Henryk M. Broder vraagt: “Waar blijft de islamitische solidariteit?”

Screenshot_32

Henryk M. Broder

(Door: Henryk M. Broder – Vertaling: E.J. Bron)

Als je op dit moment in Duitsland wilt scoren, of dit nu bij Günther Jauch op de televisie of tijdens een nachtmaaltijd in een sterrenrestaurant is, dan hoef je alleen maar te zeggen: “Het is onze schuld!” Het is onze schuld dat miljoenen Afrikanen uit Afrika vluchten – omdat wij hun visbestanden hebben leeg gevist. Het is onze schuld dat duizenden in de Middellandse Zee verdrinken, omdat wij ons afsluiten en van Europa een vesting hebben gemaakt.

Wij zijn schuldig aan de toestanden in Somalië, aan de burgeroorlog in Syrië, aan het verval van Libië, aan de vele doden in Irak – omdat we ons overal inmengen. Of, omdat we ons gewoon niet inmengen en de vele mensen, die naar ons toe willen komen, niet helpen om te ontsnappen aan de ellende in hun thuislanden.

Welnu, wellicht klopt het dat “wij” ons beter niet bemoeid zouden hebben met Irak en Libië. Dan zouden Saddam Hussein en Muammar al-Gaddafi nog steeds aan de macht zijn en zouden er in deze landen nog steeds “stabiele verhoudingen” heersen in plaats van chaos, geweld en misdaad. Of misschien ook niet. Want geen mens kan retrospectief zeggen hoe de zaken zich ontwikkeld zouden hebben.

In ieder geval geldt het nieuwe “mea culpa”: Het is onze schuld! En daarom moeten wij iedereen die naar ons toe wil komen, opnemen, het zou onze “christelijke plicht” zijn om onze deuren en harten ver te openen en onze rijkdom te delen, zoals onlangs geëist werd door een bekende Duitse journalist, die er zelfs niet eens in beginsel aan dacht om het goede voorbeeld te geven.

Wat in dit verband echter niet ter sprake komt: wat is er gebeurd met die vele miljarden euro´s, dollars en Zwitserse Franken, die “wij” de afgelopen decennia in Afrika gepompt hebben? En je moet heel lang wacht, totdat iemand een keer de vraag stelt waarom de rijke Arabische landen zoals Saoedi-Arabië en Koeweit niet interveniëren, de vluchtelingen opnemen en voor orde voor de eigen huisdeur zorgen. Zij hebben genoeg plaats en veel geld, alleen, de wil ontbreekt. Waar blijft de islamitische solidariteit, die zich altijd dan machtig ontplooit wanneer Mohammed beledigd wordt?

Je kunt niet werkeloos toekijken hoe duizenden mensen verdrinken. Je hoeft alleen maar te weten: hoe meer wij naar ons toe laten komen, des te meer zullen hun leven riskeren – en verliezen – om naar ons toe te komen. En dat is echt onze schuld.

Bron:
http://journalistenwatch.com
Auteur: Henryk M. Broder

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Henryk M. Broder vraagt: “Waar blijft de islamitische solidariteit?”

 1. jantjeuitnl zegt:

  En als ze vluchten, waarom vluchten ze dan niet gewoon te voet, met de auto of bus naar een buurland?

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Tja, waarom niet? De familie van Ayaan is destijds van Somalië naar Ethiopië naar Kenia gevlucht. -En hebben zich overal kunnen vestigen.
   Maar what about het economische aspect….Nietwaar?

   Like

 2. In buurlanden van Syrië heerst ook de islam dus daar is ook armoede. Alleen het Westen is nog een beetje anti-islam dus daar is nog geld ‘zat’!

  Like

 3. Cathja zegt:

  Helemaal eens met het artikel.

  De vraag van heel veel mensen over wat er met de vele miljarden ontwikkelingshulpgeld is gedaan, is tot nu toe niet naar waarheid beantwoord. Ja, we weten dat er nogal wat foute figuren aan de macht waren in ontwikkelingslanden, en dat deze dictators het hulpgeld niet gebruikt hebben om de armoede in het land te bestrijden, om zo de bevolking een beter leven te geven.
  Het is ónze schuld dat wij te goeder trouw waren en niet hebben gecontroleerd wat er met het vele geld is gedaan. We hadden op z’n minst jaarlijks moeten controleren of er zichtbare verbeteringen tot stand gekomen waren.
  Ook nu nog wordt er veel geld gedoneerd, en ik vraag me af waarom er dan toch nog zoveel mensen ‘op de vlucht slaan’. Niet in ieder ontwikkelingsland is er oorlog. Er is wel armoede, en dat zou met een goede aanpak én het geschonken geld niet nodig zijn geweest.

  Nu komen ze met honderden tegelijk onze kant op ‘om een beter leven te krijgen’. Nederland geeft jaarlijks enkele miljarden euro’s weg, maar toch doen we blijkbaar nog niet genoeg. Met de komst van de ‘vluchtelingen’ wordt er opnieuw een beroep op onze vrijgevigheid gedaan, en dat leidt tot spanningen onder (een deel van) de bevolking. Deze immigranten wordt alles gegeven wat zij eisen, en dat is nogal frustrerend voor ons. Ik vrees dan ook dat het definitief met de rust in ons land is gedaan. Er gaat geen dag meer voorbij of de ellendige verhalen over bootvluchtelingen komen je tegemoet.
  Ik vraag me, net als de schrijver van dit artikel, ook vaak af waarom de Arabische wereld weigert hun geloofsbroeders en -zusters op te vangen. Het geld ligt er bijna op straat, er is ruimte genoeg en cultuurverschillen zijn er niet. En omdat de Arabische wereld weigert iets te doen voor de vluchtelingen, zelfs als de VN daarom vraagt, weiger ik om mijzelf schuldig te voelen omdat ik niet solidair met hen wil zijn.

  Like

  • Het is de bedoeling om europa vol te pompen met islamieten,Kunnen ze het over enige jaren makkelijker overnemen ,maar dat weet je ook wel.Allemaal gepland door EU en BROTHERHOOD. Hoef je geen A, Einstein voor te heten , omdat waar te nemen.

   Like

 4. Driek zegt:

  Ik lees zojuist op de site van De Telegraaf:

  ‘Maak van Suikerfeest vrije dag’

  AMSTERDAM –
  De Utrechtse hoogleraar Kees van den Bos pleit ervoor om van het islamitische Suikerfeest een vrije dag te maken. Van den Bos, die Sociale Psychologie en Empirische Rechtswetenschap doceert, roept op om niet alleen tijdens Kerstmis of Pinksteren vrij te zijn. Ook stelt hij een ‘atheïstendag’ voor.
  Bijdragen om het gevoel van uitsluiting bij moslims te beteugelen is belangrijk, volgens Van den Bos kunnen gevoelens van uitsluiting ervoor zorgen dat mensen radicaliseren. “Jongeren radicaliseren vaak vanwege een gevoel van uitsluiting. Ze worstelen met hun identiteit, zijn onzeker of zien een groepsdreiging. Of onrechtvaardigheid, als ze proberen een stageplaats te krijgen bij een supermarkt, die zij niet krijgen en een witte Nederlander wel”, zegt de hoogleraar tegen The Post Online.
  Van den Bos zegt wel dat de verantwoordelijkheid om in te burgeren, ook bij de jongeren zelf ligt. ”Je moet ze ook niet pamperen, je kunt thee drinken, maar je moet tegelijk verwachten dat ze zich er in vechten. Met andere woorden: emanciperen moeten ze ook zelf doen.”

  En die meneer Kees van den Bos, hoogleraar, zegt: “Jongeren radicaliseren vaak vanwege een gevoel van uitsluiting. Ze worstelen met hun identiteit, zijn onzeker of zien een groepsdreiging. Of onrechtvaardigheid, als ze proberen een stageplaats te krijgen bij een supermarkt, die zij niet krijgen en een witte Nederlander wel”, zegt de hoogleraar tegen The Post Online.

  Ik vind dit wel zo ongelooflijk, want in de supermarkt in mijn gemeente werken bijna allemaal moslims. Met hoofddoek. Het lijkt mij dat die man zelden of nooit buiten komt, want dit slaat natuurlijk alles. Maar het komt er op neer, dat het eigenlijk onze schuld is, want ze krijgen geen stageplek. Dat woord stageplek is nogal eens gevallen, de laatste tijd. Ik kan het niet meer horen.

  Like

 5. delamontagne zegt:

  Maakten ze zich maar zo druk om het lot van de Christenen in het M.O, inplaats van die flauwekul……………
  New Video: Islamic State Desecrating Churches and Smashing Crosses

  Like

 6. guusvelraeds zegt:

  Like

 7. luckybee zegt:

  Er bestaat geen sollidariteiten in de Islam. De leiders kregen 1/5 van alle inkomens ook zijn aanhangers krijge 1/5 van de rest; zo dat voor het volk niets meer over blijft.behalve aalmoezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s