EU-uittreding: volgt Ierland de Britten?

Screenshot_16

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Terwijl de City of London mobiliseert tegen een EU-uittreding van het land en in dit geval met een verhuizing naar Ierland dreigt, argumenteert de Ierse economie precies andersom. Ierland zou in dit geval ook uit de EU moeten uittreden. De regering in Dublin blijft voorzichtige bewoordingen gebruiken.

Het Engelstalige kamp keert zich in toenemende mate af van de Europese Unie. Ook al zijn er op de Britse eilanden nog steeds pro-Europese stemmen te horen, zoals bij de Schotten, toch worden de EU-kritische tonen steeds luider. De Britse minister-president David Cameron wil het eigenlijk voor 2017 geplande referendum al naar volgens jaar vooruitschuiven. Mochten de Britten daadwerkelijk voor een EU-uittreding – de zogenaamde “Brexit” – stemmen, zou dit een kettingreactie kunnen veroorzaken.

Toch zou deze stap niet alleen politieke, maar in het geval van Ierland ook economische gevolgen hebben. Dienovereenkomstig valt ook de mening van Danny McCoy, de chef van de vooraanstaande Ierse ondernemersvereniging Ibec, uit: “Mocht Groot-Brittannië voor een uittreding besluiten, dan zal er in Ierland definitief een debat over komen of wij niet hetzelfde zouden moeten doen.” Een Ierse EU-uittreding als reactie op een “Brexit” van de Britten zou niet zijn uit te sluiten: “Ik kan me omstandigheden voorstellen waaronder dat noodzakelijk zou zijn”, zei McCoy. Vooral wegens economische redenen zouden de Ieren mogelijk geen andere keuze hebben.

De regering in Dublin vermeed weliswaar duidelijke uitspraken, maar de dingen die de afgelopen dagen gezegd werden met betrekking tot de overwinning van Cameron bij de parlementsverkiezingen en de toenemende EU-kritische stemming in Engeland laten de Ierse regering niet koud. Een woordvoerder van de Ierse regering antwoordde op de vraag of de toekomst van Ierland in de EU door een uittreding van Groot-Brittannië twijfelachtig zou worden, dat het EU-lidmaatschap van het Verenigd koninkrijk zeer belangrijk zou zijn voor het land. “Een uittreding zou aanzienlijke gevolgen hebben voor Ierland”, zei hij. De regering zou “op alle scenario´s, die zouden kunnen intreden, voorbereid willen zijn.”

Over wat de gevolgen van een EU-uittreding van Groot-Brittannië betreft, zijn de economen het met elkaar oneens. Velen zeggen dathet verlies van de Europese binnenmarkt de Britse economie enorm zou verzwakken, anderen zien daarin duidelijk voordelen, omdat hierdoor veel reguleringen zouden wegvallen. Per slot van rekening geldt Groot-Brittannië als economisch zeer liberaal, terwijl men op het continent meer de restrictieve houding aanhangt. Voor Ierland echter schijnt duidelijk te zijn: gezien de nauwe economische betrekkingen met Groot-Brittannië zou het land bijzonder sterk door de ontwikkelingen getroffen worden.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Groot-Brittannië, Ierland. Bookmark de permalink .

8 reacties op EU-uittreding: volgt Ierland de Britten?

 1. toestroom zegt:

  Dat zou mooi zijn, dan Nederland er hard achter aan. een mooi weekend allemaal.

  Like

 2. tijluylenspiegel zegt:

  Nou mooi, misschien krijgen dan een domino-effect waarbij het ene na het andere land uittreed, ook een manier om die hele EU te ontmantelen.

  Like

 3. tjonge zegt:

  ik wacht eerst dat referendum wel af, EN wat de vraagstelling zal zijn in dat referendum.
  .
  heb er weinig vertrouwen in…

  Like

 4. Hendrik Morren zegt:

  Nederland zou hier een voorbeeld moeten zijn en als eerste uit moeten treden.

  Like

 5. luckybee zegt:

  En waneer volgt Nederland dit voorbeeld?

  Like

 6. exmarineman zegt:

  Laten we het hopen…..Brexit, Grexit, Ierland er uit……dan Nexit…. wie volgt…..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s