Door isolatie groeide droom uit tot volksziel

Leon de Winter

(Door: Leon de Winter)

Vorige maand bracht The Daily Mail een artikel over de vergeten vluchtelingen van de afscheidingsoorlog tussen India en Pakistan in 1948. De omvang van de vluchtelingenstromen is nooit precies vastgesteld, maar schattingen variëren van twaalf tot twintig miljoen: miljoenen hindoes, moslims en sikhs vluchtten voor onderling geweld en gaven alles op om het naakte bestaan te redden.

Deze afscheidingsoorlog maakte duidelijk dat het eeuwenlange samenleven van hindoes en moslims niet tot volledige wederzijdse acceptatie had geleid. De haat was in sommige streken zo groot dat er massale bloedbaden werden aangericht. De omvang daarvan is nooit precies vastgesteld, maar het getal dat het meest wordt genoemd is één miljoen doden. Dit gebeurde dus vlak na de Tweede Wereldoorlog tussen etnisch identieke bevolkingsgroepen, maar met verschillende culturen en godsdienstige tradities.

De huidige hindoebevolking van Pakistan wordt geschat op een kleine twee miljoen op een totaal van ongeveer tweehonderd miljoen (terzijde: de totale bevolking bestond in 1950 uit 38 miljoen mensen, de bevolking is dus meer dan vervijfvoudigd – ter vergelijking: Nederland telde in 1950 tien miljoen mensen en nu zeventien miljoen). In India leven op dit moment meer dan 180 miljoen moslims op een totale bevolking van 1,2 miljard. In 1948 zijn de meeste Indiase moslims dus niet gevlucht, terwijl de meerderheid van de hindoes wel uit het nieuwe Pakistan zijn vertrokken; vóór 1948 was 20% van de bevolking van de gebieden in Pakistan hindoe – nu is dat 1%.

Lees verder>>>
(h/t “Wachteres”)
DDS

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", antisemitisme, Islam, Israël, Israël-vijandigheid, Joden, Jodendom, Jodenhaat. Bookmark de permalink .

3 reacties op Door isolatie groeide droom uit tot volksziel

 1. Wachteres zegt:

  Inderdaad, voor al die vluchtelingen is er uiteindelijk een oplossing gekomen.

  Maar niet voor de ‘Palestijnen’, En dat is bewust beleid van hun ‘broeders’.

  Op die manier kunnen ze Israël de schuld blijven geven.

  Wat een volk!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s