Hezbollah is naar Syrië gekomen om te blijven

Screenshot_10

(Vertaling: E.J. Bron)

Direct aan de grens met Jordanië, waar meer dan 600.000 Syrische vluchtelingen in steden zoals Irbid en Zarqa of in het kamp Zaatari zijn ondergebracht, voltrekt zich een langzame, nauwelijks zichtbare, maar effectieve uitbreiding van het invloedsgebied van Iran.

In de loop van de afgelopen zes weken hebben vooral soldaten van het korps van de Iraanse Revolutionaire Garde en strijders van Hezbollah een wezenlijke rol gespeeld bij het al lange tijd verwachte offensief van de Syrische regeringstroepen in de zuidelijke provincie Daraa.

Deze provincie was daarvoor het laatste bolwerk van de zogenaamde “gematigde oppositie” – voor zover je daarvan echt kunt spreken gezien het bondgenootschap tussen het Vrije Syrische Leger (FSA) en Al-Nusra. In ieder geval echter speelde de “Islamitische Staat” (IS) daar geen rol en de oppositionele krachten werden vooral via Amman door de bondgenoten op internationaal niveau van wapens voorzien. Een van de jongste wapenleveranties zou het hen zelfs mogelijk hebben gemaakt om de door de Syrische regering en haar bondgenoten gehouden stad Bosra al-Sham te veroveren.

In de streek komen – wat voor de Syrische burgeroorlog niet altijd vanzelfsprekend was – de meeste strijders van de oppositie echt uit de streek zelf en hun vijanden niet. De grondtroepen van het Syrische leger en de paramilitaire Nationale Defensiekrachten (NDF) hebben daar hun daadkracht vooral te danken aan de goed getrainde sjiitische strijders, die door Iran worden gesteund en niet zelden ook uit Iran werden gestuurd.

De Iraanse milities, aldus de woordvoerder van het FSA-zuidfront, Issam el-Rayyes, tegenover “Foreign Policy”, schijnen de gevechtshandelingen te leiden. “We dienen hen ernstige verliezen toe, maar dat stoort ze niet”, zegt de woordvoerder. “Het is duidelijk dat het niet het Syrische leger is. Deze mensen vechten voor iets, waarin ze geloven.”

Volgens hem zou het door de VS ondersteunde Zuidfront in de streek meer dan 2500 soldaten hebben, de regering meer dan 5000. Slechts één van de vijf strijders van de tegenpartij zou Syriër zijn, de overigen 4000 militieleden uit Libanon, Irak, Iran, Jemen of Afghanistan.

Iran zweept de aan hem loyale sjiitische strijders vooral op tegen soennitische extremisten met het appel aan de plicht ter verdediging van de Sayyida Zainab moskee in Damascus, een van de heiligste plaatsen voor sjiieten. “Als jullie deze moskee niet verdedigen, betekent dat het einde van de Shia”, luidt het devies.

Iran vindt het eveneens belangrijk om de rebellen terug te dringen, omdat deze door de VS, Jordanië en Israël ondersteund worden. Op 10 februari begonnen sjiitische milities daarom een offensief, eerst via de daarvoor door de rebellen gehouden steden Deir al-Adas en Kafr Shams en daarna westwaarts richting Quneitra. Nu proberen de troepen die loyaal zijn aan de regering om via de westelijke flank van de provincie Daraa door te stoten tot aan de Golan, waar tot nu toe het Israëlische leger en soennitische rebellen meer dan een jaar lang in alle stilte co-existeerden.

De nieuwe frontlinie bevindt zich nu rondom de stad Kafr Nasij, 15 mijl ten oosten van de Golanhoogten. Men gaat ervan uit dat de regeringstroepen willen oprukken richting Mashara in de provincie Quneitra en uiteindelijk de op de top van de berg gelegen stad Tal al-Hara willen veroveren om de Golangrens te controleren en aanvoerlijnen uit Jordanië af te snijden. Ook dient op deze wijze een einde gemaakt te worden aan de door Teheran en Damascus vermoede verzorging van de rebellen uit Israël met geneeskundige hulp en militaire adviezen. Blijkbaar wil Israël een bufferzone op de Golan creëren, waardoor de Syrische regeringseenheden op respectabele afstand van de grens worden gehouden. En juist dit wil het regeringsbondgenootschap verhinderen.

De Israëlische aanval, waarbij in januari een Iraanse generaal en zes Hezbollah-strijders omkwamen, heeft de vastberadenheid van de veldtocht van de pro-Assad-alliantie nog verder aangewakkerd.

Wat de partijen in de burgeroorlog nu ook meemaken, is een bewapeningswedloop. Terwijl het Zuidfront door de VS en een team van westerse en Arabische militaire adviseurs vanuit Amman wordt bewapend, financieel ondersteund en getraind, laat Iran zich de eis van zijn bondgenoten in het zuiden van Syrië veel kosten.

Er zou o.a. een team van acht Hezbollah-opleiders naar Bosra al-Sham gekomen zijn om lokale sjiitische strijders te trainen, waar onlangs jonge Iraanse en andere buitenlandse vrijwilligers zouden zijn bijgekomen. Het offensief moet uitgaan van de lokale Hezbollah-vestiging, er zouden talrijke wapens aanwezig zijn en de troepen zouden zich constant verplaatsen, zegt een lokale activist die met “Foreign Policy” sprak.

Men zou met een door Iran ondersteund sjiitisch project te maken hebben, dat militaire, geopolitieke en ook openlijk aan het licht tredende ideologische elementen zou bezitten. Hezbollah zou een grote voetafdruk op Syrisch grondgebied hebben achtergelaten en men zou nu mini-Hezbollah´s opbouwen. Milities, die een supranationaal idee volgen, zouden grotendeels de agenda van het Syrische leger hebben overgenomen, dat bij lange na niet zou beschikken over hun daadkracht en motivatie. Zelfs de beroemde generaal van de Iraanse Revolutionaire Gardes en commandant van de Al-Quds-strijdkrachten, Qassem Suleimani, zou een bezoek gebracht hebben aan de eenheden aan het front in Syrië om het moreel van de troepen op te krikken.

De zogenaamde “gematigde rebellen” bevinden zich daardoor opnieuw weer eens in de verdediging. Hun verliezen zijn groter geworden, ze kunnen hun stellingen moeilijker houden. Dat het Iran gelukt zou zijn om de oorlog te verkopen als een strijd tussen soennieten en sjiieten zou het Zuidfront hebben geschaad, zegt woordvoerder Rayyes. “Voor ons gaat het om buitenalndse strijders, niet om soennitisch of sjiitisch”, aldus Rayyes. “Zij genieten echter grote steun onder de sjiieten, wij echter niet onder de soennieten.”

Nóg zijn de soennitische rebellen in het zuiden van het land aanwezig. Hun kansen schijnen echter steeds kleiner te worden om een duurzame verankering van Hezbollah in Syrië en haar toenemende invloed in het Syrische veiligheidsapparaat nog te kunnen ophouden.

Bron:
http://eurasianews.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hezbollah, Iran, Syrië. Bookmark de permalink .

5 reacties op Hezbollah is naar Syrië gekomen om te blijven

 1. U.G. Kempenaer zegt:

  Dit conflict zo lang mogelijk in stand houden, zoveel mogelijk Europese moslims aansporen daar mee te gaan vechten en ondertussen Assad blijven ondersteunen, bevoorraden en bewapenen tot ze elkaar er drastisch uitdunnen, het islamitische afval. Vervolgens hun linkse handlangers er ook heen sturen als kanonnenvoer. Win-win. Niets aan verloren en in Europa wordt het dan weer stukken beter.

  Like

  • Jaan zegt:

   Wat helpt het als er een paar honderd bebaarde ridders voor Allah gaan vechten in Syrië? Gisteren alleen al heeft men in de Middellandse Zee ongeveer tweeduizend hooggeschoolden van de verdrinkingsdood gered en naar Lampedusa of Sicilië gebracht.
   Van daaruit kunnen deze academici verspreid worden over Europa waar een nieuwe woning en wasmachine en levenslange uitkering wacht. Hier gaan ze meteen aan de slag met hun hogere opleiding als winkeldief, verkrachter, pooier of drugsdealer.

   Like

 2. peterselie1 zegt:

  Off Topic

  Ontsnapte kerngeleerde: Egypte bereidt oorlog tegen Israël voor
  ‘Koran erkent dat land Israël aan Joden toebehoort, maar de sjeiks negeren dit’

  Israëlische troepen trekken het Suezkanaal over tijdens de Yom Kippur oorlog in 1973. Egypte wil nog altijd wraak nemen vanwege de verpletterende nederlaag die het toen leed. Israël gaf de Sinaï pas terug aan Egypte toen dat land bereid was een officieel vredesverdrag met de Joodse staat te ondertekenen.

  De in 2011 uit Egypte gevluchte nucleaire wetenschapper Noha Hashad zegt dat de militaire opbouw en strijd van het Egyptische leger tegen islamitische terreurgroepen in de Sinaï slechts een dekmantel is voor een toekomstige oorlog tegen Israël. ‘Egyptische generaals geven overal lezingen en vertellen verhalen dat Israël de enige vijand en het enige doelwit van de Arabieren is. Op TV, in films en door beroemde acteurs wordt dagelijks opgeruid tegen de Joden. Ze behandelen Israël als een tijdelijk verschijnsel.’

  ‘Koran erkent Joods recht op Israël’

  Dr. Hashad, geboren als moslim, gaf aan de universiteiten van Caïro en Beni-Suef les in nucleaire wetenschap en had haar eigen onderzoekslaboratorium. Eind jaren ’90 kreeg ze belangstelling voor de Joodse staat Israël nadat ze ontdekte dat in de Koran duidelijk staat geschreven dat het land Israël aan de Joden (lett. ‘het volk van Mozes’) toebehoort, en dat in het boek eveneens verwezen wordt naar de door moslims ontkende Tempel van Salomo.

  ‘De sjeiks weten dit, maar zij houden liever de foutieve lezing in stand om dit recht van de Joden te ontkennen en het land over te nemen,’ aldus Hashad. Na onderzoek op de Al-Azhar Universiteit, een van de belangrijkste autoriteiten op het gebied van de islam ter wereld, ontdekte ze ‘de originele interpretatie van de Koran, dus vóór deze gepolitiseerd werd. Het bleek dat ik gelijk had: het land Israël is van de Joden.’ >>> http://xandernieuws.punt.nl/content/2015/04/Ontsnapte-kerngeleerde-Egypte-bereidt-oorlog-tegen-Isral-voor

  Like

 3. Identitair Verzet Limburg zegt:

  Dit is op Identitair Verzet Limburg  herblogd.

  Like

 4. luckybee zegt:

  Ik geloof dan wordt het een heel lange oorlog tussem Shia’s en Soeni’s

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s