Parlementscommissie zegt “Ja”: boerka´s moeten in Zwitserland verboden worden

Screenshot_51

(Vertaling: E.J. Bron)

Een boerkaverbod moet in heel Zwitserland gelden, eist de SVP-parlementariër uit Solothurn, Walter Wobmann, in zijn parlementaire initiatief. De staatspolitieke commissie van het parlement (SKP) ondersteunt het initiatief.

Met 11 tegen 10 stemmen keurde de commissie het initiatief goed. Het initiatief verlangt dat niemand zijn gezicht in de openbare ruimte of in algemeen toegankelijke plaatsen mag verhullen of verbergen. Boven zou niemand een persoon mogen dwingen hun gezicht op grond van hun geslacht te verhullen.

Het verhullingsverbod zou zich zowel tegen tot geweld bereide demonstranten als tegen religieus-fundamentalistische verhullingsgeboden, benadrukt de meerderheid van de commissie. Volgens haar is het een elementair bestanddeel van de Europese cultuur elkaar in de samenleving te ontmoeten met een onbedekt gelaat.

Tijdens haar overleg stelde de commissie vast dat het parlementaire initiatief hetzelfde doel heeft als het boerkaverbod in Tessino. De bevolking van Tessin was hiermee in september 2013 met meer dan 65% van de stemmen mee akkoord gegaan. Het parlement heeft de aanpassing van de kantonwet beoordeeld als verenigbaar met de landelijke wet.

De parlementscommissie herinnert er bovendien aan dat het Europees Gerechtshof voor de Mensenrechten het in Frankrijk geldende verbod op totale versluiering goedkeurde.

Een grote minderheid van de commissie wijst een in heel Zwitserland geldend verhullingverbod af. Zij vindt dit een te sterke ingreep in de persoonlijke vrijheid. De religieus gemotiveerde gezichtsverhulling zou in Zwitserland heel zelden voorkomen, zodat een verbod niet naar verhouding zou zijn. Het uitvaardigen van een verhullingsverbod op manifestaties en sportevenementen is volgens de minderheid van de commissie een zaak van de kantons.

Het is niet de eerste keer dat het parlement zich bezighoudt met het boerkaverbod, tot nu toe zijn echter alle initiatieven betreffende dit plan mislukt. In januari echter kondigde het zogenaamde Egerginger Comité de lancering van een nationaal referendum voor een verhullingverbod aan. In Valais lanceerde de SVP een kantonaal referendum voor een verbod op hoofdbedekkingen in scholen.

Bron:
www.blick.ch

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in gezond realisme, Islam, Islamisering, Moslims, Zwitserland. Bookmark de permalink .

12 reacties op Parlementscommissie zegt “Ja”: boerka´s moeten in Zwitserland verboden worden

 1. luckybee zegt:

  Jammer dat dat bij ons onmogelijk schijnt?

  Like

 2. Theo van Ewald zegt:

  Boerka`s zijn ook erg brandgevaarlijk. Spuit ermaar eens `haardaanmaker` of `brandgel` op steek er niet zo ver vanaf een sigaret op…

  Like

 3. R.Kroonenberg zegt:

  wow….wat ’n Prachtvolk…..en jodelen kunnen ze óók al 😛

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   In dit opzicht: Zéker! Des te meer bevreemdt het me, dat ze in de 20ste Eeuw zo extreem traag waren met het invoeren van het vrouwenkiesrecht!
   1974 -voor de landelijk kiesrecht- is voor een westers land werkelijk te laat, terwijl het vrouwen-kantónkiesrecht pas in de jaren ’90 werd geregeld!
   Enfin, laten we aannemen, dat dat ze wat dat betreft ten langen leste definitief over de brug zijn.
   Maar anderzijds inderdaad een prachtvolk; dat vond Mario Borghezio -Lega Nord- óók, getuige zijn actie met de Zwitserse vlag in Straatsburg!

   Like

   • R.Kroonenberg zegt:

    goed, toegegeven…echte hardlopers zijn het niet, maar dat valt ook nauwelijks te verwachten in die heuvelachtige gebieden toch ?

    Like

   • Anna zegt:

    De referenda vertragen besluit vorming.
    De referenda geven wel juist weer wat de bevolking wil, maar vaak is het heel conservatief. Het houd de ontwikkelingen vaak tegen. In het geval van de burka is het voorspelbaar; NEIN.

    Like

 4. tjonge zegt:

  “Met 11 tegen 10 stemmen”
  .
  tjesus, ook zwitserland ook bijna verloren als ik deze nipte overwinning bekijk !

  Like

  • Frans Brassens zegt:

   Inderdaad, Tsjonge, dat ziet er niet goed uit zo.
   “De religieus gemotiveerde gezichtsverhulling zou in Zwitserland heel zelden voorkomen, zodat een verbod niet naar verhouding zou zijn”.
   Een dergelijke ‘argumentatie’ om tegen te stemmen wijst op kortzichtigheid c.q. gebrek aan visie. Alle kwaad begint ooit ‘klein’. Wordt het kwaad niet in de kiem gesmoord, dan zal het uitgroeien.

   Like

 5. koddebeier zegt:

  Chapeau Zwitsers !!!!! Nu Nederland nog !!

  Like

 6. Boorzalf zegt:

  Op 27-01-2012 was er toch een wet aangenomen op het verbod van gelaatsbedekking in openbare ruimtes. Of is dat weer in de ijskast gestopt?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s