Crisis van de EU spitst zich toe

Screenshot_99

(Door: Hans Heckel – Vertaling: E.J. Bron)

Polen, Spanje: opnieuw winnen critici van Brussel bij belangrijke verkiezingen

Het Europese integratieproject op de Brusselse manier stuit bij de volkeren van de EU in toenemende mate op verzet. Op het eerste gezicht vertonen de Spaanse regionale en gemeenteraadsverkiezingen en de overwinning van Andrzej Duda bij de Poolse presidentsverkiezingen geen overeenkomsten: Spanje ging naar links, in Polen won een nationaal-conservatieve uitdager van de nationaal-liberale zittende president.

Bij nader inzien is er toch een gemeenschappelijke tendens te zien, die al aan het licht kwam bij de verkiezingen in Griekenland en Groot-Brittannië. Meer dan ooit zijn sinds het begin van het jaar bij verkiezingen in de EU partijen en bewegingen in opmars, die zoals Andrzej Duda eerder afstand nemen tot Brussel dan hun tegenstanders. Dat daarbij geen uniform beeld van de bewegingen ontstaat, maakt de zaak voor Brussel er niet eenvoudiger op. Want de concessies, die de succesvolle burgerbewegingen en partijen van de EU eisen, zijn tegenstrijdig aan elkaar, ja, sluiten elkaar wederzijds vaak zelfs uit.

Grof gezegd: donorlanden zoals Groot-Brittannië willen minder geven, nemers zoals Spanje en al helemaal Griekenland willen (nog) meer krijgen uit de gemeenschappelijke pot. En als het om asielzoekers gaat, hebben, afgezien van Duitsland, Oostenrijk of Zweden, bijna alle EU-landen het doel om andere partners met de massale toestroom op te zadelen. Zelfs kernland Frankrijk wil niet nog meer massa-immigratie, omdat hier in 2017 een overwinning van het Front National wordt gevreesd.

De crisis van de EU bedreigt het Europese integratieproject in zijn fundamenten. De integratie stuit aan de grenzen van haar overdracht. Uniformering, herverdeling, centralisering en de daarmee gepaard gaande inmenging in de aangelegenheden van andere volkeren hebben een omvang bereikt die in toenemende mate wordt gevoeld als overval.

Donorvolkeren voelen zich te grazen genomen. Volkeren die tientallen jaren van de EU-potten hebben geprofiteerd, ruiken achter de gulheid plotseling een achterbaks plan om hun landen te onderdrukken. Uiterlijk sinds ze zich beroofd zien van hun financiële onafhankelijkheid vanwege de enorme kredietbehoefte wanen zij zich in de val van de zogenaamde rijke EU-leden, vooral in die van Duitsland.

Londen zet Brussel nu het pistool op de borst. In de periode voor het Britse referendum over het EU-lidmaatschap wil minister-president David Cameron over nog meer speciale concessies voor zijn land onderhandelen met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Wat kan Juncker hem echter geven dat niet ten koste zou gaan van andere partners, met in de eerste plaats Duitsland?

Het wordt spannend in hoeverre de Duitsers nog bereid zijn om nog meer speciale lasten te dragen. Als ook zij, net zoals de Polen, de Grieken, de Spanjaarden, de Britten en anderen, in verzet komen tegen Brussel, dan wordt de crisis van de EU existentieel.

Bron:
www.preussische-allgemeine.de
Auteur: Hans Heckel

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, EUSSR. Bookmark de permalink .

14 reacties op Crisis van de EU spitst zich toe

 1. tjonge zegt:

  laat maar ploffen !!!!!!!!!!!
  .
  grenzen dicht en alle allochtonen eruit ! doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

  Like

 2. Gerard zegt:

  Over NIET al te lange tijd gaat het dus helemaal verkeerd, de volgevreten homo/pedo eu bestuurders die zichzelf hoger achten dan sepp blatter (voetbal is hoger dan religie) en IK ben beter dan Jezus de Christus???? Kost sepp nu zijn nek, hopelijk worden de nekken van al die andere viespeuken ook zo snel afgekapt, en van de resten maken we hondevoer.

  Like

 3. Vederso zegt:

  Het gaat misschien in “slow motion”, maar Europa beweegt zich weg van de EU.

  Like

  • Cathja zegt:

   @ Vederso 21:53

   Dat denk ik ook. Ik vermoed dat het de lidstaten langzaamaan duidelijk wordt waar de EU voor staat en wat ze in Brussel met ons van plan zijn. En dat is toch anders dan er aanvankelijk werd voorgesteld. Dat komt omdat Brussel regelmatig de ‘spelregels’ wijzigt, en alle schone beloften voor één groot Europa (nooit meer oorlog!) als een zeepbel uit elkaar zullen spatten. Wisten wij dat we jaarlijks meer geld zouden moeten afdragen, en wisten we hoe men de ‘contributie’ van ieder land ging berekenen? En waarom al die schimmigheid en ‘vertrouwelijkheid’ waar de burgers alleen maar achterdochtig van worden?

   Ik denk dat het nooit echt goed komt met de EU. We zijn veel te verschillend, en onderling kun je niet van saamhorigheid spreken.
   De vraag is nu: hoe lang dobberen we op deze manier nog voort?

   Like

 4. Pingback: Crisis van de EU spitst zich toe |

 5. Bob Fleumer zegt:

  Als Engeland er uit stapt krijgt de EU gewoon minder geld binnen” so what?” wij doen het ook met minder, ik krijg gewoon een hekel aan dat anonieme EU gedoe, er komt een moment dat woorden niet meer werken en dan gaat Brussel roken!

  Like

 6. Buffalo Bill zegt:

  De EU brengt geen vrede en welvaart maar oorlog en armoede

  Like

 7. koddebeier zegt:

  Weg met de Brusselse dictators !! Grenzen dicht !! Geen inmenging in de binnenlandse politiek, geen inmenging in ons buitenland beleid. Geen extra geld naar Brussel, helemaal geen geld meer naar Brussel, die hebben al genoeg geroofd ! Geen greep in onze pensioenpotten..
  Nederland uit de EU !!

  Like

 8. luckybee zegt:

  Weg met Europa het brengtons alleen problemen. en niets anders.Oh ja toch hardstikke duur ook nog.

  Like

 9. paulzwueste zegt:

  De EU gaat zeer binnenkort ontploffen!

  Like

 10. helletocht zegt:

  Een recente EU DOC op Arte liet zien dat in heel West-Europa fel geprotesteerd wordt tegen de EU of tegen de huidige EU. Dit gebeurt door zeer deskundige mensen, maar ook massaal door het volk. In heel de documentaire ontbrak echter Nederland. Hier doet niemand iets. Ik zag enkel de van zelftrots kwijlende tronie van Timmerfrans, die als linker/rechterhand achter zijn baas Kapo Juncker stond opgesteld.

  Like

 11. Dit is op eunmask herblogden reageerde:
  Nederland, die bij elk nieuw beleid, zonder na te denken altijd voorop loopt, zal in dit geval de hekkensluiter zijn!

  Like

 12. Pingback: Crisis van de EU spitst zich toe |

 13. boorzalf zegt:


  De eu de grootste flop van deze tijd. Alleen bedoelt voor de elite en de rest kan barsten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s