Zal het meer dan een generatie lang duren om de “Islamitische Staat” te overwinnen?

Screenshot_122

(Door: Dr. Manfred Gerstenfeld – Vertaling: E.J. Bron)

De Amerikaanse generaal buiten dienst, John Allen, zei onlangs dat het “een generatie of langer” zal duren om de beweging “Islamitische Staat” (IS) te overwinnen. Hij is de belangrijkste Amerikaanse afgezant voor de coalitie die de radicaalislamitische beweging bestrijdt. Hieruit kan men  opmaken dat Allen met zo´n uitspraak de voorspelling doet dat IS nog lange tijd zijn territorium zal handhaven. Wanneer hij de controle over al zijn grondgebied kwijtraakt, dan zal zijn bestaan een terrorismeprobleem worden in plaats van een militair probleem. Allen voegde er aan toe dat wanneer IS niet overwonnen wordt, de beweging de wereldorde vernietigende schade zal toebrengen.

Het lijkt bizar dat iemand ertoe besluit zulke voorspellingen op de lange termijn te doen, temeer gezien dat president Obama in het begin van dit jaar het Congres ertoe opriep in te stemmen met een drie jaar durende militaire campagne. De uitspraken van generaal Allen, of deze nu realistisch zijn of niet, kunnen als overdenking dienen voor wat het kan betekenen wanneer IS over twintig jaar nog steeds een aanzienlijk territorium controleert. Dat zou inderdaad een belangrijke invloed op de wereldorde hebben – of beter gezegd op de wereldwanorde. Dit zou vooral effect hebben op de islamitische wereld, het Westen, Rusland en vele andere landen. Israël en de Joden, hoewel onbeduidende acteurs, zouden de dupe worden van de globale invloeden en mogelijke aanvallen door IS.

Wat betreft de islamitische wereld heeft de “Arabische Lente” Libië, Jemen en Syrië al op de lijst van mislukte staten gezet. Het voortbestaan van IS kan aan deze lijst Irak en wellicht nog andere landen toevoegen. Omdat de IS een extremistische soennitische beweging is, bestrijdt zij zonder enige neiging tot compromis rechtstreeks de sjiietische moslims. Hoe langer de IS bestaat, des te groter is de bedreiging voor de sjiieten.

Dat betekent dat de IS uiteindelijk de confrontatie met Iran moet aangaan, het toonaangevende sjiitische land. Iran is een internationale onruststoker en er heeft deze eeuw nauwelijks een externe macht militair op het land gereageerd. Hoe machtiger de IS wordt, des te meer zal hij Iran op zoveel mogelijk manieren uitdagen. Omdat de IS ook tegen de soennitische landen is die door Koninklijke families geregeerd worden, zal de instabiliteit in deze landen eveneens aanzienlijk toenemen. Datzelfde geldt voor Egypte.

Voor het Westen zullen de bedreigingen variëren in hoedanigheid. Een van de belangrijkste zorgen is Europa´s afhankelijkheid van Arabische landen vanwege de olievoorziening. Met instabiliteit in olie producerende landen zoals Irak en Libië werd tot nu toe zonder grote problemen omgegaan. Instabiliteit in Saoedi-Arabië en andere leveranciers in het Nabije Oosten kan ergere gevolgen hebben. Een tekort in de energievoorziening kan het al bestaande probleem vergroten dat het de volgende generatie in het Westen slechter zal gaan dan de huidige.

Een ander effect voor het Westen kan een mogelijke toename van het terrorisme zijn. In de vorige eeuw werden door moslims in Europa begane terreurdaden vaak door niet-Europeanen gepleegd. Een voorbeeld is de moordaanslag op het restaurant Goldenberg in Parijs in het jaar 1982. Van veel grotere dimensie waren de moorden van 9/11 door
Saoedi´s in de VS.

In de nieuwe eeuw echter zijn de terreuraanslagen door moslims in Europa qua karakter veranderd, omdat veel van de daders inwoners van de EU waren. Dat was in ieder geval deels het geval bij de enorme aanslag in Madrid in 2004. Dat was zeker zo bij de moorden in Londen in 2005, de moorden op Franse soldaten en Joden door Mohamed Merah in 2012, de moorden voor het Joods Museum in Brussel in 2014 en de moorden in Parijs en Kopenhagen in het begin van dit jaar. Het binnenlandse islamitisch terrorisme uitte zich identiek in de VS, bijvoorbeeld bij de marathon van Boston in 2013.

Tot nu toe heeft de oproep van de IS, dat westerse moslims terreurdaden in de landen moeten plegen waarin ze wonen, niet veel effect gehad. Er bestaat een grotere angst voor terrorisme door Europese Jihadisten die uit Syrië en Irak terugkeren, maar tot nu toe heeft het van hen uitgaande geweld slechts in beperkte mate concrete vormen aangenomen.

De ontbrekende reacties op de moordoproepen van de IS kunnen voor een verschuiving terug naar terreuraanslagen zorgen die door niet Europese Jihadisten worden gepleegd. Er was sprake van dreigingen en geruchten dat ze meekomen met de vluchtelingenboten uit Libië naar Europa of via de Balkan binnengesmokkeld worden. Het kan zijn dat er al enkele buitenlandse Jihadisten zijn geïmmigreerd, maar dat heeft tot nu toe niet tot incidenten geleid. Als we het echter hebben over tientallen jaren van aanzienlijke andere IS-activiteiten, dan is het waarschijnlijk dat er aanslagen zullen komen door terroristen die zich camoufleren als vluchtelingen.

Meer door Jihadisten veroorzaakte terreur in het Westen zal tot een verdere stereotypering van alle moslims leiden. De tot nu toe plaatsvindende toestroom aan moslims en de daaruit voortkomende sociale problemen, waaronder ontbrekend succes bij de integratie, heeft al in verschillende landen geleid tot een stijging en/of toename van anti-islamitische nationalistische partijen. Daartoe behoren Geert Wilders´ PVV, de Zweden-Democraten en vooral het Franse Front National. Meer islamitisch terrorisme zal niet alleen zorgen voor een grotere populariteit voor deze partijen, maar ook de houding van andere partijen beïnvloeden, die moeten concurreren met partijen met hardere opvattingen tegenover de islam.

Wat zal dit alles voor in het buitenland levende Joden betekenen? Niet veel goeds. Aanslagen op anderen worden vaak gevolgd door aanslagen op Joden. Dat was het geval bij Merah, de Charlie Hebdo moorden en bij de moorden in Kopenhagen.

Wat kan een klein land als Israël in deze onvoorziene complexe toekomst doen? Het moet zijn structuur van de geheime dienst verbeteren en een zeer flexibele politiek bedrijven. Er is sprake van aanzienlijke bedreigingen. De mogelijkheid bestaat dat Israël aan al zijn grenzen oog in oog komt te staan met de IS of andere terreurorganisaties.

Er kan echter ook sprake zijn van een serie kansen. Geen ander land heeft zoveel ervaring opgedaan in de effectieve bestrijding van verschillende soorten islamitische terroristen als Israël. Er is al veel vraag naar Israëlische knowhow op dit gebied en die zal vermoedelijk alleen maar toenemen. Dit feit is niet echt bekend, maar moet dit in de toekomst wel worden om het imago van Israël bij de westerse mainstream bevolking te verbeteren.

Een tweede kans kan gelegen zijn in het feit dat Israël de anti-IS-stemming in het Westen gebruikt om te benadrukken dat de grootste Palestijnse partij, Hamas, zich niet wezenlijk onderscheidt van de IS. Op dit gebied heeft Israël tot nu toe niet veel ondernomen, maar tegelijkertijd was de bodem voor een reactie van het Westen veel minder vruchtbaar dan deze in de toekomst kan worden.

Een derde kans voor Israël kan de mogelijke wisseling van politieke allianties in het Nabije Oosten zijn. Enkele Arabische landen, welke haat tegen Israël zij ook begunstigen, kunnen dit als minder nuttig beschouwen dan met Israël een bondgenootschap tegen de IS te sluiten, die voor veel Arabische landen een echte bedreiging geworden is. Uit een actuele peiling blijkt dat de Saoedi´s Iran als het grootste gevaar voor zichzelf beschouwen, gevolgd door de IS en Israël op de derde plaats.

Dit zijn allemaal heel grove hypotheses. Strategen hebben echter een uitgangspunt nodig als ze over de toekomst nadenken. Als de IS daadwerkelijk een generatie of langer blijft bestaan, dan bevinden we ons op dit moment in een zeer vroege fase van zijn levenscyclus. Zelfs wanneer slechts een deel van de hypotheses accuraat is, dan zal dit bij de ontwikkeling van succesvolle strategieën voor de toekomst van Israël nuttig zijn.

Bron:
https://heplev.wordpress.com

Bron oorspronkelijk artikel:
http://www.jpost.com
Auteur: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", antisemitisme, Arabieren, Barbarisme, ISIS, Islam, islam-nazisme, islamitische ideologie, islamofascisme, Israël, Israël-vijandigheid, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Midden-Oosten, Moslims, Rotzakken, sharia, Terrorisme, Westen. Bookmark de permalink .

21 reacties op Zal het meer dan een generatie lang duren om de “Islamitische Staat” te overwinnen?

 1. Hendrik M. zegt:

  Vanwege de criminele staat (kinderverkrachter, moordenaar, genocide pleger) van Mohammed, grondlegger der islam en enig zelf benoemd profeet bestaat er geen grond de islam als Godsdienst te erkennen.
  Gewoon schrappen uit het lijstje der erkende Godsdiensten is dus zeer wel mogelijk.
  Blijft een criminele misdadige en moordzuchtige organisatie over welke gewoon te verbieden is.
  Alle leden der criminele organisatie kan het Nederlanderschap ontnomen worden en deze lieden uitzetten naar 2e paspoort land.
  Overige lieden die de criminele organisatie islam aanhangen uitzetten naar land van herkomst lijkt me ook geen probleem.
  Nederland islam vrij, iedereen blij!

  Like

  • BertG. zegt:

   Je vraagt je af hoe crimineel iemand of een groep zich dan wel niet moet gaan gedragen voordat er iemand gaat zeggen, dit zijn gewoon criminelen.
   Ieder normaal denkend mens was hier allang achter gekomen.
   Maar onder de noemen van een “godsdienst” zijn we hier zeer tolerant.
   En dat noemen we dan godsdienst vrijheid. Ja, daar hebben ze goed over nagedacht.
   Zo kom je overal mee weg. Als je maar kan bewijzen dat het zwart op wit staat.

   Alleen met deze reden hoef ik nergens aan te kloppen en dat terwijl alle verhalen van Pinkeltje toch echt geschreven staan. Zwart op wit.
   Ik noem dit dan weer godsdienst discriminatie. Waarom wordt het enne als een waarheid beschouwt en het andere als een verzinsel. Ik zie het verschil niet.

   Like

 2. hans zegt:

  Welnee, want deze zombies worden zonder dat ze het weten gesteund door de VS. Ze zijn er een creatie van. Niemand vraagt zich af wat Mc-cain (voormalig republikeins presidentskandidaat) er moest doen toen hij al weer een paar jaar terug met de voorlopers (nustra) op de foto stond! Waar komen al die wapens en auto`s vandaan? Als de manipulatie er van niet werkt komen er weer anderen.
  Veel van hetzelfde zoals ooit befaamde de organisatie van het sujet bin laden.
  Als dit zeer criminele smerige spel ooit uitkomt hangen alle betrokkenen hopelijk aan de galg!
  Geen proces meer voor nodig.
  We worden met z`n allen zwaar bedonderd! Na de G7-top was er aansluitend weer de Bilderberg hè, dus niet vergeten. Het volgende grote treiterplan: het cash afschaffen. Kleine treiterijen, zoals niet meer roken op het terras, e.d. Gewoon mensen tegen elkaar opzetten en verdelen, namelijk ik sta buiten en niet rokers zitten binnen. Let maar op dit allesomvattende patroon in nieuwe wetgeving of in de geopolitiek, want hierdoor ontstaat er fragmentarisering en dat is precies de bedoeling.
  Wij blanken worden wereldwijd als melkkoe gebruikt en rondgedold door deze (elite) oorlogsmisdadigers! Wees gerust, het gaat ooit eindigen en o wee als we ze pakken!

  Like

  • Jaan zegt:

   Gelijk heb je Hans we pakken ze, als ik mijn vakantiegeld krijg bouw ik mijn rollator om tot tank. Wat ik wil zeggen is: Dit land herbergt zoveel vijandige weg met ons sujetten, dat de rest totaal niks zal kunnen uitrichten.

   Like

 3. Pingback: Zal het meer dan een generatie lang duren om de “Islamitische Staat” te overwinnen? |

 4. joopklepzeiker zegt:

  er is geen wil , er is geen weg !

  Like

 5. harrylacroix zegt:

  @Hendrik M. Zeer juist geconcludeerd het is een politieke ideologie, die streeft naar wereldoverheersing, en geeft daar een religieus tintje aan om te kunnen profiteren van de voordelen van de wetgeving in de joods/christelijke westelijke beschaving. De foto naast dendieje geeft precies weer hoe ik over de islam denk!

  Like

 6. harrylacroix zegt:

  Heeft iemand opgemerkt dat de IS-strijder in een Amerikaanse tank rijdt?! Gekregen van de Amerikanen toen ze nog in Syrië streden om Assad te verdrijven, daarna fluks naar Irak gebracht. Assad interesseert ze geen reet!

  Like

 7. joopklepzeiker zegt:

  Laat je toch niet in de maling nemen dat zooitje kannibalen is in een maand opgeruimd , moeten we het wel willen, maar op het ogenblik lijkt het wel belangrijker on de Russische beer te frustreren dan even met ze samen te werken en het vuiltje weg te poetsen.

  Als we in 4 jaar het gesmeerde , georganiseerde, zwaar bewapende nazi leger kunnen vernietigen, moet een horde dolle honden toch een peulen schilletje zijn.

  Gewoon even er tegen aan .

  Maar ach die geo politieke overwegingen ook zeg ( USA belangen ) , en we moeten vooral die islamitische klote landen niet frustreren, wat zou het OIC wel niet zeggen

  Maar dan moeten we erkennen dat isis steun van de islamitisch bevolking krijgt en dat past natuurlijk niet in het sprookje van de vredige islaam.

  U en ik worden gewoon verneukt .we worden net zolang genaaid dat onze reten er uit zien als de Japanse vlag , en we zeggen ook nog eens dank je wel

  Gewoon even dat Midden-Oosten plat branden , bladzijde erbij in de geschiedenis boeken, en dan kunnen we verder gaan waar we mee bezig waren, even door de primitieve appel heen bijten .

  Zijn we er weer voor een jaartje of 2 a 300 vanaf , hebben ze even de tijd om op onze snelheid te komen die moslimes, eigenlijk een humanitaire daad, geheel in de lijn van de VN die is immers voor het bombarderen voor vrede .

  Het geo politieke schaakboord van de Klep , alle kut islamitische klote landen een paar stevige draaien om de oren geven, indien noodzakelijk herhalen , totdat ze het door krijgen of heel stil zijn.

  Soms heeft dat bombarderen voor vrede toch wel een bepaalde aantrekkingskracht.

  Er zitten heel veel voordelen aan, economische, demografische , milieu technische etc etc .

  Een grootte sprong voorwaarts bij het hanteren van een oude primitieve techniek.

  Like

  • BertG. zegt:

   Komt hij weer. volgens mij kan je beter bij Joop je ei kwijt.
   Als een lieveling zal je daar behandeld worden. Precies wat ze graag willen horen.
   De nieuwe troetel/knuffel Turk award heb je daar nu al te pakken met deze berichten.
   Lezen doe je toch niet, begrijpen nog minder, je past er echt tussen.
   Denk er maar eens over na.

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Ach ja, ach ja: Het bloed kruipt, waar het niet gaan kan……
    Nu al meer dan anderhalf jaar geleden probeerden Rudi en ik hem nog eens het zwijgen op te leggen met behulp van steekhoudende argumenten.
    Geen kruid voor gewassen: Hij laat het langs z’n kouwe kleren afglijden.
    Nou ja, intussen nog wel ergere meegemaakt dan hij, het moet gezegd…..

    Like

   • joopklepzeiker zegt:

    Schei jij eens uit, ik ben wars van dit soort zacht gekookte eitjes hoor.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Jij wel, Joop, maar Joop.nl is er nog steeds dól op!

    Like

  • BertG. zegt:

   En kom nou eens met zo’n voorbeeld over je blank terrorisme en waar deze dan heeft plaats gevonden.
   En dan graag iets uit Europa. Maar eigenlijk maakt dat niet zoveel uit waar vandaan.
   Ik kan er geen 1 bedenken op wat enkele gestoorde mensen na. Die toevallig blank waren. Maar dat hou je toch. Dat is altijd wel zo geweest. Overal.
   Ik noem dat gestoorden, jij terroristen.

   Jij meent moslims nog steeds weg te kunnen zetten als soms wat verwarde mensen.
   Voorlopig kom je enkel met wat links en een eeuwige herhaling hiervan.
   Maar voorbeelden die blijven nogal achterwege of je moet weer met iets uit de USA komen waarin iemand neer geschoten wordt na extreem agressief gedrag of gewelddadigheid zo als berovingen of moord.
   Maar dan nog weet je de boel te verdraaien. Knap hoor.
   Eigenlijk een typische moslim eigenschap, ondanks dat jij meent je seculier te moeten noemen.

   Je krijgt het er dus nooit meer uit zo’n opvoeding en hersenspoeling.
   Dat blijkt wel weer. Altijd een ander de schuld geven.
   En ga nou niet weer een reeks waardeloze video’s plaatsen want je hebt geen flauw idee waar je het over heb. He, dat is toevallig, weer zo’n bekende eigenschap.
   Klagen en zeiken totdat je er bij neer valt maar aan jouw ligt het nooit.

   Like

   • BertG. zegt:

    Kijk, weet je wat het verschil is? We hebben hier ook zeer streng gelovigen rond lopen.
    En sommige gaan hier heel ver in. Geen TV, zondag mag niks enz…..
    Maar er is er geen 1 die het ooit in ze hoofd zal halen om dan maar met een AK47 een moskee binnen te wandelen en daarmee zijn mening moet laten gelden.
    En van moslims lees ik hoor ik niks anders.

    Like

  • paulzwueste zegt:

   Seculiere Vlaming/Turk. Ga jij ’s lekker uithuilen bij je baas Erdogan!

   Like

   • Wat is erger dan een domme belg in belgië?Juist eene domme turk.

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Marinus Hoogedoorn. Even wachten… Domme Belgen bestaan helemaal niet.
    Ze kunnen helemaal niet bestaan want er bestaan alleen Vlamingen en Wallonen.
    Zoals er ook uitsluitend Nederlanders bestaan. En geen Hollanders die in het buitenland
    Nederlanders worden genoemd. Kun je het nog volgen?…
    Verder vond ik je humor klasse.

    Like

 8. peterselie1 zegt:

  Rechtszaak tegen Bush, Cheney, Rumsfeld, Rice, Powell & Wolfowitz
  https://irmaschiffers2014.files.wordpress.com/2015/06/bush_cheney_rumsfeld_prison.jpg?w=214&h=142
  Het hangt al een tijdje in de lucht, maar dan toch. Ook al zie je dit niet in onze eigen mainstream media er gebeurt van alles; hooggeplaatste leden van de regering-Bush worden aangeklaagd door een internationaal team van advocaten, onder leiding van voormalig procureur-generaal Ramsey Clark, voor de illegale oorlog in Irak.

  Het proces werd 27 mei ingediend namens een Iraakse moeder, Sundus Saleh, tegen de voormalige Amerikaanse president George W. Bush en zijn vice-president Richard Cheney, minister van Defensie Donald Rumsfeld, de nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice, minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, en adjunct-secretaris van defensie Paul Wolfowitz.
  https://irmaschiffers2014.files.wordpress.com/2015/06/powell-rice.jpeg?w=209&h=157

  Volgens de aanklacht die is ingediend bij het Amerikaanse Hof van Beroep, hebben de functionarissen van de regering-Bush de wet overtreden met een samenzwering en het plegen van (mis)daden van agressie tegen het volk van Irak. De invasie leidde tot de totale vernietiging van een mooi, rustig land, aldus Saleh en vernietigde niet alleen de infrastructuur, gebouwen en erfgoed maar ook vernietigde deze miljoenen gezinnen en hun dromen.

  Clark betoogde dat de rechtszaak belangrijk is voor het Amerikaanse volk en dat de aanklacht van Saleh een cruciale strijd vertegenwoordigt voor iedereen die voor mensenrechten vecht.
  https://irmaschiffers2014.files.wordpress.com/2015/06/wolfowitz.jpg?w=115&h=153

  In 2003 beval Bush de invasie van Irak onder het voorwendsel dat de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein massavernietigingswapens zou hebben. In oktober 2004 bleek echter uit een CIA rapport dat dat ten tijde van de invasie niet het geval was.

  Een eerdere poging van Saleh om de regering-Bush te vervolgen in the US District Court stuitte op weerstand van de Amerikaanse overheid, waaronder de advocaten van de regering-Obama. De rechtbank oordeelde dat de leden van de regering-Bush over immuniteit beschikte voor een civiele rechtszaak.

  Deze hernieuwde zaak heeft echter opmerkelijke steun ontvangen van een internationaal vooraanstaande groep van advocaten.

  Gedaagden planden de oorlog tegen Irak al in 1998; ze manipuleerden de bevolking van de VS om de oorlog te steunen door ze af te schrikken met beelden van ‘paddestoel wolken‘ en het samenzweren van het Saddam Hussein regime met Al–Qaeda; en ze hebben het internationale recht geschonden door de invasie te starten zonder de juiste juridische toestemming, zo luidt de aanklacht
  Ongeveer 1 miljoen mensen werden gedood in de loop van de door de VS geleide invasie en bezetting van het land van 2003 tot 2011 in Irak.

  Deze oorlog in Irak heeft de Amerikaanse belastingbetaler 1,7 triljoen dollar gekost met nog eens extra 490 miljard dat ze verschuldigd zijn aan oorlogsveteranen. De kosten kunnen tot meer dan 6 triljoen dollar groeien in de komende vier decennia, rente meegrekend, volgens een studie genaamd Costs of War Project van het Watson Instituut voor Internationale Studies aan Brown University.

  Opmerkelijk is het dat Donald Rumsfeld nu ineens in de pers afstand neemt van die beslissing van destijds. The Times kopt: ‘Bush was wrong on Iraq’, says Rumsfeld. Het NRC in 2004: Rumsfeld blijft VS-aanval op Irak verdedigen. Ja ja! Ik schreef het al eerder, ze gaan elkaar vanzelf afmaken in de strijd die onherroepelijk volgt en niet alleen beperkt zal blijven tot Amerika, want oorlogsmisdaden horen blijkbaar op het schaakbord van het hele westen thuis, dus we kennen er dichter bij huis ook nog wel een ‘paar’ die veel bloed aan hun handen hebben.
  https://irmaschiffers2014.files.wordpress.com/2015/06/bush-and-blair.jpg?w=228&h=191

  Ik ben ook benieuwd hoe lang Tony Blair het volhoudt, waarover we onlangs in the Guardian konden lezen dat hij benoemd is tot President of the European Council of Tolerance and Reconciliation. Volgens deze krant was dat ‘no joke’. Dat alleen al is humor op zich, maar wel hele wrange humor, een zogeheten sick joke. Misschien kan hij binnenkort met de club uit Washington gaan zitten schaken op Guantánamo Bay.

  Een van zijn recente uitspraken luidde: The abuse of religions is a ‘mask behind which those bent on death and destruction all too often hide’.

  Zullen we die alvast met één woordje aanpassen? The abuse of world leadership is a ‘mask behind which those bent on death and destruction all too often hide’.

  © Irma Schiffers >>> https://irmaschiffers2014.wordpress.com/author/irma2014/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s