Saoedi-Arabië tegen Iran in Syrië & Jemen

Screenshot_35

(Door: “Kennie Tiepen”)

De “Arabische Lente” begon in 2010 in Tunesië. De bevolking kwam in opstand tegen de corrupte regeringen en eiste verandering. Vanaf 2011 begon de ‘grote schoonmaak’ in de Arabische wereld; presidenten treden af en er worden concessies gedaan. De berichten uit het Midden-Oosten spreken voor zich;  het is er niet beter op geworden. Bijna alle landen waar de “Arabische Lente” voet aan de grond kreeg, zijn voornamelijk soennitische landen. Irak, Libanon en Bahrein ‘horen er dus niet bij’, want zij zijn in meerderheid sjiietisch. Daarbij komt dat Irak en Libanon al tijden instabiel zijn. En Bahrein wordt geregeerd door het soennitische Huis van Khalifa, die de coalitie tegen de sjiitische Houthi’s in Jemen steunt. Hoe reageert de Bahreinse bevolking hierop?

Syrië
Een compleet andere ‘revolutie’ dan in de andere Arabische landen, want in Syrië ontmoeten de twee stromingen van de islam elkaar. Het voortbestaan van de sjiieten staat op het spel in Syrië. Mocht Assad vallen, dan zal Iran nieuwe soennitische buren krijgen. En dat zal het niet zomaar toestaan. Diezelfde oorlog wordt nu uitgevochten in Jemen – daar waar Iran de sjiitische Houthi’s financiert en de Saoedi’s bommen op diezelfde Houthi-rebellen gooit. Jemen is het slachtoffer geworden van de strijd tussen Saoedi-Arabië en Iran, een strijd om de regionale macht die enorm uit de hand is gelopen en misschien nóg wel erger wordt.

Zowel de VS als Rusland spelen hetzelfde spelletje in Syrië; troepen worden bewapend en de geldkraan staat wagenwijd open. Europa kan natuurlijk niet achterblijven, want Europa volgt de Verenigde Staten daar waar zij heengaan. Dat de VS en de EU hun eigen gefinancierde rebellen aan het kapot schieten zijn, kan ze niets schelen, twee partijen dienen is vrij normaal geworden.

ISIS
Het stukje hierboven is natuurlijk maar een schim van de conflicten in het Midden-Oosten die al eeuwen aan de gang zijn, maar misschien is het vandaag de dag allemaal een stuk duidelijker geworden. Heel veel mensen hebben met verbazing zitten kijken naar de opmars van IS(IS), die ‘zomaar’ dwars door Syrië en Irak heenwandelt. Waarom konden ze zo snel steden en dorpen overrompelen en waarom hield niemand ze tegen? Dat Syrië een verdeeld land is geworden, kan één van de zoveel antwoorden zijn. Hetzelfde geldt voor Irak. Het ontbreekt beide landen aan kracht en van een eenheid kun je niet spreken.

Toen Saoedi-Arabië de coalitie ‘Decisive Storm‘ lanceerde om de Houthi’s in Jemen tegen te houden, was men verbaasd. Waarom wel tegen de Houthi’s en niet tegen IS(IS)? Het antwoord is simpel; de Houthi’s zijn sjiitisch en IS(IS) niet. IS(IS) dient de agenda van de soennieten, het omverwerpen van Assad’s regime en het blokkeren van aartsvijand nummer één, Iran.

Door:
“Kennie Tiepen”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Iran, Islam, Saoedi-Arabië, sjiieten, soennieten. Bookmark de permalink .

10 reacties op Saoedi-Arabië tegen Iran in Syrië & Jemen

 1. peterselie1 zegt:

  ‘Atoomdeal’ of niet, Khamenei haalt weer flink uit naar Amerika

  Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider van de Islamitische Republiek, heeft zijn anti-Amerikaanse retoriek weer eens van stal gehaald, juist nu de details van het principeakkoord over het nucleaire programma van Iran de komende tijd zullen worden uitgewerkt. >>> http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/4/Atoomdeal-of-niet-Khamenei-haalt-weer-flink-uit-naar-Amerika-1749603W/?masterpageid=158493

  Like

 2. beatsme zegt:

  @peterselie1

  De sjiieten (Komeini) roepen het, en de soennieten doen het (de aanslagen, uitmoorden van christenen e.d.).

  Nou, vreselijk dat die lui dat roepen. Toch zie ik in elke soenniet een grotere vijand. Raar he?
  .

  Like

 3. aquarius4422 zegt:

  Het Midden-Oosten beleid van Obama begint zijn vruchten af te werpen.

  Like

 4. luckybee zegt:

  Een eeuwen lange conflikt tussen Shiieten en Sunieten die begonnen was toen de islam bestond is nu gewoon op nieuwe uitgebroken.Blijven wij lekker als toeschowers van deze spannende gebeurtenis , genieten.

  Like

  • kentiepen zegt:

   Er was ooit één sjiitisch kalifaat; de Fatimiden. Die afsplisting ontstond ergens rond 900. Vandaag de dag kun je dit gebeuren terug zien in het verre Oosten. Saoedi’s tegen Iran. Sjiieten tegen soennieten.

   Mocht die oorlog ooit ‘af’ zijn – ongeacht wie er wint – dan kunnen de Saoedi’s hun spullen inpakken, want de Saoedi’s zijn weer een slag appart ten opzichte van de soennieten. Ze willen niet voor niets een muur.

   Like

 5. Jan zegt:

  Opmerkelijk:

  HRW geeft Saoudi-Arabië voordeel van de twijfel na de dood van tientallen burgers in Jemen tijden bombardementen:
  ‘While civilian casualties do not necessarily mean that the laws of war were violated, the high loss of civilian life in a factory seemingly used for civilian purposes should be impartially investigated, Human Rights Watch said.’

  Eeen jaar terug tegen Israël:
  ‘Israeli air attacks in Gaza investigated by Human Rights Watch have been targeting apparent civilian structures and killing civilians in violation of the laws of war. Israel should end unlawful attacks that do not target military objectives and may be intended as collective punishment or broadly to destroy civilian property. Deliberate or reckless attacks violating the laws of war are war crimes, Human Rights Watch said.’

  http://elderofziyon.blogspot.nl/2015/04/hrw-again-gives-benefit-of-doubt-to.html#.VTUM6sauSOU

  Je zou bijna denken dat HRW met twee maten meet.

  Like

  • beatsme zegt:

   Jan, ze hebben het totaal niet meer onder controle. De Saud hebben hardop gezegd dat de Houthi bevolking zal lijden. Het schijnt dat in dat deel van Yemen de hele infrastructuur wordt vernield, waar al enorme armoede heerst. Bronnen zeggen dat het 1 miljoen vluchtelingen gaat leveren, zei het niet dat ze nergens heen kunnen (scheeps, lucht, telecommunicatieblokkade, naast grote evacuatie medisch personeel e.d. vanuit Azie).
   Ze komen er heel langzaam achter dat ISIS, de Saud, de rest van die soennieten beesten zijn. De VS zit veilig ver weg. De lullo’s in Brussel zitten met een zootje import van soennieten, dat flikt geen enkele regio in de wereld. Femke Halsema, de boerin uit Enschede, Timmermans de tolk vertaler uit “ons dorp”, dat leidt de boel hier. Langzaam begint het te dagen. Hoe wereldvreemder, hoe hoger ze worden geschoten in de leiding. Het zijn marionetten van grotere belangen. Die HRW is ook zo een lachertje.

   Like

 6. Jan zegt:

  Nieuwe speler in de oorlog Saoudi-Arabië versus Iran: VS.

  VS stuurt vliegdekschip USS Theodore Roosevelt naar Jemen om opstomende oorlogsschepen van Iran tegen te houden.
  Ergens heb ik het gevoel dat Obama van het schip af wil en wil laten torpederen.

  The U.S. Navy aircraft carrier USS Theodore Roosevelt is steaming toward the waters off Yemen to beef up security and join other American ships that are prepared to intercept any Iranian vessels carrying weapons to the Houthi rebels fighting in Yemen.

  Navy officials said Monday that the Roosevelt was moving through the Arabian Sea. The U.S. Navy has been beefing up its presence in the Gulf of Aden and the southern Arabian Sea amid reports that a convoy of about eight Iranian ships is heading toward Yemen and possibly carrying arms for the Houthis. Navy officials said there are about nine U.S. warships in the region, including cruisers and destroyers carrying teams that can board and search other vessels.

  http://nypost.com/2015/04/20/us-warship-en-route-to-block-iranian-ships-carrying-weapons/

  Like

 7. Jan zegt:

  Nadat Iran beloofd heeft Israël te zullen wegvagen, de VS te bombarderen, belooft het nu steden in Saoedi-Arabië te vernietigen als het niet ophoudt met vechten tegen Houthis in Jemen

  The commander of the ground troops in the Iranian army, General Ahmad Reza Pourdastan, threatened Saudi Arabia with military strikes if it doesn’t stop the fighting in Yemen.

  According to the Iranian Arabic language channel El-Alam, Pourdastan said that the Islamic Republic is not interested in getting into a conflict with Saudi Arabia. He called on Riyadh to stop fighting against her brothers in Yemen and said “by doing so she is entering a war of attrition which might expose her to severe strikes.”

  Like

 8. Jan zegt:

  Beelden uit Jemen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s