Tsipras in Moskou: toezeggingen van Poetin – EU-politici schuimbekken van woede

Screenshot_14

Alexis Tsipras en Vladimir Poetin

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Het bezoek van Alexis Tsipras aan Vladimir Poetin was kennelijk de moeite waard. Volgens berichten in de media zal Griekenland een uitzondering vormen op de Russische tegensancties tegen de EU-sancties. Van de “EU-partners” komt felle kritiek.

Terwijl de EU-partners nog steeds een harde koers volgen en schuimbekken van woede vanwege het bezoek aan Moskou door de Griekse minister-president, zoekt Alexis Tsipras in het Kremlin een nieuwe bondgenoot in de strijd tegen het staatsbankroet en de economische teloorgang. Poetin en Tsipras willen de in het kader van de sanctiespiraal tussen de EU en Rusland ingestorte handel in ieder geval op bilateraal niveau weer doorbreken.

Griekenland, dat vooral levensmiddelen naar Rusland exporteert, werd bijzonder hard getroffen door het importverbod. In totaal nam de uitvoer van producten uit Griekenland naar Rusland met 40% af, wat de Griekse landbouw bijzonder hard trof. Tsipras had de EU-sancties bekritiseerd als “niet effectief”. Hij zei dat de schade voor de Griekse boeren immens zou zijn door het wegvallen van de Russische markt.

Rusland zou agrarische producten zoals perziken, aardbeien, maar ook vlees en melkproducten weer op zijn markt kunnen toestaan. Bij de gesprekken gaat het volgens Moskou boven dien om kortingen op Russische gasleveranties aan Griekenland. De russen willen ook een deelname van de Grieken aan de nieuwe gaspijpleiding Turkish Stream bereiken, die door de Zwarte Zee en naar Turkije moet gaan leiden.

Zoals te verwachten werd het bezoek aan Moskou door Tsipras gevolgd door scherpe bewoordingen van andere EU-politici. De sociaaldemocratische voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, oreeerde er zelfs van dat Athene “veel solidariteit” van de EU zou krijgen. “Dan kunnen we omgekeerd ook solidariteit verlangen – en dat deze solidariteit niet eenzijdig wordt opgezegd door zich niet te houden aan gezamenlijke maatregelen”, aldus Schulz verder. Terwijl het juist de harde houding van Brussel is die Tsipras naar Moskou drijft.

Intussen was de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, verontwaardigd over de harde woorden van de EU-politici vanwege het bezoek van Tsipras aan Moskou. Als een EU-lid zijn nationale belangen zou waarnemen, zou het door Brussel onmiddellijk als niet solidair bestempeld worden, zei hij in Moskou. Lavrov verweet de EU een anti-Russisch front te zijn. “Steeds meer landen worden zich ervan bewust hoe contraproductief de sancties tegen Rusland zijn”, zei de minister van Buitenlandse Zaken tegenover het persbureau Interfax. “Van onze kanten blijven echter alle voorstellen van president Vladimir Poetin betreffende samenwerking (met de EU) op tafel, inclusief een gemeenschappelijke vrijhandelszone”, zei Lavrov.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Griekenland, Rusland. Bookmark de permalink .

15 reacties op Tsipras in Moskou: toezeggingen van Poetin – EU-politici schuimbekken van woede

 1. louis portugal zegt:

  Bij DWN concludeer ik een ander verhaal.
  Over die gasleiding klinkt het hetzelfde maar over export wil Putin geen onderscheid maken tussen verschillende EU landen.
  Putin leek zelfs een beetje verveeld door Tsipras.
  Dat Brussel zich geërgerd heeft klinkt in ieder geval zeer positief.

  Like

 2. Marc zegt:

  “Lavrov verweet de EU een anti-Russisch front te zijn.” Inderdaad. En niet alleen de EU, ook de Navo is als een anti-Russisch front op te vatten, gezien de uitbreidingen van zowel EU als Navo tot aan de Russische grenzen.

  Like

 3. Cathja zegt:

  Ze hoeven in Brussel niet te schuimbekken en mauwen, want ze hebben er vanwege die stomme sancties zelf aan meegewerkt dat Griekenland er nog slechter voorstaat dan voorheen. Als de uitvoer alleen al naar Rusland met 40% vermindert, vind ik het niet vreemd dat Griekenland een uitweg zoekt.
  Ik ben sowieso tegen die sancties, maar dat terzijde.

  Ik geef in dit geval de Grieken gelijk. Schulz heeft het over ‘gezamenlijke maatregelen’, maar ik geloof eerder dat dit een opgelegde maatregel uit de VS is. Zij willen een oorlog met de Russen beginnen (waar willen ze eigenlijk géén oorlog?), en hebben ons gedwongen die handelsboycot tegen de Russen in te stellen. Dat irriteert de Russen, hoewel Putin zich niet laat kennen.
  De woorden van Lavrov lijken me juist. Brussel heeft een anti-Russisch front gecreëerd. De EU mag blij zijn dat Rusland de weg naar een gemeenschappelijke vrijhandelszone open houdt.
  De enigen met nog een beetje gezond verstand.

  Like

 4. Bob Fleumer zegt:

  Hoe meer handel hoe minder kans op oorlog, de Brusselse jongens en meisjes moeten eens echt wakker worden voordat we ons in een derde wereldoorlog laten storten!

  Like

 5. hans zegt:

  Wacht maar tot wij gaan schuimbekken!
  Kijken of ze daar tegen bestand zijn in Brussel met hun neger en moslimvriendjes!

  Like

  • Nemesis zegt:

   Ja schuimbekken via het toetsenbord, meer gebeurt er echt niet.

   Like

   • Willie zegt:

    @ Nemesis :tiens, nog iemand die dat door heeft ??Dacht dat iki alleen was

    Geliked door 1 persoon

   • Nemesis zegt:

    Nee hoor, dat is me al heel lang duidelijk. Is nooit anders geweest. Voor internet en blogs deden ze het op verjaardagen of in de kroeg en nu nog makkelijker lekker veilig thuis achter de computer of laptop. Maar sinds de geuzen is er geen echte opstand geweest. Ja, die studentenrellen, maar die gingen om wat anders al onze vrijheid en soevereiniteit.

    Like

 6. Sjaak zegt:

  Goed gedaan Griekenland !
  Pis Duitsland maar vooral de EU kampbeul Schulz aan het been !

  Like

  • Sjaak zegt:

   ERGO !
   Een klein landje als Griekenland maakt de hele
   EU SMEERLAPPENVERENIGING knettergek !
   Wohaaaa ! FUCK THE EU !
   Nu heeft hij onder de Hand van Poetin 448 miljoen
   afgehaalt om de renteschuld te betalen en krijgt
   daarvoor de volgende transaktie van 2 milliard !
   Kleed ze maar tot op het bot uit Griekenland en
   schijt maar op hun EU waterkop ! Tjakka !
   Paniek op de EU Titanic !

   Like

 7. Jean zegt:

  5 Grieken hebben meer hersens dan 650 EU leeglopers.

  Like

 8. Nemesis zegt:

  Je zult met Duitsland wel de BRD bedoelen. Dat is die vereniging die het Duitse Rijk in naam en in opdracht van de VS bestuurt.

  Like

 9. Tempelier zegt:

  Och dit zijn de eerste scheurtjes, ik hoop dat het grote barsten gaan worden , weg met de Unie en alles wat het faciliteert.

  Like

 10. fransLdewit zegt:

  Dit is precies wat ik hoopte, waarom? Omdat de EU nu eens af moet stappen van de chanteurs. Eerst lenen, daarna chanteren en nu zelfs geld eisen van Duitsland. Hoop dat ze nu uit wraak Griekenland uit de EU pleuren!

  Like

 11. Van mij mogen Eu-politici schuimbekken totdat ze er in stikken!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s