“Egypte is een bolwerk tegen terrorisme”

Screenshot_2

(Door: Christian Hauenstein – Vertaling: E.J. Bron

“Er is een revolutie in de islam nodig, en daarbij wil Egypte een voortrekkersrol spelen!” Dat zei niemand minder dan de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi, een diepgelovige moslim in de grootste en daarmee belangrijkste staat in het Nabije Oosten. De strijd tegen de IS-jihadisten staat in het middelpunt van het bezoek van de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz aan het land aan de Nijl. Al-Sisi wil van Egypte het belangrijkste bolwerk tegen de terreur van het “islamisme” maken.

De president spreekt zich voor openheid, tolerantie en het samenleven met andere religies zoals de christelijke Kopten uit, die ongeveer 10% van de bevolking uitmaken. De strijd tegen de “Islamitische Staat” op zijn beurt is een strijd, waarin Egypte als grootste soennitische land in de regio met de belangrijkste soennitische universiteit ter wereld niet alleen geografisch, maar ook ideologisch in de frontlinie staat.

In de Moslimbroederschap, die bijna twee jaar geleden nog met de inmiddels ten val gebrachte en ter dood veroordeelde Mohammed Morsi de president had geleverd, zien in Egypte velen de geestelijke voedingsbodem waarop het extremisme van de IS zich überhaupt pas had kunnen ontwikkelen. De afzetting en arrestatie van Morsi wordt niet alleen door president Sisi de “tweede revolutie”genoemd. Nu moet de “derde revolutie” volgen, die in de islam zelf dus.

Syrië, Irak, Libië schrikken Egyptenaren af

Sisi en zijn militairen, die de macht met instemming van zeer grote delen van de bevolking naar zich toe hebben getrokken, weten heel goed dat zij slechts deze ene kans krijgen. Het land is te instabiel en vooral zijn sociale problemen zijn te groot om zich een falen te kunnen veroorloven. Ze vrezen dat ook Egypte zou kunnen afglijden naar een burgeroorlog, die het hele Arabische gebied en nog veel meer met zich zou meesleuren. Vermoedelijk zouden tientallen jaren van bloedvergieten het gruwelijke gevolg zijn.

Maar het leger geniet ondanks zijn deels zeer restrictieve politiek nog steeds veel aanzien bij grote delen van de bevolking. Want ook de grote meerderheid van de Egyptenaren weet wat zij te verliezen heeft. De voorbeelden in de regio – van Libië via Syrië tot aan Irak – zijn afschrikwekkend genoeg.

Egypte wil niet alleen maar altijd bekritiseerd worden

En daarom heeft Europa helemaal geen keuze dan in te zetten op het huidige regime in Egypte. Dat weten ook de Egyptenaren en zij voelen zich vaak onrechtvaardig behandeld. Zo zei bijvoorbeeld minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shukry, met wie de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz een ontmoeting had voor zijn gesprek met president Sisi: “We worden altijd alleen maar bekritiseerd, terwijl we toch aan dezelfde kant staan.” Tegelijkertijd liet hij voorzichtig doorschemeren dat het doodvonnis tegen ex-president Morsi waarschijnlijk nooit zal worden voltrokken.

President Sisi vat het kort samen als hij zegt: “Als Egypte stabiel blijft, dan is Europa ook stabiel.” En daarvoor heeft het land ook de ondersteuning van de EU nodig, vooral ook economisch. “Dat kan voor Egypte en Oostenrijk alleen maar voordelig zijn”, benadrukt Sebastian Kurz.

Bron:
www.krone.at
Auteur: Christian Hauenstein

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Egypte, Europa, EUSSR, Islam, Terrorisme. Bookmark de permalink .

22 reacties op “Egypte is een bolwerk tegen terrorisme”

 1. Antivenin zegt:

  Het bekende verhaal: de infidel mag weer dokken…

  Like

 2. Marc\ zegt:

  Ik onderschrijf dit artikel volledig: een stabiel Egypte onder Al-Sisi beschermt Europa tegen massa-slachtingen die momenteel binnen de islamitische burgeroorlog plaats vindt.

  Like

 3. Driek zegt:

  President Sisi vat het kort samen als hij zegt: “Als Egypte stabiel blijft, dan is Europa ook stabiel.” En daarvoor heeft het land ook de ondersteuning van de EU nodig, vooral ook economisch. “Dat kan voor Egypte en Oostenrijk alleen maar voordelig zijn”, benadrukt Sebastian Kurz.

  “Er is een revolutie in de islam nodig, en daarbij wil Egypte een voortrekkersrol spelen!” Dat zei niemand minder dan de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi, een diepgelovige moslim in de grootste en daarmee belangrijkste staat in het Nabije Oosten.

  Die president Abdel Fattah al-Sisi zegt een hoop, maar ik geloof er allemaal niks van, die man is moslim. En het feit alleen al dat zo’n man zegt: “Als Egypte stabiel blijft, dan is Europa ook stabiel”, kom nou toch, Egypte stabiel, dat hebben we gezien met die Arabische lente, in Caïro op dat plein, waar die journaliste werd verkracht. We hadden ons nooit met die islam in moeten laten, en nu moet de euro ook nog eens steun gaan verlenen, van ons belastinggeld. Ze kunnen van mij de pot op. Stelletje ladelichters zijn het.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Volkomen wáár, Driek: Als het er op aankomt is er met geen één van die lui enig land te bezeilen.
   Maar zoals het nu ligt, is het nog de minst kwade oplossing, dat die Al-Sisi voorlopig even blijft zitten waar hij zit. Dat zou het voor een Europees land níet zijn, natuurlijk, maar dit is Egypte: Het alternatief is alleen maar beroerder.
   Hij zegt tenminste de imams de wacht aan; dat is al wàt. -Voor Egypte dan.

   Like

 4. Driek zegt:

  De ongelooflijke brutaliteit van die gasten, economische steun van de euro, dus ze willen geld hebben, en we hebben al vijf miljard gegeven aan die islamitische roversbende, moeten we nu weer gaan dokken? Ze doen precies wat er in de koran staat, profiteren van de ongelovige christenhonden die je volgens de koran moet minachten en vermoorden. Ik hoop toch niet dat we die president Abdel Fattah al-Sisi op zijn woord gaan geloven. Maar ja, ze zullen er wel weer intrappen, en over een paar jaar breekt weer de pleuris uit in Egypte, dan zijn het weer elkaar bestrijdende moslimpartijen. Dat wordt toch nooit wat met die lieden. Die willen alleen maar vechten, die bouwen nooit iets op.

  Like

 5. guusvelraeds zegt:

  Tegelijkertijd liet hij voorzichtig doorschemeren dat het doodvonnis tegen ex-president Morsi waarschijnlijk nooit zal worden voltrokken.

  Dat is een grote fout. Morsi vertegenwoordigde een monster met vele koppen. Het monster islamisme begrijpt alleen de taal van het geweld. Ook Saddam Hoessein en Mohammar Gadaffi wisten goed waarmee ze te stellen hadden. Beiden hebben zich lands wijs lands eer en deels gedwongen ontwikkeld tot dictators want met thee drinken en dialoog hou je het islamisme niet tegen. Alleen de goedmensen van Europa en Noord Amerika hebben dat nog niet begrepen. Generaal Al Sisi verdient onze steun als geen ander. Lukt het de islam niet zich te transformeren tot een religie die in vrede kan leven met andere religies dan zal de dag aanbreken dat alle moslims samen met de islam ten onder zullen gaan en het is niet ondenkbaar dat ze in die ondergang Europa zullen meetrekken.

  Like

 6. Republikein zegt:

  Als ik de baas zou zijn van het journaal.

  Ja, wat dan, zou er veel veranderen in het gedachtegoed van de mens?
  Het liedje van het kinderkoor kennen we toch allemaal?
  Zouden we ons verschuilen onder de paraplu van de sociale gemeenschap of nemen we onze verantwoording.
  Werd vanavond gebeld door mijn dochter die plotsklaps een terugbetaling moet doen aan de fiscus.Dat doet me denken aan de tijd dat zij haar zusje verloor en het niet beseffend, want later!!Pap, ik wil dat plaatje hebben. Ja schoonheid. je krijgt het!
  Kinderen voor kinderen, weten de kinderen veel, denk het niet!
  Het kindje is groot geworden en heeft een vakantie geboekt in het land van Cleopatra!
  Dat ik het geen goed idee vind weet ze zelf wel, maar ze gaat het ook niet aankaarten, ik zwijg als het graf.
  Het is vandaag 4 dagen geleden en haar zusje zou 35 zijn geworden.
  Het is niet gebeurd!
  Meneer, u treft het niet, uw kind is ernstig ziek en er zijn weinig artsen aanwezig vanwege “Leiden is ontzet’, waarvan akte.
  De mens noemt mij een lapzwans, het is zoals het is, bedankt daarvoor.
  Had u nog wat?
  Ik wel, slechts drieduizend artikelen uit eigen brein, in ieder geval wens ik iedereen een heel prettig leven, mijn tijd komt altijd!
  Zo, dat is weer een knap stukkie broddelwerk.

  De baas van het journaal wil ik niet onderhouden.

  Like

 7. luckybee zegt:

  Niet vergeten dat het regiem van Sisi een seculaire regiem is.Hij is absoluut tegen de IS, en niet vergeten dat de millitairen in Eygipte de enige macht is die de IS kan tegen houden, zelfs verslaan.Net als Assad de Alevit in Syrie, de enige regiem dat tegen de Is kan iptreden en verslaan zo dat de Christenen en Jasidi’s in Syrie ,en Christenen in Eygipte in hun Thuis landen kunnen leven.Ze worden door deze zgn Dictatoren beschermd.

  Like

 8. hendrikush zegt:

  En ook hier heeft Obama op het verkeerde paard gegokt.
  Dat deze welzijnswerker nog steeds onbekommerd op de golfbaan staat is een schande voor het vrije westen.

  Like

 9. Die grapjassen zijn als de uitsmijters die bij de deur van de kroeg staan en extra betaald willen worden voor het weigeren van ongewenste bezoekers. Als de betalingen te dun worden laten ze wat meer ongenode gasten binnen waardoor de pleuris uitbreekt en de omzet terugloopt. Het gaat allemaal om Zwitserse bankrekeningen met een bijkantoor in Abu Dhabi of soortgelijk durp. En elk staatsbezoek heeft ten doel eventjes over achterstallige betalingen te praten en dat gelijk recht te trekken. Voor de grazende schapen wordt er een dekentje van mensenrechten, waterpompen of dobbernegervakantieboten overheen gegooid. Dat ze allemaal een acute horrelpoot krijgen, de schoften!

  Like

 10. Pingback: “Egypte is een bolwerk tegen terrorisme” |

 11. Thoth zegt:

  Sisi is de enige die het zegt : “Er is een revolutie in de islam nodig, en daarbij wil Egypte een voortrekkersrol spelen”. Ik hoop dat het hem lukt. Hij is de minste van de dictators in het MO. Bovendien, ook zo’n 10% van de Egyptenaren zijn christelijk. Hij kan dus niets anders. En Moslimbroederschap zijn uitgeteld… nu moet Sisi verder gaan.

  Like

 12. paulzwueste zegt:

  Sisi zal een dezer dagen net als al zijn voorgangers en publiek worden neergekogeld of opgeblazen en dan komt morsi weer uit het gevang. Zal je zien. Het zal nog een veel grotere rotzooi worden daar, en in het hele midden oosten. Wat we tot nu toe hebben meegemaakt stelt niks voor. De ergste dingen moeten nog komen.

  Like

  • Driek zegt:

   paulzwueste zegt: De ergste dingen moeten nog komen.

   Ja, dat weten wij, maar hoe brengen wij anderen dat aan het verstand, want de mensen laten zich steeds weer opnieuw misleiden door die mohammedanen. Met die Arabische lente is ook iedereen erin gestonken. We zien de resultaten. Neen, zolang wij ons blijven bemoeien met die islamitische schooiers, blijven we in de rotzooi. Dat volk zal zich nooit en te nimmer geestelijk kunnen verheffen, het blijft altijd een armoezooi omdat ze geen afstand zullen doen van die verderfelijke ideologie. En die ideologie richt iedereen ten gronde.

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Dat doen die ontstellend domme islamparasieten zelf wel. De ogen van iedereen zullen open gaan. Te laat natuurlijk… maar daar zitten we niet mee.
    T.z.t. gewoon achter de .50 of de Heckler & Koch van het haakje boven het open haardvuur en afwachten totdat ze de straat binnen komen met hun zwarte vlaggen, en dan geen pardon natuurlijk.

    Like

 13. Anna zegt:

  Oef dit bericht zal in het witte huis niet lekker vallen……… Obama zag liever in Egypte zijn broertje Maliki de moslimbroeder mee regeren……..Sissi is wel van plan de economie nieuw levene in te blazen met de ontwikkeling van het Suezkanaal en het bouwen van een nieuwestad naast Caïro
  Nu de islam nog nieuw leven in blazen…….

  Like

 14. Nieuwe vorm van slavernijhandel die je hier ziet. Wereldwijd groter dan wapen- en snuifhandel bij elkaar. De ene helft van de patsers zorgt ervoor dat de slavenmassa in beweging komt door oorlogen, moordpartijen of verhalen over hoeren neuken nooit meer werken en de andere helft verdient de kost door het organiseren van de transporten, de verblijfsvergunningen, de nieuwe Miele en hangmat, yakuzi en gebraden vliegende eenden afspraken op een bedje van blonde wijven.

  Like

 15. Bovenstaande kennelijk op het verkeerde topic gepleureert. Excuses, maar de boodschap dat het schoften zijn blijft dezelfde.

  Like

 16. Jan zegt:

  Egypte in actie tegen ISIS in de Sinaï. VN roept op tot terughoudendheid (niet echt, het blijft oorverdovend stil)

  Like

 17. Jan zegt:

  Egyptisch oorlogsschip op Middellandse Zee aangevallen door ISIS

  Terror hits the high seas: Egyptian navy vessel erupts in fireball as ISIS carries out its first rocket strike on patrol ship in Med

  Eyewitnesses said a boat patrolling the Sinai coastline spotted a group of ISIS jihadis on the shore and engaged them.

  At some point during the fire fight the vessel was struck by a rocket, causing it to burst into flames and withdraw from the battle.

  The military said it suffered no casualties although it is understood several patrol workers suffered minor burn injuries.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3163910/Terror-high-seas-Egyptian-navy-vessel-erupts-huge-fireball-ISIS-carry-rocket-strike-patrol-ship-Mediterranean.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s