John Cleese: grappen over moslims toegestaan

Screenshot_10

John Cleese, een van de bekendste Britse komieken, beschouwt grappen over moslims als legitiem

(Vertaling: E.J. Bron)

Grappen over de islam zijn toegestaan. Daarvan is de Britse komiek John Cleese overtuigd. De islam kan wel degelijk onderwerp van satire zijn, zegt John Cleese, en je kunt grappen over moslims maken. “Ze vermoorden je immers pas daarna.” Hij voegt er aan toe: “Ik denk dat de moslims zich aan onze waarden moeten aanpassen, als ze uit landen met een ander waardesysteem naar het Westen komen. Ik zou het immers ook aanraden om niet in bikini in Saoedi-Arabië rond te lopen.” Maar natuurlijk zouden zich onder moslims ook “fatsoenlijke, bewonderenswaardige mensen” bevinden, zegt Cleese in een interview met het Duitse tijdschrift “Der Spiegel”. “Moslims, die bij ons leven, maken deel uit van onze samenleving. Ze hebben het recht om uitgelachen te worden.”

John Cleese was lid van het Britse “Monty Python”. De BBC zond in 1969 de eerste afleveringen van “Monty Phytons Flying Circus” uit. Nadat de groep komieken in 1983 uit elkaar ging, schreef Cleese draaiboeken en produceerde hij films. “Der Spiegel” vroeg de 75-jarige n.a.v. de publicatie van zijn autobiografie “Waar was ik ook alweer gebleven?” om een interview.

In 1982 zou Cleese met zijn collega van Monty Python, Graham Chapman, enkele scènes voor de film “De zin van het leven” hebben geschreven, waarin een ayatollah tegen westerse dingen tekeer ging, o.a. tegen wc-papier. De scènes kwamen niet in de film, ook al werden ze door Cleese als de beste beschouwd. “Dat is een van de redenen waarom ik geen Python-films meer wilde maken: ik had geen zin meer om overstemd te worden.”

Over de profeet Mohammed zou hij echter nooit grappen maken, zegt de draaiboek-schrijver. “Waarom moet je dat doen? Of waarom moet je grappen over Jezus of de heilige Franciscus maken? Dat waren fantastische mensen. De mensen zijn pas grappig als ze zich ongepast gedragen. Wanneer het ego het verstand domineert.”

“Daar boven moet iets zijn”

De Monty Python-film “The Life of Brian” (1979) baarde veel opzien. De film gaat over een jonge man in Judea, die weliswaar niet Christus is, maar veel overeenkomsten met hem vertoont en die door de massa als Messias wordt vereerd. Veel mensen beschouwden de film als blasfemie, omdat ze dachten dat Jezus Christus belachelijk werd gemaakt. Cleese: “Veel christenen hebben de grap begrepen: dat het niet om het geloof ging, maar op de manier waarop de gelovigen hem beleven. Als Jezus de Spaanse Inquisitie gezien zou hebben, dan denk ik dat hij gezegd zou hebben: wat doen jullie daar eigenlijk?

Cleese getuigde meermaals van zijn sympathie voor het boeddhisme en de Daila Lama. Maar hij voegt er aan toe: “Ik heb niet veel op met georganiseerde religie. Ik kan niets anders bedenken dan het vage gevoel dat ik heb dat er daar boven meer moet zijn dan de materialisten denken.”

Bron:
www.pro-medienmagazin.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Satire. Bookmark de permalink .

35 reacties op John Cleese: grappen over moslims toegestaan

 1. Marc zegt:

  Nou had Cleese altijd hoog, maarrr…. Mohammed een fantastisch mens???

  Of hij moet dat als grap bedoelen.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Je weet met types als Cleese nooit helemaal of ze serieus zijn of ironisch.
   Sterk was wel de uitspraak: “Moslims, die bij ons leven, maken deel uit van onze samenleving; Ze hebben het RECHT om uitgelachen te worden.
   Iedereen met enig inzicht beseft, dat de moslims daar even ànders tegenaan kijken en Cleese beseft dat eveneens, vermoed ik zo…..

   Like

  • E.J. Bron zegt:

   Zou hij dat ook met moslims i.p.v. Joden als figuranten gedurfd hebben. . . ?

   Like

   • pieter zegt:

    de vraag stellen is hem beantwoorden, waarde webmaster

    Like

   • Tistochwat zegt:

    @ E.J. Bron 30 maart 2015 om 18:51

    Dat vraag ik me ook af…

    Like

   • BertG. zegt:

    Er was toen ook helemaal geen sprake van opdringerig volk zo als moslims.
    En anders geloof ik best dat ze die mee genomen zouden hebben in hun uitbeelding/ filmpjes hiervan. Maar nu, anno 2015, ik betwijfel het.

    Like

   • Marc zegt:

    Volgens Cleese eigen zeggen dus wel, want hij stelt in 1982 een scene voor om Khomeini als de idioot neer te zetten die hij was, iets met wc-papier. “De scènes kwamen niet in de film, ook al werden ze door Cleese als de beste beschouwd. “Dat is een van de redenen waarom ik geen Python-films meer wilde maken: ik had geen zin meer om overstemd te worden.”

    Dus Cleese zou wel moslims als figuranten hebben willen neerzetten, zelfs Khomeini. Rest nog steeds de vraag hoe hij mohammedje als een fantastisch mens kan neerzetten.

    Like

 2. anoname zegt:

  “Dat waren fantastische mensen” ???
  Hij heeft het over die laatste 2 neem ik aan…

  Like

  • Marc zegt:

   Daar heb je een punt: mogelijk bedoeld hij inderdaad alleen maar Jezus en Franciscus als hij het heeft over fantastische mensen. In dat geval zou hij mohammedje niet als fantastisch mens zien. Dan klopt het. Bedankt anoname.

   Like

 3. Jaan zegt:

  Hij ziet het wel heel scherp. Als je een grap maakt over moslims is dan dat legitiem, want ze vermoorden je pas naderhand

  Like

 4. lucky bee zegt:

  Was hij dat niet die zo goed Duitse pas na doen kan?

  Like

 5. ron zegt:

  John Cleese stelt bandiet Mohammed gelijk aan heilige Franciscus en Jezus. Wat een loser die vent.

  Like

 6. Scheerzeep NU zegt:

  Jodenmoppen zijn fout, maar een mop over foute joden is goed.

  Twee foute joden stappen in een bus en kopen een kaartje. Ze willen gaan zitten en er zijn nog twee zitplaatsen vrij. Echter daarnaast zit een vrouw.
  Ze zeggen tegen de chauffeur: “Wij kunnen niet zitten.”
  De chauffeur kijkt om en zegt: “Daar zijn nog twee zitplaatsen vrij.”
  “Wij mogen niet naast een vrouw zitten,” zeggen de joden.
  De chauffeur kijkt ze aan en zegt: “Maar, dat is Barbara Streisand.”
  “Barbara Streisand?”, zeggen de joden verschrikt. “Wij gaan niet mee, laat ons eruit. Geef ons geld terug!”
  Sommige joden zijn veel mensen tot last.

  Like

  • Frerik zegt:

   15 jaar geleden. 2 palestijnen zitten in een trein aan een tafeltje met 2 joden tegenover hun. Ze willen laten zien dat ze slimmer zijn dan de joden en zeggen trots dat ze met zijn tweeen 1 kaartje hebben. “Knap hoe doen jullie dat dan. “. Let maar es op, zggen de slimme palestijnen. De conducteur komt langs om de kaartjes te knippen en de palestijnen duiken de wc in. De conducteur had wel gezien dat er iemand naar de WC was gegaan en ging er naar toe en klopte op de deur. toen werd het kaartje onder de deur geschoven en zo kon de conducteur het kaartje knippen en schoof hem terug. Nou dat was slim.
   De volgende dag zitten de 2 slimme palestijnen weer in de trein en tegenover hen zat er nu 1 jood maar wel een andere dan gister. Dus vol trots vertellen ze aan de jood dat ze met zijn tweeen op 1 kaartje reizen. De jood zegt ” Dat is knap , maar ik heb helemaal geen kaartje” Ooh maar dan heel verbaasd ” Hoe doe je dat dan” Nou let maar es op. En ja daar kwam de conducteur aan en de 2 slimme palestijnen duiken de wc in en wachten af. De jood gaat er achteraan en klopt op de deur.

   Like

 7. Driek zegt:

  Scheerzeep NU zegt: Sommige joden zijn veel mensen tot last.

  Maar, beste Scheerzeep, sommige mensen zijn veel Joden tot last. Het is maar dat u het weet.

  Like

  • Scheerzeep NU zegt:

   Beste Driek,
   “Sommige mensen zijn veel joden tot last.”
   Daar bedoelde ik wel Barbara Streisand mee.
   Een grapje kan toch wel?

   Eéntje over een moslim.
   De Sjeikh moest plassen. Toen hij bij het toilet arriveerde kon hij de deur niet openkrijgen. Zat die op slot? Nee, de deurkruk leek op een vrouwenhand.

   Like

 8. Garfield zegt:

  John Cleese: “London No Longer English”

  Like

 9. Garfield zegt:

  Monty Python’s Holy Flying Circus – Muslim Scene – From “1979” or “so”… 😉

  Like

 10. Oma zegt:

  Waarom zijn moslims beledigd als er grappen worden gemaakt over moslims, islam, pedo mo etc….? Omdat ze geen humor BEGRIJPEN!
  Als zelfverklaarde ‘superieuren’ moet het stéken dat de ‘minderwaardige, ongelovige honden’ meer geestelijke vermogens bezitten waardoor zij wél élke grap snappen!
  Wetenschappelijk te verklaren natuurlijk door degeneratie vd genen door eeuwenlange inteelt..

  Like

 11. Bas Koning zegt:

  Haha: ‘waarom zou je Jezus belachlijk maken’ en dan een hele film (life of Brain) maken die Jezus belachelijk maakt. Maak zo’n film ook even over Mohammed. Oh wacht…

  En ‘mohammed was een fantastisch persoon’ mijn aars. Een moordenaar, kinderverkrachter, een mismaakte met een stem in zijn hoofd. Een gevaarlijke gek.

  De spaanse inquisitie was een reactie op de invasie van de islam op Spaans grondgebied. Zonder welks wij nu allemaal ‘mohammed’ hadden geheten. Hoe anders dan met geweld kan men de gewelddadige islam bestrijden? Met Humor?

  Like

 12. Ahava zegt:

  Het dunste boek ter wereld: 1.400 jaar islam-humor.
  Het dikste boek ter wereld: 1.400 jaar islam-terreur.

  Like

 13. Jules Vismale zegt:

  In Nazi-Duitsland was het vaak levensgevaarlijk om moppen of grappen te maken over Adolf Hitler en het regime wat grappenmakers meestal (letterlijk) de kop kon kosten en het al niet te hopen dat
  hier in Europa hetzelfde gebeurd als men dergelijke grappen of moppen maakt over de islam en de moslims.
  Velen zouden het vast erg jammer hebben gevonden dat Roland Freisler van het Volksgerichtshof (er waren tijdens het nazi-regime duizenden soortgelijke bloedrechters als hij actief!) namelijk niet in Neurenberg terecht had gestaan daar hij de aanhangers van graaf Claus von Stauffenberg, de man die op 20 juli 1944 Adolf Hitler met een bom wilde doden, waaronder maarschalk Erwin von Witzleben, eveneens ter dood veroordeelde en dezen in de Plötzensee-gevangenis van Berlijn werden opgehangen aan vleeshaken met stroppen van pianosnaren om hun nek heen!
  In deze gevangenis werd in 1943 ook een zekere Cato Bontjes van Beek, een Duitse pottenbakster met een Nederlandse naam en lid van het Rode Orkest, onder de guillotine onthoofd maar zij was ter dood veroordeeld door een collega-rechter van Freisler, Manfred Roeder, van het even beruchte Reichskriegsgericht en hij ging tegen zijn slachtoffers net zo fel tekeer!
  Tijdens de Franse Revolutie was het eveneens levensgevaarlijk om grappen en moppen te maken over het rechtse bewind van de Franse Republiek of dit zwaar te beledigen. Zij die dat wel deden werden evengoed aangegeven en door het Revolutionairy Tribunal dat werd voort gezeten door de gehate openbare aanklager Antoine-Quentin Fouquier-Tinville.
  Hij heeft onder Maximilien Robespierre zeker 2600 Fransen ter dood veroordeeld (gelijk aan het aantal Duitsers, Oostenrijkers, Tsjechen en Polen dat Freisler ter dood veroordeelde, eveneens 2600 mensen) waaronder een onbekend dienstmeisje dat openlijk “Leve de koning!” uitriep en een zekere Angelique (haar achternaam is me ontschoten) die ooit had uitgeschreeuwd: “De Republiek kan me geen r..t schelen!” En prompt werd zij hiervoor door Fouquier-Tinville naar de guillotine gestuurd, iets wat hem sarcastisch genoeg in 1795 eveneens te wachten stond daar hij door zijn eigen rechtbank was gevonnist!

  Like

 14. Jules Vismale zegt:

  Dan moet ik er zelfs bijvoegen dat Marie Angelique Plaisant en Marianne Elise Kürchner (een jonge Duitse weduwe die ooit een grap maakte over Adolf Hitler) allebei voor hun dodelijke beledigingen en moppen tijdens de Franse Revolutie en WO II ter dood werden veroordeeld en naar de guillotine werden gestuurd!
  En inderdaad werd Marie Angelique Plaisant door Antoine-Quentin Fouquier-Tinville gevonnist en Marianne Elise Kürchner werd gevonnist door Roland Freisler!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s