Humanitair, dom, gevaarlijk

Screenshot_13

(Door: Eugen Sorg – Vertaling: E.J. Bron)

De val van de Libische dictator Muammar al-Gaddhafi door een westerse interventie heeft tot een fiasco geleid: Libië verzinkt in de chaos, alleen al in de omgeving van Tripolis werden sinds de “bevrijding” 300 milities geteld. Een commentaar.

Midden februari schokte een nieuwe video van de bloedmoslims van de “Islamitische Staat” (IS) de geciviliseerde wereld. De video laat de onthoofding van 21 Kopten uit Egypte zien. Toneel van de rituele moord op de christelijke gastarbeiders was het Middellandse Zeestrand bij Tripolis, de hoofdstad van Libië. Dit zou een boodschap aan “de natie van het kruis” zijn, verkondigt de video. Er zou alleen sprake van veiligheid zijn wanneer “men zich aan de islam onderwerpt”. En weldra zou men ook “Rome veroveren”. Daarna zie je hoe het bloed in de zee stroomt, zich uitbreidt naar het noorden, richting Italië, dat slechts enkele honderden kilometers ver verwijderd ligt.

Vier jaar geleden was het in het kader van de “Arabische Lente” in verschillende steden in Libië tot demonstraties tegen het regime van kolonel Gaddhafi gekomen. Deze reageerde met de aan het land eigen harde onderdrukking, wat door de westerse media met toenemende verontwaardiging werd becommentarieerd. Vooral de door Gadhaffi´s troepen omsingelde havenstad Misrata werd het symbool voor de oorlog van de duisterling tegen het naar vrijheid smachtende volk. Er zou een gigantisch bloedbad komen, werd voorspeld, de dictator zou strooibommen tegen de burgerbevolking inzetten, het Westen zou niet opnieuw mogen toekijken en zich mede schuldig maken zoals destijds in Rwanda, Bosnië, Darfur.

Geen materiële motivering

De druk op de politici nam toe, maar ook de verzoeking om zichzelf door een snelle militaire interventie als goede en vastberaden staatsmannen te presenteren en de eigen resultaten in de peilingen te verhogen. Met de zegen van de VN-veiligheidsraad en onder leiding van de Amerikanen, met krachtige ondersteuning van de Britten en de Fransen, begon de NAVO op 12 maart 2011 haar luchtaanvallen op Libië. Er bestond geen materiële motivering voor de operatie. Het Westen werd niet door Gadhaffi bedreigd en er stonden in Libië geen nationale belangen op het spel. Gaddhafi had zowel zijn atomaire ambities evenals zijn internationale terreursponsoring al lang opgegeven, en als olieleverancier was hij net zo betrouwbaar als wachter tegen het extreme Jihadisme. De militaire actie werd gerechtvaardigd als morele handeling, als “humanitaire interventie” om onschuldige mensen te redden.

Zeven maanden en 20.000 luchtaanvallen later was het regime verpulverd en Gaddhafi dood – gespietst en doodgeslagen door de meute. “Wij kwamen, wij zagen, hij stierf”, pochte de minister van Buitenlandse Zaken Hillary clinton. En de “New York Times” schreef dat “de Amerikaanse tactiek in Libië model zou kunnen staan voor andere inspanningen”, ja, een “essentiële overwinning van de Obama-doctrine voor het Midden-Oosten. De Britse minister-president David Cameron op zijn beurt, zij aan zij met de tevreden grijnzende Nicolas Sarkozy, feliciteerde in een toespraak in Benghazi het Libische volk en vooral zichzelf “jullie land bevrijd” te hebben en zodoende de voorwaarden gecreëerd te hebben de “democratie op te bouwen”. Zelfs de linkse “Guardian” prees Cameron ervoor “de loop van de geschiedenis veranderd te hebben”.

Land met twee regeringen

Een jaar later werd de Amerikaanse ambassade in Benghazi door islamitische extremisten in brand gestoken en de ambassadeur en drie van zijn medewerkers vermoord. De daders lopen nog steeds vrij rond. In het tweede jaar na de “bevrijding” werden alleen al in de omgeving van Tripolis 300 verschillende milities geteld. Tegenwoordig heeft het land twee regeringen. De ene heeft zich verschanst in een gepantserde Griekse autoveerboot in de haven van Tobroek. De andere – een wilde bende radicale islamieten – resideert in Tripolis. Beide beweren de legitieme autoriteit te zijn. Om de rest van het land wordt gevochten door bandieten en rivaliserende terroristische groeperingen zoals de IS, die o.a. in Benghazi vaste voet heeft gekregen, waar ook een emiraat werd uitgeroepen.

De NAVO had een autoritaire, maar functionerende staat vernietigd en een chaos achtergelaten. Alleen al in de afgelopen 18 maanden zou een derde deel van de bevolking naar Tunesië zijn gevlucht. De “humanitaire interventie” was een gigantisch, schandalig fiasco. Maar sinds de overwinningsfeesten hoor je niets meer van Obama, Cameron en consorten. Alleen al om de eigen eer te redden zouden de kranten hen aan hun verantwoordelijkheid moeten herinneren en aan hun morele schaamteloosheid om net te doen alsof het land, dat zij in de hel gegooid hebben, hen niets meer aangaat.

Bron:
http://bazonline.ch
Auteur: Eugen Sorg

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", "Religie van de vrede", Barbarisme, demoniseren, Desinformatie, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hypocrisie, ISIS, Islam, islam-collaboratie, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Jihad, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Libië, mainstream-media, Moslims, NAVO, nieuw fascisme, Obama, politici, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, Terrorisme, Verenigde Naties, VS. Bookmark de permalink .

19 reacties op Humanitair, dom, gevaarlijk

 1. bobzelf zegt:

  ja, ook hier ziet u als de geliefde USA de geweldige democratie komen brengen !!

  heerlijk, II LOVE USA !!!!!!

  ja. Ghadaffi wilde geen Dollars meer voor zijn olie , en dan komt ome Bomboma effe langs !!

  nou Pennings en Jan kom er maar in !!!

  na vietnam
  Afghanistan
  Irak ook iets met olie en geen dollars meer, ,nou dan heb je nucliaire wapens ???
  Egypte
  Lybie
  egypte
  syrie
  Yougoslavie
  Ukraine

  en nog een 214 oorlogen in 200 jaar, na het uitroeien van een paar miljoen Indianen

  mijne heren Jan en Pennings, de grote Martien Pennings

  dit zijn geen 1900-1908 – 1940 verhalen hee, dit is nu !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  kom het effe uitleggen

  dat die pleuris Putin , niet deugd !!!

  EN NOU NIET WEGKRUIPEN HE, GROTE MUIL DUS NU UIT KOMEN LEGGEN

  AAN OME BOB , MARIA, IGOR EN NOG WAT PUTIN LOVERS

  en de rest van de reageerders !!

  WHAHAHAHAHA

  ZAL WEL DOODSTIL BLIJVEN

  GR. BOB

  ,

  Like

 2. Jaan zegt:

  Het plan om Libië aan te vallen kwam van Sarkozy, de toenmalige Franse president. Er was geen enkele logische reden om Libië aan te vallen. Ghadaffi had het land onder controle, Er was welvaart in Libië. Ghadaffi bedreigde het Westen niet (meer) en had het terrorisme afgezworen. Hij ging op staatsbezoeken zoals bij Berlusconi in Italië en bij Sarkozy in Frankrijk in 2007. Er gaan geruchten, dat hij veel geld gegeven heeft aan de verkiezing(en) van Sarkozy. Ook zegt men, dat er zich in 2007 onaangenaamheden hebben voorgedaan tussen Ghadaffi en Sarkozy. Toen de Arabische Lente begon erkende Sarkozy al snel de trgrting van de opstandelingen als wettig gezag. Met Cameron kwam hij tot het plan van een no-fly zone boven Libië. Het plan om Ghadaffi te wippen kwam voort uit een persoonlijke vijandschap van Sarkozy.
  Een zwakke leider als Obama ging mee in het verhaal om de Libische bevolking te beschermen en stelde zijn leger ter beschikking om Ghadaffi door toekomstige IS beulen te laten verjagen.
  Het klopt wat de schrijver zegt. Om zogenaamd de burgerbevolking te redden werd Ghadaffi verjaagd. Nu het destijds rijke Libië vervallen is tot chaos hoor je Obama en Cameron niet meer. Wat een verstandige leiders hebben wij toch?
  Daar kun je een oorlog me ontketenen, winnen niet natuurlijk.

  Like

 3. E. Janssens zegt:

  Deze actie had niks met humanitaire doeleinden te maken. De VS en Groot-Brittannië waren er op uit chaos te creëren en het ganse Midden-Oosten te destabiliseren met als hoofddoel Iran te imponeren en intimideren. Men kon weten dat deze chaos op andere landen als Egypte en Syrië zou overslaan, maar dat was net de bedoeling. De regimes van Moebarak, Assad en Khadaffi, die vrij goed functioneerden, waren een doorn in het oog van ‘de vrije wereld’ die liefst in die te goed gestructureerde pot roerden. De Brzezińskidoctrine deed eens te meer opgang..
  Sarkozy had daarbij een eigen agenda, hij had nog een rekeningetje met Khadaffi te vereffenen; die ermee dreigde zijn eerdere gift aan Sarkozy van 50 miljoen euro bekend te maken. Vermits het om illegaal campagnegeld ging moest dhr. Khadaffi gevat en vermoord worden. Mission accomplished. Sarkozy werd nadien eventjes met de handboeien in een wagen weggeleid, maar na de aanslagen in Parijs begin dit jaar dook hij schaamteloos op in de voorste rij van de Charliebetoging. Ook kandideert hij opnieuw naar het volgende presidentschap. Wie zal hem deze keer financieren? Kim Jong-un? Abu Bakr al-Baghdadi? Of wordt het gewoon de linkse vleugel van de EU in een poging Marine Le Pen van de macht weg te houden? Wie zal het zeggen?

  Like

 4. dgneree zegt:

  afghanistan
  Irak
  Lybië
  Syrië
  Vier landen die terug naar de middeleeuwen zijn geholpen
  en Oekraïne is hard op weg.

  Like

  • bobzelf zegt:

   kan je wel zeggen ja,

   en allemaal door de vrienden van Jan en iskariot !!!

   ook hier moet de “”DEMOCRATIE “” GEBRACHT WORDEN !!

   1 klein probleem, er ligt een grote russische beer te wachten !!

   was niet op gerekend, dus ook geen punten , natuurlijk !!

   Russische agressie , er gaan 3000 USA SOLDATEN EFFE OEFENEN IN DE

   BALTISCHE STATEN , WHAHAHAHAHAHAHA

   en de tanks etc laten ze achter, dat gesleep iedere keer ?? ZO’N GEDOE !!

   whahahahahahahahaha

   en dan verbaast blijven kijken , als er straks weer Russische troepenbewegingen zijn in RUSLAND !!! LANGS DE RUSSISCHE GRENS !!

   dat mag niet , agressie opwekken is dat !!

   maar misschien dat jan nog iets kan plaatsen uit zijn emmers braaksel

   beetje rond 1900 , 1914, 1949 , Stalin , de ouwe Iwan de verschrikkelijke
   Chroetsjev , lenin , arie de wipper ???

   kijken wat er gebeurd, :
   Jantje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   PUTIN , PUTIN , PUTIN , KRIM , KRIM , KRIM , HOLOMODOR, HOLOMODOR

   nou laat maar komen die oorkaan

   doei bob

   Like

 5. tijluylenspiegel zegt:

  Elke interventie in enig land in Arabierië is gedoemd te mislukken, tuurlijk je kunt een despoot verjagen of vermoorden maar met een bevolking van louter imbecielen helpt dat voor geen meter. Zelfs als de olie de uiteindelijke trigger was om Khadaffi om te brengen laten we niet vergeten dat de man zelf ook niet helemaal goed bij zijn oliebol was.
  Desondanks was “ingrijpen” een verkeerde keus want hij wist wel de imbeciele massa onder controle te houden, hetzelfde gold voor Saddam Hoessein.
  Het hele Midden-Oosten, Israël uitgezonderd, is verloren gebied, laat ze het zelf uitknokken, zet er een hek omheen en kijk over een paar decennia eens wie er nog leeft, veel kunnen het er dan niet meer zijn.
  Laten we wel wezen, het is louter aan de olievondsten te danken dat het Midden-Oosten niet continu door hongersnood geteisterd worden, ze hebben geen landbouw geen veeteelt geen industrie.
  Behalve dan de olie-industrie, de olie wordt geboord door westerlingen, de olie wordt getransporteerd door westerlingen, de olie wordt geraffineerd door westerlingen, het enige dat de Arabieren doen is hun hand ophouden.

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Beste reageerders OLIE is en was het SLEUTELWOORD, in deze kwestie. Omdat Khadaffy de Dollar meer wenste als betaalmiddel voor de afgenomen OLIE door de USA en Europa, werd Khadaffy dus aangepakt. De mensen interesseerden Obama, Sarkozy en Cameron voor geen meter. Machthebbers hebben meestal niet veel op met hun eigen of ander volk. Of ze nu Putin of Obama heten, maakt dan niets uit. Alleen is de werkelijkheid zo dat WIJ BURGERS nu opgezadeld zitten met de gevolgen. Dag aan dag komen vanuit Lybië en andere Noord-Afrikaanse landen schepen vol zogenaamde asielzoekers naar Europa, en NU is er GEEN KHADAFFY meer om ZE tegen te houden. Ik walg van de hele politieke bende, van “links tot rechts”, die ONS in deze ELLENDE hebben gestort. De ELLENDE van MOSLIMINVASIE en GELUKSZOEKERSINVASIE. Dat voor alle duidelijkheid.

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  In zin twee moet voor Dollar NIET staan. Excuus.

  Like

 8. peterselie1 zegt:

  legt Generaal Wesley Clark in de video het nog maals uit wat de neo cons op hun geweten hebben. Een totaal ontwricht Midden- Oosten waarvan Europa de zure vruchten plukt.

  VS generaal: “Landverraders hebben Amerikaanse politiek overgenomen”

  Like

  • bobzelf zegt:

   wat zeg je nou peter ????,

   dat doe je om jan te zieken en af te zeiken , whahahahahahahaha

   dat doen ze toch niet , die volledig betrouwbare USA

   dank grote vriend

   bob

   Geliked door 1 persoon

   • peterselie1 zegt:

    😉

    Like

   • peterselie1 zegt:

    DE waarheid doet pijn Bob, Jan af te zeiken gaat mij te ver, wel stuurde ik hem te vergeefs reacties over dit thema, dat bleef zeker óók in het spamfilter steken….

    Rusland bevoorraadt VS
    De Amerikanen zetten al decennia geleden mensen op de maan. Maar nu zijn ze vaak afhankelijk van Russisch materiaal. Hoe is het zo ver kunnen komen?

    Een Atlasraket brengt een militaire satelliet naar de ruimte.
    De Amerikanen gebruiken al jarenlang Russische RD-180-motoren in hun Atlas-raketten, waarmee ze zware satellieten naar de ruimte vervoeren. Die motor is een lichtere versie van de nu gepensioneerde RD-170, de krachtigste Russische raketmotor die ooit werd ontwikkeld. De RD-180 heeft in plaats van vier verbrandingskamers maar twee stuks. Hij dient als motor voor de eerste trap van de Amerikaanse raket Atlas V, die wordt ingezet door de United Launch Alliance (ULA), een samenwerkingsverband tussen de vliegtuigfabrikanten Lockheed Martin en Boeing. Met name het Pentagon is een grote klant. Er worden dan ook hoofdzakelijk militaire satellieten mee gelanceerd. Maar ook wetenschappelijke missies zoals de ruimtesonde New Horizons (op weg naar Pluto) en de Marsrover Curiosity werden met de Atlas-raket en dus met een Russische motor omhoog gestuwd.

    Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Peterselie1: 11.01. uur, op 10/03. Onvoorstelbaar! Hieruit blijkt weer hoe WIJ constant bedrogen en belogen worden. De echte machthebbers zijn NIET voor VREDE tussen de volkeren. Het gaat alleen maar om MACHT! Ze hebben zelfs lak aan de eigen bevolking! Of het nu Amerika is, of China of Rusland, ik zie overal alleen maar MACHRTSWELLUSTELINGEN. Aan vrede kan men niets verdienen, dat zal wel meespelen. Maar ook de grote BANKEN zoals Goldman Sachs en Rothschild, spelen mee op de achtergrond. Bedankt voor deze reactie, Peter.

   Geliked door 1 persoon

 9. vanhetgoor zegt:

  Stel er is een situatie die niet prettig is, we nemen als voorbeeld een huis dat in brand staat. We vergelijkend dat met de situatie in Libië onder Ghadaffi. Dan wordt er een actie ondernomen, de brandweer komt en het vuur wordt bedwongen. Er komen troepen naar Libië die Ghadaffi van de troon stoten.

  Welnu, voordat er brand ontstond was het huis leefbaar. Tijdens de brand was het moeilijk en na de brand zit men met roek, roet en waterschade. Nadat de dictator Ghadaffi het veld heeft geruim is er een maatschappij overgebleven die aan elkaar hing van de ellende. Vergeet niet dat Ghadaffi altijd alle oppositie vermoordde, er was dus geen middenkader in het land, alleen meelopers en mensen die hun mond dichthielden, slaafs en dom.

  Vanuit die nieuwe situatie moet een maatschappij worden opgebouwd, en dat is heel erg moeilijk omdat er geen verstandige mensen zijn, die zijn tien, twintig of dertig jaar lang structureel vermoord.

  We moeten iet klagen over Libië, het heeft in brand gestaan en niemand heeft er over nagedacht dat het land verder moet, niemand heeft hulp geboden, helemaal NIEMAND. Wat ik gedaan zou hebben is een nieuwe dictatuur opzetten die exact een tegengesteld doel heeft dan het bewind van Ghadaffi, namelijk het kweken van een middenkader en het onafhankelijk maken van de mensen.

  Door opzettelijk een rotzooi te scheppen kan men het democratiseringspoces ook forceren. Eerst komt een nieuwe sterke man boven drijven. Daarna komt er een breed maatschappelijk draagvlak voor democratie. Kijk naar elke bananen republiek, zoals bijvoorbeeld Suriname, daar is een sterke man boven komen drijven die eerst tientallen afgeslacht heeft, toen een drugshandel opzette en vervolgens wordt deze moordenaar en crimineel wettig gekozen tot president door de meerderheid van de bevolking. Maar de ontwikkeling is onomkeerbaar en gaat richting democratie.

  Het heeft allemaal geen zin op dit moment, Libië is een zootje en zal dat ook blijven tot de oorzaak van alle ellende is weggenomen, maar voordat de ziekmakende islam is opgeruimd zal er nog heel wat tijd verstrijken. Laat die rotzooi nog maar even doorsudderen, het maakt niet uit nu. Eerst de islam weg en dan de mensen heropvoeden, beschaafde burgers van maken, dan pas kan Libië worden bevrijd van de ellende, eerder niet!

  Like

 10. bobzelf zegt:

  praat u dan over 2500 na Christus of rond 2700 na christus ??

  dan zet ik dat effe in mijn agenda !!

  enig idee wie we dan langs sturen ??

  ATTILA DE HUN OFZO ???

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s