Hans Jansen, we missen je nu al

Screenshot_10

(Door: Joost Niemöller)

Hans Jansen dood, ik zag het niet aankomen.

Hans ken ik al een jaar of wat. Hij had altijd die licht spottende, soms venijnige instelling, altijd die zelfstandige ‘O ja, is dat zo?’ houding, die volgens mij hoort bij een intellectueel en een wetenschapper. Zijn Amsterdamse bovenverdieping stond bomvol Arabische geschriften. Ik denk dat weinigen in Nederland  zo goed de islamitische literatuur kenden. Met name de Egyptische. Hans was lang in Egypte, en hij heeft daar de verwording van de islam tot de islamitische variant van dichtbij meegemaakt. Hij heeft bijvoorbeeld de opkomst van het fundamentalisme gedocumenteerd in een zeer interessant, maar door weinigen gelezen boek over de voorlopers van al Qaida en ISIS, The Neglected Duty, een boek dat onlangs opnieuw werd uitgegeven, en dat een must read is voor wie de essentie van het hedendaagse “islamisme” wil begrijpen.

Lees verder>>>
(h/t “Peterselie1”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Hans Jansen, we missen je nu al

 1. Theresa Geissler zegt:

  Ik zag het, overigens zonder Hans Jansen ooit persoonlijk ontmoet te hebben, wèl aankomen, eerlijk gezegd.
  Hij was op jaren, het was bekend, dat hij een broze gezondheid had en op de meeste foto’s die van hem verschenen, was dat ook te zien: Ze straalden iets welwillends uit, maar ook iets vermoeids.En dan aanvaardt zo ’n man, die de 70 al gepasseerd is, ook nog eens een zetel in het Europees Parlement!
  Ik heb het nog naar voren gebracht ook: Toen op 24 Maart 2014 Delamontagne het bericht voor het eerst in het midden bracht in een comment op mijn artikel “De islam-en multikulkritische…..enz.” en E.J. onder meer reageerde met: “Als dat waar is, is dat groot nieuws!” voegde ik daar letterlijk aan toe: “Dat is het. Als het maar niet ten koste gaat van die man zijn -naar ik vernomen heb- broze gezondheid.”
  Dat meende ik woord voor woord, al hoop je in zo ’n geval natuurlijk nooit, gelijk te krijgen.
  Erg bitter, dat ik dat uitgerekend nú tóch kreeg…… Maar verbazen doet het me niet.
  Meestal zijn het de goeden, die ons voortijdig ontvallen. Waaróm weet niemand, maar het is wèl zo.

  Like

  • D.DAY zegt:

   Theresa, ik heb Hans Jansen wel een paar keer ontmoet en mee gesproken. Ik herken daarom wat jij schrijft over zijn welwillendheid en zijn vermoeidheid. Ik heb warme herinneringen aan mijn ontmoetingen met Hans overgehouden. Net als Joost zeg ik: ik mis hem nu al. En ook Nederland zal Hans erg gaan missen, omdat niemand hem als criticaster van de islam kan vervangen.

   Like

  • Wachteres zegt:

   Je hebt gelijk, @ Theresa.

   Ik moet er niet aan denken dat ik me nog zou moeten inspannen om in de politiek te gaan.
   Maar goed, er zijn ook ‘oudjes’ die nog president worden. De een is de ander niet.

   En als Geert me vraagt om naar Europa te gaan, wie weet. .. 😀

   Like

 2. Latraviata zegt:

  Prachtig in memoriam Joost!

  Like

 3. luckybee zegt:

  Mischien bestrijdt hij de Islam ergens anders? wie weet.

  Like

 4. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 5. Aegolius cs zegt:

  6 Mei is een dag dat ik sinds jaren probeer over te slaan. Men mag dit vreemd vinden maar binnen mijn eigen sores, probeer ik een eigen wereldje te creëren. Vanmorgen vertelde mijn vrouw nadat ik uit bed was gestapt het nieuws dat Hans Jansen zondag was overleden. Vandaag…. Deze dag dat ik zo graag wil verbannen uit mijn leven.

  Hans Jansen overleden……. Even verwerken. Misschien mag ik schrijven “onze” Hans die als wetenschappelijk gestudeerd Arabist, verzeilt geraakte in het staatsproces jegens Geert Wilders. Hans etentje met crème de la crème waarvan de crème onder hen ‘n juridische “notabele” (Schalken als aanklager) verre was te zoeken.

  Ondanks zijn grote angst versus het OM en NL rechtssysteem gaf hij als getuige zijn wetenschappelijke onderbouwde islam mening!

  Zijn talrijke studies/commentaren zullen het verlies weinig compenseren. Zijn statuur, waarvan ik mag hopen voor het belang van Nederland en de PVV , mogelijk één kandidaat-promovendus als staatsonafhankelijke, zijn werk zal voortzetten.

  Mijn gedachten gaan uit naar zijn dierbaren en vele die hem zo zeer waardeerden.

  Like

 6. JAN zegt:

  Hans Jansen will be dearly missed as a person and as an intellectual of great knowledge. I can not believe he is gone forever. He has departed from this world at the time when he was most needed. It will be difficult to fill the void left by his death.

  RIP Johannes.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s