In de voetsporen van Robert Mugabe

Screenshot_50

(Door: Peter Entinger – Vertaling: E.J. Bron)

In Zuid-Afrika staat de blanke minderheid in toenemende mate blootgesteld aan zwart racisme. Sibnds de machtsovername door de zwarten in het jaar 1994 is de situatie van de blanke boeren in Zuid-Afrika dramatisch slechter geworden. De regering denkt nu zelfs over onteigeningen na.

De discussie aan Kaap de Goede Hoop heeft al lang emotionele trekken aangenomen. Om het aantal dodelijke slachtoffers is al een verbitterde strijd uitgebroken. Sinds 1994 zouden er meer dan 3000 blanke boeren vermoord zijn, verklaarde de in Washington gevestigde NGO “Genocide Watch” al drie jaar geleden en veranderde tijdelijk de waarnemingsniveau 5 (polarisatie) van Zuid-Afrika in waarnemingsniveau 6 (voorstadium tot volkerenmoord). “Leugens en ophitsing van blanke lobbyisten”, zeggen Zuid-Afrikaanse regeringsinstanties. De boerenvakbond “TYransvaal Agricultural Union of South Africa” (TAU SA) heeft de afgelopen 20 jaar meer dan 1000 blanke en 27 zwarte gedode boeren geregistreerd, waarbij de vakbond erop wijst dat deze registratie onvolledig zou kunnen zijn. Deze cijfers werden niet bevestigd door de politie, die geen statistieken bijhoudt van overvallen op boerenbedrijven.

Zuid-Afrika is een arm land. De belofte van de regering om er tot het jaar 2014 voor te zorgen dat 30% van alle landbouwgrond in bezit is van zwarten werd tot nu toe niet in de praktijk omgezet. De blanke minderheid controleerde vroeger ongeveer 90% van de grond, nu is dit ongeveer nog iets meer dan tweederde deel. Veel blanken zien niet in waarom ze afstand zouden moeten doen van hun grond: “We hebben hard gewekt om ons levensonderhoud te verdienen, waarom zouden we dan weggeven?” Ze zien zichzelf blootgesteld aan een wraakactie voor de Apartheid en verwijzen naar het in het noordoosten van Zuid-Afrika bij Polokwane gelegen monument “Plaasmoord slagtoffers”, een heuvel vol grafkruisen voor de boeren die sinds de zwarte machtsovername werden vermoord.

En de sfeer wordt steeds slechter. De Economic Freedom Fighters (EFF), een linkse partij, waarvan de naam ongeveer zoveel betekent als “Strijders voor economische vrijheid” of “Economische vrijheidsstrijders”, wil de landbouwgrond nationaliseren en onder de zwarte bevolking verdelen. Zij wijten de armoede op het platteland aan een zogenaamde gronddiefstal door de blanken. “Wij verlangen niet dat blanken het land verlaten”, zegt de EFF-functionaris Andile Mngxitama tegenover de Deutsche Presse Agentur, “maar de kolonisten hebben het land gestolen.”

Zo radicaal formuleert nauwelijks iemand in de Zuid-Afrikaanse politiek dit. President Josef Zuma van de regeringspartij “African National Congress” (ANC) heeft op meer diplomatieke wijze kritiek: “Het lot van te velen ligt in handen van te weinigen.” Ongeacht deze gematigde toon keek ook hij lange tijd toe bij ontsporingen van zijn aanhangers. Ook behoorde de huidige oppositiepoliticus Julius Malema lange tijd tot zijn vertrouwelingen. De radicaal was jarenlang de leider van de ANC-jeugdbeweging “ANS Youth League” (ANCYL) en zong op bijeenkomsten al eens strijdliederen met de oproep om “Boeren te vermoorden”. Zuma liet hem begaan. De relatie ging pas kapot toen Malema de partijtop openlijk bekritiseerde en deze beschuldigde van corruptie. Inmiddels vertegenwoordigt hij de EFF als afgevaardigde in het parlement en roept in zijn tirades op tot onteigening. Als groot voorbeeld wordt Robert Mugabe, de president en voormalige minister-president van Zimbabwe, genoemd, die de blanke grondbezitters liet onteigenen en verdrijven. Zimbabwe gold vroeger als de “graanschuur” van Afrika, nu lijden veel mensen er honger. Van de 4.500 boeren zijn er niet eens 400 overgebleven, tendens dalend.

In Zuid-Afrika zou nu een soortgelijk procedé ophanden kunnen zijn. als het aan de plannen van de regering ligt, moeten de boeren tot de helft van hun bedrijf aan hun arbeiders afstaan. Bovendien dient er een bovengrens van 12.000 hectare grondbezit ingevoerd te worden en mogen buitenlanders van grondaankoop uitgesloten te worden. “De moord op de Boeren zijn geen gewone misdaden, maar passen in de context waarin de ANC-regering de blanke boeren om politieke redenen kwijt wil”, zei de Zuid-Afrikaan Henk van de Graaf, vicevoorzitter van de TAU SA, in Straatsburg, waar hij sprak op uitnodiging van verschillende Europese rechtse partijen.

Twintig jaar geleden waren er nog 62.000 boerderijen in Zuid-Afrika, nu zijn dat er ongeveer nog 40.000. Functionarissen van de Boeren spreken van een nationale crisis. Als de inkrimping zo doorgaat, zou de verzorging van ongeveer 50 miljoen bewoners worden bedreigd. De angst onder de blanken neemt van dag tot dat toe. “´s Nachts en als het regent verlaten we onze grondstukken niet meer”, klaagde een gedupeerde tegenover een weekblad. Andere boeren lieten tv-zenders zien hoe zij hun land met prikkeldraad omheinen en voorzien van alarminstallaties. Een woordvoerder van de politie maakte niet alleen het zwarte racisme, maar ook de algemene economische situatie hiervoor verantwoordelijk: “Het heeft niet alleen maar te maken met een woede tegen de blanken. De rovers gaan gewoon altijd daar naartoe waar ze rijkdom vermoeden.” Dit kan de stemming onder de blanke kolonisten niet geruststellen. Velen kijken naar alternatieven. “Zeit Online” ziet het “einde van de blanke man in Afrika” al naderen.

Bron:
www.preussische-allgemeine.de
Auteur: Peter Entinger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Racisme, Zuid-Afrika. Bookmark de permalink .

11 reacties op In de voetsporen van Robert Mugabe

 1. Drs.P. zegt:

  Een tweede Zimbabwe in de maak, daar waren de mooie stukken landbouwgrond van blanke superboeren weggegeven aan domme negersvriendjes van Moegabe die totaal niet in staat waren die grond te verbouwen. Binnen een jaar waren de prachtige landerijen overwoekerd door onkruid en viel er niets meer te oogsten.

  Wij blanke autochtionen zien de zieligheidsbui alweer hangen, straks graan geven aan zielige donkere rascisten die van eigen land een grote puinzooi hebben gemaakt.
  Wat mij betreft alle blanken weg uit Z.A. (wat veel ellende teweeg zal brengen, veel ontheemden helaas) en laat ze daar hun eigen zooi maar oplossen en eigen vreten verbouwen wat niet zal lukken, kunnen ze niet!!!

  Like

 2. luckybee zegt:

  Mugabe is dat niet de president van Simbabwe (Rhodesie) die meent God te zijn?De Marxist in hart en nieren?

  Like

 3. Boorzalf zegt:

  Yep, en straks komen ze hier weer met giro 555 omdat de zuid-afrikaners honger hebben. Zo stond ik een keer bij een bushalte en kwam in gesprek met een oude zwarte dame, die zei de blacky’s in afrika zijn te lui om te werken. Het zijn altijd de witmannen die in het zweet staan. En komen ze allemaal hier heen, ze wilen gewoon niet. Had ik nooit verwacht om dit te horen van deze dame.

  Like

  • BertG. zegt:

   Heb ik vaker gehoord.
   Van een man uit Suriname die een groot Bouterse fan was in het begin.
   Hij vertelde dat Bouterse bij vrijwel alle dorpjes materiaal liet aan rukken om wegen aan te liggen zodat er een soort van infrastructuur zou ontstaan.
   Niets deden ze ermee om er mee te beginnen, alleen maar klagen wanneer de mensen kwamen om nou eindelijk die wegen eens aan te liggen.
   En na een tijdje was al het materiaal gejat en verkocht en hadden ze nog geen wegen.
   Het zit gewoon bij die mensen in hun bloed.

   Like

 4. Jaan zegt:

  Onze grote volksheld Mandela zong ook “Kill the Boer” bij een begrafenis.
  deze ,man is hier en in Links Europa een ware volksheld, maar wel mooi “Kill the Boer” zingen.
  Je moet eens “minder, minder” zeggen waarbij je het over crimineel uitschot hebt, dan brengen ze je hier in het Mandela vererend land voor de rechter.

  Like

 5. Boorzalf zegt:

  Goed, het huwelijk is over met de blanke, dan ook geen ontwikkelingshulp meer voor de arme zwarties.

  Like

 6. Hendrik Morren zegt:

  Denk dat we een ruil-actie op moeten zetten, dobbernegers tegen blanke Zuid Afrikanen of zo..
  Denk iets van 1000 dobber- en overige negers tegen 1 blanke familie.

  Like

 7. koddebeier zegt:

  Als die zogenaamde vluchtelingen stroom uit Afrika aanhoud nadert over niet al te lange tijd ook het einde van de blanke man/vrouw in Europa !!!!!!!!!!!!!!
  Met dank aan alle linkse idioten,de gutmenschen, de regering en hun gedogers.

  Like

 8. J. C. Th. Köhler zegt:

  Als dit doorzet, met landonteigeningen en voortzetting van de landbouwbedrijven door zwarten, zal de honeymoon binnenkort niet alleen over zijn voor de blanken in Zuid Afrika. Dan hebben in de kortste keren ook de zwarten niet meer te vreten. Leve Mugabe!

  Kan giro 555 misschien alvast opengesteld worden?

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 9. tijluylenspiegel zegt:

  Helemaal wrang wordt het als je bedenkt dat de blanke boeren meestal vele generaties Zuid-Afrikaan zijn terwijl de zwarte bevolking wat we hier allochtoon zijn noemen, geïmmigreerd vanuit de noordelijker gelegen landen. Een uitermate vruchtbaar land en onwaarschijnlijk rijk aan bodemschatten, goud, diamanten het ligt er nog net niet voor het oprapen.
  En laten we niet vergeten dat Zuid-Afrika tientallen jaren economisch fier overeind bleef tijdens hun boycot, twintig jaar onder zwart bewind en ze glijden af tot een arm land, hoe hard kan het gaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s