Ruzie om christelijke symbolen op bergtoppen

Screenshot_24

Reinhold Messner heeft iets tegen kruisen op bergtoppen

(Vertaling: E.J. Bron)

Een bijdrage van de bergbeklimmer Reinhold Messner, waarin hij de kruisen op de bergtoppen in de Alpen “onzin” noemt, is hem op stevige kritiek komen te staan. “Dat Messner de bergen het liefst van de kruisen zou willen ´bevrijden´, zorgt bij mij voor een ongelooflijk hoofdschudden over zoveel onbegrip, ja onzin”, zei de voorzitter van de oecumenische commissie in de Beierse synode, Fritz Schroth, tegenover het evangelische persbureau “Idea”.

Concreet had Messner in het evangelische tijdschrift “Chrismon” geschreven: “Het kruis is gewoon het christelijke symbool. De bergtoppen echter, die toch van de hele mensheid zijn, zouden niet met zo´n wereldbeschouwing bezet moeten worden.” Daarom zouden ze “een symbool van verovering” zijn.

Messner voelt zich buitengesloten  

Schroth zei dat het hem “radeloos” zou maken dat juist het voornamelijk door de EKD gefinancierde tijdschrift “Chrismon” “ruimte geeft aan de merkwaardige religie vermengende ideeën van Messner.”

Messner is in de afgelopen jaren steeds opnieuw tekeer gegaan tegen christelijke symbolen op bergtoppen. “Ik heb er bezwaar tegen dat de bergtoppen voor een of andere religie misbruikt worden”, zei hij al in 2009. Bovendien klaagde hij erover dat dat hij met deze opvatting in bijvoorbeeld Tirol “buitengesloten” zou worden.

Bron:
https://jungefreiheit.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", Appeasement, cultuurrelativisme, Dhimmitude, Islam, islam-collaboratie, Islamofilie, Krankzinnigheid, Rotzakken. Bookmark de permalink .

30 reacties op Ruzie om christelijke symbolen op bergtoppen

 1. Sjaak zegt:

  Dat komt er nu bij uit, wanneer je te veel bergen beklommen hebt
  en bij zo weinig zuurstof na en na een vacuum ontstaat

  Like

 2. Driek zegt:

  Geestelijk gaat Reinhold Messner snel bergafwaarts. De man is niet goed snik.

  Like

  • Jules Vismale zegt:

   Een beter vervolg is dan om deze mislukte dwaas van een Reinhold Messner hierna onder een grafkruis of onder een moslimzerk te stoppen en hakenkruisen of hamers met sikkels te schilderen op foto’s van westerlinghatende moslims, imams en linkse bestuurders!

   Like

 3. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 4. Cathja zegt:

  Triest figuur! Hier kun je alleen maar medelijdend je hoofd over schudden. Al sinds mensenheugenis staan er op hoge bergtoppen kruisen, en wie stoort zich daar nou eigenlijk aan? Deze man zal zich dan ook wel ergeren als er ergens aan de rand van de weg een kruis(je) in de grond gestoken is, als teken dat er op die plaats iemand dodelijk verongelukt is.
  Laat Messner maar achter de geraniums gaan zitten.
  Zo krijgt hij niet het gevoel ‘buitengesloten te worden’ en kan het gezeur ophouden.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Het is inderdaad wat doorgeschoten, maar probeer je éven in te leven in het feit, dat deze man zowel atheïst als bèrgbeklimmer is en wat het bergbeklimmen voor hem betekent. Dan valt althans te begrijpen, wat hij bedoelt.
   Hij heeft natuurlijk geleefd voor het bergbeklimmen en tja, dat worden niet de meest toegankelijke mensen. Het is volgens mij te vergelijken met solo-zeilers.

   Like

   • Cathja zegt:

    @ Theresa 8:43

    Ik zie juist géén verband tussen die kruisjes en welke religie dan ook. Heel vaak wordt ermee bedoeld dat bergbeklimmen je je leven kan kosten. Hoevelen zijn er al niet omgekomen op hoge bergen? Als men gestorven mensen achter moet laten, richt men een kruis(je) op. Gewoon als teken dat daar iemand is omgekomen.
    En wat te denken van al die witte kruisen in Margraten? Omgekomen oorlogsslachtoffers.
    Echt niet allemaal religieuzen hoor! Een kruis is dus ook vaak het symbool van de dood.

    Dit geldt dus niet voor dat enorme beeld boven op die berg in Brazilië, maar daar is de bevolking voor het grootste gedeelte Rooms-Katholiek.

    Like

   • anoname zegt:

    Hij zal wel gefrustreerd zijn dat hij ook dat kruis nooit zal kunnen “beklimmen”.
    Hij heeft het zelf over het veroveren van een berg.
    Dat is zijn manier van denken… veroveren.
    Waarschijnlijk voelt hij zich meer op zijn gemak binnen de islamitische ideologie.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Cathja: 10.04u: Maar dàt is nu eenmaal waar h i j het mee associeert: Met het claimen van de bergtop door gelovigen.
    Een bergbeklimmer, die een top als eerste bedwingt, plant daar ook immers een symbool, een vlag of iets dergelijks.
    Je hoeft dat zelf niet zo te zien, maar dat hij het zo ziet, vind ik nog niet zo vreemd.

    Like

 5. M.A.L. Sion zegt:

  En toch, wie de scheiding van kerk en staat in het vaandel voert, zal met goede argumenten moeten komen om de stellingname van Messner te bestrijden. Christelijke symbolen op plaatsen waar Christenen samenkomen zijn meer dan 100% O.K. maar in seculiere landen is het plaatsen van deze symbolen op openbare plaatsen niet meer van deze tijd.
  Ik ben Atheïst en vrijdenker, geef ruimte aan andersdenkenden. Als we het verafschuwen dat in islamlanden kerken verwoest worden en het bezit van een bijbel bestraft wordt, dan moeten we ook de hand in eigen boezem durven steken en de uitdrukkelijke demonstratie van het symbool van het Christendom beperken tot plaatsen die daarvoor geëigend zijn. Het ergens plaatsen van een kapelletje, met een Christusbeeld en een gelegenheid om een kaarsje te branden, kan men aanmerken als een domein van de betreffende Christelijke gemeenschap. Een bergtop claimen als symbool is het demonstreren van een zekere dominantie.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Zo is het, M.A.L. Sion! Ook ik begrip de stellingname van Messner, al geef ik toe, dat iemand waarschijnlijk zowel atheïst als bergbeklimmer-in-hart-en-nieren moet zijn om de drijfveren van deze man volledig te doorgronden.
   Zijn argument, dat bergtoppen aan iedereen toebehoren, is correct, zij het alleen van direct belang voor diegenen, die in staat zijn, de ook te beréiken.
   Anders denk je daar niet dagelijks over na, maar hij dus wèl.
   Wie weet, hoe vaak hij, na een succesvolle klimtocht, op zo’n kruis op de top is gestuit en, als atheïst, onmiddellijk de domper voelde na het bereiken van zijn doel in de vorm van: “Daar hèb je er weer één.”
   Nee, dat kan ik wel volgen.

   Like

  • anoname zegt:

   Hahaha je draait het om!
   We verafschuwen de verwoesting van kerken in islamitische landen…
   En volgens jou moeten we ook het symbool van het christendom hier beperken 😛
   En dus de kruisen hier ook verwoesten… Lollig hoe jij denkt.

   Like

 6. Ahava zegt:

  Het ‘evangelische’ magazine Chrismon plaatste vorig jaar een islamlovend interview met een professor aan de universiteit van Münster, die nota bene een moslimfaculteit heeft. Ik denk dat het nu tijd wordt deze app (chrismon dus) van mijn iPad te verwijderen. Ze worden mij te links daar in de Evangelische Kirche Deutschland.

  Like

 7. baksteen zegt:

  Die paar kruizen op de hoogste en moeilijkst te bereiken plaatsen die vroeger met heel veel moeite met het handje naar boven zijn gesleept, niets was blijkbaar te veel om uiting te geven aan je geloof, je cultuur en daar uiting aan te geven. En ja, dat moet natuurlijk nu weg!

  Like

  • luckybee zegt:

   Grote kruisen op berg toppen zijn eigenlijk een echte Katholieke gewoonten.Alleen waar Katholieken heersen zijn zulke reuzen kruisen te vinden; bvb Rio de Janeiro, kruis in de form van een reuzen Christus.Zo als Messner zei op de Bergtoppen in de Alpen.Wij Calvinisten,dragen onze kruisen gewoon in onze harten.Over de passionspelen. het hele verhaal wordt door Goddeloze BNN ers gevoerd. Maria wordt door een negering vertolkt, om dat ze beter gillen kan als blanke meiden?Mischien is ze wel een aanhangster van een Tovenaar, voodoo of zo iets uit Afrika?Dan verkies ik liever de Passionspelen uit Ober Ammergau in Beyern , het wordt iedere jaar door de zelfde mensen uitgeoevend , vaak familie’s van elkaar.Geen bekende stars of zo iets.Maar toch in de hele wereld bekend.Geen balsfemie

   Like

  • anoname zegt:

   Precies, is stukje cultuur, geschiedenis.
   Die man baalt gewoon dat zo’n kruis uiteindelijk boven hem uittorent…
   HIJ wil de hoogste zijn!!!
   Dat vermoed ik als ik zijn eigen taalgebruik zo lees…

   Like

  • delamontagne zegt:

   Op de meeste onmogelijke plekken bouwden ze vroeger religieuze “dingen”.
   Zal dan wel afgebroken moeten worden, volgens de inzichten van deze meneer.
   Le Puy, Zuid Fr. beeld van de maagd Maria is in de 19e eeuw gebouwd door Eifel ( van de Eifel-toren…..)

   Like

 8. Jan zegt:

  Best of Verstehen Sie Spaß – Kiosk auf dem Matterhorn mit Reinhold Messner

  Like

 9. Jan zegt:

  Warum steht ein Gipfelkreuz auf dem Berg?

  Die alten Römer brachten den Passheiligen dort Opfer, wo sie den Göttern am nächsten waren – auf den Gipfeln der Berge. Stößt man wiederum auf ein Kreuz mit drei Querbalken, so handelt es sich dabei um ein Wetterkreuz – ein Relikt alten Volksglaubens. Vermutet wird, dass die beiden zusätzlichen Balken die magische Kraft der Kreuze verstärken und vor Dämonen schützen sollten, die für Sturm und Gewitter verantwortlich gemacht wurden. Eine weitere Kreuz-Tradition: Seit Ende des 13. Jahrhunderts kennzeichnete man Alm- und Gemeindegrenzen mit Kreuzen – auch im Gipfelbereich. So findet man noch heute in Tirol Grenzmarkierungen, die nachgewiesenermaßen aus dem 16. Jahrhundert stammen. Im 18. Jahrhundert wurden in der Schweiz vor Gletschern Kreuze errichtet, um deren Ausdehnung zu stoppen. Gipfelkreuze sind also nicht ausschließlich religiös zu interpretieren.

  http://www.trax.de/gipfelkreuz-bedeutung-geschichte-und-besondere-exemplare/id_58008006/index

  Messner is behoorlijk inkonsequent want op zijn kasteel wemelt het van de religieuze, boeddhistische beelden en symbolen en van Germaanse religieuze symbolen:
  Doch was verbirgt sich hinter diesen Steintürmchen? Die offizielle Bezeichnung für die gestapelten Steine lautet im deutschsprachigen Raum Steinmännchen.

  Steinmännchen wachsen, indem Menschen immer wieder Steine haufenförmig aufeinander legen. Dabei nehmen die Figuren die verschiedensten Formen an; die meisten haben die Gestalt von Säulen oder sind spitz nach oben zulaufend.
  Der Grund, weshalb Menschen in zahlreichen Ländern Steine stapeln, ist vor allem kulturell und religiös motiviert.

  Einige Steinmännchen erfüllen die Funktion einer Wegmarkierung oder den eines Grenzpunktes, bspw. an Grundstücken. In Skandinavien sind Steinmännchen verbunden mit dem Volksglauben an boshafte Trolle. Steinmännchen sollen hier Wanderer vor ihnen schützen; deshalb legen viele einen weiteren Stein auf bereits existierende Steinmännchen.
  Aber nicht nur zu Land, auch im Wasser stehen Steinmännchen. Dort zeigen sie insbesondere Stellen in Flüssen an, die im Vergleich zum übrigen fließenden Gewässer flach sind und auf eventuelle Gefahren hinweisen.

  Sehr dekorativ sind Steinmännchen im Tibet. Geschmückt mit Fahnen, Tierskeletten und bunten Farben, sollen entweder gute Geister gewürdigt werden und bösen Geistern wird auf diese Weise gezeigt, dass sie unerwünscht sind.
  http://www.steine-und-minerale.de/artikel.php?f=4&topic=4&ID=211&titel=Welche

  Op Messner’s kasteel:


  http://www.geo.de/reisen/community/reisebericht/594378/3/Suedtirol-2013-Von-Lamas-Burgen-und-Gebetsfahnen

  Messner gelooft echter dat je bepaalde bergen niet moet beklimmen. Uit respekt voor Milarepa (1) heeft hij de Kailash in Tibet heeft hij daarom nooit beklommen hoewel hij toestemming had in 1985:

  Zu den größten Legenden, die den Kailash umgeben, gehört die Geschichte des Yogis Milarepa, der im 11. Jahrhundert einsam am Fuß des Berges gelebt hat. Er soll den Gipfel auf einem Sonnenstrahl sitzend erreicht haben. Der Berg wurde dabei nicht berührt. Das heißt übertragen: Er darf nicht banalisiert werden, etwa durch eine Expedition mit Seil und Haken. Es wäre ein Sakrileg, ihn zu erobern. Die Einheimischen wollen das nicht. Also habe ich den Berg zweimal umrundet, aber nicht bestiegen.
  http://www.geo.de/GEO/reisen/reisewissen/interview-reinhold-messner-und-der-kailash-77336.html
  1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Milarepa

  Klettern kostet graue Zellen
  Bergsteiger, die sich in extreme Höhen wagen, riskieren Mikroblutungen im Gehirn und den Schwund von Gehirnsubstanz.

  http://www.focus.de/gesundheit/ratgeber/gehirn/news/gehirn-klettern-kostet-graue-zellen_aid_341574.html

  Like

  • luckybee zegt:

   Alleen wij zijn geen Budhisten maar Christenen;Wij geloven niet in Joga; dat is een gebed dat alleen een yogi weet om welke God het gaat.Wij mogen geen andere Goden aan bidden heeft onze heer gezegd. EXODUS 20 ver 1-26.DE 10 GEBODEN.

   Like

  • anoname zegt:

   Ja, moest ook al lachen, weer zo’n Dreyfuss.
   Wel de kruisen vernichten…
   maar wil hij dan ook de religieuze of spirituele symbolen van andere culturen kaput machen?
   Elke bergtop of heuvel waar een Mosquito op staat met zijn pikhouweel veroveren??? 😀
   Dacht het niet haha…

   Like

 10. luckybee zegt:

  Wij mensen zijn eigenlijk niet voorbergtoppen geschapen; wij moeten het aan de Marmotten en Gemsen overlaten ze zijn voor deze streken goed gerust.Wij vervuilen alleen de berg wereld.

  Like

 11. helletocht zegt:

  Messner heeft ten gevolge van zijn zuurstofloze klimpartijtjes behoorlijke hersenschade opgelopen, en toch waagt deze politiek-correcte Deutscher het nog om allerlei allerlei onzin uit te slaan. In Duitsland is de politieke-correctheid de nationale godsdienst geworden. Net zoals hier flirtten de linksen er veertig jaar geleden met de SU en de heilstaat Oost-Duitsland, en nu omarmen ze de verderfelijke islam, die ons allen kapot zal maken. Ook daar zijn de top-thema’s:
  * Hoe meer moslims hoe beter, * Hoe meer banen voor moslims hoe beter * Hoe meer moskeeën hoe beter * Hoe meer allo’s bij de politie hoe beter * Hoe meer imams hoe beter * ect.
  De eigen burger die dit niet wil, wordt als een nazi beschouwd. Wir sind kaputt, und werden noch kaputter!!!!

  Like

 12. alidas1 zegt:

  Ik vind het wel mooi maar ik vraag me af hoe zijn die er op gekomen.
  Hoe hebben ze dat gedaan?

  Like

 13. delamontagne zegt:

  Al die landen in Z-Ame. zijn in naam R.K. ook Brazilië.
  Voor dat land was dat vroeger zo, nu veel minder. Bovendien zijn veel van die gelovigen in Z.Am heel,heel erg BIJGELOVIG.
  Die beelden, kapeletjes etc hebben (hadden !) ook nog een andere “merkwaardige” bijwerking.
  Gelovigen die op hun blote knieën tientallen meters rotspaden omhoog kruipen om een of andere ZWARTE madonna te gaan vereren.
  Zo heeft ook: luckybee zegt:
  2 april 2015 om 10:41
  het over “een zwarte Maria”……..!
  ALLE GELOVEN HEBBEN ZO HUN speciale uitwassen.

  Like

 14. Erik zegt:

  In Macedonië maakt de moslim populatie zich ook ontzettend boos over kruisen op bergtoppen, zij zelf bouwen nl minaretten die net evenhoger zijn dan de kerktorens, met Arabisch geld, maar de bergen zijn toch echt hoger.
  Zo lukt het afdwingen van suprematisme natuurlijk nooit 😝

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s