Dodenherdenking, 4-5 mei viering

Screenshot_50

AANTEKENEN 

Gemeente Utrecht
T.a.v. de burgemeester mr. J.H.C. van Zanen
Postbus 16200
3500 CE Utrecht

Utrecht, 9 april 2015

Betreft: Dodenherdenking

Geachte heer Van Zanen,

Hierbij vragen wij uw aandacht voor het volgende.

Vorig jaar attendeerden wij u er op dat bij Nationale dodenherdenking in Hoograven de Marokkaanse vlag werd gehesen. De PVV-fractie in Utrecht en velen met ons spraken daarover hun verontwaardiging uit.

Eerder verschenen er berichten in de media als zouden Marokkanen bij de bevrijding een rol hebben gespeeld. Historici hebben die lezing eenduidig naar het rijk der fabelen verwezen.

U wees er in uw reactie vorig jaar op dat het een ieder vrij staat om te herdenken wie men wil. Dat spreekt voor zich, maar het Nationaal Comité 4 en 5 mei is helder wat de doelstelling is van deze Nationale dodenherdenking:

Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Dat is dan ook de reden dat er geen vlaggen worden gehesen van andere landen.

Op 19 mei wordt jaarlijks op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle aandacht besteed aan de gevallen Franse soldaten, waaronder ook een aantal Noord-Afrikaanse soldaten, die in 1940 aanspoelden op de Nederlandse kust . Soldaten die echter geen enkele krijgshandeling in Nederland hebben verricht.

In Holten worden jaarlijks op 12 april gevallen Canadezen herdacht die Apeldoorn bevrijdden. In Margraten herdenken wij jaarlijks op 25 mei meer dan 8.000 gesneuvelde Amerikaanse militairen. 6 miljoen Joden kwamen om gedurende de Tweede Wereldoorlog. Met andere woorden: als we al vlaggen zouden moeten hijsen van andere landen, dan komen andere landen daar wél voor in aanmerking.

Wij verzoeken u daarom wederom met klem er op toe te zien deze waardevolle Nederlandse traditie in ere te herstellen en er voor zorg te dragen dat dit jaar op alle plaatsen in uw stad bij dodenherdenking slechts de Nederlandse vlag wordt gehesen, eventueel vergezeld met de vlag van uw stad, de Utrechtse.

Graag vernemen wij dan ook of en hoe u daarop deze keer wel wenst toe te zien.

Met vriendelijke groet,
Namens de PVV-fractie in de Provincie Utrecht

R.G.J. Dercksen

CC
Nationaal Comité 4 en 5 mei
Nieuwe Prinsengracht 89
1018 VR AMSTERDAM

PVV normale grootteBron:
www.pvv-utrecht.nl
(h/t “jowitteroos”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in PVV. Bookmark de permalink .

37 reacties op Dodenherdenking, 4-5 mei viering

 1. Fred zegt:

  Hoezo? De Marokkanen hebben ons BEVRIJD. Dat weet toch iedereen.

  Like

  • toestroom zegt:

   Bevrijd door Marokkanen of broodje aap

   Welke rol speelden Marokkaanse en Turkse militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog? En hoeveel Surinamers en Antillianen werden na D-Day aan land gezet, als soldaat van de Prinses Irene Brigade?…

   Van onze verslaggever Noël van Bemmel 6 mei 2008, 02:47 0
   Sinds jonge allochtonen in 2003 de Dodenherdenking verstoorden, proberen politici deze groep te betrekken bij 4 mei. ‘Voor een gelijkwaardige uitwisseling van oorlogservaringen’, stelt het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), ‘is het noodzakelijk kennis te verschaffen over het oorlogsverleden van ‘nieuwe Nederlanders’.

   Met dat uitgangspunt voerde het NIOD een verkenning uit in 2004 en een vervolgonderzoek sinds 2006. De resultaten worden eind dit jaar verwacht. Belangrijkste financier: VWS. Bussemaker pleit dus voor een onderzoek dat ze al heeft betaald.

   Die inspanning lijkt nuttig. Cijfers lopen ver uiteen en allerlei partijen dreigen aan de haal te gaan met de historie. Zo heeft het Landelijk Bureau Racismebestrijding (LBR) Marokkanen al omschreven als ‘onze bevrijders’ en eist het PVV een spoeddebat over ‘multiculturele geschiedvervalsing’.

   Veel aandacht krijgen 19 Marokkaanse mannen die op een Franse militaire begraafplaats liggen in het Zeeuwse Kapelle. Volgens onderzoeker Hey uit Hengelo verdronken 15 van deze Marokkaanse militairen in Franse dienst in de zomer van 1940 in Het Kanaal, op de vlucht naar Engeland. Hun lichamen spoelden aan tot op Terschelling. Het NIOD houdt het op 12 verdronken militairen, en 7 soldaten die bij gevechtshandelingen omkwamen tijdens de Duitse opmars richting Antwerpen.

   Een heroïscher versie schetst Mohamed Achachboun die in 2005 het boekje Graven in de klei schreef voor de Stichting Vredeseducatie. ‘30.000 Marokkanen vochten in de voorste linies bij de verdediging van Antwerpen.’ Hij vindt het verdrinkingsverhaal onwaarschijnlijk. ‘Waarom zijn geen soldaten in België aangespoeld?’

   Bovendien zijn veel gesneuvelden niet geïdentificeerd, stelt Achachboun. ‘Ik heb getuigen gesproken, die in 1943 soldaten hebben herbegraven. Die stellen dat veel van 163 onbekende soldaten Marokkaanse emblemen droegen’.

   Een broodje aap, zegt NIOD-woordvoerder David Barnouw. Het NIOD concludeerde al in 2004 dat de Marokkaanse rol bij de bevrijding van Nederland nihil was.

   Het huidige onderzoek is breder: hoe kwam Marokko de Tweede Wereldoorlog door en welke rol speelden Marokkaanse soldaten. in Europa?

   De geallieerde doorbraak in Italië bij Monte Cassino, dankzij Marokkaanse, Tunesische en Algerijnse troepen in Franse dienst, kan dan niet ontbreken. Maar ook de rapporten over hun massale wangedrag verdienen dan aandacht.

   Turkije verklaarde in februari 1945 de oorlog aan Duitsland. Tot die tijd was het land neutraal en verdiende het volgens het NIOD aan de verkoop van chroom aan Duitsland en aan de geallieerden. Ook Suriname en de Antillen verdienden aan bauxiet en olieraffinage. Enkele honderden mannen uit deze landen vochten mee in de Prinses Irene Brigade.

   Like

   • Jaantje zegt:

    Dat waren vrijgelaten Marokkaanse gevangenen(Bastion zat er vol mee) die de keus hadden of de strop of meevechten met de Fransen tegen Hitler een stuk of wat nog geen 100 hebben gekozen te vechten waarvan een klein aantal zelfs tot de grebbeberg gekomen.
    Hele verhaal is verdraaid en vergroot ten bate van de nieuwkomer iets met ego.

    Like

   • toestroom zegt:

    Jaantje u zegt het en ik denk het ego. het stuk kwam uit de Volkskrant.

    Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Tuurlijk! Met de Berbers voorop!

   Like

  • Driek zegt:

   Fred zegt: Hoezo? De Marokkanen hebben ons BEVRIJD. Dat weet toch iedereen.

   Ja, ik was op 10 mei 1945 ook erg blij dat het Marokkaanse leger mij uit de brand hielp. Het was kantje boord.

   Like

  • Um Shmum zegt:

   Werden wij maar bevrijd VAN deze islamofascistische plaag

   Like

  • Jaan zegt:

   Dat klopt, ik heb het zelf gezien.

   Like

  • bigljohn zegt:

   Alweer wat geleerd. Ik dacht altijd dat Afrikaanse koppensnellers en Bosjesmannen ons bevrijd hadden, uitgerust met wapens geschonken door de Russen. Ik zie ze nog lopen met hun bananenrokjes of anderen met peniskokers.

   Like

 2. LafSchaap zegt:

  Eens met de inhoud van de brief, maar waarom staan er zoveel taalfouten in? Moet dat nou? Dat duidt op grote onverschilligheid, waardoor de aandacht van de inhoud van de tekst wordt afgeleid. Zonde!

  Like

 3. Joost Visser zegt:

  De IS-vlag moet ook gehesen kunnen worden. Dat zijn toch onze komende bevrijders? Ironie uit.

  Like

 4. Theo van Ewald zegt:

  En als iedereen nu eens zo’n brief aan van Zanen stuurt?

  Like

 5. Iedereen weet dat de Marokkanen vol zitten met Jodenhaat uit de koran. Jodenhaat heeft iedere moslim. Moslims zijn de nieuwe Duitsers. De Marokkaanse vlag tijdens de Dodenherdenking hijsen is dus tegenstrijdig. Daar heb ik de burgemeester van Utrecht verleden jaar ook op gewezen. Daar kreeg ik een politiek correct antwoord op. Ik kan die brief wel opzoeken. Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht) schreef verleden jaar als antwoord op mijn persoonlijke brief; “De wens van de Hoogravense gemeenschap om bij de herdenking ook een Marokkaanse vlag halfstok te hijsen, komt voort uit het feit dat ook de Marokkaanse gemeenschap trieste herinneringen heeft aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2009 wordt daarom deze vlag samen met de Nederlandse en Canadese vlag gehesen.” Over een jaar of tien wordt de vlag van IS ook gehesen tijdens Dodenherdenking wegens de Nederlandse ‘moslimhelden’ die afgeslacht zijn in Irak en Syrië!??? Ze zijn er gek genoeg voor!!!

  Like

 6. Jade zegt:

  Probleem was dat kutmarokkaantjes gingen voetballen
  met de bloemenkransen daags na dodenherdenking.
  Zodoende kwam men met de leugen op de proppen
  dat Nederland bevrijd is door marokkanen.
  Met het hijsen van de marokkaanse vlag hoopt
  men dat de kransen blijven liggen.

  Like

 7. Marc zegt:

  Volstrekt duidelijke brief.

  Like

 8. Perfide Albion zegt:

  Die van Zanen. Is lid van de VVD. Een partij die talloze veroordeelde criminelen in haar gelederen heeft. Een partij die- net als de NSB toentertijd- heult met een Nederland vijandige buitenlandse ideologie in dit geval: de islam..

  Waarom zijn er nog mensen die met zo’n partij de dialoog zoeken? De VVD is de NSB van onze tijd. Over een jaar of 10 krijgen haar leiders dezelfde behandeling als Mussert. VVD-ers als van Zanen? Daar spreek je niet mee…die behandel je voor wat ze zijn. NSB-ers.

  Like

 9. Vraag het aan de Duitse vrouwen hoe die het vonden om rond 1945 door de Marrekane en andere Afrikanen “bevrijd’ te worden nadat alle mannen waren gesneuveld of in een concentratiekamp gegooid.

  Like

 10. koddebeier zegt:

  Met deze brief ben ik het volledig eens, op politieke correcte lul verhalen dat de voorlopers van de bontkraagjes Nederland bevrijd zouden hebben zitten we niet te wachten.
  Wel zijn ze druk bezig om met hun andere islamvriendjes en met hand en spandiensten van ‘onze’ landverraders Nederland te bezetten en terug te werpen naar de donkere middeleeuwen !!

  Like

 11. luckybee zegt:

  Zo ver ik het weet was Marokko een Collonie van Spanje, als ze iemand hulp verleend dan was het wel Hitller en niet de gealieerden.Mischien in Stalingrad?

  Like

  • Jaantje zegt:

   Kolonie van Frankrijk.

   Like

   • reageerbuis zegt:

    Deels kolonie van Frankrijk, deels van Spanje.

    Like

   • tjalling jonker zegt:

    kolonie, colonie, spanje, frankrijk, allebei, stalingrad. wat geeft het? lieden die te belazerd zijn om uit hun ogen te kijken, laat staan werken, moeten dus nu maar eventjes gehuldigd worden omdat ze een bijdrage hebben geleverd aan de bevrijding van nederland? over een tiental jaren kan hetzelfs zo zijn dat nederland uitsluitend bevrijd was door een peloton marrokanen . . . . . nou, lekker. dat geeft ze dus het recht om meer te plunderen van de weerloze mensen. gaat dit de goeie kant op?

    Like

 12. leefbarbaar zegt:

  Mooi, groot gelijk. Het enige wat Marokkanen ooit hebben “bevrijd”, zijn de eigendommen van bejaarde autochtonen.
  En vanwege dezelfde Marokkanen, worden overal kransen en bloemen ’s avonds weggehaald, zodat ze er niet mee gooien en smijten.

  Like

 13. Identitair Verzet Limburg zegt:

  Dit is op Identitair Verzet Limburg  herblogd.

  Like

 14. keizer zegt:

  Angst (voor marokkanen) is een slechte raadgever.
  Ja dat heb ik ook maar ergens gelezen hoor, ben zelf ook zo.

  Like

 15. ieznogoud zegt:

  Voor alle racistische zwartkijkers: de marokkanen hebben Nederland niet alleen bevrijd (vrijwel geheel zonder hulp van soldaten uit andere landen), maar ze hebben na de oorlog ook nog eens, zonder enige hulp van wie dan ook, de Nederlandse economie er weer bovenop geholpen.
  Ze hebben na de oorlog dus ook nog eens uit de puinhopen een welvarende staat opgebouwd.
  Me dunkt dat enig begrip voor de marokkaan en zijn gebrek aan werklust, wel op zijn plaats is.
  Na de heroïsche strijd en zoveel opbouwwerkzaamheden, is een flinke rust wel verdiend.
  En subsidie (al dan niet vrijwillig) voor het dagelijkse leven ook natuurlijk.

  Like

 16. Waar gaan we naar toe met ons kleine Nederland , moeten wij ons gaan verlagen door de herdenking van 5 mei te verloochenen
  Ik zou me dood schamen

  Like

 17. Ik schaam me al dood,zeg maar dat ik een noor ben.Daar zit nog een dame die haar bekkie open durft te doen,kost wel wat business.

  Like

 18. win zegt:

  eventueel de vlag van israel,…

  Like

 19. jowitteroos zegt:

  Vorig jaar kreeg ik deze reactie van Burgemeester van Zanen:

  Geachte ……………… ……………………,

  Naar aanleiding van uw brief/e-mail van 30 april jongstleden, waarin u vragen heeft gesteld over de organisatie van de Dodenherdenking in de wijk Hoograven, bericht ik u het volgende.

  Op het Domplein en in verschillende wijken in de stad Utrecht vinden op 4 mei dodenherdenkingen plaats. Deze herdenkingen worden georganiseerd door het Utrechts Comité 4 Mei -Herdenking en door de verschillende wijk- en Oranjeverenigingen in Tuindorp, Zuilen, Oog in Al, Hoograven, Kanaleneiland/Transwijk, Vleuten, De Meern en Haarzuilens.

  De verschillende wijk-organisaties zijn verantwoordelijk voor zowel de logistieke als de inhoudelijke invulling van de herdenking in de wijken. Het is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei toegestaan andere vlaggen op 4 mei te hijsen, wanneer bij de herdenking buitenlandse vertegenwoordigers aanwezig. In 2009 heeft de organisatie van de 4 mei Herdenking in Hoograven gevraagd of de Marokkaanse vlag gehesen mocht worden. De wens van de Hoogravense gemeenschap om bij de herdenking ook een Marokkaanse vlag halfstok te hijsen, komt voort uit het feit dat ook de Marokkaanse gemeenschap trieste herinneringen heeft aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2009 wordt daarom deze vlag samen met de Nederlandse en Canadese vlag gehesen.
  Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
  Met vriendelijke groet,
  Jan van Zanen,
  Burgemeester van Utrecht

  Gemeente Utrecht
  Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht
  Bezoekadres Korte Minrebroederstraat 2
  Telefoon 030 – 286 11 01 / 286 14 00
  E-mail j.van.zanen@utrecht.nl
  Internet http://www.utrecht.nl

  Dit jaar nog geen antwoord gehad…………..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s