Waarom Saoedi-Arabië en de Arabische Liga ingrepen in Jemen

Screenshot_53

Saoedische soldaten aan het begin van de aanval op Yemen

(Door: Missing Peace)

Vorige week mengde Saoedi-Arabië zich in de burgeroorlog in Jemen nadat (door Iran gesteunde) sjiitische Houthi-rebellen de buitenwijken van de zuidelijke stad Aden veroverden. Dit was de eerste keer dat de monarchie direct ingreep in de bloedige Soenni-Shia oorlog die woedt in Syrië, Irak en Jemen.

Tot nu was de betrokkenheid van Saoedi-Arabië bij die strijd beperkt tot financiële en militaire steun voor de soennitische milities en legers.

Vorig jaar bijvoorbeeld, zegde Saoedi-Arabië drie miljard dollar toe om de capaciteiten van het Libanese leger te versterken. Dit gebeurde nadat Hezbollah de strijd in Qusair in Syrië won en dreigde om het machtsevenwicht in de regio te veranderen. Er zijn ook berichten geweest dat de Islamitische Staat steun van Saoedi-Arabië ontving aan het begin van de verovering van delen van Syrië en Irak.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Arabieren, Arabische wereld, Iran, Islam, Jemen, Moslims, Saoedi-Arabië, sjiieten, soennieten. Bookmark de permalink .

4 reacties op Waarom Saoedi-Arabië en de Arabische Liga ingrepen in Jemen

 1. Ad de Koning zegt:

  Ik denk dat de Arabische leiders van de Arabische golfstaten bang zijn dat ze zelf onthoofd worden als IS steeds verder oprukt.

  Like

  • Luchtpint zegt:

   Verkeerde interpretatie. De Saoedis (en waarschijnlijk ook Qatar en de VAE) steunen militante Salafisten in Jemen, vooral die Salafisten die de legitimiteit betwisten van de Wahhabi clerus plus de door hen verafschuwde prinsenkliek van Saoed, dus sturen ze hun eigen dissidenten met Saoedische subsidies de grens met Jemen over om daar de sjiietische Zaydis te bestrijden. Alleen als er in Jemen GEEN sjiieten zouden zijn, zou het helemaal gevaarlijk beginnen worden voor Saoedi Arabië en de andere landen in de buurt. Beter je eigen vuilnis naar Jemen exporteren om ze daar bezig te houden.

   En liefst zo lang mogelijk.

   Like

  • Luchtpint zegt:

   Het is DANKZIJ en niet ONDANKS Saoedi Arabië dat IS steeds verder oprukt. En dat weten de Saoeds zelf ook, waarom zouden ze anders alle moeite doen om beveiligde muren te bouwen aan de grens met Iraq ? Ze weten nu al dat dit als een boemerang terug in hun gezicht zal kunnen slaan. Eigenlijk mogen ze blij zijn dat er nog voldoende sjiieten zitten in Jemen om IS bezig te houden. Kunnen ze rustig hun muren afwerken.

   Like

 2. luckybee zegt:

  Ooooooooooof de Saudi’s willen zelf Kalief worden?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s