kan me zelfs herinneren, dat E. J., nu zeker zo ’n anderhalf jaar geleden, het bij de één of andere gelegenheid eens helemaal met hem gehad had, hem bezwoor, dat er een ban zou dreigen bij meer van ‘dat soort opmerkingen’ en er iets aan toevoegde in de geest van: “En verder verzoek ik je dringend, wat meer aandacht te besteden aan je spelling, het komt over als onverschilligheid. Want ga me niet vertellen, dat je dyslectisch bent!”
    Grote kans, dat E. J. zich dat zelf niet meer herinnert, maar i k weet het nog: Het was te karakteristiek om te vergeten.

    Like

 3. Jan Wandelaar zegt:

  David tegen Goliath

  Like

 4. Robby E. zegt:

  Deze meneer kan het veel beter vertellen dan ik, maar een tijd geleden voorspelde ik al dat internet de macht van de aloude machthebbers op den duur zal ondergraven op het helaas verdwenen Polinco.
  Het verbaast me trouwens dat internet nog niet door de machthebbers gecensureerd wordt.
  Maar daar zal ongetwijfeld achter de schermen al aan gewerkt worden!

  In China en Turkije is het al zover.

  Like

 5. exmarineman zegt:

  de MSM en de kranten nemen ook veel te veel en te vaak de berichten kritiekloos over van de zgn persbureau’s zoals het ANP. Weinig tot geen eigen onderzoek noch kritische vragen richting die persbureau’s. Maar helaas worden ook de leerlingen éénzijdig opgeleid en zo gaat de kwaliteit en de “neutrale” verslaggeving te gronde. Kan en wil een journalist nog wel “neutraal” berichten???? Voor wie en wat werkt hij, kan hij/zij zijn/haar eigen (politieke) gevoelens daarbij volledig wegdenken…??? Daarom moet het publiek ook meerdere kranten/media lezen/beluisteren/bekijken om zich ZELF een mening te vormen.

  Like

 6. Anneke zegt:

  World Wide Web…..666 Gevangen in een professioneel gesponnen web. “Niets is er nog geheim, Big Brother (Bad-Men Satan) is watching us all”.

  Like

 7. Net zoals onze linkse politici, hebben de (door links gesubsidieerde) media lak aan de waarheid! Iedereen met een beetje gezond verstand prikt door die met gebakken lucht gevulde ballonnen! Maar zolang er nog steeds groepen halve analfabeten zijn die hun verhalen als zoete koek slikken en zolang de subsidies rijkelijk blijven stromen, zullen deze sprookjesvertellers het volk proberen te manipuleren…

  Like

 8. Republikein zegt:

  Je bent top Joop, lach me soms te barsten.
  Dan het ene oor in en het andere uit.

  Like

  • joopklepzeiker zegt:

   dat heb je zo maar, en is volkomen logisch als er niet tussen de oren zit anders dan een
   ontvankelijke humor klier.

   Je kan zaaien wat je wil, maar elk zaadje heeft vruchtbare grond nodig .

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s