Omvang christenslavernij onderschat

Screenshot_42

(Door: Maurice Blessing)

De memoires van Europese slaven in islamitisch Noord-Afrika zijn lang afgedaan als ‘zielige verhalen’. In enkele gevallen is er zelfs opzichtig met cijfers gesjoemeld om het fenomeen te kunnen minimaliseren. Maar recente buitenlandse studies tonen aan dat de slavernij van christenen in ‘Barbarije’ geen marginaal verschijnsel was, en het lot van de slaven weinig benijdenswaardig.

Op de fatale ochtend van 9 november 1678 wordt Cornelis Stout door de bemanning van de Sint-Joris gewekt. ‘Hé luilak, je wilde toch een mooie zonsopgang zien? Kom op dan!’ Aan dek waait een zachte bries, die Cornelis in zijn linnen hemd doet huiveren. De ‘Spaansche Zee’ ligt er hier ter hoogte van de Portugese eilandengroep Berlingas bijna rimpelloos bij. In de verte, waar zich ergens het Iberisch vasteland moet bevinden, een wassende feloranje gloed. ‘Ick dan daarop boven in de mast geklommen, schepte vast vermaack in het sien opcomen van de son,’ noteert Stout jaren later in zijn memoires.

Het zijn de laatste onbewolkte herinneringen van de Schiedamse kuiper, die de economische malaise in de Republiek tracht te ontlopen door zich met zijn vrouw Christina en twee kleine kinderen in de nieuwe Zeeuwse kolonie Suriname te vestigen. Even later verschijnt loefwaarts een zeil. Nee, twee. En onder de wind nog drie, verdomme. ‘Dit veroorsaackte swaare gedaghte.’ Ze zien Engelse vlaggen wapperen op de tergend langzaam naderende schepen en hijsen zelf uit voorzorg de Franse vlag. Maar de achtervolgers wijken niet van hun koers.

Lees verder>>>
(h/t Martien Pennings)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Barbarisme, Christendom, christenhaat, Christenvervolging, Geschiedvervalsing, Historie, Hypocrisie, Islam, Slavernij. Bookmark de permalink .

9 reacties op Omvang christenslavernij onderschat

 1. luckybee zegt:

  Lala Mustafa Pasha de Bosnier heeft heel erg veel blanke slavinen in het MO verkocht.Voor al in Italie van Ostia naar Roome tot Zwitserland was hij door gedrongen.

  Like

 2. helletocht zegt:

  De politiek-correcte klasse zowel in nationaal als in Europees verband heeft omwille van waarschijnlijk commerciële belangen de slavernij gepleegd door de Arabieren nooit belicht. Heel veel naties hebben zich schuldig gemaakt aan slavernij, als zodanig al vreselijk genoeg. De slavernij bedreven door de Noord-Afrikanen en de Arabieren was qua behandeling van de slaven veel gruwelijker en misdadiger. De slavernij is daar nooit afgeschaft, maar gaat structureel in de achterlijke culturen gewoon door. Onder deze noemer worden door rijke regimes aldaar, arbeiders uitgebuit, misbruikt en vaak gedood. Wij kijken weg omdat we daar eens tegen een bal willen trappen. Trouwens in Europa zijn de werknemers al gedegradeerd tot een soort lijfeigenen, en wel met medewerking van de politiek die de graaiende privatiseerders alle ruimte gaf. Velen van ons zijn niet achterlijk, maar laten het wel gebeuren, veelal uit onmacht, omdat er geen vuist gemaakt wordt. Het wordt nog veel erger. Als we hier niet hard tegen ingaan zijn we op termijn verloren. De standenmaatschappij van rijken en bevoordeelden, verarmde middenklasse en nieuwe armen is er in wezen al. Feitelijk pleegt onze junta in Den Haag economische genocide op onze jeugd. Voor hun is er nauwelijks nog toekomst. Geen vaste baan, geen verplichtingen meer kunnen aangaan. Dat is de start voor de uitroeing van de middenklasse. Gecombineerd met een niet bij machte zijnde politiek om iets te veranderen, en met de gevaren van de multi-culti uitwassen, zorgt dit op termijn voor heel wat ellende. Europa zal in een kruitvat veranderen en ontploffen.

  * Als de dictatuur een feit is, is de revolutie noodzaak.

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Ik onderschat helemaal niets: Zelfs voor wie de geschiedenis ook maar enigszins bestudeerd heeft, is het een bekend feit, dat door de eeuwen heen van tijd tot tijd Europeanen -dus ja: christenen- op buitgemaakte schepen tot slaaf gemaakt werden en dat hun lot heus niet beter was dan dat van de oh zo beklaagde zwarte slaven: Moet je nèt de moslims hebben! Wat maakt het voor ze uit, blank of zwart? Alles, wat niet-islamitisch is, is voor hen so wie so uitschot en niet beter dan díeren, die door hen toch óók abominabel behandeld worden!
  Wie tot slaaf gemaakt wordt door moslims, kan er van uitgaan, hónds behandeld te worden; dat is niet kort door de bocht, maar simpelweg de realiteit.
  Bovendien beschouwen ze in de regel zelfs gewoon dienstpersoneel, en dan in het bijzonder búitenlands dienstpersoneel, al on-uitgesproken als slaven: Zie het erbarmelijke lot van bv. Filippijnse dienstboden in Saoedi-Arabië!
  Sommige dingen veranderen in moslimlanden niet wezenlijk!

  Like

 4. Jean zegt:

  Martien, het is door dergelijke praktijken dat ik atheïst geworden ben, ik heb respect voor vrouwen (zonder kopvodden). Vrouwen zijn geen koopwaar of gebruiksvoorwerpen, waar zouden wij staan zonder vrouwen?

  Like

 5. E. Janssens zegt:

  ‘Hier doet zich de omstandigheid voelen dat het christelijke slaven in Barbarije vrijwel onmogelijk werd gemaakt gezinnen te stichten om zich zo als slavengemeenschap te reproduceren.’

  Zou het kunnen dat de Arabieren niet alleen hun zwarte mannelijke slaven, maar ook de blanke mannelijke slaven castreerden om te verhinderen dat er niet-islamitische gemeenschappen konden ontstaan?

  Like

 6. Bas Koning zegt:

  ‘zwarte piet’ is een moorse slavendrijver, die onze kinderen kwam halen, zodat de bisschop van Myra (hedendaags turkije) aan de quota van de sultan kon voldoen.
  En dan zouden WIJ sorry moeten zeggen!?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s