Kenia: serie aanslagen bij de Somalische grens

Screenshot_1

(Vertaling: E.J. Bron)

Escalatie na jarenlange discriminatie van niet-moslims: de in het noordoosten van Kenia gelegen stad Wajir is verleden week het toneel geworden van meerdere aanslagen. Bij de jongste overval gooiden volgens de politie gemaskerde aanvallers een granaat in een winkel en openden ze het vuur op de zich daar bevinden personen. Daarbij kwamen vier mensen om het leven. De in Somalië gevestigde radicaalislamitische terreurbeweging Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moorden en bevestigt daarmee haar plan om een islamitische Allah-staat te willen oprichten, inclusief het noordoosten van Kenia.

Exodus van christenen, leraren en vakmensen

De aanslagen zijn een voortzetting van de bloedige en doelbewust tegen christenen gerichte gewelddadige overvallen in het afgelopen jaar, waarbij in dezelfde streek in het noordoosten van Kenia meer dan 60 mensen werden vermoord. Ook daarvoor heeft Al-Shabaab de verantwoordelijkheid opgeëist en christenen ertoe opgeroepen het gebied te verlaten. De St. Andrews kerk bijvoorbeeld sloot destijds vanwege de moord op meerdere van haar leden de deuren en is tot op de dag van vandaag niet meer geopend. Maar niet alleen christenen vluchten uit het noordoosten van Kenia voor de druk van de radicale islamieten. De omvang van de crisis wordt ook duidelijk aan de hand van het feit dat volgens gouverneur Ali Roba al 150 leraren van openbare scholen in de provincie Mandera dringend verzocht hebben overgeplaatst te worden. Volgens een analist van “Open Doors” vormt de massale exodus van vakmensen in het onderwijs en andere publieke terreinen op de lange termijn een groter gevaar voor de samenleving dan de bloedige aanslagen: “Het onderwijs valt uit. De wederopbouw in het onderwijswezen zal heel lang duren. Daarbij komen nog de psychologische gevolgen: als de leraren juist in deze moeilijke tijd de regio verlaten, voelen de leerlingen zich in de steek gelaten – een traumatische ervaring!”

De nationale lerarenorganisatie van Kenia heeft onlangs een rapport over de situatie op de scholen in het noordoosten van Kenia gepubliceerd. Daarin berichten meer dan 1000 overwegend christelijke leraren over extreem respectloos gedrag tegenover hen van de kant van islamitische leerlingen, ouders, meerderen en vertegenwoordigers van de autoriteiten. Ze zouden o.a. uitgescholden zijn als “slaven” en “ongelovigen”, ze zouden zijn bespuugd, lichamelijk aangevallen of zelfs met de dood bedreigd zijn.

Christelijke gemeenschap geschokt, maar niet moedeloos

Onlangs ontmoetten medewerkers van “Open Doors” christenen, die als gevolg van de aanslagen Mandera hebben verlaten. “Velen van hen waren getraumatiseerd. Ze vochten met hun woede, verdriet en verwarring, want de meesten van hen hadden bij de wrede aanslagen een geliefde verloren. Dat stelt hun geloof hard op de proef.”

Desondanks buigen ettelijke christenen niet voor de druk en hebben ondanks alle interne strijd besloten naar het gebied terug te keren. Voor enkelen van hen betekent dit dat zij hun eigen kinderen uit veiligheidsoverwegingen bij familieleden achter moeten laten. “Als er geen christenen in Mandera zouden zijn, zou de situatie er nog veel slechter uitzien. We zijn echter aangewezen op het gebed van onze broeders en zusters!”, zei Mose, een predikant uit Mandera. Iets dergelijks werd ook gezegd door een leraar genaamd “Joseph”, die al meer dan tien jaar op 100 meter afstand van de Somalische grens woont. “Hier gaat geen dag voorbij zonder schoten. Jezus beveelt ons immers onze vijanden lief te hebben. Voordat ik naar Mandera kwam, kende ik geen vijanden. Maar hier kwam ik plotseling mensen tegen die mij zonder reden haatten of mij zelfs dood wensten. Het werd me duidelijk dat wij de situatie moeten veranderen door te bidden en er aan te werken zulke verharde en vijandige harten te veranderen.”

Drastische verslechtering binnen enkele jaren

“Open Doors” ondersteunt de in de regio resterende christenen door een serie verschillende scholingen, de levering van Bijbels en literatuur evenals hulp tot zelfhulp projecten. De ontwikkeling in het overwegend christelijke land Kenia geeft aanleiding tot zorg en heeft ertoe geleid dat Kenia in 2013 voor het eerst op de Wereldvervolgingsindex terechtkwam en op de huidige Index met de 19e plaats de duidelijkste verslechtering van alle geregistreerde landen laat zien.

Bron:
www.opendoors.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Barbarisme, Christendom, christenhaat, Christenvervolging, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Jihad, Kenia, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Moslims, Naïviteit, Rotzakken, Terrorisme, tolerantie/intolerantie, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

4 reacties op Kenia: serie aanslagen bij de Somalische grens

 1. U.G. Kempenaer zegt:

  De islamitische orcs woekeren door tot ze door goede krachten worden afgemaakt. Stuk voor stuk. De enige oplossing. Met wortel en tak uitroeien dit inteeltgebroed en hun linkse apologeten mogen daarbij niet vergeten worden. Iedereen met een ruggegraat en stevige knieën moet wakker worden.

  Like

 2. Joost Visser zegt:

  ´Exodus van christenen, leraren en vakmensen´. Dat is koren op de molen van de politieke partijen, minus PVV, Leraren en vakmensen hebben we nodig om de vergrijzing te bekostigen.

  Like

 3. Manna zegt:

  Ik adviseer de Keniase overheid om even in de CAR rond te kijken hoe ze dit probleem moeten gaan aanpakken. En hierbij aub doorstoten naar Somalie, daar staan ook veel van die gebouwen voor duivelsaanbidders.

  Like

 4. Cathja zegt:

  Maar weet u, het heeft absoluut NIETS met de islam te maken…..!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s