The Hitch

Screenshot_54

Christopher Hitchens († 2011)

(Vertaling: “Vederso”)

Er is een prachtige documentaire gemaakt over de te vroeg gestorven Christopher Hitchens. Naast het interessante levensverhaal zijn ook de beschikbare beelden op een heel mooie manier gemonteerd. De plaatjes zijn soms ronduit indrukwekkend. Snaphanen schrijft daarover: “De meeste atheïsten worden interessant door zich niet vertrouwd te maken met de religies waar ze afstand van hebben genomen. Dat kan niet gezegd worden over Christopher Hitchens. Een film voor een regenachtige lentedag over een grote persoonlijkheid. Zijn leven in Oxford, revolutionair, Fleet Street, Vanity Fair, de zelfmoord in Athene van zijn joodse moeder in 1973, Vietnam, Irak en Afghanistan, de Mohammed-cartooncrisis, Hitch 22, ziekte en dood. Begaafd, temperamentvol, poëtisch, grappig. Te mooi om ooit op tv te komen”.

Tekst bij de documentaire door topdocumentaryfilms: Christopher Hitchens, journalist, auteur, tegendraadse, sommigen zeggen literaire slechterik, stond bekend om het in de rondte smijten van zijn intellect en om het innemen van nogal impopulaire standpunten en als je hem daarom haatte … nou, dan vond hij dat gewoon prima. Maar Hitchens’ werk was te lezen in een aantal zeer gerespecteerde publicaties en hij werd redacteur bij Vanity Fair. Hij werd geboren in Portsmouth, Engeland, en zo gaat het verhaal dat zijn moeder zei: “Als er in dit land een hogere klasse gaat komen, dan gaat Christopher er deel van uitmaken.”

Dus ging Hitchens naar een chique privéschool, studeerde later in Oxford, begon te schrijven in de jaren-70 en lange tijd was hij belangrijk in de linkse media. Maar na 9/11 kwam de kentering. Hitch steunde de invasie van Irak en Afghanistan en hij nam stelling tegen de zogenaamde liberale/progressieve media. In feite beëindigde hij daarom zijn twintig jaar durende relatie met het tijdschrift genaamd The Nation.

Hij verhuisde naar New York, werd in zijn leven politiek rechts en wierp zijn verwoestende blik op mensen zoals Henry Kissinger, de Clinton´s en zelfs Moeder Theresa. Wanneer hij schreef over publieke figuren en de politiek luisterden de mensen, maar zijn meest blijvende erfenis is mogelijk z’n atheïsme. Zijn meest opmerkelijke boek over atheïsme is “God is niet groot: Hoe religie alles vergiftigt”. Christopher Hitchens overleed op 15 december 2011 in een ziekenhuis in Houston, Texas. Hij eindigde de periode dat hij heerste als misschien wel de meest welbespraakte en tegendraadse intellectueel van zijn generatie.

Bekijk hieronder de documentaire:


Vertaald uit het Engels door:
”Vederso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op The Hitch

 1. Jan Wandelaar zegt:

  +

  En Mensch

  +

  Like

 2. Theresa Geissler zegt:

  Het werk van Hitchens, “God is not great,” lijkt me zeker interessant, maar niet zonder meer genietbaar voor eenieder hier op de site. (LOL!)

  Like

 3. Marc zegt:

  Ik heb een jaar terug zijn ‘De rechten van de mens van Thomas Paine’ gelezen. Er speelde op dat moment teveel om een samenvatting te maken. Wat mij wel opviel is de enorme eruditie, inzichten en mentale kracht daarvan. Hitchens, in dat ene boek wat ik van hem gelezen heb, is veel meer waard dan wat ik alles bij elkaar van zijn televisieoptredens en audiovisuele verslaglegging van dit of dat debat waaraan hij deelnam. Zijn publieke optredens laten meer op een wat ‘ludieke wijze’ een oudere opstandige jongere zien, die per sé overtuigd atheïst wil zijn (spelen). Dat mag, natuurlijk. Maar wie hem echt wil waarderen als de historicus met grote persoonlijke inzichten, moet toch zijn boeken lezen. Maar onthoud wel dat ik er maar een van hem heb gelezen.

  Like

 4. D.DAY zegt:

  Met het lezen van Hitchens’ boek “God is not geat” kreeg ik een grote waardering voor deze schrijver. Jammer dat hij er niet meer is.

  Like

 5. Baksteen zegt:

  Prachtig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s