Nigeria na de verkiezingen – terreur van radicale islamieten in een religieus verdeeld land

Screenshot_17

(Door: Giuseppe Nardi – Vertaling: E.J. Bron)

Nigeria heeft een nieuwe president. Het West-Afrikaanse land is het land met de meeste inwoners van Afrika. Het land is intern verscheurd tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden, staat vanwege zijn olievoorraden blootgesteld aan de begerige blikken van het buitenland en is getekend door de radicaalislamitische terreur van Boko Haram.

Je kunt van Muhammadu Buhari (72) veel zeggen, maar zeer zeker niet dat hij iemand is die snel opgeeft. Buhari was kandidaat van de partij “All Progressives Congress” (APC). Het was al de vierde keer dat de moslim kandideerde voor het hoogste ambt van het land. Driemaal verloor hij. Eind maart heeft hij bij de vierde keer gewonnen. Zijn concurrent, de aftredende president en christen Goodluck Jonathan, erkende zijn nederlaag met een demonstratieve geste om gewelddadige botsingen, die plaatsvonden na eerdere verkiezingen, te vermijden.

De zege van Buhari

Met een voorsprong van 2,57 miljoen stemmen kon Buhari de presidentsverkiezingen in het bevolkingsrijkste en economisch sterke Nigeria winnen. Hoewel de Nigerianen er alle redenen toe gehad zouden hebben om niet op hem te stemmen, is zijn overwinning desondanks geen verrassing.

De Nigerianen kennen Muhammadu Buhari. De islamitische ex-generaal, die zijn militaire opleiding begon in de Nigeriaanse deelstaat Kaduna en daarna voortzette in Groot-Brittannië, de VS en India, was al eerder, van januari 1984 tot augustus 1985, aan het hoofd van nigeria. Destijds was Buhari door een staatsgreep aan de macht gekomen. Hij bracht president Shehu Shagari ten val, een islamitische leider van het in 1903 door de Britten verslagen Sokoto kalifaat in het noorden van Nigeria, toen de bevolking de enorme werkloosheid, een endemische corruptie en constante prijsverhogingen vanwege een gigantische inflatie niet meer kon verdragen. Shagari is een Fulbe, net zoals Buhari.

“Anticorruptie-apostel” met openbare vernederingen

Zijn korte ambtsperiode als militair dictator leverde Buhari de naam “anticorruptie-apostel” op. Hij liet meer dan 500 politici opsluiten wegens corruptie, hoewel mensenrechtenorganisaties meermaals verklaarden dat de strijd tegen de corruptie alleen maar een voorwendsel zou zijn om politieke tegenstanders en concurrenten uit te schakelen en dat deze strijd alleen zou dienen voor het machtsbehoud van het autoritaire regime. De tegenstanders van Buhari herinneren hem echter ook als “onomkoopbaar”.

De Nigerianen herinneren zich echter niet zijn “oorlog tegen ongedisciplineerdheid”. Om de gewoonten en de sleur van de Nigerianen te veranderen, stuurde Buhari met stokken en zwepen gewapende soldaten naar de bushaltes om de burgers te leren hoe men fatsoenlijk in de rij gaat staan. Werknemers in de publieke dienst, die te laat op het werk verschenen, werden in het openbaar vernederd. Ze moesten voor het oog van het volk springen als kikkers.

De persvrijheid werd aanzienlijk beperkt en er werden journalisten gearresteerd. Vakbonden en partijen werden verzwakt. Het lukte Buhari de inflatie af te remmen en een programma voor een evenwichtige begroting te laten beginnen. Daarvoor moest hij de belastingen verder verhogen. De werkloosheid bleef eveneens een chronisch probleem.

Afgezet door het leger

Toen de legerleiding zich ervan bewust werd dat de ontevredenheid van de Nigerianen tegen de dictatoriale machtsuitoefening van Buhari toenam, besloot ze zichzelf van haar sterke man te ontdoen. Op 27 augustus 1985 werd Buhari door generaal Ibrahim Babangida door een nieuwe staatsgreep afgezet en gearresteerd. Na 40 maanden werd de ex-generaal in 1988 vrijgelaten.

Onder de christelijke president Olusegun Obasanjo (1999-2007), een Yoruba, werd de ex-dictator Buhari minister van Olie en kreeg daarmee een sleutelministerie in Nigeria. De christen Obasanjo en de moslim Buhari hadden niet alleen een militaire carrière gemeen. Net zoals Buhari was ook Obasanjo van 1976-1979 militaire dictator van het land, voordat hij in 1999 werd gekozen tot democratisch staatshoofd.

Tijdens Buhari´s ministerschap werd hij ervan beschuldigd 2,8 miljard Naira “opzij gelegd” te hebben (volgens de actuele wisselkoers ongeveer 13 miljoen euro). Buhari heeft altijd gesproken van “bedachte” beweringen, die “volledig onhoudbaar en belachelijk” zouden zijn.

Voor de sharia

Ondanks zijn weinig democratische houding, die hij steeds opnieuw liet zien, zei hij in 2012 in een interview n.a.v. zijn 70ste verjaardag: “In 1991 heb ik begrepen dat het democratische meerpartijenstelsel superieur is aan despotie.” Dit besef leidde er echter niet toe zich van zijn eigen gedrag te distantiëren: “Het is het volk dat over de leiding moet beslissen. Het leger moet ingrijpen als dat absoluut noodzakelijk is, als het volk het land teleurstelt.”

Evenmin heeft Behuari zijn mening gewijzigd over de wetten om de persvrijheid te beperken: “Ze hebben beschamende dingen over staatsfunctionarissen geschreven. Als je bewijzen hebt dat iemand corrupt is, neem ze dan mee naar de rechter. Je kunt niet gewoon beschamende dingen schrijven. De journalisten werden op basis van wetten gearresteerd waarvoor ik toestemming had gegeven.”

De ex-generaal heeft zich altijd voor de invoering van de sharia,de islamitische wet, in de overwegend islamitische deelstaten van Nigeria uitgesproken. Nigeria heeft niet alleen 36 deelstaten, talrijke bevolkingsgroepen en nog meer talen, maar ook twee rechtssystemen. In de noordelijke deelstaten geldt de sharia. Ook in de gebieden in het noorden die merendeels door christenen bewoond worden.

De nederlaag van Goodluck Jonathan

De levensloop van Buhari is geenszins loepzuiver. Waarom de Nigerianen hem desondanks aan het hoofd van de staat hebben gekozen, nadat ze hem driemaal hadden afgewezen, heeft te maken met de moeilijke situatie waarin het Afrikaanse land zich bevindt. Een situatie waarvoor deels terecht, en deels onterecht, de aftredende president Goodluck Jonathan verantwoordelijk wordt gemaakt. Jonathan behoort tot het volk van de Ijaw, een kleine bevolkingsgroep in de Niger-delta, die bijna 3% van de bevolking vormt.

Sinds 2009 verscheurt de radicaalislamitische terreurbeweging Boko Haram de noordoostelijke deelstaten van Nigeria. Ze heeft een bloedig spoor door het land getrokken met duizenden doden. Goodluck jonathan, die in 2010 de presidentsverkiezingen won, wordt verweten dat het hem ontbroken zou hebben aan vaardigheid en vastberadenheid om effectief tegen de radicale islamieten op te treden. Het islamitische noorden verweet de uit het uiterste zuiden afkomstige christen zich nauwelijks bekommerd te hebben om de belangen van de noordelijke deelstaten.

Buhari dient Boko Haram te overwinnen

Buhari is echter afkomstig uit het noorden, is een Fulbe en is zelf moslim. De Fulben zijn met 12% de op vier na grootste bevolkingsgroep van Nigeria. In alle West-Afrikaanse buurlanden komen Fulben-minderheden voor. In Guinea vormen ze met 40% de grootste bevolkingsgroep.

Aan de voormalige generaal-majoor kleeft het aureool van de sterke man, iemand, die vastbesloten is om in te grijpen en weet hoe dat moet. Hem wordt toevertrouwd de aan de “Islamitische Staat” gelieerde beweging Boko Haram te overwinnen en wel militair. Daarvoor hebben de Nigerianen hem zelfs zijn verleden vergeven. Het vermogen van Buhari om te communiceren met de massa´as heeft hieraan bijgedragen.

Zal Buhari de strijd tegen Boko Haram opnemen? Zal hij kunnen winnen van de radicale islamieten? Welke gevolgen zal de nieuwe machtsverdeling voor de christenen van het land hebben, vooral in de islamitisch-christelijk gemengde deelstaten in het midden van Nigeria? Welke herverdeling zal Buhari vanuit het olierijke zuiden naar het arme noorden plegen?

Screenshot_19

Religieus verdeeld land

Rest nog de vraag of het niet zinvol zou zijn om de Britse koloniale constructie Nigeria, een bondsstaat bestaande uit 36 deelstaten, volgens religieuze criteria te verdelen, zoals dit is gebeurd in 2011 ter bescherming van de christenen in Soedan.

De informatie over het religieuze lidmaatschap variëren. Als bijzonder betrouwbaar geldt de informatie van het “Pew Research Center” uit 2010, volgens welke 49,3% van de Nigerianen christenen zijn, 48,8% moslims en 1,9% een andere religie bezit of geen religie heeft. Van de christenen behoort 25% tot de rooms-katholieke kerk (ongeveer 21 miljoen mensen), ongeveer 30% tot de historische confessies van de Reformatie, hoofdzakelijk Anglicanen, en meer dan 40% tot een groot aantal evangelische gemeenten en pinkstergemeenten.

Bron:
www.katholisches.info
Auteur: Giuseppe Nardi

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, Islam, Nigeria. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s