Het EU-experiment is mislukt

Screenshot_34

(Door: Bruce Thornton – Vertaling: “Vederso”)

De traag verlopende crisis van de Europese Unie als in slowmotion is het grote verhaal dat zelden de aandacht krijgt die het verdient. Zelfs een gebeurtenis als de recente terroristische aanslag in Frankrijk met 17 doden wordt vaak geïsoleerd van de grotere politieke, economische en sociale problemen bekeken die al lang het project van de eenmaking van de landen van Europa plagen in haar poging collectief economische macht te mobiliseren en de bloedige broederoorlogen in haar geschiedenis er minder mooi laten uitzien.

In december werden op economisch vlak de sombere economische prestaties van de EU in de afgelopen zes jaar samengevat in een kop in Business Insider: “Europa stinkt”. De grote recessie van 2008 onthulde de incoherentie van de economische structuur van de EU, met name de eenheidsmunt die in gijzeling wordt gehouden door het diverse economische beleid van de soevereine naties. De gegevens, de data, vertellen het verhaal. Het BNP van de EU groeide in 2013 met 1%, slecht ten opzichte van de VS waar het groeide met 2,2%. In december 2014 bedroeg de werkloosheid in de EU gemiddeld 11,4%, terwijl deze in de VS 5,6% was. Wij zijn verontrust door onze arbeidsdeelname van 62,7%, een laagterecord in 36 jaar. Maar in de EU was deze in 2013 57,5 %. Ons herstel van de recessie kan naar onze historische normen langzaam zijn, maar het is verblindend in vergelijking met dat van de EU.

De economische ellende van de EU heeft vele oorzaken, maar de opgedrongen geleide economieën en de buitensporige overheidsuitgaven van genereuze uitkeringen zijn twee van de meest belangrijke. Ondanks de waarschuwing voor dit beleid die de recessie leverde, zijn de overheidsuitgaven als percentage van het BNP  in de EU daadwerkelijk toegenomen van 45,5% in 2007 naar 49% in 2013, zelfs als veel Europeanen de harde “bezuinigings”maatregelen, zoals gevraagd door landen als Duitsland, afkeuren. Griekenland, dat in toenemende mate dreigt te worden gedwongen om de monetaire unie te verlaten en dus haar fiscaal einde riskeert, heeft niettemin de overheidsuitgaven van 46,8% in 2007 naar 59% in 2013 verhoogd.

Zoals Josef Joffe van de Duitse krant “Die Zeit” het in januari samenvatte: “Deze kwalen zijn diep verankerd in economieën die achterblijven in investeringen, innovatie en concurrentievermogen. . . Europa als geheel begint te lijken op Griekenland. Maar de gegevens voor de lange termijn laten voor Europa evenals voor Griekenland zien: hervorm of accepteer achteruitgang”.

Sociaal maakt de EU zich zorgen over twee trends: bevolkingsafname en de aanwezigheid van geconcentreerde populaties van niet-geassimileerde en ontevreden islamitische immigranten. Europa heeft een vergrijzende bevolking; in 2030 zal één op de vier Europeanen 65 jaar of ouder zijn. Dat feit weerspiegelt dat de Europeanen niet reproduceren. Sinds de jaren 1970 hebben de Europese vrouwen gemiddeld niet de 2,1 kinderen gekregen die nodig zijn om een ​​populatie te vervangen. Het cijfer in 2014 was 1,6. In landen met een lage pensioenleeftijd en genereuze uitkeringen betekent dit dat een vergrijzende bevolking meer en meer geld onttrekt aan de productieve jongere generatie en aan de investeringen in de economie, wat concurrentievermogen, innovatie en groei verder vermindert.

En het betekent minder werknemers, een factor in de afgelopen tientallen jaren in de instroom van immigranten in de EU. Zoals Ingo Kramer, hoofd van de Federatie van de Duitse Werkgevers Verenigingen het stelde: “We hebben immigratie nodig om onze arbeidsmarkt en om ons sociaal systeem te laten functioneren”. Grote aantallen van deze immigranten zijn afkomstig uit moslimlanden, waardoor er met hen een religie en sociale gebruiken Europa binnenkwamen die radicaal verschillend zijn. Nu hebben de Europese landen slecht werk geleverd in het vragen van assimilatie van immigranten in de cultuur van hun nieuwe thuis.

Het resultaat is een grote concentratie van immigranten, afgescheiden in wijken zoals de banlieues van Parijs of de “schotel-steden” in buitenwijken van Amsterdam. Buitengesloten van de arbeidsmarkt, daarbij royale sociale uitkeringen en waar het wordt toegestaan ​​om overtuigingen en culturele praktijken te cultiveren die strijdig zijn met de liberale democratie, verachten veel van deze immigranten hun nieuwe thuis en vinden de religieuze betrokkenheid en de zekerheid van de radicale islam een ​​aantrekkelijk alternatief. En net zoals de twee Frans-Algerijnse broers die de kantoren van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo aanvielen, wenden sommigen zich tot terrorisme (…)

Belangrijker is dat vanaf het begin het idee van de EU afhing van het denigreren van patriottisme en nationale trots, want deze werden gezien als de weg naar de uitsluiting, Blut und Boden-nationalisme dat nazisme en fascisme voedt. Maar alle mensen zijn het product van een bepaalde cultuur, taal, zeden, geschiedenissen, tradities en landschappen. Het “postmoderne” abstracte EU-ideaal van het overstijgen van dergelijke identiteiten was voorbestemd om te botsen met de echte culturele verschillen tussen de Europese landen. Deze verschillen zijn tijdens de economische crisis van de afgelopen tien jaar duidelijk geworden toen hardwerkende, spaarzame Duitsers afkerig waren om wat zij zien als luie, zorgeloze Grieken te subsidiëren, wat erop wijst dat er meer is dat scheidt dan deze twee volkeren verenigt. Dat gevoel van verbondenheid met een gemeenschap die gedefinieerd wordt door een gedeelde identiteit kan niet worden gemaakt door een gemeenschappelijke munt.

Nationale trots en amour propre [zelfvertrouwen] werden niet weggenomen door de EU en de ideologie van haar bureaucratische elites, ze werden alleen voor een tijdje ondergronds gedreven. Met het ten dode opgeschreven christendom en het patriottisme dat gestigmatiseerd wordt als neofascistisch is het niet verwonderlijk dat Europa het vinden van een verenigend principe, behalve louter materieel comfort, niet is gelukt, wat resulteert in een malaise in het hele continent die zich manifesteert in verschillend mislukt beleid die het EU-project vandaag bedreigt, wat Paus Franciscus november vorig jaar “een algemene indruk van vermoeidheid en veroudering, van een Europa, nu als een ‘grootmoeder’ niet langer vruchtbaar en levendig” – een cultuur “vermoeid door desoriëntatie” (…) noemde.

… Europa heeft schijnbaar de idealen en overtuigingen, die haar tot de bakermat van vrijheid, democratie en mensenrechten maakten, verloren. Amerika heeft deze wereldwijde rol op zich genomen, maar als we de weg van Europa gaan, als we ook niet meer weten waarin we geloven, wie zullen er in onze plaats komen?

Bron:
www.frontpagemag.com

Oorspronkelijke bron:
www.hoover.org
Auteur: Bruce Thornton

Vertaald uit het Engels door:
“Vederso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU. Bookmark de permalink .

6 reacties op Het EU-experiment is mislukt

 1. Ahava zegt:

  Deze kop, over het mislukte experiment, had acht jaar geleden ook al boven een artikel kunnen staan. Dat is op zich dus geen nieuws, maar het blijft waarheid. Tot de dag, dat… de Europese eenwordingsgeschiedenis geschiedenis is. Dan zijn de verantwoordelijke politici dood. En vergeten.
  Het is een goed artikel trouwens, hulde.

  Like

 2. Wachteres zegt:

  Een indrukwekkend maar ook deprimerend artikel, Verderso.

  Helaas, zolang het gewone volk niet ziet wat Bruce Thornton ziet: het debâcle dat EU heet, waar wij al jaren kritisch over schrijven of ,op een andere manier kritiek op hebben, is er weinig hoop.

  Bij de gratie van het volk kunnen onze leiders doorgaan met datgene waarmee zij nu al jaren bezig zijn, de afbraak van ons land en van Europa.

  En wie en wat ervoor in de plaats komen/komt, is voor ons geen raadsel meer.

  Like

 3. 4sjun zegt:

  Het is geen wonder dat mensen met gezond verstand zich wel twee keer bedenken om tot reproductie over te gaan. Zolang de migratie en reproductie van slecht passende weinig aanspreekbare haantjes voortgaat wordt er geen klimaat geschapen voor wie zijn of haar kinderen het beste toewenst. Tel hierbij op de structureel stijgende heffingen en premies waarmee het kostenplaatje van zo’n nazaat de pan uitreist. Ergo worden er geen kinderen in een wereld met zo’n toekomstbeeld gezet door wie zelf nadenkt.

  Wie vervolgens beziet dat vrienden en vriendinnen van islam opmerkelijk hun best doen om nog naar Mohammed toe te werken orienteert zich voor de eigen toekomst op een plek waar dat niet of nauwelijks het geval is. Zo zal enclavisering gaan optreden. En dat legt alvast de kiemen voor een reconquista zoals die in 1492 in Spanje en Portugal werd voltooid.
  http://bit.ly/1E9Gi8j

  Like

 4. Republikein zegt:

  Uiteraard is of gaat het mislukken.
  Uit de naam Europa kan men aflezen dat het is gedoemd te mislukken, de EU althans zoals het ons door de strot is geduwd!
  De naamgever kwam uit Kreta, hoe toepasselijk.
  De Grieken blijven lachen hoor, ze geloven iets anders!
  Wat voor ons nu mythologie is, was voor de oude Grieken religie.
  We geloven toch niet meer in sprookjes?
  Nou ja, met uitzondering in Brussel dan.

  Like

 5. lucky bee zegt:

  Weg met de EU en zijn 40 rovers.Wij blijven liever Hollanders , en onoverwinnelijk.Met de God van Abraham.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s