Chomsky: Griekenland´s schulden moeten kwijtgescholden worden

Screenshot_68

(Door: Bürgender – Vertaling: E.J. Bron)

MIT-professor en politieke analist Noam Chomsky zei in een interview dat men Griekenland zijn schulden zou moeten kwijtschelden en vergeleek de situatie van het land met het verwoeste Duitsland na de Tweede Wereldoorlog.

De enorme schuld van Griekenland zou kwijtgescholden moeten worden, zei de bekende analist en schrijver Noam Chomsky vrijdag in een interview met Euronews-TV. Hij voegde er aan toe dat de Syriza-partij in Griekenland aan de regering zou zijn gekomen, omdat de bevolking zich niet meer aan Brussel en Duitse banken wil onderwerpen.

Nu zou men Griekenland zijn schulden moeten kwijtschelden: “Net zoals in het jaar 1953, tien Europa de meeste schulden van Duitsland kwijtschold. Alleen zo was Duitsland in staat zich van de oorlogsschade te herstellen”, zei Chomsky. De schulden van Griekenland zouden zich “door een door de VS en Duitse en Franse banken ondersteunde fascistische dictatuur” hebben opgehoopt.

“Meer dan de helft van de jongeren is werkloos, 40% leeft onder de armoedegrens, Griekenland is verwoest”, aldus de MIT-professor.

De Griekse minister van Financiën, Varoufakis, zei onlangs: “Sommigen beweren dat de rest van Europa zich heeft geïsoleerd van Griekenland en dat de ECB de beschikking heeft over instrumenten om Griekenland, indien nodig, te amputeren, de wond uit te branden, en dat de rest van de eurozone gewoon doorgaat. Maar ik betwijfel sterk of dit het geval is. Dat geldt niet alleen voor Griekenland, maar voor elk deel van de Europese Unie.”

Bron:
www.gegenfrage.com
Auteur: Bürgender

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Griekenland. Bookmark de permalink .

13 reacties op Chomsky: Griekenland´s schulden moeten kwijtgescholden worden

 1. Wachteres zegt:

  Ik heb tijdens mijn studie Nederlands de taaltheorieën van Chomsky moeten bestuderen.

  De man had zich beter alleen met Taalwetenschap kunnen bezig houden in plaats van met politiek

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Mijn eerste gedachte was tenminste: “Je moet het lef maar hebben……”
   De goede man heeft totaal niet in de gaten, dat juist hij, als Griek, een dergelijk voorstel niet kan máken.
   Alleen een derde zou dat kunnen en dan zou je nóg zeggen: Wat een naïeveling!
   Nu zeg je eerder: Wat een impertinentie!

   Like

  • delamontagne zegt:

   Hij wilde “gramatica” a.h.w in een soort wiskundige formule rangschikken. Is ook niet gelukt.! !

   Like

   • Wachteres zegt:

    Precies, delamontagne: met dieptestructuren en oppervlaktestructuren.

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Chomsky reageert als elke asielzoeker die hierheen komt, overal recht op heeft, alles gratis krijgt en tegelijk roept dat hij gediscrimineerd wordt. De vergelijking met het verwoeste Duitsland is hilarisch! Waanzinnig!!!
    Duitsland realiseerde na de oorlog met de ‘Marshall-hulp’ zijn “Wirtschaftswunder”! Bovendien hebben ze daarmee al het geld wat ze hebben ontvangen keurig terugbetaald!
    De Grieken hebben tussen de 200 en driehonderd miljard gekregen! Jawel… en het geld is verdwenen! En nu eist deze waanzinnige professor dat deze schuld maar moet worden kwijtgescholden!!! Zodat Griekenland zich weer zal kunnen herstellen!? Waarvan? Van de eeuwige ingekankerde manjana-mentaliteit. Van het eeuwig lekker lui en loom op een blauw stoeltje in de zon zitten en naar ’n oben-ohne toeriste loeren?
    Er zijn idioten hier, die beweren dat wij rijk zijn geworden van de rente op de “leningen!” die wij aan Griekenland hebben betaald!
    Ach ja, makkelijk als je niet afhankelijk bent van de ‘zorg’, of dat je niet tot je enkels in de pis in een bejaardentehuis hoeft weg te kwijnen, DAARDOOR DUS!!!

    Like

 2. Thoth zegt:

  Oh. In dat geval moeten de VS de schuld op zich nemen en Nederland betalen. Dan praten we verder…

  Like

 3. Vederso zegt:

  Ach Chomsky; is dat niet een links warhoofd die ooit het Pol Pot-regime vergoelijkte?

  Like

 4. Sjaak zegt:

  EN AANSLUITEND MELDEN PORTUGAL / SPANJE / ITALIEN
  OOK EEN AANSPREUK HIEROP ?
  WELKE TABLETTEN HEB JIJ GENOMEN PROFFESOR ?

  Like

 5. tijluylenspiegel zegt:

  Punt is natuurlijk wel dat niemand weet wat er staat te gebeuren als Griekenland uit de €uro en uit de EU gesmeten wordt.
  En ook tijdens de huidige regeling komt het al bijna op een schuldsanering uit, de terugbetaling loopt dertig jaar en de rente is nul komma nul, dan heb je het dus al bijna over een gift.

  Like

 6. Theo van Ewald zegt:

  De vergelijking van een verwoest Duitsland na de tweede wereld oorlog gaat mogal mank als een groot deel van de villa’s een zwembad heeft. Als, nog steeds, 13e, 14e, en god mag weten hoeveelste maand wodt uitgekeerd. Nu is er crisis, over 10 jaar woont men er, weer, als god in Frankrijk..

  Like

 7. Jules Vismale zegt:

  Dit hele verhaal omtrent Griekenland met het kwijtschelden van schulden waar professor Noam Chomsky het over heeft en hoe het land thans gereageerd wordt doet mij denken aan een strip van Dagobert Duck, genaamd ‘Zijne Majesteit Dagobert’. In dit verhaal kwam Dagobert via zijn familie erachter dat zijn geldpakhuis op de plek stond waar Cornelius Prul ooit Duckstad stichtte nadat deze laatste dit gebied van de Engelsen kreeg en de Spanjaarden verjoeg. Omdat de heuvel toen geen onderdeel was van Amerika was het een aparte kolonie en daar probeerde Dagobert, gierig en hebzuchtig als hij was, letterlijk munt uit te slaan!
  Hij zorgde, via een koninklijk overdrachtsbewijs van koning George III, ervoor dat Dagobert met zijn pakhuis zo zijn eigen koninkrijk kon stichten, kroonde zichzelf tot koning over zijn “rijk”, hield zijn familie en personeel als onderdanen en wilde geen belastingen meer betalen. Daarbij probeerde Dagobert al het belastingsgeld dat hij al eerder had betaald aan Duckstad (dit was een ontelbaar groot bedrag in triljoenen dat niemand meer kon opbrengen) terug te vorderen waar de gemeente Duckstad totaal niets voor voelde. Want dit zou hen namelijk, begrijpelijk, aan de bedelstaf hebben gebracht!
  Maar toen werd het “koninkrijk” van Dagobert belaagd door zijn oude vijanden, de Zware jongens en de boef Hector Hebbes, die zo hun eigen slaatje hieruit wilden slaan om Dagobert zelf te bestelen. Geholpen door Donald, Kwik, Kwak en Kwek wisten ze de aanvallen van de vijand te weerstaan, verloren zij alsnog en werden tijdelijk verbannen. Door een list van de neefjes stuurden dezen het leger op de Zware jongens af, verjoegen Hebbes maar Dagobert wilde nog steeds de enorme belastingteruggave verwerven via de burgemeester van Duckstad. De Zware Jongens keerden echter terug maar nou als bijstandtrekkers en Donald en de neefjes zagen helaas, als de belastingteruggave doorging, de ondergang van Duckstad opdoemen! Dagobert vernietigende echter onbedoeld het overdrachtsbewijs en kon zo fluiten naar al zijn geld en koninkrijk en verjoeg toen op het einde zijn familie, de Zware Jongens en de burgemeester.
  Vergelijking: Dagobert sticht een koninkrijk zoals Griekenland dat hij onafhankelijk wil houden maar wel miljarden wil terugvangen van Duckstad (EU). Hij wordt door zijn familieleden (klokkenluiders die tegen de belastingteruggave zijn) gewaarschuwd dat Dagobert hiermee zichzelf gaat ruïneren. De Zware jongens en Hebbes spelen de rol van de asielzoekers die zowel van zijn geld willen profiteren door middel van diefstal of anders van de hand in de tand leven. Het leger van Duckstad (marine van de EU) proberen hen te verjagen maar toch komen de boeven weer terug. Als laatste vernietigd Dagobert met zijn slimme en hoogmoedige plannen zijn eigen koninkrijk (Griekenland) en krijgt dan ook geen stuiver terugbetaald van de EU waarna hij alle profiteurs, raadgevers en leiders van de EU verjaagd!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s