Groot-Brittannië kiest: de rest van de wereld speculeert

Screenshot_7

(Door: Markus Gärtner – Vertaling: E.J. Bron)

Donderdag kiezen de Britten een nieuw parlement. De mogelijke uitslag is onzeker. De beste kansen op een overwinning hebben vermoedelijk de regerende Conservatieven (“Tories”) van minister-president David Cameron en de Labour Party – op dit moment in de oppositie. Maar geen van de traditionele partijen zal zonder coalitiepartner kunnen. Op een kritisch moment dreigen jaren van onzekerheid voor Europa.

De komende verkiezingen werpen explosieve vragen voor de sukkelende conjunctuur en het voor 2017 geplande referendum over een verblijf in de EU op. Als resultaat van de verkiezingen dreigt niet alleen een zwakke regering, maar ook een twee jaar durend beven, dat de grondvesten van Europa kan doen schokken.

Geen wonder dat de Britse krant “The Guardian” heel bezorgd vraagt: “Waarom kunnen de Britten niet beslissen?”

Het partijsysteem van Groot-Brittannië is de afgelopen jaren versplinterd, net als in veel andere Europese landen. Het is gefragmenteerd, omdat het vertrouwen in de politieke kaste instort. Daarom krijgen meer kleine partijen aanhang, die alternatieven bieden tegenover het bestaande kartel.

In Groot-Brittannië zijn het de EU-kritische UKIP, die volgens peilingen donderdag bijna net zo groot zou kunnen worden als de Liberaal-democraten, die op dit moment een coalitie vormen met de conservatieven, en de Schotse nationalisten van de SNP met haar cheffin Nicola Sturgeon, en de Noord-Ierse protestanten van de DUP.

UKIP haalt stemmen door een uittreding uit de EU te eisen. Cameron wil dat Groot-Brittannië in de EU blijft, maar met hervormingen die nauwelijks haalbaar lijken.

Als het tot een “Brexit” zou komen, of deze zou zich concreet aanduiden, dan zouden ook EU-kritische partijen in de buurlanden krachtiger worden, vooral het Front National van Marine Le Pen. Zij heeft voor 2017 eveneens een referendum beloofd, mocht zij de volgende presidentsverkiezingen winnen.

Al voor de verkiezingen in Groot-Brittannië is daarom al zichtbaar hoe verstrekkend het resultaat voor heel Europa kan zijn. Omdat als mogelijk gevolg van de verkiezingen een “Brexit” dreigt, denken grote banken zoals HSBC – de op twee na grootste bank ter wereld – er over na om hun hoofdkantoren naar Azië te verplaatsen.

En de Amerikaanse regering is ermee begonnen om in belangrijke kwesties zoals de Oekraïne-crisis minder op de Britten in te zetten. Het Akkoord van Minsk werd tot stand gebracht door Merkel en Hollande. Tot in Azië worden de verkiezingen deze week scherp geobserveerd.

De Nikkei Asian Weekly, een tijdschrift met goede strategische analyses, oordeelt: “De verkiezingen in Groot-Brittannië herinneren Azië er aan dat het een sterk Europa nodig heeft.”

Maar in Groot-Brittannië heersen voldoende twijfels aan de eigen toekomst. De groei van de economie is in vergelijking met het kwartaal daarvoor tot 0,3% gehalveerd. In de prestatiebalans gaapt een enorm gat. En de totale schuld van privéhuishoudingen, ondernemingen en de staat neemt razendsnel toe.

Het land leeft op de pof en van dure – en dus wankele – beloftes. De Conservatieven beloven voorverkooprechten voor weinig verdieners op de onroerend goed markt, 30 uur gratis crèches per week voor de kinderen van arbeidersgezinnen en belastingvrije minimumlonen. Zij willen met behulp van subsidies drie miljoen nieuwe leerwerkplekken creëren.

Of Cameron dat veel zal helpen, is eveneens niet duidelijk. De kiezers weten dat er geen geld is voor zulke beloftes. De jongste peiling van “The Guardian” van deze week laat zien dat de Labour Party en de SNP – een van de denkbare coalities – op een meerderheid van 326 zetels kunnen hopen, terwijl de bestaande coalitie van “Tories” en Liberaal-democraten op 300 zetels zou komen.

Mochten de problemen in de economie van Groot-Brittannië zich toespitsen – of het land de EU verlaten – dan zou Duitsland daar sterk van profiteren, speculeert de Asian Weekly. De reden:

“Groot-Brittannië is verreweg de grootste ontvanger van directe internationale investeringen in Europa. China heeft sinds 2005 75 miljard dollar in de EU geïnvesteerd, 20% daarvan in Groot-Brittannië. De Indiase Tata-groep heeft het kwakkelende Jaguar en Landrover weer gezond gemaakt. Meer dan 1300 Japanse ondernemingen gebruiken het land als invalspoort in de EU-markt met 500 miljoen consumenten.”

Bron:
http://info.kopp-verlag.de
Auteur: Markus Gärtner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Groot-Brittannië. Bookmark de permalink .

9 reacties op Groot-Brittannië kiest: de rest van de wereld speculeert

 1. luckybee zegt:

  Zo lang als ze de Commonwealth niet opzegt, zullen de Britten verliezen.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Nou- Ik zou zeggen: Ga met een protestbord voor Downing Street 10 of voor Buckingham Palace staan, Lucky’…..(Zucht.)

   Like

   • harry zegt:

    Ja , zijn wij even van je gezever verlost !

    Like

   • J. C. Th. Köhler zegt:

    Theresa, wat zou er dan op dat bord moeten staan?
    “Ik zoek professionele hulp”?
    “Ik ben m’n medicijnen kwijt”?
    “Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen?”

    j.c.th.kohler@ziggo.nl

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @J.C.Th. Köhler, 16.25u.: Tja, nu U het zo onomwonden vraagt, zouden dat uiteraard alle drie opties kunnen zijn .
    Aanvankelijk had ik, uitgaande van z i j n belevingswereld, meer iets in gedachte als: “For Heaven’s sake, Great Britain has to give up the Commonwealth.” Of zoiets.
    Niet dat het wat uitmaakt, want in beide gevallen zou hij dus eindigen in een ambulance op weg naar de psychiatrische afdeling van het London Hospital of een soortgelijke instelling.

    Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   Wie is die “ze” die de Commonwealth moet opzeggen? Die Commonwealth (Gemenebest) is het BRITSE Gemenebest. Zou Groot Brittannië uit het Britse Gemenebest moeten stappen? Wat zou er dan nog Brits aan zijn?
   Om kort te gaan: waar bazel je eigenlijk over? Snap je zelf wel wat je bedoelt?

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

 2. Pingback: Groot-Brittannië kiest: de rest van de wereld speculeert |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s