Palestijnen hebben hervormingen nodig, geen verkiezingen

Screenshot_85

De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter omarmt en kust Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit (PA), tijdens hun ontmoeting in Ramallah op 2 mei 2015. Hij zou tijdens zijn reis naar Israël en de PA niet om een ontmoeting met de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu hebben verzocht, omdat het “tijdverspilling zou zijn geweest om te vragen”, zei hij diezelfde dag.

(Door: Khaled Abu Toameh – Vertaling: E.J. Bron)

De Palestijnse Autoriteit (PA) wordt de laatste tijd door westerse regeringen en politici onder druk gezet om de al lange tijd noodzakelijke verkiezingen op de “Westelijke Jordaanoever”en in de Gazastrook te houden. Maar diegenen, die dit eisen, houden daarbij echter geen rekening met de mogelijkheid dat Hamas deze verkiezingen opnieuw zal winnen.

De leiding van de Palestijnse Autoriteit op de “Westelijke Jordaanoever” daarentegen wel: zij weet heel goed dat de kansen van Hamas, dat precies dit gebeurt, heel goed zijn. Dat is de reden waarom de Palestijnse president Mahmoud Abbas en zijn regerende Fatah niet enthousiast zijn over dit idee.

Abbas en Fatah hebben zich nog steeds niet hersteld van de schok van de parlementsverkiezingen in januari 2006, die tot de overwinning van Hamas en de daaropvolgende verdrijving van de Palestijnse Autoriteit uit de Gazastrook leidden.

Onlangs nog moesten Abbas en Fatah een andere klap incasseren, toen het met Hamas verbonden Islamitisch Blok een overweldigende overwinning behaalde bij de verkiezingen voor de studentenraad aan de universiteit Bir Zeit op de “Westelijke Jordaanoever”. Als antwoord daarop liet een woedende Abbas zijn veiligheidstroepen aan een serie hogescholen op de “Westelijke Jordaanoever” talrijke leden van het Islamitisch Blok arresteren. Bovendien gaf hij opdracht aan alle universiteiten om eventueel door hen geplande verkiezingen voor studentenraden af te zeggen, uit angst dat Hamas opnieuw zou kunnen winnen.

Uit Palestijnse bronnen wordt vernomen zou Abbas bovendien opdracht hebben gegeven tot een onderzoek waarom de ondersteuners van Fatah aan de universiteit Bir Zeit de mindere waren. Volgens berichten hadden vooraanstaande officieren van Fatah uit de directe omgeving van Abbas hun aftreden al aangeboden om zodoende hiervoor de verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Maar terwijl Abbas en Fatah het risico zien die het houden van parlements- en presidentsverkiezingen met zich meebrengt, sluiten velen in het Westen liever hun ogen en weigeren kennis te nemen van de realiteit.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter. Ook hij probeert de Palestijnen over te halen om nieuwe verkiezingen te houden.

Op 2 mei kwam Carter met leden van de “Raad der oudsten” in Ramallah met Abbas bijeen en ze drongen er bij hem op aan om toe te werken naar presidents- en parlementsverkiezingen.

Na de ontmoeting zei Carter tegen journalisten: “We hopen dat we op zekere dag verkiezingen in alle Palestijnse gebieden zullen zien: in Oost-Jeruzalem, in Gaza en ook op de ´Westelijke Jordaanoever´.”

Ook de voormalige Noorse minister-president Gro Harlem Brundtland, eveneens lid van de “Raad der oudsten”, sloot zich hier bij aan.

In principe roepen Carter, Brundtland en haar vrienden van de “Raad der oudsten” Abbas en Fatah ertoe op om politieke zelfmoord te plegen door de weg te bereiden naar nog een overwinning van Hamas. Blijkbaar hebben de leden van de “Raad der oudsten” nog niet de verkiezingsuitslagen van de universiteit Bir Zeit gehoord. Ook van het feit dat Hamas en andere extremistische islamitische groeperingen zoals Hizb ut-Tahrir (Partij van de Bevrijding) en de Palestijnse Islamitische Jihad nog steeds sterk politiek vertegenwoordigd zijn op de “Westelijke Jordaanoever” en zelfs in enkele delen van Jeruzalem, zijn ze blijkbaar niet op de hoogte.

In werkelijkheid traden Abbas´ veiligheidstroepen – nog tijdens de ontmoeting in Ramallah – tegen talrijke leden van de Palestijnse Islamitische Jihad en Hamas op de “Westelijke Jordaanoever” op; dit als deel van een poging de beide groepen beslissend te verzwakken.

Dat Carter en de “Raad der oudsten” geloven dat zij als onderhandelaars tussen Hamas en Fatah zouden kunnen functioneren, is een nog groter ongeluk, ook al steken hier vermoedelijk goede bedoelingen achter. Tijdens hun ontmoeting met Abbas in Ramallah riepen ze op tot de omzetting van het verenigingsakkoord dat Hamas en Fatah in april 2014 hadden gesloten.

De eenheidsregering is tot nu toe op grond van nog steeds smeulende verschillen van mening tussen Hamas en Fatah niet tot stand gekomen. Abbas lijkt er niet veel voor te voelen het akkoord in de praktijk om te zetten, uit angst dat een vereniging met Hamas tot internationale en Israëlische sancties tegen zijn Palestijnse Autoriteit zou kunnen leiden.

Bovendien vreest Abbas dat een eenheidsregering Hamas sterker zou maken en zou legitimeren, wat het voor haar gemakkelijker zou maken om zich te bevrijden uit de toenemende isolering, waarin ze in de regio en op het internationale toneel is terechtgekomen.

Diegenen die er nu toe oproepen nieuwe verkiezingen te houden en het eenheidsakkoord in de praktijk om te zetten, effenen in werkelijkheid de weg voor een uitbreiding van de macht van Hamas over de grenzen van de Gazastrook heen. Nog meer storend is het feit dat mensen zoals Carter Hamas niet als terreurorganisatie beschouwen, hoewel zelfs de Palestijnse Autoriteit en landen zoals Egypte oorlog voeren tegen de radicaalislamitische beweging.

In een interview met de Israëlische tv-zender Chanel 2 verklaarde Carter – die vermoedelijk alles wil geloven wat men hem vertelt – dat Hamas-leider Khaled Mashal een sterk voorstander van het vredesproces zou zijn. Bovendien beweerde Carter ook nog dat Mashal de twee-staten-oplossing geaccepteerd zou hebben en voorstander zou zijn van het vredesinitiatief van 2002, dat het bestaansrecht van Israël erkent als tegenprestatie voor een terugtrekking achter de grenzen van voor 1967.

Carter verdedigt Hamas zelfs terwijl zijzelf en haar leiders onophoudelijk over hun plannen en wil spreken Israël te vernietigen en terwijl Hamas in de Gazastrook nieuwe tunnels bouwt en anderen herbouwd, die door Israël in de laatste oorlog werden verwoest.

Vrije en democratische verkiezingen zijn het laatste wat de Palestijnen nu nodig hebben. Verkiezingen zouden slechts de weg effenen voor een machtsovername van Hamas en de regio in geweld en chaos storten. Zolang het Fatah van Abbas niet als beter alternatief voor Hamas wordt gezien, is het te riskant om de Palestijnen naar de stembureaus te roepen. In plaats van er bij de Palestijnen op aan te dringen nieuwe verkiezingen te houden, zouden de staatslieden in de wereld verantwoordelijkheid en transparantie van de Palestijnse Autoriteit moeten verlangen.

Tegelijkertijd zouden ze de Palestijnse Autoriteit ertoe moeten oproepen om de weg vrij te maken voor nieuwe leiders en zich te ontdoen van de corrupte vertegenwoordigers van de oude garde, die al tientallen jaren aan de macht zijn. En tenslotte zou de internationale gemeenschap er bij de Palestijnse Autoriteit op aan moeten dringen om een einde te maken aan haar campagne om Israël te delegitimeren, die er slechts toe leidt dat er meer Palestijnen in de armen van Hamas en andere radicale groeperingen gedreven worden; deze denken: als de Israëli´s zo verschrikkelijk zijn zoals men hen vertelt, dan kunnen ze zich net zo goed bij de groeperingen aansluiten die erop uit zijn de Israëli´s te doden in plaats van over vrede te praten.

Bron:
http://de.gatestoneinstitute.org
Vertaling: Stefan Frank

Bron oorspronkelijk artikel:
www.gatestoneinstitute.org
Auteur: Khaled Abu Toameh

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Palestina", "Westelijke Jordaanoever", Fatah, Gazastrook, Hamas, Israël, Midden-Oosten, Naïviteit, onwetendheid, Westen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Palestijnen hebben hervormingen nodig, geen verkiezingen

 1. Jan Wandelaar zegt:


  +

  Like

 2. luckybee zegt:

  Je vergeet dat dit in de islam niet mogelijk is.

  Like

 3. Jimmy…blijf bij je peanuts please!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s