Jemen: escalatie tot regionale oorlog

Screenshot_29

Saoedische veiligheidstroepen

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Jemen wordt het toneel van religieuze machtsspelletjes tussen de soennitische Saoedi´s en het sjiitische Iran. Sinds de feitelijke machtsovername door de Houthi´s en de vlucht van president Abd Rabo Mansour Hadi naar Egypte escaleert de burgeroorlog tot een regionale oorlog. De door Saoedi-Arabië aangevoerde oorlogscoalitie bereidt zich al op een invasie voor.

Sinds donderdag is de wereld een krijgstoneel “rijker”. In Jemen, dat evenals Irak het thuisland van soennieten en sjiieten is, zorgen de verschillen tussen de beide geloofsrichtingen en de machtsspelletjes tussen de Saoedi´s en Iran voor een openlijke oorlog. De door de Saoedi´s aangevoerde oorlogscoalitie, waaraan ook de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Qatar en Bahrein deelnemen, bombardeert sindsdien stellingen van de Houthi´s. Egypte, Jordanië, Soedan en Marokko zouden eveneens tot de ondersteuners van de militaire operatie behoren.

In totaal zouden er ongeveer 180 gevechtsvliegtuigen van de oorlogscoalitie aan de operaties deelnemen. Riyad zelf geeft aan 150.000 soldaten aan de grens gereed te houden om het buurland binnen te trekken. De Saoedi´s worden daarbij gesteund door Washington, dat aanvoer en geheime dienst informatie beschikbaar stelt. Daarmee stellen de wahabitische fundamentalisten hun leiderschap als soennitische regionale macht ten toon om daarmee vooral het sjiitische Iran – dat de Houthi-milities zou ondersteunen – uit te dagen.

Tijdens de bijeenkomst van de Arabische Liga in het Egyptische Sharm el-Sheikh was de situatie in Jemen daarom alomtegenwoordig. De staats- en regeringschefs van de organisatie gingen daarbij op ongebruikelijke wijze demonstratief als één man achter Riyad staan. De Jemenitische (Saoedische marionetten-) president Abd Rabo Mansour Hadi – door de Arabische staatshoofden als rechtmatig staatshoofd van Jemen bejubeld – noemde in zijn toespraak de sjiietische Houthi´s Iraanse marionetten, eiste hun volledige vernietiging en hun aftocht naar hun stamgebied in de regio van Sadaa. Aansluitend reisde Hadi naar Riyad en zal voorlopig niet meer in Jemen terugkeren.

Ondertussen werden de Arabische staatshoofden het erover eens om toe te werken naar een gezamenlijk Arabisch leger. Weliswaar werd er nog niets concreet vastgelegd, maar de soennitische oorlogscoalitie zou spoedig al omvangrijke grondtroepen Jemen kunnen insturen om zodoende de terugkeer van Hadi mogelijk te maken. Daarmee zou men echter een rechtstreekse deelname van Iran aan de oorlog provoceren – wat eventueel zelfs gewild is.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Iran, Jemen, Saoedi-Arabië, sjiieten, soennieten, VS. Bookmark de permalink .

9 reacties op Jemen: escalatie tot regionale oorlog

 1. Jaan zegt:

  Het gaat precies volgens plan van Obama nl.: “Hoe begin je de derde wereldoorlog”? Simpel genoeg, laat ISIS met Saoedi-Arabië de sjiieten en koerden van Irak en Syrië uitmoorden en geef daarbij Iran a.s. dinsdag de atoombom. Dan zal het wel vrede worden. Stil in ieder geval wel als ze de bom op Israel en Saoedi-Arabië gooien. Wij krijgen er ook een paar als toegift, mocht dat nodig zijn. Immers een leger hebben we niet meer en het land is al overgenomen door moslims, wellicht is een bom op ons overbodig.

  Like

 2. E. Janssens zegt:

  Nog steeds lijkt men er niet van overtuigd dat de VS achter het ontstaan van IS zit. Ze steunen een perverse schurkenstaat als Saoedi-Arabië, dat ook gesteund wordt door een andere schurkenstaat, nl. Qatar. Waarom zouden de VS dan ook niet IS kunnen steunen, ondertussen de wereld een rad voor de ogen draaiend door er voor de schijn wat bommetjes te droppen die blijkbaar steeds in het zand vallen en niet ontploffen (gezien IS nog steeds terrein wint)? Operatie destabilisering van het Midden-Oosten, ontwikkeld door Rumsfeld en Wolfowitz in 1991, vindt zijn voltooiing. Bonus is de gelijktijdige destabilisering van Europa, dat bedreigd wordt door islamisten van binnen- én buitenuit, en van Rusland dat van de VS een pad in de korf heeft gekregen via Kiev en Brussel. Natuurlijk geeft Obama Iran het recht een atoombom te maken, anders zouden de Russen Teheran er één leveren en zou het westen helemaal zijn controle over dat land verliezen. Kortom, we zitten volop in de voorbereidingsfase van een derde en laatste wereldoorlog, waarbij tientallen miljoenen doden zullen vallen en de geopolitieke kaarten grondig zullen worden herschud. Spelers: Rusland, Europa, het Midden-Oosten. De Amerikanen blijven achter de Atlantische zijlijn wachten tot het drama zich heeft voltrokken en zij de buit naar zich toe kunnen trekken. Eigen belangen gaan altijd voor, nietwaar?

  Like

 3. JAN zegt:

  De genocidal war van de Arabieren in Jemen is niet anders dan wat zij hadden in gedachte toen zij verschillende oorlogen voerden tegen Israël. Vergeet niet ” we will drive them into the sea. “

  Like

 4. lucky bee zegt:

  Ondanks de leugens van Hans Blix, heb ik niets er tegen zo lang als de oorlog dank zei G.W.Bush in het MO gevoerd wordt.

  Like

 5. Alf Janszoon zegt:

  Ik ben het in deze helemaal met Hugh Fitzgerald eens wanneer hij stelde dat hoe meer de mohammedanen met name de Sunni Shi’a divide betreffende, elkaar naar het leven staan, hoe beter het is voor ons de kafiroon (ongelovige honden), getrouw het motto van de grote Chinese “humanist” Mao Zedong: “Laten de wilde honden elkaar verscheuren”.

  Like

 6. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 7. Jan zegt:

  Marine van Iran stoomt op naar Jemen om Houthi-terroristen te helpen.

  Iranian ship convoy moves toward Yemen, alarming US officials

  U.S. military officials are concerned that Iran’s support for Houthi rebels in Yemen could spark a confrontation with Saudi Arabia and plunge the region into sectarian war.
  Iran is sending an armada of seven to nine ships — some with weapons — toward Yemen in a potential attempt to resupply the Shia Houthi rebels, according to two U.S. defense officials.
  Officials fear the move could lead to a showdown with the U.S. or other members of a Saudi-led coalition, which is enforcing a naval blockade of Yemen and is conducting its fourth week of airstrikes against the Houthis.

  http://thehill.com/policy/defense/239295-us-officials-concerned-about-iranian-convoy-headed-towards-yemen

  Like

 8. Jan zegt:

  Saoedi-Arabië bombardeert school in Jemen, 10 kinderen dood. Reactie van links: gaap (want geen Israëliër bij betrokken)

  An airstrike on a school purportedly carried out by the Saudi-led coalition fighting Houthi rebels in Yemen killed at least 10 children and wounded dozens more on Saturday, Yemeni officials and aid workers said.

  http://www.timesofisrael.com/airstrike-on-yemen-school-kills-10-children-wounds-dozens/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s