Interview: “Rechtspopulist” Geert Wilders over Strache, Poetin en de koran

Screenshot_41

De chef van de Nederlandse “Partij voor de Vrijheid”, PVV, tijdens het interview met “profil” in Wenen

(Door: Otmar Lahodynsky en Anna Giulia Fink – Vertaling: E.J. Bron)

De Nederlandse “rechts-populist” Geert Wilders over zijn nabijheid tot FPÖ-chef Heinz-Christian Strache, zijn distantie tot Vladimir Poetin en zijn afschuw voor soera 47:4 uit de koran.

profil: Uw partij heeft zowel bij de EU-verkiezingen in de zomer van 2014 als bij de afgelopen regionale verkiezingen niet echt aan de verwachtingen voldaan. Bent u over uw toppunt heen?

Geert Wilders: Het resultaat komt ongeveer overeen met dat van vier jaar geleden. En we hebben het zelfs beter gedaan als je rekening houdt met de lage verkiezingsopkomst. Natuurlijk hadden we meer verwacht, maar toont u mij eens één politicus die geen hoge verwachtingen stelt. Landelijk behalen we steeds betere resultaten, omdat de verkiezingsdeelname groter is. Op dit moment staan we in de peilingen op de tweede plaats.

profil: Op EU-niveau zijn uw verwachtingen ook niet uitgekomen: er bestaat nog steeds geen rechtse fractie in het Europees Parlement.

Geert Wilders: Dat de fractie mislukt is, was inderdaad een bittere teleurstelling. Niet omdat wij de EU zo belangrijk zouden vinden – mijn partij is per slot van rekening gericht op de uittreding uit de EU. Maar omdat ik denk dat partijen, die gelijksoortige opvattingen vertegenwoordigen, zouden moeten samenwerken.

profil: Een tijdlang was uw doel uittreding uit de eurozone. Waarom wilt u nu de volledige EU-uittreding?

Geert Wilders: In het Nederlandse parlement zet ik me in voor het Zwitserse model: we willen uit de EU uittreden, maar deel blijven uitmaken van de EU-binnenmarkt. Ik geloof in nationale staten en ik geloof erin dat een democratische samenleving zich alleen maar kan ontplooien als zij over vlaggen, grenzen en al hetgeen beschikt wat een nationale staat uitmaakt. Uiteraard kunnen we allemaal samenwerken en vrienden zijn, maar ik wil graag als natie geen soevereiniteit afstaan.

profil: Hoe moet een verzwakte EU landen zoals China en Rusland politiek en economisch bijbenen?

Geert Wilders: We hebben geen sterk Europa, maar een sterke binnenmarkt nodig. Het gaat Zwitserland als niet-EU-lid economisch beter dan het grootste deel van de EU-landen. Zwitserland hoeft bovendien geen geld aan de EU betalen – in tegenstelling tot ons Nederlanders, die per hoofd van de bevolking omgerekend de grootste nettobetalers van de EU zijn. En Zwitserland hoeft bovendien ook geen miljarden voor Griekenland neertellen – geld, waarvan ik overigens overtuigd ben, dat we nooit terug zullen zien. Griekenland is net de junk van de eurozone, die door iedereen geld voor meer cocaïne toegestopt krijgt, hoewel iedereen weet dat het geld nooit teruggegeven zal worden. De EU is op dit moment niets anders dan een transferunie van geld van het noorden naar het zuiden.

profil: À propos geld: Frankrijk´s rechts-extreme Front National, waarmee u op EU-niveau nauw samenwerkt, heeft miljoenen kredieten uit Rusland gekregen. Hoe ziet uw relatie tot Poetin eruit?

Geert Wilders: Dat is een van de wezenlijke verschillen tussen de partij van mijn vriendin Marine Le Pen en mijn partij. Ik ben een vriend van Trans-Atlantische betrekkingen. Ik beschouw mezelf zelfs meer Trans-Atlantisch dan Europees georiënteerd. Ik zou daarom nooit geld uit Rusland lenen.

profil: U en Poetin hebben dus niet dezelfde doelen als het gaat om de verzwakking van de EU?

Geert Wilders: Ik zie geen parallellen tussen Poetin en mijn persoon.

profil: Een van uw centrale thema´s is de waarschuwing voor de “islamisering van Europa”. U hebt voor april uw aanwezigheid aangekondigd bij een demonstratie van de beweging van de “Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland” (PEGIDA) in Dresden – u geldt tegelijkertijd echter als een grote Israël-fan. De president van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Josef Schuster, heeft PEGIDA scherp bekritiseerd. Heeft u geen ongemakkelijk gevoel bij uw PEGIDA-bezoek?

Geert Wilders: Nee, je moet je altijd zelf een beeld van de dingen vormen. In het verleden zou ik voorzichtiger zijn geweest met zulke ontmoetingen en optredens, omdat ik bang was voor de politieke consequenties als de media erover zouden berichten.

profil: Vroeger hebt u ook contacten met het Front National en de FPÖ, die nu op Europees niveau uw belangrijkste partners zijn, gemeden.

Geert Wilders: Er bestaan oude citaten van Hans-Christian Strache over mij, die niet echt aardig waren. Maar dat speelt nu geen rol meer. Op zeker moment heb ik besloten om mezelf een beeld te vormen. Zo heb ik na enkele ontmoetingen met mevrouw Le Pen ingezien dat zij niet in het minst antisemitische opvattingen vertegenwoordigt. En wanneer ik met Strache en Le Pen deels meer gemeen heb dan met de partijen in het Nederlandse parlement, dan zou ik toch stom zijn om geen bondgenootschap met hen te sluiten. Daarom denk ik ook dat het belangrijk is een bezoek te brengen aan de PEGIDA-beweging – en er is niemand in de wereld die daarom mijn loyaliteit tegenover Israël in twijfel zal trekken.

profil: U hebt dus geen sociale angsten in samenhang met PEGIDA-organisator Lutz Bachmann, die foto´s van zichzelf met een Hitler-snor op internet zet?

Geert Wilders: Dat was heel dom van hem. Maar we maken allemaal fouten.

profil: Wat hebben u en meneer Bachmann eigenlijk tegen islamitische immigranten?

Geert Wilders: Ik heb niets tegen de mensen op zich. In Nederland en in Oostenrijk wonen vast en zeker heel veel moslims die trouw zijn aan de wet en zich bezighouden met het welzijn van hun gezinnen. Voordat ik op de dodenlijst van Al Qaida en de Taliban stond, ben ik door bijna alle landen van het Nabije en Midden-Oosten gereisd en daarbij heb ik veel gastvrije mensen ontmoet. De islam zelf echter beschouw ik niet als religie, maar als ideologie, die een bedreiging voor onze samenleving vormt. Hoe behandelt de islam op dit moment bijvoorbeeld christenen, journalisten, vrouwen, Joden, ongelovigen?

profil: U spreekt van “de islam”. Daarmee kunt u toch niet alle 1,3 miljard moslims bedoelen?

Geert Wilders: De grootste fout is dat politici steeds opnieuw benadrukken dat er maar enkele radicale moslims bestaan die de islam misbruiken. Na iedere terreuraanslag stellen Angela Merkel en Barack Obama vast dat deze niets met de islam te maken hebben, dat de islam een religie van de vrede is. Terwijl je alleen maar de koran hoeft te lezen.

profil: Kunt u eigenlijk een concreet voorbeeld van de islamisering van uw land noemen waarvoor u al meer dan tien jaar waarschuwt?

Geert Wilders: Kunnen moslims in Oostenrijk openlijk zeggen dat ze zich willen bekeren tot het christendom? Dat denk ik niet. Trekken er Oostenrijkse Jihadisten in de Jihad?

profil: Ja. En ja, maar dat is een minderheid.

Geert Wilders: Het is altijd slechts een minderheid! Waar trekken christenen of Joden in de Jihad?

profil: Er bestaan ook voorbeelden van onderdrukking en geweld in andere religies.

Geert Wilders: Niet in Europa. Overal in Europa waar d eislam in opkomst is, kunt u aanvallen op de vrijheid van meningsuiting waarnemen. Neem nu de aanslagen op de karikaturisten in Denemarken of Zweden of de aanslag op Charlie Hebdo. Leest u alleen maar soea 47, vers 4 in de koran: “Wanneer gij de ongelovigen ontmoet, treft dan hun nek en wanneer gij overwinnaar zijt, bind hen dan vast.” Dat geldt tot op de dag van vandaag.

profil: Dat wordt echter door het grootste deel van de moslims niet letterlijk genomen.

Geert Wilders: Vanwege zulke uitspraken ben ik de politiek ingegaan. Het is gewoon geen handelwijze van individuele personen. Het is de islam. Het is geen toeval dat al deze daders moslims zijn. Onze politici misleiden de mensen als ze beweren dat alle culturen gelijk zijn. Ik zeg dat onze westerse cultuur, die is gebaseerd op het Jodendom en het christendom, veel beter is dan de islamitische cultuur. Islam en vrijheid, islam en democratie zijn onverenigbaar. Daarom zouden we de westerse dominante cultuur ook in onze grondwetten moeten vastleggen.

Bron:
www.profil.at
Interview: Otmar Lahodynsky en Anna Giulia Fink

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "PEGIDA", "Religie van de vrede", EUSSR, FPÖ, Geert Wilders, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, Marine Le Pen, Poetin. Bookmark de permalink .

24 reacties op Interview: “Rechtspopulist” Geert Wilders over Strache, Poetin en de koran

 1. Theresa Geissler zegt:

  Uitstekend verwoord, zoals altijd met Geert.
  En: Eén ding is nu heel duidelijk vastgesteld:
  Geert ziet géén parallellen tussen Putin en hemzelf -zelfs noemt hij zichzelf ‘trans-Atlantisch ingesteld’- en er is dus voor PVV-volgelingen géén morele verplichting om zich zonder meer achter Putin en Rusland te scharen als zij daarmee géén binding voelen.
  Was natuurlijk al bekend, maar bij deze is het nog maar eens officieel bevestigd.
  Jammer, dat dat interview niet eerder plaatsgevonden heeft: Het had hier op de site wellicht héél wat woordenwisselingen gescheeld!

  Like

  • Jaantje zegt:

   Denk het niet ben geen volgzaam schaap…
   Stem net zoals de rest van de PVVers op Geert vanwege ziijn standpunten aangaande de EU en NL.
   Daarnaast hebben mensen hun eigen gedachten over de rest van de wereld en politiek.
   Verder ben ik geen draaikont zoals u.

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Kun je dat laatste a.u.b. even toelichten?
    Bij voorbaat hartelijk dank!

    Like

   • Henk B zegt:

    Een volgzaam schaap moet niemand zijn,maar dat doen de moslims wel.
    Terwijl ik niks heb met Poetin,maar wat het Westen daar heeft gepresteerd in Oekraïne,daar heb ik helemaal niks mee.
    Toch zijn ze al lang Poetin aan het pesten,neem maar met de spelen,toen wist het westen zo goed dat poetin tegen homo’s was.
    Maar er zijn op deze aardbol veel landen die echt geen homo in hun land gedogen,en daar doen we zaken mee,terwijl Poetin heeft verboden om geen homo uitingen op de openbare weg te vertonen,en kijk naar al die homo tenten die in Rusland zijn.
    Maar zo zijn er nog veel meer rot streken uitgehaald door het westen.

    Like

   • Prima gezegd, Jaantje!! Broeva! Haro!

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Een draaikont is best aardig om te zien. Ik ken veel vrouwen die een hele leuke draaikont hebben. Persoonlijk houdt ik wel van draaikonten. Ik houd niet van die stijve vrouwen die een stijve kont hebben. Het zal wel aan dat grijze en gure weer liggen in NL dat veel vrouwen daar een stijve kont hebben. In het buitenland zie ik veel vrouwen die een hele mooie draaikont hebben. In Nl zie ik maar weinig vrouwen die een leuke draaikont hebben. Ze lopen er maar stijf bij.
    Ik denk dus dat Jaantje een hele stijve kont moet hebben.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @janvaneechoud, 16.53: Lekkere beker wijn van Homeopatix meegedronken, Jan?

    Like

 2. Jean zegt:

  Ik heb een gruwelijke afkeer van heel die smeerlapperij islam/koran, hopelijk komt snel gezond verstand en wordt die rotzooi verboden en verbannen in ons land.

  Like

 3. Identitair Verzet Limburg zegt:

  Dit is op Identitair Verzet Limburg  herblogd.

  Like

 4. Republikein zegt:

  Wat een enge nare mensen, die interviewers!
  Geef die gasten toch eens een flinke sneer!
  Altijd maar beleefd blijven, ze blijven zuigen!
  Lik op stuk.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Marine heeft dat ooit al eens gedaan -geloof ik.
   Met een tamelijk jonge, onervaren journaliste, wat ik me herinner.

   Like

  • Frans Brassens zegt:

   Ik denk dat in onderstaand stukje uit dat interview toch wel een paar fijnzinnige ‘sneren’ van Wilders staan, Republikein:

   “profil: Kunt u eigenlijk een concreet voorbeeld van de islamisering van uw land noemen waarvoor u al meer dan tien jaar waarschuwt?
   Geert Wilders: Kunnen moslims in Oostenrijk openlijk zeggen dat ze zich willen bekeren tot het christendom? Dat denk ik niet.
   Trekken er Oostenrijkse Jihadisten in de Jihad?

   profil: Ja. En ja, maar dat is een minderheid.
   Geert Wilders: Het is altijd slechts een minderheid!
   Waar trekken christenen of Joden in de Jihad?

   profil: Er bestaan ook voorbeelden van onderdrukking en geweld in andere religies.
   Geert Wilders: Niet in Europa.
   Overal in Europa waar de islam in opkomst is, kunt u aanvallen op de vrijheid van meningsuiting waarnemen.

   Like

 5. Jan zegt:

  Strache zei in een interview dat Putin een loepzuivere democraat is en dat annexatie van de Krim rechtvaardig was, al was hij te las om dit expliciet te zeggen:’ … in Bezug auf die Krim lediglich von einer „schwierigen Causa“ sprach und historische Rechtfertigungen für die russische Annexion der Halbinsel referierte…’
  Ook verdedigt Strache de aanval van de Oekraïne door Rusland en de annexatie van De Krim.
  http://www.tt.com/politik/8256525-91/strache-sieht-putin-als-demokraten.csp
  http://www.tt.com/home/9802193-91/russland-fpö-chef-strache-sieht-eher-nato-und-eu-als-aggressoren.csp

  Starche is dus niets anders dan een Stalinist, een fascist die moord, terreur en kidnapping goedpraat:

  Nadiya Savchenko kidnapped

  http://sofrep.com/39710/nadiya-savchenko-kidnapped-by-russians/

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Het is toch nooit goed, hè Jan.
   In plaats dat je blij bent dat we ook ’n Wilders in Oostenrijk hebben en verheugd een dankbriefje schrijft aan de Austria-ambassade, moet ik weer ’n aflevering lezen uit je bekende zwarte kommer en kwel-serie.
   Dit maal wordt kameraad Strache ontmaskerd als laffe Stalinist, fascist en moord, terreur en kidnapping-verheerlijker. “Zo, dáár kan hij het mee doen!” zie ik je mompelen, terwijl je het bloed van je handen wast.
   Maar Jan, Strache is toch ’n knappe man, altijd omringd door de mooiste vrouwen in Wenen. Hij eet regelmatig een taartje bij Sacher, gaat vaak naar de Weense manege met al die witte paarden, hij bezoekt regelmatig het graf van Stalin en verkleed zich vast elke avond in een zwart lederen outfit met swastika’s.
   Natuurlijk heeft hij een foto van Poetin op z’n nachtkastje staan, wellicht slaapt hij ook met een opblaaspop van Poetin… wie zal het zeggen? Gun het die man toch!
   Ik vind het maar flauw van je hoor dat je, nu ‘Bobzelf’ als vermist is opgegeven in de onmetelijke Oekraïnse wouden van Transelvania, Strache begint af te katten.

   Like

 6. Zilvermeeuw zegt:

  Wat president Poetin betreft heeft ook Geert oogkleppen op en laat hij zich – zoals alle Poetin-haters – in de luren leggen door het agressieve Westen: de VS en EUSSR. Maar ja, de PVV heeft wel meer standpunten waar ik niet achter sta. Zo lang dit de enige partij is die tegen de islamisering en Brussel is, blijf ik er op stemmen want er is geen andere keus. De rest van de PVV-standpunten zijn daaraan ondergeschikt. Oók dat achterlijke “Poetin-bashen” dat tegenwoordig tot “kunst” verheven is, ook door Wilders, boeit mij totaal niet.

  Like

  • BertG. zegt:

   Voor iets wat jou niet boeit, daar ben je anders toch maar druk mee.
   En omdat je iemand niet meteen om de nek vliegt, wil nog niet zeggen dat je dan een automatisch een hater bent.
   Dat is wel erg heel kortzichtig. En ik laat me door niemand in de luren liggen.
   Maar omdat ik dus niet haat of liefheb, zou ik dus een fan zijn van een andere partij.
   Hoe kom je erop.
   Ik ben tegen alles en iedereen die de baas wil spelen over mijn leven op welke manier dan ook.

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    En moet je zien, wat Jaantje me om 12.12u toedicht:
    Ik ben een draaikont. Nou, dat mag ze toelichten, als ze kan!

    Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Ik weet wel zeker, dat Wilders zich NIET zozeer “in de luren laat leggen”-om die kernachtige uitdrukking van U dan maar even over te nemen- door minstens twee van de elementen die U noemt: de VS en de EUSSR.
   Maar wat betreft het ‘Westen:’ Ongetwijfeld. Al kun je dat ànders benoemen dan “zich in de luren laten leggen.” Wilders ís westerling. Zijn roots liggen hier in het westen, net zoals die van de meesten onder ons, begrijpt U?
   Oost en West staan niet echt meer tegenover elkaar, sinds het Communisme gevallen is, maar het blijven twee werelden, die zich, zeker mentaal, niet gemakkelijk laten mengen.
   Als U, of wie dan ook, voeling denkt te bespeuren met de meer collectief aangelegde Oostblokmentaliteit, ga gerust uw gang; niemand houdt U tegen. Maar verlang niet van andere westerlingen, dat ze die voeling automatisch overnemen, waar ze dat niet in zich hebben.
   U heeft het nu over dat ‘achterlijke Poetin-bashen,’ maar Wilders heeft zijn redenen voor de reserves die hij op dit gebied voelt. Redenen, die ik, heel eerlijk gezegd, goed kan meevoelen.
   Wilders is in dat opzicht Nederlander met de Nederlanders, zoals ze althans ooit waren: Geen slaafse aanhankelijkheid ten opzichte van welke grootmacht dan ook, maar zelfstàndig willen zijn.
   Daar ben ik blij om, want zó moet het weer worden!

   Like

   • Republikein zegt:

    Een boon apart zou ik zeggen.
    Typisch verenigd sinds 1815.
    En nu gaan we de lijn doorzetten, na 200 jaar, eindelijk.

    Like

  • Jaantje zegt:

   Helemaal mee eens Zilvermeeuw.

   Like

  • wouteenhoorn zegt:

   Helemaal met je eens Zilvermeeuw. Voor mij een teleurstelling. Maar het mag hier gelukkig gezegd worden. Als straks de jets er zijn met atoombommen aan boord zullen ze wel anders gaan piepen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s