Ayaan Hirsi Ali en abrogatie (kan de islam hervormd worden?)

Screenshot_69

(Door: KGS – Vertaling: “Vederso”)

Ayaan Hirsi Ali heeft gelijk wat betreft islamofobie, maar zoals ik over haar visie op de hervorming van de islam al heb opgemerkt, maakt ze zich sterk voor valse hoop op basis van een foute gedachtegang. Ayaan, krijg de feiten op orde!

(Kort gedeelte uit interview in Daily Beast): (…) Vraag: Sommigen zeggen dat de critici van de islam niet genoeg onderscheiden tussen extreme vormen van de islam en de meer gematigde vormen zoals die bestaan ​​in landen als Turkije, waar we niet van deze ongebreidelde misbruiken vinden, of in Bosnië, waar we met een gematigde moslimgemeenschap hebben te maken. Denkt u dat er meer onderscheid gemaakt moet worden tussen deze verschillende vormen?

Hirsi Ali: Ik zeg dat er op dit moment één islam is die niet hervormd is en gegroepeerd is rond de Koran, de profeet Mohammed en de islamitische jurisprudentie. Dus, als je de islam neemt als een geloof, een set van ideeën, is er één islam. Natuurlijk is er de soennitische islam en er is een Shia-islam en nog al die andere onderscheidingen. Maar ik heb ervoor gekozen om een ​​onderscheid te maken tussen verschillende soorten moslims en de manier waarop ze die leer benaderen. Er zijn de Medina-moslims, degenen die de koran en het voorbeeld van Mohammed letterlijk nemen en ook de nadruk leggen op zijn tijd in Medina, die verschillend is van zijn tijd in Mekka. En dan zijn er de Mekka-moslims, die worstelen om te leven in de moderne wereld en op de één of andere manier hun geloof proberen te verzoenen met de moderniteit. En de belangrijkste groep, de dissidenten in de islam, die proberen om de religie van binnenuit te hervormen. Ik doe een oproep om, in plaats van de kant van de mensen te kiezen die alleen maar het debat willen smoren, zoals de eerbrigade, om de kant te kiezen van de hervormers.

Vraag: Is uw nieuwe boek een vertrek van uw vorige voor wat betreft uw visie op de islam? U vermeldt een “zich opnieuw bezighouden” met de islam.

Hirsi Ali: Ja, dat is het, want toen ik mijn laatste boek schreef [Nomade] in 2010, had de “Arabische Lente” nog niet plaatsgevonden. Ik had nog niet meegemaakt, zoals we dat allemaal hebben gezien, dat grote aantallen Arabische moslims demonstreren TEGEN de sharia. Allereerst demonstreerden zij tegen de despoot van de dag; sommige van deze landen zijn er in geslaagd om hen omver te werpen, een ander deel verviel in anarchie. Maar wat interessant is aan landen als Tunesië, Egypte, zelfs Saoedi-Arabië en vooral Iran; daar hebben we grote aantallen [mensen die zeggen] dat ze moslim willen zijn, ze willen de islam, maar ze willen niet onder de sharia leven. In 2010 had ik dat nog niet gezien, of ik had er nog niet genoeg van gezien.

Bron: www.thedailybeast.com

Opmerking van KGS: De Medinese moslims waren natuurlijk verschillend van de Mekkaanse moslims waarop de islamitische kalender (de laatste) is gebaseerd, als gevolg van de hijra van Mohammed in de politieke islam. Waar het in haar denken fout gaat, is haar benadrukken dat moslims, door hun grote aantal, de islam in iets kunnen veranderen dat het nooit kan zijn. Zelfs die aantallen ‘vredelievende’ moslims, waarvan ze beweert dat ze in aantal toenemen en haar hoop geven, zijn een illusie. Peiling na peiling toont sterke steun aan voor de sharia.

De kwestie van abrogatie is de ernstige vlieg in de soep die Ayaan Hirsi Ali weigert om aan te pakken, keer op keer en ik weet waarom; het trekt het tapijt onder haar voeten vandaan c.q. zet haar argumenten op losse schroeven.

Stephen Coughlin: “De relatie tussen moslims en niet-moslims wordt bepaald door soera 5, dat is de laatste soera waar chronologisch in de Koran over deze relatie wordt gepraat. Dan is er nog de laatste soera waar gepraat wordt over de jihad, soera 9, die zegt: “Bestrijd hen, totdat zij getuigen dat er geen God is dan Allah en dat Mohammed de boodschapper van Allah is”, en iemand vroeg Mohammed wat dat betekende en hij zei, in hadiths bevestigd door zowel Bukari en Muslim (alom gerespecteerde, gezaghebbende geleerden op het terrein van hadiths); “Het betekent dat ik heb bevolen om ze te bestrijden totdat zij zeggen dat er geen God is dan Allah en Mohammed de boodschapper van Allah is”. Nu, dat is een feit, en iedereen die het daar niet mee eens is, heeft het verkeerd en ze zullen nooit gelijk krijgen en dat is abrogatie [opheffing].
(Stephen Coughlin, bij CSP’s Deafeating Jihad-conferentie in Washington DC, 11 februari 2015)

Bron:
http://tundratabloids.com
Auteur: KGS

Vertaald uit het Engels door:
“Vederso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam. Bookmark de permalink .

15 reacties op Ayaan Hirsi Ali en abrogatie (kan de islam hervormd worden?)

 1. BertG. zegt:

  Ik krijg steeds meer het idee dat ze van gekkigheid niet meer weet wat ze nou weer moet bedenken om der baan te rechtvaardigen. Want alles kan zomaar ineens afgelopen zijn.
  Of ze probeert zich ergens anders bij aan te sluiten die deze ideeën wat meer toegankelijker vinden. Er moet tenslotte brood op de plank blijven komen.
  Het wordt steeds verwarredder al die hersens spinsels van der.
  Ik zie het allemaal niet zo gauw gebeuren, bij elk onderzoek komt uit dat zo’n 3/4 de wet van allah hoger acht dan welke wet dan ook. En daarmee houd al alles op.

  Like

 2. luckybee zegt:

  Alle veranbderingen na de Dood van Mohammad de Rasul Allah, komt van Sjeitan . Herformingen in deislam is niet mogelijk.Dat hebben de Soefi’s, de Alevit’s de Ahmadyah,de Derwischen al geprobeert, ze worden net als de Kafirs gedood als ze gepakt worden.

  Like

 3. Driek zegt:

  Ik lees hier, de woorden van Ayaan Hirsi Ali: ‘Maar wat interessant is aan landen als Tunesië, Egypte, zelfs Saoedi-Arabië en vooral Iran; daar hebben we grote aantallen [mensen die zeggen] dat ze moslim willen zijn, ze willen de islam, maar ze willen niet onder de sharia leven. In 2010 had ik dat nog niet gezien, of ik had er nog niet genoeg van gezien.’

  Als ik zo de dagelijkse berichten lees, over de islam, waar die ook ter wereld wordt beleden, krijg ik niet de indruk dat ze wél moslim willen zijn, maar niet onder de sharia willen leven. Of ik lees die berichten niet goed en snap ik het niet helemaal. Overal waar islam de boventoon voert is oorlog. Maar Ayaan Hirsi Ali lijkt nog steeds naar allerlei oplossingen te zoeken om die vermaledijde islam acceptabel te maken, doch dat lukt nooit. Er is maar één oplossing: die hele verderfelijke ideologie de wereld uit bonjouren en verbieden. Maar dat is een wens die niet is te verwezenlijken.

  Like

 4. anna zegt:

  Ik ben van mening dat Ayaan begint af te zwakken van haar standpunten, zij zou als de beste moeten weten dat moslims stil blijven staan en nooit zullen vernieuwen of veranderen ….

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Lange tijd léék ze daar ook van doordrongen te zijn.
   Deze tendens is nieuw bij haar, maar voegt zeker niets toe: Het is een schoolvoorbeeld van wishful thinking.
   Mogelijk zit er wel iets in de zienswijze van BertG.: Ayaan heeft inmiddels alles gezegd, wat er te zeggen viel en vervalt nu in noodgrepen om haar verworven positie levend te houden.

   Like

   • BertG. zegt:

    Ja lekker hoor, ga mij erbij halen.
    Zo dadelijk zijn er nog mensen die denken dat ik de enige echte waarheid heb.

    En anders begin ik een kerk. Dan heb ik altijd gelijk.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Oh, sorry hoor, zó was het niet bedoeld:
    Ik vond er ècht wel wat inzitten. En tenslotte ben jij er het eerste mee gekomen.
    Dat van die enige echte waarheid zal niemand wel gaan denken, veronderstel ik.
    Ook van mij niet: Als er hier twee uitgesproken ànti- ‘enige-echte-waarheid’ figuren reageren, zijn jij en ik het wel!

    Like

 5. Jaantje zegt:

  Bosnië een gematigde moslimgemeenschap????

  Like

 6. jowitteroos zegt:

  Hoe groter het aantal moslims, des te meer sharia in wijken en buurten en landen. Immers Bij meerderheid doden en minderheid liegen ( Mekkaanse en Medinese islam)

  Like

 7. Ad zegt:

  Ik ga door op de reactie van Driek:
  ” Er is maar één oplossing: die hele verderfelijke ideologie de wereld uit bonjouren en verbieden. Maar dat is een wens die niet is te verwezenlijken.”
  Dat is zo als de islam inderdaad onveranderbaar is. Als Ayaan dat ook zo zou concluderen moet ze inderdaad een andere baan gaan zoeken. Maar dat geldt ook voor de meesten van ons hier. Óf natuurlijk werk gaan maken van dat ‘de islam de wereld uitbonjouren en verbieden’, hetgeen niet realistisch is.
  Dat is niet Ayaans keuze, ook niet de mijne.

  Volgens mij gaat het helemaal niet om het hervormen van de islam. Het gaat om het hervormen van de geest van de moslim. Dat zou best eens kunnen lukken bij een aantal miljoenen van hen. Het liefst bij de moslims die in het westen wonen en leven.

  De Thora, bijbel en testament zijn ook niet herschreven en veranderd. de interpretaties zijn veranderd en een heleboel teksten en regels heeft men links laten liggen en slaat er geen acht meer op. Daar gaat het om.

  Dus waar richt je je nou op, waar steek je je energie in.

  Je kan ook de onveranderlijkheid van de leer blijven aanwijzen en bevestigen en onderwijl veranderingen oproepen en steunen.

  Like

  • Driek zegt:

   Ad zegt: Volgens mij gaat het helemaal niet om het hervormen van de islam. Het gaat om het hervormen van de geest van de moslim.

   U denkt nog altijd dat de geest van een moslim te hervormen is. Nou, vergeet dat maar. Die lui zijn al zo verpest door die verschrikkelijke teksten in de koran, dat krijg je er nooit meer uit. Nee, verbieden die hele islam. En anders opzouten naar de zandvlakten.

   Verder schrijft u, dat de Thora, bijbel en testament ook niet zijn herschreven en veranderd. de interpretaties zijn veranderd.

   De tekst in het Oude – en Nieuwe Testament is het woord van God. Daar kan niks aan veranderd worden. De interpretaties zijn hetzelfde gebleven. We tillen er alleen niet zo zwaar meer aan. De Thora bestaat uit de eerste Vijf Boeken van Mozes, dat zijn dus de eerste vijf boeken uit het Oude Testament.

   Verder ben ik het met u eens. Die hele islam eruit flikkeren. Brengt alleen maar moord en doodslag. We hebben er niks aan.

   Like

   • Ad zegt:

    En daarmee ben je weer terug bij de (volgens jou zelf) niet te verwezenlijke wens.

    Wat die onhervormbare verpeste moslimgeest betreft, voor een deel heb je gelijk. Maar voor een deel van de moslims denk ik dat het wel kan. In ieder geval geef ik dat een kans en daarnaast blijf ik, net als Ayaan en vele anderen op de verstening en achterlijkheid wijzen.

    Like

 8. beatsme zegt:

  Over islamofobie:
  Tja, de vraag is, is er een aanleiding dat mensen anti-islam worden?
  Zijn die mensen dan islamofoob of racist?

  Over hervormen:
  Kan de islam hervormen? Voor een niet islamiet is dat irrelevant. Het is een exogene zaak, die buiten zijn invloedsfeer ligt.
  Voor de islamiet is het een endogeen gebeuren. De islamiet kan zich hervormen.

  Kan iemand mij boeken opnoemen, die volgeschreven zijn door islamieten, die zich gefundeerd met de hervormingsvraag bezig hielden?
  Een islamiet met gezag, zoals een bisschop, of Luther, of dergelijke, in het heden? En niet een hervormer die ooit eeuwen geleden leefde?

  Like

  • Ad zegt:

   @ beatsme; Je kan hier het boek ‘ketters’ van Ayaan onder scharen, daarin noemt zij verschillende anderen die met hervorming bezig zijn.

   Ik herinner me een site van moslims (ongeveer 10 jaar geleden schat ik) die een chronologische koran online hadden gezet met weglating van de gewelddadige verzen. Alsmede van de delen die tweedracht en discriminatie in de hand werken.

   Bijvoorbeeld was van het eerste hoofdstuk, na de gebruikelijke aanroep, loftuiting en trouwbelofte aan de ene, en na de smeking ‘leid ons op het pad’ het volgende geschrapt:
   Het pad dergenen, aan wie gij gunsten hebt geschonken – niet dat van hen op wie toorn is nedergedaald, noch dat der dwalenden.
   Dit is echt weer zo’n vorbeeld van de beperktheid en het sectarisme van de islam. Het pad der gunsten is dat van henzelf, het pad waarop toorn is nedergedaald is van de andere volkeren van het boek en dat van de dwalenden is van de rest, de polyheïsten.
   Atheïsten zijn in deze visie dus helemaal onbestaand. !…..

   Like

 9. Ad zegt:

  Er bestaat in de islam niet een met het christendom vergelijkbare gezagsstructuur. Er zijn wel rechtsscholen. De Al Azhar in Egypte bijvoorbeeld.
  Daarom ook moeten we niet onze geschiedenis (van de godsdienst) op die van de islam projecteren. Het kan alleen maar anders gaan dan het bij ons ging.
  De verandering van moslims kan alleen maar plaatsvinden naast de islam want die is te lang versteend gebleven. De islam kan door goedwillenden alleen maar klein gehouden worden, want de wens zoals van Driek hierboven is onuitvoerbaar. En die is onuitvoerbaar omdat de westerse cultuur dat zo vind, anders zouden we ook barbaars zijn. Ik vermoed dat Driek dat ook zo aanvoelt?

  Een voorbeeld van zo’n ’kleinhouder’ lijkt Al sisi te zijn op dit moment.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/03/generaal-sisi-houdt-grote-schoonmaak-in-egypte-alle-moslimbroeder-rechters-eruit/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s