Jansen wekte ons uit zoete dromen

Screenshot_23

(Door: Chris Rutenfrans)

Hans Jansen, arabist

De joods-christelijke ethische regel ‘behandel de ander zoals u wilt dat hij u behandelt’ is de kern van onze beschaving.

De deze week overleden arabist Hans Jansen was een groot kenner en scherpzinnig uitlegger van de islam, en daarnaast een buitengewoon aardig en beminnelijk mens. Hij was een van de eersten die het gevaar van de radicale islam onder ogen zag.

Na zijn studie werd Jansen directeur van het Nederland Instituut in Cairo. Hij was daar toen op 6 oktober 1981 president Sadat werd vermoord. Sadat had vrede gesloten met Israël en kreeg daarvoor, samen met de Israëlische premier Begin, de Nobelprijs voor de Vrede. De moordaanslag maakte diepe indruk op Hans Jansen. De moordenaars van Sadat bleken deel uit te maken van de Moslimbroederschap, een radicaalislamitische beweging die in de jaren twintig van de vorige eeuw was gesticht om te voorkomen dat Egypte te westers zou worden. Hans Jansen schreef over de moordenaars van Sadat het in zijn vakgebied hoog gewaardeerde boek The Neglected Duty: The Creed of Sadat’s Assassins and Islamic Resurgence in the Middle East. Later bleek de Moslimbroederschap slechts een van de vele vormen die het islamitisch fundamentalisme kan aannemen en was de moord op Sadat een voorloper van de mateloze golf van geweld waarmee de radicale islam de wereld heeft overspoeld.

Lees verder>>>
De Volkskrant

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Jansen wekte ons uit zoete dromen

 1. Vederso zegt:

  Mooi gedaan, goed gedaan.

  Like

 2. Theresa Geissler zegt:

  Positief artikel over het leven en de werken van Hans Jansen, maar het is opvallend, dat Rutenfrans angstvallig zwijgt over de belangrijke rol van Jansen in het Proces-Wilders, zowel als getuige à décharge als ontmaskeraar van Tom Schalken, waardoor het eerste proces werd gewraakt.-En vanzelfsprekend wordt een buitenlandse verdienste van Hans Jansen op dit vlak, zijn succesvolle deskundigen-getuigenis in het proces tegen Tim Burton van LibGB, eveneens totaal doodgezwegen, alsmede zijn verkiezing voor de PVV in het Europees Parlement: Van de doden niets dan goed en dat de islam niet louter voor vrede staat is iets wat langzamerhand niet meer kan worden ontkend, maar daarmee het gelijk van Wilders en de PVV erkennen is nog steeds een stap te ver, hè, Rutenfrans? Dat moffel je dan maar liever weg. Jammer voor jou, dat de meeste van genoemde zaken gevoeglijk bekend zijn, al is het waar, dat zeker het goedmenschelijk deel van het lezerspubliek over een selectief geheugen beschikt. Die kunnen nu althans bij het lezen van dit onvolledige artikel tevreden achterover leunen en bij zichzelf vaststellen, dat ‘een achtenswaardig mens hier op passende wijze is herdacht.’
  Zelf zou ik het liever betitelen als een lafhartig verdoezelen van de -ongewenste- feiten oftewel: Censuur.

  Like

  • Aegolius cs zegt:

   “Tom Schalken”
   Inderdaad!
   Overigens een staatsproces.

   Like

  • Vederso zegt:

   Beste Theresa, ik vermoed dat Rutenfrans zich in deze kritiek niet herkend.

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Als dat zo mocht zijn, Vederso, dan zou dat betekenen, dat hij de rol, die Hans Jansen in het Wilders-proces gespeeld heeft, onopzettelijk buiten beschouwing heeft gelaten, alsmede het feit, dat Hans Jansen gestorven is als Lid van het Europees Parlement.
    Onmogelijk is het niet -wat is wèl onmogelijk- maar mij persoonlijk lijkt dat wat sterk: Zeker dat laatste was toch de moeite van het vermelden waard -al was het maar zijdelings.
    Dat zelfs dàt niet gebeurd is, geeft mij, eerlijk gezegd, te denken, omdat dit toch als een ‘in memoriam’ geldt. Maar het is natuurlijk mogelijk, dat U hierop een betere kijk heeft, bijvoorbeeld omdat U de auteur in kwestie beter kent?
    Het viel mij op als een onvolledigheid. En dan vraag ik me af: Met welk doel?

    Like

   • Vederso zegt:

    Theresa, ik denk niet dat het opzettelijk is gebeurd. Ik vermoed dat Rutenfrans Hans Jansen eerlijk heeft willen tekenen en gedenken.

    Like

 3. Bob Fleumer zegt:

  Dat geclaim van de z.g. Joods Christelijke regel ethiek moet maar eens over zijn. De Chinese filosoof/schrijver Lao Tze heeft een zijn boek Tao the King al geschreven “behandel anderen zo als U behandeld wilt worden” en dat 500 jaar voor Christus!

  Like

  • BertG. zegt:

   Helemaal met je eens.

   Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Natuurlijk! Het kan dan ook evengoed gelden als een Humanistisch principe!
   Maar dat is helaas nog steeds niet de draai, die veel gelovigen er graag aan geven.
   “Meneertje”-hij ruste in vrede- heeft bij zijn leven ook al eens opgemerkt, dat veel Godsdienstig ingestelden er tegenwoordig nóg moeite mee hebben, dat zij niet langer alle algemeen geldende waarden op naam van ‘Het Geloof’ kunnen schrijven.

   Like

  • JAN zegt:

   Jij lijkt een beetje geirriteerd te zijn. Heb jij een hekel aan de Joods Christelijke cultuur?

   Like

   • BertG. zegt:

    Voel jij je dan soms je op je Joods christelijke pikkie getrapt?
    Door meteen te stellen dat hij er weleens een hekel aan zou kunnen hebben.
    Als Bob hiermee al een beetje ge-irriteert overkomt bij jou, dan mag ik wel oppassen.

    Volgens mij moet je zelf nog iets goed verwerken.
    Om zulke omgangsnormen te bedenken, daar heb ik geen Joods Christelijken uitleg bij nodig.

    Like

 4. Jan Wandelaar zegt:

  +

  Ook vOlkskrant

  Like

 5. luckybee zegt:

  Hans Jansens is er niet meer maar de Islam nog steeds, richt je visier op de nieuwe vijand en hun vrienden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s