Princeton-studie als waarschuwing aan Europa: de VS zijn geen democratie meer

Screenshot_27

Angela Merkel en Barack Obama: een nieuwe studie toont aan dat de ontwikkeling van de democratie in de VS  niet geschikt is als voorbeeld voor Europa.

(Vertaling: E.J. Bron)

Een actuele studie van de Princeton University komt tot een verbluffend resultaat: de VS zijn geen democratie meer, omdat politieke beslissingen niet meer de wensen van de burgers, maar die belangen van een kleine economische elite dienen. De inzichten zijn ook belangrijk in buitenlandpolitiek opzicht: wanneer conflicten – zoals dat tegen Rusland – escaleren, gaat het de Amerikaanse regering niet om de belangen van het Amerikaanse volk, maar om keiharde commerciële overwegingen.

Hartstochtelijke trans-Atlantici argumenteren graag dat diegene die de Amerikaanse politiek bekritiseert tegelijk verraad zou plegen aan een van de oudste en meest vitale democratieën van de wereld. Juist in het conflict met Rusland wordt onvermoeibaar de nadruk gelegd op de “westerse waarden” die verdedigd zouden moeten worden. Rusland wordt als fascistisch land zwartgemaakt, waardoor een nuchtere behandeling van de feiten onmogelijk wordt. Deze trend is eveneens waar te nemen in Duitsland en in de EU. Zo maken de EU-politici en Angela Merkel onvermoeibaar reclame voor het vrijhandelsakkoord TTIP, dat geprezen wordt als pure zegen en in het belang van de Europese werknemer per se afgesloten zou moeten worden.

Maar nu heeft een studie van de Princeton University onderzocht in wiens belang de Amerikaanse politici daadwerkelijk handelen. De conclusie van de schrijver van het onderzoek, Martin Gilens, die het onderzoek samen met Benjamin I. Page van de Northwestern University heeft uitgevoerd, is ontnuchterend:

“Het centrale resultaat van ons onderzoek is dat de economische elites en georganiseerde groepen die economische belangen vertegenwoordigen een substantieel onafhankelijke invloed op de politiek van de Amerikaanse regering hebben. Groepen die de belangen van het grootste deel van de Amerikanen vertegenwoordigen evenals individuele, gewone burgers hebben daarentegen weinig of helemaal geen invloed op de politiek.”

De onderzoekers hebben voor dit doel enquêtes geanalyseerd en ze kwamen tot de ontdekking dat van de resultaten van deze peilingen zo goed als niets is terug te vinden in de politieke praktijk. Geheel anders echter de peilingen onder de elites: hun wensen lukt het in een verbazingwekkende continuïteit uiteindelijk de concrete politiek van de regeringen te beïnvloeden.

De studie weerlegt gebruikelijke onderzoeken, die nog altijd zeggen dat de regering datgene doet wat de meerderheid wil. Maar Gilens komt tot een ander resultaat:

“In de Verenigde Staten regeert de meerderheid niet, in ieder geval niet in die zin dat er sprake is van een causaliteit tussen de wensen van de bevolking en de wetten. Zodra een meerderheid een andere mening heeft dan de economische elites of georganiseerde groepen, verliest de meerderheid. Hoewel in de VS het meerderheidsprincipe in de grondwet is ingebouwd, stellen wij vast: zelfs wanneer tamelijk grote meerderheden een bepaalde politiek willen, krijgen ze die niet.”

Dat leidt tot een uitholling van de democratie:

“Onze analyse toont aan dat de meerderheid van de Amerikanen in werkelijkheid weinig invloed op de politiek uitoefent die door de regering wordt bedreven. Natuurlijk hebben de Amerikanen stemrecht, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering. Maar wij denken: wanneer de wetgeving door machtige economische organisaties en een kleine groep invloedrijke Amerikanen wordt gedomineerd, dan wordt de bewering van Amerika een democratische samenleving te zijn serieus bedreigd.”

Het spreekt toch weer voor de VS als een vrij land dat een elite-universiteit uit het eigen land tot dit schokkende oordeel komt. En in werkelijkheid neemt juist onder de Amerikaanse elites het verzet tegen een zelfverheerlijkende politiek van de regering toe, die zich aanmatigt als morele ordemacht in de wereld op te treden, maar in eigen land tegen de burgers handelt. De problematiek, die Colin Crouch in zijn lezenswaardige boek over de postdemocratie heeft beschreven, is namelijk groter geworden.

In de politieke discussie in Europa zijn de inzichten van de studie in meerdere opzichten belangrijk: enerzijds moet de Europese publieke opinie, als die bijvoorbeeld bestaat uit onafhankelijke media en politici die in staat zijn zelf te denken, bij overeenkomsten met de VS uitermate voorzichtig zijn. Dat geldt actueel voor TTIP, dat onder de zienswijze dat de Amerikaanse regering niet voor haar kiezers, maar voor uitgekozen lobby´s spreekt, eigenlijk onacceptabel is. De scepsis geldt eveneens voor de blinde gehoorzaamheid van de EU-politici in kwesties die de buitenlandse politiek betreffen: uiterlijk bij de Rusland-sancties is te zien dat de belangen van de Europese werknemers evenals die van de Europese economische motoren genegeerd worden.

Ook de actuele vluchtelingensituatie weerspiegelt het probleem: Syrië en Libië, waarvandaan op dit moment de meeste vluchtelingen komen, werden door de Amerikanen gedestabiliseerd. Ook hier werden, als je naar de resultaten van de studie kijkt, niet de belangen van het Amerikaanse volk vertegenwoordigd, maar die van een, zoals de schrijvers van het onderzoek het noemen, “vooringenomen pluralisme” – dus invloedrijke particuliere belangen. De EU staat op dit moment vanwege deze politiek voor de morele puinzooi: duizenden mensen sterven op hun vlucht, en niemand in de Europese politiek is mans genoeg om te zeggen dat concrete mensen geholpen moeten worden – helemaal onafhankelijk van een mogelijke “aanmoediging” voor andere vluchtelingen. Dit eenvoudige menselijke principe werd in een enorm falen van het systeem prijsgegeven. Het gevolg is dat de politiek in Europa – ooit gegroeid op humanitaire idealen en egalitaire overtuigingen – verwordt tot een apparaat dat gericht is op het behalen van maximaal voordeel voor kleine, maar invloedrijke groepen.

Het grootste gevaar voor Europa is gelegen in een verdere aanpassing van het Europese democratische systeem aan de door de studie blootgelegde Amerikaanse realiteit: ook in de EU domineren lobbygroepen. De strijdkreet van de hartstochtelijke aanhangers van de EU naar de “Verenigde Staten van Europa” moet daarom als gevaarlijke dreiging ontmaskerd worden. Dat geldt zowel voor de nationale staten als voor de EU-organisaties. Het fiasco rondom Griekenland toont aan dat ook bij interne Europese conflicten de belangen van invloedrijke groepen zoals het IMF, de ECB, de banken en de politieke arbeidsplaats garantieverenigingen voorrang hebben boven hetgeen waarvoor de kiezers beslissen.

Het opgeven van het democratische principe heeft in de VS al tot sociale verwoestingen geleid – wat al diegenen zullen bevestigen die Amerika lange tijd als het beloofde land wat betreft vrijheid en kansengelijkheid hebben beschouwd.

De Europese zelfverscheuring, zoals we die zien aan het Griekse voorbeeld, zal ertoe leiden dat de onmondig makende Amerikanisering ook op het oude continent een besmettelijke ziekte wordt. Deze ontwikkeling is waarschijnlijk alleen maar te verhinderen wanneer de burgers van Europa hun resterende vrijheidsrechten excessief gebruiken en een slaapwandelende politieke en economische elite stoppen, voordat het model Europa definitief een geval voor de historische musea geworden is.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, Europa, Volksvijandigheid, VS. Bookmark de permalink .

27 reacties op Princeton-studie als waarschuwing aan Europa: de VS zijn geen democratie meer

 1. jantjeuitnl zegt:

  Europa is geen haar beter. Dezelfde “elite” regeert ook over de EU.
  Wanneer was hier de laatste regeling die voor de burgers was?

  Like

  • Jaan zegt:

   Dat was o.a. toen Nederland tegenstemde om een deel van de Europese Staat te worden. Balkenende negeerde dat en nu doen ze net of wij de Europese Staat zelf gekozen hebben.

   Like

  • Jan Wandelaar zegt:

   Like

   • louis portugal zegt:

    Een mooi voorbeeld van nudging.
    Het via manipuleren beinvloeden van de publieke opinie.
    Hier moest Fox een veeg uit de pan krijgen dat Obama liet doen door die grote ogen achter hem alsof hij er zelf buiten stond.

    Like

 2. Dit is in de VS begonnen met: THE DEATH OF THE GROWN-UP. Boek van Diana West.
  Mooie beschrijving van een triest proces van sociale aftakeling.

  Like

 3. fleckie zegt:

  ‘ ADVOCAAT van de DUIVEL’, van John Grisham, uitg.Stichting Uitgeverij XL Den Haag,
  isbn 9055421790 CIP, (1996) is een enigszins ‘ verhelderend’!!boek, over e.e.a.

  Like

  • fleckie zegt:

   ,,,Oorspronkelijke titel :The Firm…..Copyright 1991 John Grisham………….NIETS uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/ of openbaar gemaakt ,d.m.v. Druk,fotocopie , microfilm of op
   ,,welke andere wijze ook,zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Stichting..XL, ZICHTENBURGLAAN 260, 2544 EB,Den Haag.

   Like

 4. Pingback: Princeton-studie als waarschuwing aan Europa: de VS zijn geen democratie meer |

 5. keizer zegt:

  We leven hier al lang niet meer in een democratie, alleen nog maar show: Je mag alles zeggen en hebt stemrecht, maar er luistert toch niemand naar je.
  De botte bijl is het enigste waar ze naar luisteren, waar kan ik me aanmelden voor:
  Anonymous / Identitair Verzet ? of zo iets.
  We moeten ons verzamelen nu het nog kan.

  Like

 6. Jan zegt:

  De VS waren nooit een democratie maar zijn een constitutionele republiek want een democratie leidt tot een ‘regering’ door gepeupel. Wat men in de VS ziet is een oligarchie. Senaatsleden noch president dienen het volk maar eigen belangen. Men ziet dan ook zelfs nu de Republikeinen de macht hebben over het Huis en de Senaat dat zij tóch voor de juntaleider stemmen.

  Tot slot, Rusland ís een fascistische staat, net zoals nazi-Duitsland dat was. Het wordt niet zwart gemaakt, het heeft zich het zelf aangedaan. Het was nooit een ‘volksrepubliek’. Totalitaire staten noemen zich altijd ‘volksrepubliek’.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Om dezelfde reden is Nederland al 200 jaar -althans officieel- een constitutionele monarchie, want democratie leidt tot……vul maar in. Het gaat zelfs zó ver, dat de meeste parlementariërs tegen referenda zijn en daar nog schaamteloos voor uitkomen óók! Kennelijk moet het gepeupel tegen zichzelf in bescherming genomen worden.
   En Rusland…..Tja, Wilders ziet er niet voor niets geen raakvlakken mee…..

   Like

 7. keizer zegt:

  Het is vandaag koningsdag, daar doe ik uit principe dus niet aan mee.
  NIET VLAGGEN DUS !!!!!!!!!!!!!!
  We worden al jaren onderdrukt door die maffia kliek.
  Er moeten steeds meer mensen naar de voedselbanken uit pure armoede en dan zouden wij moeten vlaggen voor die dieven.

  Like

  • Jan zegt:

   Het is prachtig weer en dus pak ik straks mijn racefiets en ga er op uit. Die uitkeringtrekkers kunnen mij gestolen worden.

   Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Tuurlijk niet: Ik doe vandaag gewoon, wat ik te doen heb en voor de rest ga ik lekker hier zitten griepen, zoals ik altijd doe.
   De dag dat het hele zooitje in een vliegtuig richting Argentinië gehesen wordt om boven de Oceaan ‘toevallig’ te crashen gaat bij mij nog eens de vlag uit. Eerder niet.

   Like

 8. Jan zegt:

  Samengevat: politici zijn pooiers en zij die hen diensten verlenen de hoeren. Beide worden er beter van en pimpen hun zaakje

  Like

 9. Jan zegt:

  Het zwarte schorem (ofwel SA) dat onder bescherming staat van de heersende ‘elite’ (uitschot) in de VS

  Like

 10. E. Janssens zegt:

  Het is nooit anders geweest, ook niet in Europa. Verkiezingscampagnes worden gefinancierd door bedrijven en geleid door de upper few. Spin doctors in dienst van multinationals, lobbyisten allerlei, adviseurs met particuliere belangen die niet het belang van de staat en haar bevolking laten voorgaan, hebben het voor het zeggen. Presidenten en andere politici zijn slechts uitvoerders. Om een humaan tintje aan deze kortzichtige en egoïstische politiek te geven zeurt men over medemenselijkheid, multiculturalisme, positieve discriminatie, solidariteit, humanisme en dies al meer. Gevolg is dat de wereld in elkaar stort, dat er overal burgeroorlogen losbarsten, dat de economische crises apocalyptische vormen aannemen die slechts op één mogelijke wijze beëindigd kunnen worden: door het veroorzaken van een derde wereldoorlog, die tabula rasa maakt met tal van landen en beschavingen in Europa, het Midden-Oosten (is al bezig) en Afrika, waarna een wederopbouw onder leiding van de oorlogsstichters kan beginnen. Maar ze zijn vergeten dat de islamitische ideologie de oude vrijheden in de nieuwe wereld zal verhinderen te ontwaken. De naoorlogse wereld zal wellicht niet alleen radioactief maar theocratisch, kalifatisch en onvrij zijn. Vrijheid zal er bestaan op de enkele eilanden waar de happy few zich zullen hebben teruggetrokken, de rest van de wereld zal onderdrukt en uitgebuit worden. Deze toestand heet ‘de toekomst’; barbaars, radioactief, ziek, koranisch. En de huidige generatie van leiders zal hiervoor verantwoordelijk zijn, maar niemand, op enkelingen na, zal dit beseffen. The Horror ligt in het verschiet!

  Like

  • koloth zegt:

   Zo is dat Janssens, wat gaan we er aan doen ?

   Like

   • peterselie1 zegt:

    Beste koloth mijns inziens is deze visie of reactie van E. Janssens reeds ingang gezet, de geesten moeten alleen nog wat rijper gemaakt worden om de derde wereld oorlog in gang te zetten. Er is mijns inziens niets tegen te doen van dit scenario wat hierboven werd geschetst….

    Like

   • E. Janssens zegt:

    Wat stelt u voor? Tegen de monolitische domheid van de massa’s, die hun koppen steeds dieper in het zand steken en zich laten verdwazen door media en politiek, valt weinig te beginnen?.

    Like

 11. Harry Kooistra zegt:

  Vrijheid van meningsuiting.
  Daar zijn regeringen in het westen niet zo bang voor. Mensen die de waarheid bekend maken, Wiki-leaks, Snowden, klokkenluiders, die mensen worden vervolgd.
  Vrijheid van drukpers heet het officieel. Het recht om informatie te vergaren, te dupliceren en te verspreiden. Dat is iets anders dan meningen publiceren. Wie geeft om mijn mening? Ik krijg nauwelijks respons op mijn reaguursels.
  Vrijheid van waarheidsuiting.
  De overheid is op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur verplicht informatie te verschaffen over haar besluiten en hoe de besluitvorming tot stand komt. Actieve en passieve openbaarheid , van de waarheid wel te verstaan en niet van een mening.

  Vrijheid van meningsuiting. Ja, en?
  Als de waarheid tot een mening wordt gereduceerd is er sprake van een leugen.

  Like

 12. Pingback: Natuurlijk zijn de VS geen democratie meer, of worden zij in elk geval steeds minder democratisch na al die jaren dat links aan de macht is geweest | E.J. Bron

 13. Jan zegt:

  Het is niet waar. Het gerucht gaat dat de juntaleider colleges recht gaat geven aan Columbia Law School

  President Obama is rumored to be in talks to move to New York and teach as a professor at Columbia Law School once his time in the White House is over.
  The president has strong links to Columbia University — he was a transfer student from California’s Occidental College in 1981 as a 20-year-old junior, and graduated from Columbia in 1983.

  http://pagesix.com/2015/04/27/could-obama-be-joining-amal-at-columbia-post-white-house/?_ga=1.254372552.1949759189.1423347254

  Like

 14. Pingback: Natuurlijk zijn de VS geen democratie meer, of worden zij in elk geval steeds minder democratisch na al die jaren dat links aan de macht is geweest |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s