Iran: En wat nu?

Screenshot_43

De Rode Koningin: “Iedereen heeft gewonnen en iedereen moet een prijs krijgen!”

(Door: Michael Ledeen – Vertaling: “Vederso”)

Waar het in Lausanne tenslotte op uitdraaide, vrede zij met al die ijverige analisten die dachten dat ze het ondoorgrondelijke “kader” konden begrijpen, werd het best uitgedrukt door de Rode Koningin: “Iedereen heeft gewonnen en allen moeten prijzen hebben”. Maar er is eigenlijk maar één winnaar en de Rode Koningin zal zijn naam afkondigen. Wanneer de tijd daar is. Dat is niet voor het einde van juni en waarschijnlijk ook nog daarna. Of helemaal niet. Vat je het? Ik hoop het, want dat is alles wat er is. De meest verrassende uitkomst van het zeer lange diplomatieke spel werd onthuld door Amir Taheri:

“Ten eerste hebben we een gezamenlijke verklaring in het Engels in 291 woorden van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif en van Federica Mogherini, verantwoordelijk voor het buitenlands beleid van de EU, die de zogenaamde P5 + 1 groep landen, waaronder de VS, in de onderhandelingen leidde.

Vervolgens hebben we de officiële Iraanse tekst, in het Perzisch, die 512 woorden omvat. De tekst die door de Fransen is afgegeven, bevat 231 woorden. De prijs voor “spinner-in-chief” gaat naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, die een tekst van 1318 woorden heeft afgeleverd en doet alsof we een ´deal´ hebben”.

Als algemene regel geldt dat deze verklaringen zijn gemaakt in het Engels en vervolgens vertaald in andere talen en de vertalingen zijn altijd langer dan het origineel. Alle vertalingen van mijn boeken zijn langer dan de originele, soms aanzienlijk. Maar in dit geval is de Engels versie van het “kader” zo’n zeven keer de lengte van de Franse, de Farsi-tekst is bijna drie keer zo lang en de Amerikaans-Engelse versie is vier tot vijf keer zo lang als de EU- en de Iraans-Engelse versie.

Dat betekent toch dat er geen akkoord is overeengekomen op basis waarvan de verschillende versies werden geschreven of vertaald. Iedereen heeft gewonnen, dus iedereen produceerde zijn eigen favoriete tekst. Dus negeer de teksten. Luister maar eens naar wat Zarif zei tegen het Iraanse volk, namelijk dat niemand iets heeft ondertekend, dat wat kan zijn overeengekomen geen juridische status heeft en dat het enige dat telt, is wat nog moet komen en dat kan zeer goed heel verschillend zijn van wat werd overeengekomen in de overeenkomst.

Dus wat nu? Het korte antwoord is “meer van hetzelfde”. Ze blijven praten. Misschien komt er op zekere dag een echte overeenkomst.

Want anders? Nu komen we bij de echte problemen en het zijn er drie en die komen overeen met de voorwaarden van Opperste Leider Ali Khamenei  voor een grote algemene deal die Obama wanhopig probeert te smeden tussen de Verenigde Staten en Iran, te weten:

 • Ten eerste, aan alle sancties moet een einde komen. Alle sancties, alles bij elkaar. Dat is de reden waarom Zarif blijft zeggen dat de opheffing van alle sancties werd overeengekomen;
 • Ten tweede, Iran is niet van plan zijn nucleaire programma te stoppen. “Never mind the details”. De gang naar een nucleair Iran zal blijven, zowel in Iran en, blijkbaar, in Noord-Korea en misschien ook in Syrië;
 • Ten derde moet Iran worden erkend als de dominante macht waar het er voor kiest om zich ergens mee te bemoeien, of dat nu in het Midden-Oosten is, in Afrika of Zuid-Amerika. Vandaag hier en ongetwijfeld morgen ergens anders. De Iraanse Messias, aka de Twaalfde Imam, is niet alleen een lokale heerser, hij zal leiding geven aan een wereldwijde jihad.

Dat zijn de echte problemen. Er staat nu een aanzienlijke huisnijverheid, een micro-managing, van elk klein detail van de nucleaire “overeenkomst” op stapel, maar het is een industrie zonder een product, afgezien van het produceren van inkt en uren praten. Het is interessant soms, maar het kan niet echt worden volgehouden. Vroeg of laat zullen de drie voorwaarden van Khamenei moeten worden aangepakt. Deze ongelukkige regering zou ongetwijfeld gewoon overal “ja” op willen zeggen. Maar afgaande op het binnenlandse en internationale vuurwerk in het hele politieke spectrum, lijkt het niet waarschijnlijk dat dit wordt goedgekeurd.

Dat is een goede zaak. Misschien zal het de volgende president invallen dat de enige acceptabele respons op de drie eisen een van onze eigen eisen is: verandering van regime in Teheran.

Bron:
http://pjmedia.com
Auteur: Michael Ledeen

Vertaald uit het Engels door:
“Vederso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Hypocrisie, Iran, VS. Bookmark de permalink .

3 reacties op Iran: En wat nu?

 1. luckybee zegt:

  Er zal eerst iets veranderen als de Amerikanen Barrach Hussein Obama, De Kenyaan, kwijt raken.

  Like

 2. Anna zegt:

  Het is bijna grappig…. Hebben ze daar weken zitten praten en dan heeft ieder zijn eigen ” praatpapier” .
  Zijn dat nu wereld leiders?
  Het lijkt wel een kleuterschool.

  Iran gaat gewoon door met zijn eigen plan.
  Want de islam moet en zal overwinnen met minder kan de onderhandelaar niet thuis komen.
  De Koran zegt dat de islam geen verliezers kent.
  Onbegrijpelijk dat de andere onderhandelaars dit niet zien, gezien de agressiviteit en geweld van de islam in de wereld.
  Iran zal geweld en heerszucht zeker met ” de bom ” in het vooruitzicht aanwakkeren.
  Er zijn twee oplossingen…… Regime wijziging van binnen uit er zijn toch nog wel verstandige Iraniërs…..? of de nucleaire activiteiten plat bombarderen….. Saudi Arabie heeft zijn luchtmacht toch al paraat dus nu nog even de andere kant op vliegen.

  Like

 3. bigljohn zegt:

  Iran en de verenigde staten van Amerika die een deal wil sluiten, verhoudt zich als Onze Lieve Heer die een deal met de Duivel gaat sluiten. Totaal onmogelijk dus ! De goegemeente word hier vreselijk voor de gek gehouden. En het resultaat zal zijn; een nog grotere expansie van de radicale Islam (naar Iraans model) in het midden oosten, met een nog grotere gevaarzetting van de Islam in Europa. Tegelijkertijd verword Iran tot een atoom supermacht van ongekende grootte. Een stelletje religieuze gekken met een enorm atoom potentionaal, die ieder moment in staat zijn de wereld in enkele seconden te doen vernietigen. Met dank aan Obama en Kerry waar we nog twee jaar mee opgescheept zitten. Wie weet hoe gevaarlijk onze wereld er over twee jaar er uit ziet, vergeleken met nu !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s