Dodelijke pogroms in Zuid-Afrika: zwarten steken vijf Afrikaanse immigranten in brand

Screenshot_4

(Door: Wolfgang Drechsler – Vertaling: E.J. Bron)

De vreemdelingenhaat aan de Kaap escaleert. Zwarten maken jacht op immigranten uit andere Afrikaanse landen. Daarbij kwamen minstens vijf mensen om het leven.

Zuid-Afrikanen associëren de kustmetropool Durban normaal gesproken met palmbomen, stranden en een constant warme zee. Omdat zelfs de dagen in de winter, als het bij de toeristische rivaal stormt en regent, hier meestal zonnig en mild zijn. Des te groter was de schok in het land over hetgeen zich in de binnenstad van de vakantiemetropool, maar ook in andere delen van de provincie Kwazulu-Natal (KWZ) de afgelopen dagen afspeelde: dagenlang joegen zwarte Zuid-Afrikanen op de uit andere delen van het continent aangetrokken zwarte immigranten.

Een Ethiopiër levend verbrand

Het patroon was daarbij vaak hetzelfde: zodra de meute in de gaten kreeg dat de eigenaar van een van de vele kleine winkeltjes in het centrum van Durban van een immigrant uit Afrika was, werden deze geplunderd en vaak tegelijk samen met hun eigenaren in brand gestoken.

Tot nu toe werden daarbij minstens vijf zwarte immigranten vermoord, waaronder een Ethiopiër, die in zijn kleine winkeltje levend verbrandde.

Ook het toerisme lijdt hieronder. “Veel toeristen winnen nu informatie in of het geweld zich ook afspeelt in de buurt van hun onderkomen”, zegt de manager van een bekend strandhotel. Veel toeristen zouden op het laatste moment hebben afgezegd. Over drie weken moet in Durban al de prestigieuze toerismebeurs “Indaba” plaatsvinden, waar honderden reisagentschappen uit de hele wereld verwacht worden.

Somalië wil zijn burgers snel terughalen

Intussen hebben ongeveer duizend zwarte immigranten, overwegend afkomstig uit Malawi, Somalië en Kongo, bang hun toevlucht in politiebureaus gezocht. Ze kunnen en willen niet terug naar hun geplunderde winkeltjes. “Liever terug naar de hel van thuis dan dit hier”, zegt een immigrant verbijsterd. Somalië wil de eigen landgenoten zo snel mogelijk terughalen naar huis. Yusuf Olusu, handelsattaché van de Somalische ambassade in Johannesburg, noemde zijn door burgeroorlog geteisterde land zelfs “veiliger dan Zuid-Afrika”.

Veroorzaker van de onlusten was een uitspraak van de Zulu-koning

Veroorzaker van de pogroms was blijkbaar een uitspraak van de Zulu-koning Goodwill Zwelithini. De door zijn aanhangers vereerde monarch had er drie weken geleden tijdens een toespraak nadrukkelijk bij de Zuid-Afrikaanse regering op aangedrongen de buitenlanders het land uit te gooien. Hoewel Zwelithini dit nu heftig betwist, zei hij destijds letterlijk: “Wij willen dat buitenlanders hun spullen pakken en naar huis gaan.”

Uitgerekend Edward Zuma, de zoon van de Zuid-Afrikaanse president, viel de Zulu-koning bij toen hij er onlangs in een interview voor waarschuwde dat Zuid-Afrika op een tijdbom zou zitten en buitenlanders het land zouden willen overnemen.

Buitenlander-vijandige pogroms in Zuid-Afrika zijn niet nieuw: al zeven jaar geleden kwamen bij gelijksoortige onlusten rondom Johannesburg meer dan 60 mensen om het leven, toen vooral immigranten uit de directe buurlanden Mozambique en Zimbabwe. In Kaapstad zijn vooral de Somaliërs de dupe, die zichzelf bijzonder snel verraden door hun uiterlijk: sinds 2006 werden alleen daar al 100 Somaliërs door zwarte Zuid-Afrikanen vermoord.

De droom van Nelson Mandela is waarschijnlijk ten einde

Het wordt nu steeds duidelijker dat de droom van de 18 maanden geleden overleden oprichter Nelson  van een kleurenblind Zuid-Afrika tegen de achtergrond van de grote werkloosheid en de hoogste criminaliteitscijfers ter wereld waarschijnlijk voorbij is.

Dat het racisme aan de Kaap tegenwoordig grotendeels uitgaat van de ooit onderdrukten, is voor veel waarnemers geen verrassing: voor Moeletsi Mbeki, plaatsvervangend voorzitter van het Zuid-Afrikaanse Instituut voor Internationale Aangelegenheden en de broer van ex-president Thabo Mbeki, liggen de oorzaken voor het geweld in de vele nalatigheden van de regeringspolitiek in de afgelopen 15 jaar. Het sinds 1994 regerende ANC zou bijvoorbeeld veel meer hebben moeten doen om de armoede effectief te beperken.

De immigranten zijn de zondebokken

In plaats daarvan zou een kleine zwarte kliek zichzelf enorm verrijkt hebben. Op hun zoektocht naar een zondebok voor hun wanhopige situatie stuiten veel zwarte Afrikanen het eerst op de vaak veel succesvollere immigranten uit het overige Afrika, die met hun betere opleiding, maar ook hun bereidheid om voor weinig geld hard te werken, de autochtonen vaak het gras voor de voeten wegmaaien. “Veel Zuid-Afrikanen zijn gewoon jaloers, omdat de immigranten vlijtiger zijn en meer succes hebben”, diagnosticeert de bekende zwarte pedagogiekwetenschapper Jonathan Jansen. “De immigranten zetten zichzelf ook niet als permanente slachtoffers neer en maken anderen ook niet voor hun noden verantwoordelijk”, zegt hij. “Zij weten dat alleen ontwikkeling en hard werken de weg uit de armoede banen.”

Aan de Kaap nemen de zorgen toe dat het land verder afglijdt

Ondertussen nemen op veel plaatsen aan de Kaap de zorgen toe dat het land verder zal afglijden. “Ook al hebben de onlusten geen directe invloed op het vertrouwen van investeerders, ze duiden toch op een aanzienlijke sociale instabiliteit”, zegt de langjarige waarnemer Nic Borain van de bank BNP Parisbas. Borain maakt zich nog meer zorgen over de steeds grotere noden van de stroommonopolist Eskom, maar ook over de vele stakingen, die de relatie tussen werkgevers en werknemers aan de Kaap grondig kapotgemaakt hebben.

President Jacob Zuma en het ANC hebben de problemen genegeerd

Net als Borain bekritiseren veel mensen dat de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma enzijn regering de vreemdelingenhaat evenals veel andere zaken al jarenlang negeren en niets gedaan hebben om bijvoorbeeld met een hardere koers tegenover het onrechtregime in het naburige Zimbabwe de constante stroom vluchtelingen daar vandaan te stoppen. In plaats daarvan werd dictator Robert Mugabe verleden ontvangen voor een staatsbezoek. Een concreet programma van de regering betreffende een ook maar half geregelde immigratie zoekt men net zo vergeefs als eentje betreffende het enorme tekort aan stroom, die de economie van Zuid-Afrika de komende jaren grote schade kan gaan toebrengen en ervoor kan zorgen dat de enorme frustratie in de Townships nog verder toeneemt.

Bron:
www.tagesspiegel.de
Auteur: Wolfgang Drechsler

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Apartheid", Barbarisme, Censuur, Communisme, discriminatie, Hypocrisie, Immigratie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Linkse Kerk, Marxisme, Racisme, Rotzakken, socialisme, tolerantie/intolerantie, Westen, Zuid-Afrika. Bookmark de permalink .

19 reacties op Dodelijke pogroms in Zuid-Afrika: zwarten steken vijf Afrikaanse immigranten in brand

 1. oud-marinier zegt:

  Kijk kijk , en DAAR kunnen Somaliers , Ethiopiers , Congolezen , Zimbabweanen , enz enz WEL de handjes laten wapperen en een beter leven/toekomst opbouwen. Dus WAAROM niet in NL of andere EU landen …alleen maar EISEN , EISEN en nog eens EISEN. Beetje tegenstrijdig toch ?
  En in dit geval , kijk eens even, ze gaan NIET naar Europa , maar het gaat hier om emigratie naar een ander Afrikaans land. Is toch veel beter zo !!! Het kan dus WEL !!

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Alleen worden ze dáár dus bruut vermoord door mede-zwarten, roemrucht in hun soort!
   In zekere zin óók weer een oplossing, trouwens.

   Like

 2. Theo van Ewald zegt:

  Steeds meer zien we, overal ter wereld, dat het door multiculteralisten zo gekoesterde ideaal van de regenboog natie niet werkt. Zelfs onderling maken ze elkaar af. En dat komt met karrenvrachten Europa binnen.

  Het lot van Europa is een grimmige. De vraag is niet of er een oorlog komt maar wanneer. 2020 is niet ver meer… Het wordt tijd dat wij ons hierop gaan voorbereiden.

  Like

 3. fransLdewit zegt:

  Ze kunnen elkaar al niet uitstaan dat volk. De kleur maakt dus niets uit, dacht ik zo

  Like

 4. Ben zegt:

  Valt mij vaak op dat in sub sahara afrika de pistool zo weinig populair is vergeleken met bijv. het kapmes.

  Like

 5. Nico Leiden zegt:

  Apartheid had als voornaamste doel de verschillende bevolkingsgroepen uit elkaar te houden. Er komen nu meer mensen om door geweld per maand dan in ruim 40 jaar apartheid. De lijntjes die door geheel Afrika zijn getrokken om landsgrenzen te maken zijn de oorzaak een veel sektarisch geweld sinds de decolonisatie en leveren een bijdrage aan een verstoorde balans in de samenleving. Wanneer gaan we in het westen toegeven dat niet iedereen gelijk is en dat verschillende culturen onverenigbaar zijn? Multiculturalisme werkt niet….punt!

  Like

 6. Ooit een slimme zwarte gezien?Ik niet!Daarom maken ze elkaar en iedereen die het waagt ze voor de voeten te lopen,af!

  Like

 7. paulzwueste zegt:

  Als ze dat nou hartje winter gedaan zouden hebben zou ik er begrip voor kunnen opbrengen maar het is daar al zo heet. Ach ja, apen onder elkaar.

  Like

 8. alidas1 zegt:

  Als ze het maar daar doen en niet hier.

  Like

  • harry zegt:

   Nou , alidas 1 , er zitten ook een heleboel van die gasten in Amerika , daar is het al niet veel beter !
   En die hebben tenminste nog de kans gehad om bij de blanken af te kijken hoe je enigszins normaal met je medemens om hoort te gaan .
   Ze leven bij voorkeur van diefstal , drugshandel en dergelijke criminaliteit .
   En moord wordt ook helemaal niet geschuwd . Vaak weten ze niet eens waarom ze dat gedaan hebben , blijkt uit verhoren ! Ze doén maar wat , net als een chimpansee .
   Je zou kunnen stellen dat het toch een beetje in de genen zit , niet ?
   Het komt ook onze kant op , hoor !

   Like

 9. tijluylenspiegel zegt:

  Het zou om te lachen kunnen zijn als het niet zo triest was. Vele jaren hebben de blanke Zuid-Afrikanen onder het apartheidsregime geprobeerd de illegale toevloed uit de noordelijke buurlanden proberen tegen te gaan. Met weinig succes overigens, de horden bleven gewoon komen, dat maakt dat het grootste deel der zwarte Zuid-Afrikanen als allochtoon zouden moeten worden gezien, eerste of tweede generatie, en uitgerekend die allochtonen gaan nu tekeer tegen nieuwe allochtonen!!?
  Wrang, of niet?

  Like

 10. Sjaak zegt:

  Waarom komt bij mij altijd de gedachte op wanneer ik zo een vakkracht
  (rechts op de Foto) zie EEN NEGER AFZIJLEN ?

  Like

 11. Pingback: Zuid-Afrika: president Jacob Zuma belooft einde te maken aan buitenlandervijandige onlusten | E.J. Bron

 12. Dot zegt:

  Ach benen en armen met een kapmes afhakken of iemand in brand met of zonder autoband steken hoort bij hun cultuur. Is Zuid-Afrika niet het land nr. 1 op gebied van verkrachtingen ? Had ik ergens gelezen.

  Like

 13. luckybee zegt:

  Wedden dat de Zwarte immigranten geen Zulu’s zijn ?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s