“De EU maakt racisten van ons”

Screenshot_7

vluchtelingencentrum “Cara Mineo” in de provincie Catania op Sicilië

(Door: Alessandra Paone – Vertaling: E.J. Bron)

De Sicilianen zijn uitgeput door de aanhoudende stroom vluchtelingen – de onvrede tegenover de autoriteiten neemt toe. Marco wil eerst geen informatie geven. Het zou beter zijn om niets te zeggen, zegt de barkeeper, want hij zou nergens voor kunnen instaan. Hulpzoekend kijkt hij naar een collega, die haar schouders ophaalt. En dan komt het toch: “Mevrouw, we hebben een punt bereikt waarop we zelf graag vluchtelingen zouden zijn.” De 27-jarige werkt in een bar in de haven van Catania. In de afgelopen weken heeft hij meerdere keren meegemaakt hoe bussen vol migranten, geëscorteerd door de politie, de haven in de richting van Mineo verlaten, waar zich het grootste vluchtelingenkamp van Italië bevindt.

Marco is vooral woedend op de staat, die meer privileges aan de vluchtelingen zou geven dan aan de autochtonen. Iedere vluchteling zou € 35,- per dag krijgen, vertelt hij. En sigaretten. “Ik verdien minder en werk van s´ochtends tot ´s avonds. Als ik protesteer, raak ik mijn baan kwijt. Zij echter stellen ook nog eisen.” Hij vertelt van tien Nigerianen, die vanwege plaatsgebrek ondergebracht zouden worden in Corleone, 60 kilometer verwijderd van Palermo. Daar aangekomen, weigerden ze echter uit de bus te stappen. Corleone ligt te geïsoleerd, vonden ze. Na lang touwtrekken met de autoriteiten werden de migranten uiteindelijk naar Palermo gebracht. Verschillende Italiaanse media berichtten over de zaak.

Verzamelbekken voor vluchtelingen

Twee vrouwen zijn de bar binnengekomen. Ze bestellen koffie en volgens aandachtig ons gesprek. De oudere van de twee knikt instemmend bij de woorden van Marco. “als wij onze stroomrekeningen niet betalen, zitten we in het donker en sluit men ons van de stroom af”, zegt ze. Zij krijgen echter alles betaald: verblijf, eten en stroom. Anna, een voormalig advocate, heeft zojuist haar dochter Chiara begeleid naar een sollicitatiegesprek. Chiara heeft haar doctoraal, maar is werkloos – zoals veel jonge academici in Italië.

De afgelopen weken werd er veel bericht over de tragische bootongelukken in de Middellandse Zee, de overvolle opvangkampen op Sicilië en de EU-verdeelsleutel voor vluchtelingen. Steeds opnieuw kwamen politici aan het woord, migranten schetsten hun steeds wanhopiger wordende situatie. Slechts zelden werd echter aan de inwoners van Sicilië iets gevraagd, aan de gewone burgers, die na de vluchtelingen vermoedelijk het meest onder de precaire omstandigheden lijden. De “Basler Zeitung” reisde vorige week naar Catania om ter plaatse met de inwoners te spreken. Om te horen hoe zij na de nieuwe vluchtelingengolf met de situatie omgaan. Marco en Anna zijn twee van hen.

“La Milano del Sud”, het Milaan van het Zuiden, werd Catania in de jaren-60 vanwege zijn florerende economie genoemd. Nu is de op een na grootste stad van Sicilië met ongeveer 350.000 inwoners primair een verzamelbekken voor illegale immigranten, die met boten uit Afrika over de Middellandse Zee naar Italië gesluisd worden. De Italiaanse kustwacht bracht hier ook de overlevenden van de beide grote boorongelukken in april naartoe.

De massale aankomst van vluchtelingen is voor Sicilië niets ongebruikelijks meer. De noodtoestand hoort al lang bij het dagelijks leven. Gemeentes klagen erover geen vluchtelingen meer te kunnen opnemen. Al jarenlang zucht de regio onder de bestorming van wanhopige mensen, die op de overtocht van Noord-Afrika naar Europa hun leven riskeren.

In 2014 bereikten 170.000 mensen de Italiaanse kusten. Volgens informatie van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is de toestroom van migranten tijdens de eerste maanden van dit jaar in vergelijking met die van vorig jaar al 30% groter. De autoriteiten rekenen op een nog grotere toename. Alleen vorige week al is er iedere minstens een boot aangekomen. Sinds het begin van het jaar zijn er in totaal 17.000 vluchtelingen op het eiland geland. Op dit moment bevinden zich in totaal 81.000 vluchtelingen in instellingen in Italië, de meeste daarvan in Sicilië en Zuid-Italië. Daarbij komt een onzeker aantal mensen dat zich niet laat registreren, omdat deze mensen verder willen reizen naar het noorden. Het aantal geïmmigreerde Eritreeërs en Syriërs is in 2014 vanwege de conflicten in Afrika en in het Nabije oosten met 275% respectievelijk 250% toegenomen. Deze trend zet zich in 2015 voort.

Steeds meer controles

Op de rit van het vliegveld naar ons onderkomen in de Via Vittorio Emanuele ligt de stad aan de voet van de Etna in een stralende zonneschijn. De palemen en metershoge cactussen aan de kant van de weg belichamen de mediterrane charme, tegelijkertijd staan de bergen vuil en de vervallen façades voor de vele problemen van het zuiden. Onze weg leidt via de haven – het is rustig, niets duidt op de troebelen van de afgelopen dagen.

Bij het onderkomen aangekomen, laden we onze bagage uit en gaan te voet verder richting centrum. De winkelstraat Via Etnea is, op een paar toeristen na, bijna helemaal leeg. We gaan de Corso Sicilia in en bereiken de Piazza Santo Spirito waar het, ongebruikelijk voor deze tijd van de dag, erg druk is. Over het hele plein verdeeld staan groepjes van elk vijf tot zes zwart-Afrikaanse jonge mannen. Ze praten met elkaar in hun eigen taal, lachen, spelen met hun smartphone. Er zijn nauwelijks autochtonen te zien. “Hier is het vol. Dit is hun gebied”, zegt de ober van de Trattoria in de buurt. In de historische stadskern zouden alleen nog maar migranten wonen, de Sicilianen zouden naar de rand van de stad vertrokken zijn. “Het zijn arme duivels. Ik heb niets tegen ze”, zegt hij. Met de toename van de immigranten zou echter ook de criminaliteit toenemen. Enkele dagen geleden zou er op klaarlichte dag een vrouw overvallen zijn. “Er zijn steeds meer controles nodig.”

Het is zaterdagmorgen. Voor de vismarkt staan, behalve de fruit- en groenteverkopers, jonge, grote mannen uit Ghana achter behangtafels. Ze verkopen vervalste designertassen, designerbrillen en sieraden. “Roba buona”, roepen ze, goede waren. De “Vu´ Cumprà” (van “Wil je kopen”), zoals de illegalen handelaren minachtend genoemd worden, zijn overal in de stad te vinden.

De vismarkt is echter een overwegend migrantenvrije zone. De vishandelaren prijzen hun waren luidkeels aan. Ze verkopen ansjovis, goudmakreel, zeebaars, mosselen. “Mevrouw, we zitten in de stront. Het ging al slecht met ons, nu gaat het nog slechter met ons”, zegt een oudere visser in het Siciliaans. “Er zijn problemen voor iedereen. Wij vissers moeten ons onderwerpen aan steeds meer controles en kunnen niet zomaar de haven binnen- en uitvaren. Dat bemoeilijkt ons werk enorm.” De jonge visverkoper naast hem wil niets zeggen over het thema vluchtelingen. Hij zou daar niets over te melden hebben, brengt zijn hand naar zijn gezicht en maakt een gebaar alsof hij zijn mond met een rits zou dichtdoen. Zijn buurman neemt het woord: “Men beschuldigt ons Sicilianen ervan buitenlandervijandig te zijn. De waarheid is dat de EU van ons racisten maakt door ons met het probleem in de steek te laten. Hoe zouden al diegenen, die nu tolerantie huichelen, reageren wanneer zij per gezin twee vluchtelingen zouden moeten opnemen? Ik weet het zeker: ze zouden allemaal racisten worden.”

De 42-jarige Teresa werkt in Catania, woont echter in Messina, waar de situatie ongeveer dezelfde is. Bijna dagelijks zouden er bootvluchtelingen aankomen. “Wij Sicilianen zijn veel meer moe dan boos. We kunnen niet meer”, zegt ze. Bij de verkeerslichten staan overal opdringerige, bedelende mensen. Voor meisjes zou het zeer onplezierig zijn om zonder begeleiding rond te lopen, omdat overal jonge Afrikaanse mannen kin groepjes bij elkaar staan. “Ik wil hier niets insinueren, ze hebben een andere mentaliteit dan wij. Niet, dat wij Italianen beter zouden zijn. Maar wij zijn hier bij ons thuis.”

Veel verkeerde informatie

Rosario Valastro, president van het Rode Kruis van Sicilië, kan de onvrede onder de mensen begrijpen. Veel autochtonen zouden werkloos zijn en zelf onder uiterst moeilijke omstandigheden leven. Door de economische crisis zou de armoede de afgelopen jaren sterk zijn toegenomen. “Behalve de migranten verzorgen wij van het Rode Kruis ook heel veel siciliaanse gezinnen”, zegt Valastro. De vele verkeerde informatie over de migranten zouden bovendien de onvrede van de Sicilianen voeden. Zoals de € 35,- die iedere vluchteling zogenaamd per dag zou krijgen. Zoveel zou de staat de exploitanten van asielzoekerscentra per dag en per bewoner in het vooruitzicht stellen, corrigeert Valastro. De migranten krijgen kost en logies, basis gezondheidszorg en de mogelijkheid om te telefoneren. Meer niet. “De Sicilianen zijn in principe gul. Op voorwaarde dat men hen correct informeert.”

In de bar aan de haven is het stil geworden. Anna en haar dochter Chiara zijn vertrokken. Barkeeper Marco houdt zich bezig met andere klanten. Als we de bar verlaten, geeft hij ons een wenk en zegt: “Ik had beter niets kunnen vertellen.”

Bron:
http://bazonline.ch
Auteur: Alessandra Paone

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Verrijking", "Weg met ons!", Afrika, asielwaanzin, Criminaliteit, Derde Wereld, EUSSR, Immigratie, Italië, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, landverraad, Overheid, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

10 reacties op “De EU maakt racisten van ons”

 1. luckybee zegt:

  Eerst de Cassa Nostra en nu de vluchtelingen? maar aan de vluchtelingen kan je tenminste zien wie ze zijn.

  Like

 2. Kraftavilqa zegt:

  Nou fijn al die lieve gutmenschen die ’t opnemen voor de azielige nikkertjes maar wie neemt ’t op voor de in de verdrukking gerakende Europeanen? “Niet, dat wij Italianen beter zouden zijn.” Natuurlijk wel want Italianen zijn Europeanen en geen verdomde nikkers.

  Like

 3. Pingback: “De EU maakt racisten van ons” |

 4. koloth zegt:

  Al die ellende hebbem we te danken aan onze geleerde regeringen die zonodig bij de EU wilde horen, de EU welke samen met de V.S. de financierders en opruiers van de zgn. Arabische lente zijn.
  Éérst veroorzaken ze een chaos en vervolgens gaan ze zgn. die mensen helpen, schei toch uit het is één groot smerig NWO plan.
  Dit komt natuurlijk nooit meer goed, dit wordt een slagveld.

  Like

 5. Peter Selie zegt:

  Hebben ze straks weer reden on de klagers als racisten te vervolgen en tevens hebben ze dan een bliksemafleider.

  Like

 6. boorzalf zegt:

  Maar hier in nederland loopt het ook de spuigaten uit, van middag op het station allemaal afrikaantjes. En je mag er niks over zeggen, want dan ben je een racist. En vele hoofddoekjes, dan denk ik zijn ze nou echt zo dom daar in den haag.

  Like

  • Ik Heb Er Zo Genoeg Van zegt:

   Natuurlijk zijn ze in den Haag niet dom, dit is een voor opgezet plan en loopt als gesmeerd.

   Like

   • required zegt:

    Het doet me een waar genoegen om te vernemen dat er toch nog één iemand aanwezig is die het snapt. Overigens komt het hele artikel met bekend voor. Kort geleden ben ik ook in Catania geweest en je zou denken dat je al in Afrika was. Ik zal een huppeltruttenredenering van zo’n groenlinkskreng echt nooit vergeten: “”””Die Senegalese straatverkopers? Wat is er dan het probleem? Als je gewoon nee zegt gaan ze vanzelf weg…””””

    Like

  • Republikein zegt:

   Goed gereedschap is het halve werk!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s