Het kapitalisme is als een kwaadaardige tumor

Screenshot_37

(Door: Esther van Fenema)

Bedrijven en niet de democratie maken de dienst uit

‘Nederland helpt HEMA, HEMA helpt Nederland’.  Een veelzeggende en intrigerende verkoop-slogan. Is een commercieel bedrijf werkelijk in staat om Nederland te helpen? Het primaire doel van een commerciële onderneming is toch heus om van dubbeltjes kwartjes te maken. En daar is op zich natuurlijk helemaal niks mis mee. Sheldon Wolin, een Amerikaanse politieke filosoof en schrijver kijkt in zijn boek ‘Democracy Incorporated’ (2008) iets verder dan de gemiddelde Westerse neus lang is en signaleert een zorgwekkende ontwikkeling. Samenvattend stelt hij dat ondernemingen inmiddels ons leven bepalen, onze vrijheid inperken en ons reduceren tot ‘consumerende monaden’.

Lees verder>>>
(h/t “Wachteres”)
Post online

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Het kapitalisme is als een kwaadaardige tumor

 1. Theresa Geissler zegt:

  Sorry, maar ik kan niet al te veel met dit stuk: De gedachtengang van de auteur zwabbert alle kanten uit en dicht het kapitalisme kenmerken toe, die het marxisme eigen zijn en vice versa. -Ik dacht bijvoorbeeld toch wel dat we tegenwoordig met zekerheid konden stellen, dat 1984 van Orwell eerder in de Marxistische- dan in de Kapitalistische context te plaatsen viel, niet? Daar lijkt de schrijfster niet aan te willen, omdat ze, heel klassiek, ‘kapitalisme’ zo ’n lekker alarmerend, verfoeilijk begrip schijnt te vinden. Niet erg volwassen, als je het mij vraagt. Zodra ze “je suis” erbij gaat halen lees je even oplettender, omdat je graag wil weten, wat ze daar over zegt, maar het begrip – dat toch ècht recentelijk, in Januari 2015, ontstaan is -en we weten allemaal ter gelegenheid van wàt- wordt ook hier weer finaal uit z’n context gerukt, omdat de link met terrorisme hier niet eens wordt gelègd. (Van ISLAM-terrorisme, laat staan Islam, spreek ik dan maar niet eens, want dat deed de betreffende manifestatie toch óók niet.)Kortom, Mevrouw van Fenema voelt onbehagen, zonder het concreet te kunnen benoemen (of te dúrven benoemen) en haalt dan voor het gemak maar het ‘vieze’ woord kapitalisme uit de kast, gelinkt aan een inderdaad manipulerend-onzinnige reclame-campagne van de HEMA. Terecht, dat ze zich gemanipuleerd voelt, overigens, maar daar zou dan beter een wat concreter artikel aan gewijd kunnen worden, met een verwijzing naar de EU, bijvoorbeeld -die, het was al eerder opgemerkt, eerder door links dan door rechts wordt aangestuurd, of, zo men wil, eerder door “marxisme” dan door ‘kaptalisme.”
  Evenwel: Óf ze is niet goed in staat om naar voren te brengen, wat ze bedoelt, óf ze weet dat zelf niet, óf ze dúrft het niet. Eén van drieën.

  Like

  • peterselie1 zegt:

   Lees vooral de reactie van Bas van den Berg!

   Like

  • peterselie1 zegt:

   Begrijp jouw insteek wel beste Theresa Geissler, het heeft natuurlijk te maken met het krabbenmand syndroom wat je parten speelt…

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Ik kan me voorstellen, dat JIJ dat denkt, Peterselie1…..
    Maar dat is het in dit geval niet: Op een dergelijk onrijp relaas, waarin geschermd wordt met het achterhaalde begrip ‘kapitalisme,’ geschreven door een màn had ik exact hetzelfde gereageerd.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Maa goed, ik ben af en toe de beroerdste niet en daarom ben ik die reactie van Bas van den Berg eens gaan opzoeken:
    En zie: Hij ziet weliswaar meer zingeving in dit schone relaas dan degene tot wie hij zich wendt -ik meen ene Koos de Wit- maar geeft daarnaast zelf toch óók toe, dat de term ‘kapitalisme’ ongelukkig gekozen is.
    Nou, wat héét! En dat begrip vormt zelfs het hoofdbestanddeel van de titel! Kun je nagaan hoe serieus de schrijfster dat begrip nog steeds neemt!
    Zoals zij verkiest, hoor, maar ik ga niet veinzen dat ik daar achter sta als dat niet het geval is.

    Like

 2. Aegolius cs zegt:

  De Hemaworst als politiek/economische metafoor. Zonder het kapitalisme was men in het voormalig strak geregisseerde communistische Sovjet Unie al blij WC papier te kunnen verkrijgen.

  Like

 3. cdlogoCDlogo zegt:

  Ghe…ik geloof niet dat dat deze Esther het verschil weet tussen kapitalisme en corporatisme wat sterk gelinieerd is aan marxisme/socialisme/communisme..
  Bij kapitalisme worden bijv. geen banken overeind gehouden door de burger te dwingen middels belastinggeld op te draaien voor de witte boorden criminaliteit van deze maffiose instituten, maar vallen zoals gebruikelijk bij het kapitalisme voor bedrijven met een onhoudbaar business model simpelweg om.
  Afijn je kapitalisme in het verhaal vervangt door corporatisme wordt het verhaal een stuk realistischer.

  Like

 4. Jules Vismale zegt:

  Het grootkapitalisme is inderdaad al tijdenlang een kwaadaardige tumor geweest, net als het kolonialisme, en hierdoor ontstonden zelfs hun tegenpolen zoals het communisme en het nationaal-socialisme al werkten zij soms ook samen met de kapitalisten en zelfs met elkaar. Dat hebzucht en gierigheid niettemin heel wat mensen fataal zullen worden zal ik duidelijk maken in het volgende verhaal:
  In de jaren ’80 las ik in de Telegraaf (ik was toen nog een tiener) een artikel over een mooie en rijke Britse filmster die door haar hebzuchtige en gewetenloze nicht, een barones, helemaal werd kaalgeplukt! De namen van hen beiden ken ik niet meer maar de barones had nog een paar familieleden en eveneens bereid waren om de rijke tante (zij leefde als een kluizenaar en begon al te dementeren) steeds meer bezittingen, rijkdommen en geld afhandig te maken. De oude filmster overleed hierna en werd in stilte gecremeerd waarna de barones en haar handlangers dachten dat getallen en gepikt goed zouden gedijen.
  De barones had echter nog een slechte eigenschap die haar zelf fataal ging worden en dat was haar gierigheid! Ze leende constant geld bij andere rijke mensen maar betaalde nooit iets terug waarna een paar van deze rijkaards besloten om de politie op de barones af te sturen. Ze belden aan bij haar landhuis waar twee nietsvermoedende bedienden (of zij in het complot zaten is alleen onbekend) opendeden en toen de agenten de woonkamer binnen gingen waanden ze zichzelf haast in de grot van Ali Baba en de 40 rovers! Want overal stonden kostbare porseleinen vazen en prachtige spiegels, hardhouten bewerkte stoelen, dure schilderijen, zilveren servies, gouden juwelen, kunstvoorwerpen met juwelen erin verwerkt en prachtige tapijten op de vloer en werkelijk de hele kamer was er tot de nok mee gevuld!
  De politie wist echter dat de barones NOOIT geld bezat daar zij dit steeds leende van anderen en ze kregen snel argwaan. Meteen werden de autoriteiten en de justitie ingelicht en de barones en haar familie gearresteerd waarna na verhoor de aap uit de mouw kwam en vloog de criminele familie van de filmster voor vele tientallen jaren de bak in!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s