Schriftelijke vragen van het lid Madlener aan de Minister voor Wonen en Rijksdienst over het bericht ‘Welvaartsverlies voor verlaging loan-to-value’.
1.) Bent u bekend met het bericht ‘Welvaartsverlies door verlaging loan-to-value’(*)?
2.) Hoe beoordeelt u het gegeven dat woningmarktdeskundigen waarschuwen voor stagnatie op de koopmarkt als gevolg van langere spaarperiodes alvorens starters voldoende kapitaal hebben om een huis te kopen?
3.) Starters hebben het sowieso moeilijk om überhaupt een hypotheek te krijgen, zeker een groeiend aantal ZZP’ers. Ziet de minister ook dit probleem voor deze groep, zo neen, waarom niet? Zo ja, wat gaat u hieraan doen?
4.) Deelt de minister de mening van woningmarktdeskundigen dat een verdere verlaging van de LTV-ratio naar 80% leidt tot welvaartsverlies?
5.) Hoeveel huishoudens staan op dit moment onder water en wanneer verwacht u een significante daling hiervan? Welke rol ziet u voor de banken weggelegd?
7.) Heeft minister-president Rutte inmiddels een auto en in het bijzonder een huis gekocht? Zo neen, waarom niet?
(*) Amsterdam School of Real Estate, 23 april 2015
Geplaatst door:
E.J. Bron
(h/t Ton van Kesteren)
Hier heb ik voorlopig nog geen last van, ik heb een Duitse pensioen, en ik kan er mee goed leven.Ik hoop dat de duitsers de spendabele SPD ers en ander marxisten stoppen kan.ze zijn net zulke idioten als de onze, PvdA, Gr links, SP versterkt door D66, CU ,CDA,PvDD,VVD. Blijf me niets anders als Wilders en de PVV te kiezen.
LikeLike
luckybee
We hadden ook niet anders van u verwacht!
LikeLike
PVV is een prima partij, maar laat zich wat de woningmarkt betreft helaas voorlichten door makelaars, lijkt het.
1) Een LAGE loan-to value was de oorzaak van de krediet- en bankencrisis in 2008. Op de gezondere woningmarkt in Duitsland is een flinke aanbetaling normaal.
2) Er is een (opzettelijk gecreerd?) gebrek aan betaalbare huurwoningen.
3) Nieuwkomers krijgen met voorrang (en huursubsidie) een huis in de sociale woningbouw, zodat onze jeugd bijna gedwongen wordt te kopen.
4) Gezien het onzekere arbeidsklimaat moet een keuze tussen kopen of huren in VRIJHEID geschieden, want de restschuld zal eens door iemand betaald moeten worden.
5) De aanhoudende huurverhogingen (hoger dan inflatie) voorkomen dat men snel een aanbetaling op een woning kan sparen.
6) Hoge huren, maar ook hoge huizenprijzen verlagen het bestedingsniveau en zijn dus slecht voor de economie. Investeren in ondernemingen rendeert uiteindelijk. Investeren in te hoge huizenprijzen REMT juist de verdere besteding en dus economie.
7) De extreem lage spaarrente maakt sparen voor een aanbetaling moeilijk.
LikeLike
Sorry ik bedoel natuurlijk bij punt 1) Een HOGERE loan-to-value ….etc.
LikeLike