PVV-Groningen over de overdracht van de jeugdzorg naar de gemeenten

Screenshot_19

(Door: Ton van Kesteren)

Sinds 1 januari j.l. is de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg van provincies en het Rijk overgegaan naar de gemeenten. Deze overdracht, die is bedoeld om een effectiever, meer samenhangend en goedkoper stelsel van jeugdzorg te verwezenlijken dat dichter bij de mensen staat, verloopt helaas niet altijd zonder problemen.

Kinderen in behandeling bij een psycholoog of therapeut kunnen het kind van de rekening worden als blijkt dat de gemeente geen contract met de therapeut of instelling heeft bij wie het kind in behandeling is. Het komt dus voor dat bijvoorbeeld een gemeente de therapeut van een kind niet vergoedt omdat die gemeente geen contract heeft met deze therapeut, terwijl bijvoorbeeld een andere gemeente de therapie wel zou vergoeden. Zo kan het gebeuren dat een kind gedwongen af moet zien van een vertrouwde psycholoog of zelfs moet stoppen met een adequate behandeling omdat zijn/haar gemeente kiest voor een therapeut of instelling waarmee zij wel een contract heeft.

De provincie Groningen heeft zich uitgesproken voor een warme overdracht van de jeugdzorg naar de gemeenten. Dat houdt concreet in dat de provincie bij deze overdracht coachend en faciliterend wil zijn aan de gemeenten.

Daar hoort mijns inziens de garantie op toegang tot zorg en de zorgverlener die kinderen a jarenlang naar volle tevredenheid begeleidt ook bij. De provincie zou er dus bij de gemeenten op aan moeten dringen om landelijk erkende psychologen en/of instellingen die geen contract hebben met een gemeente, toch voor vergoeding van de kosten in aanmerking te laten komen.

Ton van Kesteren

Fractievoorzitter PVV-Groningen

Vragen van de PVV fractie aan de het College van GS Groningen over een probleem dat zich voordoet bij de overdracht van de jeugdzorg naar de gemeenten:

1.) Bent u op de hoogte van het feit dat er kinderen zijn die noodgedwongen met een therapeut dan wel een behandeling moeten stoppen omdat de gemeente geen contract heeft met de desbetreffende therapeut of instelling? Zo nee, waarom niet?

2.) Vindt het College van GS met de PVV dat een vertrouwde behandelaar en/of adequate behandeling niet zou moeten worden gestopt omdat een gemeente geen contract met deze behandelaar en/of instelling heeft? Zo nee, waarom niet?

3.) Is het College van GS bereid om in het kader van de warme overdracht bij de gemeenten te pleiten voor vergoeding van de kosten van lopende behandelingen door landelijk erkende, en voor kinderen vertrouwde behandelaars, die geen contract hebben met de gemeente? Zo nee, waarom niet?

PVV Groningen

Door:
Ton van Kesteren
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Groningen, PVV. Bookmark de permalink .

5 reacties op PVV-Groningen over de overdracht van de jeugdzorg naar de gemeenten

 1. BertG. zegt:

  Huisarts Chantal van het Zandt heeft een wekker op haar bureau staan: 10 minuten per consult krijgt ze van de zorgverzekeraar. Twee keer tien minuten worden alleen vergoed als de verzekeraar dat goedkeurt. ‘Zorgverzekeraars beslissen alles’, zegt ze in nrc.next. ‘Ze controleren alles, maar ze lopen geen enkel risico.’
  http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/437987/10-minuten-voor-een-uitzaaiing-zorgverzekeraars-beslissen-alles.html

  Like

 2. luckybee zegt:

  Daar heb ik perzoonlijk geen last van, ik wordt nooit ziek

  Like

 3. Edwin Lauxen zegt:

  De oude gevallen van voor 1 januari 2015 zal de mogelijkheid geboden moeten worden dat Ouders maar ook Jeugdzorg zelf, naar een commisie Inhuisplaatsing kunnen stappen.

  Mijn voorstel is dat elke gemeente voor maximaal een jaar commissie INhuisplaatsing instelt, waarbij ouders de gelegenheid krijgen om hun zaak nader te laten bekijken. Dit gaat wat mij betreft alleen over zaken waarbij ernstige missers zijn begaan.

  Waarna deze commissie een advies geeft of de zaak nogmaals bekeken moet worden door jeugdzorg of rechter. Waarbij wat mij betreft het doel is om ouders en kinderen op gezonde manier weer bij elkaar te brengen en zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de nieuwe praktijk van de nieuwe wet.

  De Commissie geeft dan ook alleen een advies en kan de rechter desnoods
  nog extra advies inwinnen door het inschakelen van een bijzondere
  curator die de rechter reeds bestaand al bij zijn instrumentair heeft
  zitten.

  Bestuurder belangenvereniging Jeugdzorgmedewerkers vindt waarheidsvinding niet van belang

  http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/04/bestuur-belangenvereniging.html

  Like

 4. miep van sleur zegt:

  De overdracht is niet goed gegaan. Jeugdzorg is vrij gegooid en nergens word je echt geholpen met je klacht. Machtsmisbruik op en top en de gemeente/regering laat het toe. Als ouder kan je alleen maat toekijken hoe je kind word mishandeld. Wat buiten de gesloten instelling strafbaar is zo werken ze daar binnen onder het mom van hulp. Wie doet nu echt iets, kastje naar de muur mentaliteit

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s