Triomf van de barbarij: slechts een kleine organisatie

Screenshot_12

Schedels van slachtoffers van de Rode Khmer in het Tuol-Sleng-museum in Phnom Penh

(Door: Wolfgang Kaufmann – Vertaling: E.J. Bron)

Op 18 maart 1970 gebruikte de Cambodjaanse minister-president en legerleider Lon Nol een verblijf in het buitenland van de staatspresident en voormalige koning Norodom Sihanouk om zich in Phnom Penh aan de macht te putschen. Daarop vluchtte de ten val gebrachte potentaat naar China, waar men hem in het begin stroop rond de mond smeerde en daarna agiteerde om een bondgenootschap met de Rode Khmer aan te gaan evenals een regering in ballingschap te vormen.

En dat deed de politiek naïeve Sihanouk dan ook, waarmee de kleine maoïstische guerrillabeweging, die uit de Communistische Partij van Cambodja was voortgekomen, duidelijk in aanzien steeg – ze kreeg vooral de sympathie van de traditioneel georiënteerde plattelandsbevolking, die in Sihanouk nog steeds een goddelijke koning zag.

Daartegenover verminderde de invloed van de duidelijk ondeskundige en corrupte Lon Nol. Daarom bracht de Rode Khmer spoedig grote delen van Cambodja onder haar controle, terwijl tegelijkertijd steeds meer radicale personen van het slag van een Pol Pot alias Saloth Sar aan de top van het oppositionele “jungleleger” kwamen te staan.

Pol Pot en zijn gevolg blijven anoniem

Dit startte tenslotte op 1 januari 1975 een groot offensief om de hoofdstad Phnom Penh te veroveren, waarvan de bevolking door de constante toestroom van vluchtelingen van 600.000 naar twee tot drie miljoen was toegenomen. En inderdaad werd de metropool aan de Tonle Sap, een zijrivier van de Mekong, drie en een halve maand later, namelijk op 17 april 1975, door ongeveer 20.000 strijders van de Rode Khmer bezet, waarna het uitroepen van het “democratische Cambodja” volgde.

In het begin kwam het geheel helemaal niet als een expliciete communistische respectievelijk maoïstische machtsovername op de Cambodjanen over, omdat de nieuwe leiding van het land alleen maar als “Angka”, dat wil zeggen “De Organisatie” optrad.

Eveneens bleven Pol Pot en diens trouwste volgelingen anoniem: ze stonden bekend als “broeder nummer één”, “broeder nummer twee” enzovoort. Opmerkelijk is ook dat zowel de chef van de Rode Khmer als diens rechterhand Khieu Samphan en “broeder nummer drie” Leng Sary, die later fungeerde als minister van Buitenlandse Zaken van Cambodja, bijna dezelfde levensweg bezitten.

Aanpappen met de steentijd-communisten in China

De drie hoogste “broeders” van de Rode Khmer werden tussen 1925 en 1931 in de hogere klasse in het Cambodjaanse deel van Frans Indo-China geboren en studeerden aan het eind van de jaren-40 en het begin van de jaren-50 aan de Sorbonne in Parijs. In linkse studentenkringen aldaar in het Qartier Latin en het intellectuelencafé van Saint-Germain-des-Prés raakten ze enthousiast voor communistische maatschappijmodellen en kwamen weldra in het zog van de destijds nog streng Stalin-getrouwe Parti Communiste Française terecht, die sinds de jaren-40 door linkse woordvoerders zoals Jean-Paul Sartre of Max Gallo werd beschermd en waarin ook populaire figuren als de chansonnier Yves Montand of de schilder Pablo Picasso actief waren.

De Rode Khmer betrokken hun ideologische bagage echter niet alleen uit Frankrijk, maar oriënteerden zich ook sterk naar het voorbeeld van Mao Tse-tung. Zo zagen ze in diens Culturele Revolutie een blauwdruk voor de verandering van Cambodja. Daarom reisde Pol Pot al in mei 1975 naar Peking, waarop Mao 20.000 “adviseurs” naar het rijk van de Rode Khmer stuurde. Bovendien smeerde hij de steentijd-communisten in het zuiden met zinnetjes zoals: “Voor iedere stap die China zet, zetten onze Cambodjaanse kameraden er twee.”

Daarmee bejubelde de “Grote Leider” niet in de laatste plaats de onmiddellijk gestarte ontvolking van Phnom Penh in de dagen na 17 april 1975: in hun streven om alle klassenverschillen en de “parasitaire bourgeoisie” af te schaffen, hadden de Rode Khmer alle inwoners van de hoofdstad evenals van de andere grote plaatsen in Cambodja naar het platteland gedeporteerd, waar ze rijst moesten aanplanten – getrouw aan het meest primitieve motto: Als we rijst hebben, hebben we alles.”

Lofliederen op Pol Pot door Europese linksen

Bovendien voerden Pol Pot en zijn volgelingen o.a. ook nog de afschaffing van privé-eigendom en het verbod op alle vormen van religiositeit in. Hierbij genoten ze typisch genoeg de sympathie van veel vertegenwoordigers van westerse linksen. Hier hoeft alleen maar herinnerd te worden aan de lofliederen van Birgitta Dahl, de latere voorzitter van het Zweedse parlement, van de Amerikaanse taalwetenschapper en linkse voorbereidende denker Noam Chomsky en niet in de laatste plaats van Hans-Gerhart Schmierer, de chef van de Communistische Bond van West-Duitsland, die later succes zou hebben onder Joschka Fischer en Frank-Walter Steinmeier op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deze vereerders van Pol Pot verstomden pas toen na de val van de Rode Khmer in 1978 absoluut niet meer kon worden ontkend dat deze in hun Apocalyptische boerenstaat miljoenen mensen op beestachtige wijze hadden vermoord.

Bron:
https://jungefreiheit.de
Auteur: Wolfgang Kaufmann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Barbarisme, Communisme, Genocide, Historie, Hypocrisie, Krankzinnigheid, Links verleden, Linkse Kerk, Marxisme, meningsdictatuur, Naïviteit, propaganda, Rotzakken, Socialisten, Terrorisme, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

7 reacties op Triomf van de barbarij: slechts een kleine organisatie

 1. guusvelraeds zegt:

  Nederland had ook zijn Pol Pot adepten. Zoals de latere groen links voorman Paul Rosenmöller typisch iemand eveneens afkomstig uit de bovenste lagen van de samenleving. Rosenmöller was een van de felste bestrijders van Pim Fortuyn die hij betichte van dictatoriale neigingen en racisme omdat Pim artikel 1 van de grondwet geschrapt wilde zien. Artikel 1 het meest verkrachte en misbruikte artikel ooit. Dit artikel werd in 1983 ingevoerd omdat de elite toen al wist dat ze voornemens waren een multiculturele samenleving in elkaar te sleutelen en hiermee een knuppel in handen kregen om de minste kritiek hierop in de kiem te smoren.

  http://www.pvv.nl/index.php/component/content/article.html?id=6605:-pol-pot-plantsoen-nieuw-adres-voor-utrechts-provinciehuis

  Like

 2. JooJootje zegt:

  Het mein kampf van Karl Marx heeft veel bloedvergieten wereldwijd veroorzaakt het lijkt bijna de islam wel het bloed druipt er van af maar we noemen het de religie van vrede en collectief geluk ook nu nog daar hebben we de NPO toch voor,door u betaald natuurlijk.

  Like

 3. Republikein zegt:

  Tsa, heb er geen verstand van!
  Om toch een bijdrage bij te dragen effe een selfie!

  Geeft dit weerstand?

  Paul rozelul nog steeds online!
  Is nog onder de rechter.

  Like

 4. tijluylenspiegel zegt:

  Paul Rosenmöller heeft hier zelfs nog fondsen lopen werven nadat de wreedheden begaan door Pol Pot en zijn medestanders al lang en breed bekend waren.
  Op zijn zachtst gezegd eigenaardig voor iemand die bij zijn geboorte al automatisch multimiljonair werd.

  Like

 5. Republikein zegt:

  Hoofd BIG-register?
  Maffia!

  Like

 6. Jan zegt:

  En ook nu loopt links volk achter iedere moordenaarsbende en terroristenorganisatie aan. Communisten, marxisten of hoe die gekken zichzelf bestempelen, links volk heeft hen ingewisseld voor islamitische terreurorganisaties wereldwijd die hen helpen de westerse wereld de nek om te draaien.

  Like

 7. luckybee zegt:

  De zogenaamde moderate moslims zijn alleen laffaards ; ze lezen de zelfde Suren uit de zelfde Koraan als de extremisten.maar doen het inhun broek als ze denken dat ook wij ze op hun sodemieter kunnen geven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s