Rusland: economische groei ondanks sancties

Screenshot_41

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Het doel van de westerse machten, namelijk om Rusland met behulp van economische sancties op de knieën te dwingen, lukt niet echt. In plaats van een recessie is er nog steeds soprake van lichte economische groei in Rusland. De verdere ontwikkeling van de Russische economie hangt echter van de toekomstige olieprijs af.

Uit de cijfers van het Russische Bureau voor de Statistiek voor 2014 blijkt dat Rusland, ondanks de door het Westen opgelegde sancties, over het hele jaar 2014 een economische groei van 0,6% laat zien. Zelfs in de beide laatste kwartalen, toen de sancties duidelijk te merken waren, was er nog sprake van een plus van 0,9% en 0,4%.

Door de wederzijdse sanctiespiraal, waarbij op dit moment door enkele Europese landen kritische vragen worden gesteld, zijn de Russen er intussen op aangewezen om meer binnenlandse producten te kopen. Daarmee zorgt de binnenlandse consumptie van de Russen zelf voor steun van de Russische economie, die tegen de stijgende inflatie en de koersdaling van de roebel moest vechten.

Zonder de doelbewuste speculaties tegen de roebel en het daarmee gestegen inflatiecijfer zou de economische groei zelfs ondanks de daling van de olieprijs duidelijk groter geweest zijn. Het land heeft echter stijgende olieprijzen nodig om dit jaar niet alsnog in een recessie terecht te komen. De aardoliesector is nog steeds een belangrijk bestanddeel van de Russische economie en ze heeft sterk te lijden onder de halvering van de olieprijzen in de afgelopen maanden.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Rusland, Westen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Rusland: economische groei ondanks sancties

 1. luckybee zegt:

  De Groei zal tot 0 schrompen als in het Zuiden van Rusland en Siberie alle tan landen in beroering komen.Dan zal Poetin op de Knieen naar ons toe kruipen.om hulp.De Russen weten echt wat er dan gaat bloeien.

  Like

 2. Ik begin de slingerschijt te krijgen van je Poetin-liefde, webmaster!
  Is die liefde alléén maar een correlaat van je Oekraïnehaat?
  Of is er een deel echte liefde voor Poetin bij?

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Je moet het meer zien als een ENORME aversie tegen Obama, de islam en de EUSSR. Daarmee heeft Poetin toch raakvlakken, geef toe. Voor wat betreft je slingerschijt: ik adviseer je om toch wat meer toiletpapier in te slaan en vooral een stapel vochtige doekjes. . . 😉

   Webmaster

   Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Ik begrijp je reactie, Martien: Ik moest ook even slikken.
   Maar tegen de uitleg van E. J. valt weinig of niets in te brengen, dat geef ik toe.
   Bovendien realiseer ik me -en dat is misschien wel iets, wat bij jou ook meespeelt; dat kun jij beter beoordelen- dat mijn mening enigszins ‘gekleurd’ geraakt is, door zekere Poetin-minnende lieden, waarmee we hier de laatste tijd te maken hebben gehad.
   Waren zij er niet geweest, dan hadden sommige anderen onder ons misschien nog íets neutraler tegenover Poetin gestaan. Let wel: Ik zeg niet: ‘positiever,’ maar: ‘nèt iets neutraler.’ Misschien.
   Als ze soms dachten, op die manier te overtuigen: Bij mij en -weet ik toevallig- BertG. hebben ze het juist voorgoed bedorven! Ha, ha!

   Like

 3. louis portugal zegt:

  Iki denk eerder dat het door de sancties komt.
  Omdat Rusland veel dingen niet direct kan krijgen gaan ze het zelf produceren.
  Daarom denk ik ook dat als de zuidelijke landen UIT de €uro stappen, de groei ook weer gaat komen.
  De eerste jaren zullen dan nog zwaarder worden maar dan begint de eigen inventiviteit weer meer te werken.

  Like

 4. Jan zegt:

  Russia’s Economic Outlook Worse Than Thought, World Bank Says

  Under its new baseline scenario, the World Bank forecasts the Russian economy will contract by 3.8% in 2015—based on an average oil price of $53 a barrel—compared with its earlier forecast of a 0.7% contraction made in December.

  Russia’s government admits that the economy will contract for the first time since 2009 but prefers to stick to a more optimistic view. After shrinking by 3% in 2015, Russia’s economy will start growing again already next year and will expand by 2.5% on average between 2016 and 2018, Economy Minister Alexei Ulyukayev said Wednesday.

  http://www.wsj.com/articles/russias-economic-outlook-worse-than-thought-world-bank-says-1427883522

  Marco Maier meent zeker dat een afname van 3% en een latere toename van 2,5% een groei is van 0,5%
  Marco Maier mag graag in jubeltonen zijn over Rusland en Putin en dat pleit niet voor hem.

  Like

 5. toestroom zegt:

  En ze krijgen die Russen niet klein. wij zijn toch niet GEK.

  Like

 6. Pingback: Rusland: economische groei ondanks sancties |

 7. hans zegt:

  mensen zijn zo gehersenspoeld dat elke propaganda tegen wat voor onderwerp dan ook op dit blog automatisch leid tot ongenade tussen elkaar en anderen.
  Als het al ter sprake komt. Zo verdeeld is alles.

  Like

 8. @Hans.

  Poetin is een genadeloze,corrupte dictator die een schijndemokratie leidt waarin hij alle touwtjes in handen heeft. Vooral de media-touwtjes en de geheime dienst-touwtjes en de leger-touwtjes en de economische privileges-touwtjes. De machthebberskliek bestaat uit een zootje hoerende en snoerende cocaïnesnuivers en die heeft Poetin óók aan een touwtje. Wat ‘m echt in de weg zit laat-ie vermoorden of gevangen zetten

  Like

  • koloth zegt:

   Ja Martien Obama is tenminste eerlijk met z’n invallen in: Irak/Lybië/Syrië/Oekraine en dan z’n politieke invallen nog in zo’n beetje de halve wereld, Satan kan zelfs nog wat van hem leren.

   Like

 9. Nou dan staan ze aardig qiet met de EUSSR,want zo als ik het vanverre (brasil) kan bekijken ,als minder hoog opgeleide.Hoop voor het gewone russise volk dat het ze wat beter gaat.En politiekers overal ter wereld zijn vieze gluiperige mannetjes/vrouwtjes…op enkele ”verlichten” na,Prettige paasdagen…zolang die nog gevierd mogen worden .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s