Frankrijk en Saoedi-Arabië wijzen deal met Iran af

Screenshot_56

(Vertaling: E.J. Bron)

De omstreden toespraak van de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu voor het Amerikaanse congres maakt het voor de regering-Obama gemakkelijk om hem als enige hindernis voor een diplomatieke oplossing bij de Iraanse atoomonderhandelingen neer te zetten.

Dat is echter geenszins het geval.

Deze week hebben Frankrijk en Saoedi-Arabië hun bedenkingen over de onderhandelingen tussen Washington en Teheran herhaald. Zij vrezen dat de ingeslagen koers van de VS meer zal schaden dan helpen om het Iraanse radicaalislamitische regime van een atoombom af te houden.

“Maak geen afspraken met Teheran die het niet verdient”, waarschuwde de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken prins Saud ibn Faisal maandag. Hij waarschuwde voor de verstrekkende gevolgen van een atomair Iran, want “het land mengt zich in de binnenlandse aangelegenheden van zijn buurlanden en zou met atoomwapens de regionale en internationale veiligheid bedreigen.”

Een dag eerder verklaarde Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius: “Er zal geen akkoord komen als Iran niet bereid is tot compromissen.” Hij was het met Israël eens dat “we ons moeten beveiligen tegen de mogelijkheid van een atomair Iran.”

Israël voelde dat zich hier de mogelijkheid aandiende om bondgenoten te vinden en stuurde een delegatie onder leiding van de onderminister van Strategische Aangelegenheden, Juval Steinitz, naar Parijs om overleg met de Fransen te voeren.

“We hebben geen Plan B, we hebben alleen Plan A, dus dat we proberen een deal met Iran te verhinderen of de deal op z´n minst verstandig vorm te geven en enkele gaten en uitwijkmogelijkheden dicht te maken, die deze deal zo moeilijk maken”, zei Steinitz in een interview.

Vanuit Israël werd gezegd dat details van het door Washington voorgestelde akkoord het Iran mogelijk maken om te blijven door bouwen aan een atoombom, misschien zelfs nog sneller dan voorheen.

In een ander interview duidden de Israëli´s echter aan weinig hoop te hebben om de Amerikaanse regering van haar voornemen af te brengen, vooral gezien haar vijandige instelling tegenover Benjamin Netanyahu. “We denken dat het een slechte, onvoldoende deal wordt”, zei Steinitz.

Bron:
www.israelheute.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", "Weg met ons!", antisemitisme, Barbarisme, Frankrijk, Iran, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, Israël, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Linkse Kerk, Moslims, Obama, Rotzakken, Saoedi-Arabië, sjiieten, Socialisten, Terrorisme, VS. Bookmark de permalink .

9 reacties op Frankrijk en Saoedi-Arabië wijzen deal met Iran af

 1. koddebeier zegt:

  De hele regering Obama, met Obama voorop sporen niet, ze proberen op alle mogelijke manieren een oorlog uit te lokken, het maak ze niet uit waar.

  Like

 2. Cathja zegt:

  Ik ben er steeds vanuit gegaan dat Saoedi-Arabië een bondgenoot van Amerika was, en dat ze het er beiden over eens waren dat Iran moest stoppen met het verrijken van uranium. Nu twijfel ik daaraan, gelet op de reactie van dat land m.b.t. de atoomonderhandelingen tussen Amerika en Iran.
  Voor Israël ben ik blij dat ze niet meer zo alleen staan in hun zorgen om Iran, al kunnen we Saoedi-Arabië nu opeens niet zien als een vriend van Israël. Nethanyahu zei het in Amerika tijdens zijn speech zo: “de vijand van mijn vijand is nog steeds mijn vijand”. Uiteindelijk moeten de Saoedi’s niks van de Joodse staat hebben. Ik vind het wel hoopvol dat Frankrijk, als Europees land, nu ook hun bedenkingen hebben.
  Obama steunt Iran achter de schermen. Het is al eerder gezegd: deze president is niet te vertrouwen. We zouden nog wel eens heftige tijden mee kunnen maken in de relatief korte tijd dat hij president is!

  Like

 3. janfreak zegt:

  Misschien hoopt Obama dat Iran op korte termijn Israël op een kernbom zal trakteren. Daar lijkt het nu wel een beetje op.

  Like

  • Anna zegt:

   Dit zou zomaarkunnen gebeuren.
   Lees de profetieën van Zacharia maar.
   Zach 14: 12 en13 ” Dan zal dit de plaag zijn, waarmee de HERE alle volken zal treffen, die tegen Jeruzalem zijn uitgerukt: Hij zal ieders vlees , terwijl hij nog op zijn voeten staat doen wegteren, en ieders ogen zullen wegteren in hun kassen, en ieders tong zal wegteren in zijn mond. Ja , te dien dage zal er onder hen een grote, door de HERE bewerkte ontsteltenis wezen, en ieders hand zal de hand van een ander grijpen, en ieders hand zal zich tegen die van een ander verheffen.”

   Obama is druk bezig om de toorn van God op zich te laden. Want wie Israël zegent zal gezegend worden en wie Israël vloekt zal vervloekt worden

   Like

 4. Marc zegt:

  Mag ik even wijzen op mijn artikel van 20 januari 2014 Saoedi-Arabië op het scherp van de snede? Hierin meldde ik al dat Frankrijk de rol van strategische bondgenoot voor Saoedi-Arabië van de VS lijkt te hebben overgenomen. Uit bovengenoemd bericht leid ik af dat die samenwerking een nieuwe impuls krijgt, naarmate de VS toenadering tot Iran zoekt.

  Tegelijkertijd, ik kan dat bericht helaas niet terug vinden, hebben de Russen een tien miljard dollar kostende deal met Jordanië gesloten om aldaar kerncentrales te bouwen, u weet wel, zaken die nodig zijn voor de ontwikkeling van kernwapens. Jordanië samen met de Saoediërs, Frankrijk en de Russen? De Russen die ook Iran en Assad steunen?

  Het lijkt er veel op dat, daar waar westerse machten geen keuze lijken te kunnen maken welke van de twee kwaden (Iran of Saoedi-Arabië) het minst schadelijk is, Poetin in het Midden-Oosten de tegenstellingen lekker weet aan te wakkeren, het liefst met kernwapens. Achterliggende reden voor hem zal zijn, hoe kan het ook anders, de economische boycot van Rusland door het Westen vanwege zijn machinaties in Oekraïne. Voeg daarbij dat de Saoediërs sinds vanmiddag het leger aan de grens van Jemen opstelt, en een volgende stap in WO3 lijkt gezet.

  Overigens wil ik nog even wijzen op het historische feit dat tot 1953, toen Engeland en de VS de machtsgreep van Pavlavi tegen de democratisch gekozen premier Massadeq steunde. Tot die datum was het Iran dat dé olie-exporterende natie was, iets wat indertijd sowieso een nieuw fenomeen was. Tegelijk besloten de Engelse oliemaatschappijen hun kennis, kunde en machinerieën van Iran naar Saoedi-Arabië te verhuizen, waarop dit land (toen voor het eerst) massaal olie ging exporteren en hierin de leidende natie werd. Met andere woorden: door toedoen van Engeland en VS loste Saoedi-Arabië Iran als leidend olie-exporterend land af. Dat heeft bij de Iraniërs zeer veel kwaad bloed gezet. Van deze woede maakte Khomeini 25 jaar later buitengewoon handig gebruik. Vandaar dus dat ‘dood aan Engeland en Amerika’.

  Nu het er de schijn van heeft dat de VS opnieuw van partner lijken te veranderen, springen de Fransen erin. De politiek in dit land heeft altijd al de nodige affiniteit met de soennitische wereld gehad, in de al dan niet ijdele hoop alsnog iets van een Franse Grandeur aan de Middellandse Zee te vestigen. En in dit scenario speelt Poetin de irritante joker.

  It’s gonna be very interesting. And dangerous for all of us!

  Like

 5. lucky bee zegt:

  Waar bemoeid Hollande zich mee? Laten die twee elkaar uitroeien. Typisch Marxist.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s