Referendum: Gaan de Grieken over het bezuinigingsprogramma stemmen?

Screenshot_48

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

De Griekse minister-president Tsipras wil het volk er over laten stemmen of de regering de eisen van de geldgevers moet accepteren of niet. Dat is geleefde democratie. Of de geldspelers meewerken, is een andere vraag.

In geval van een overeenkomst met de geldgevers wil de Griekse minister-president Alexis Tsipras het volk laten beslissen of de regering het enorm omstreden bezuinigingsdicaat moet aannemen of niet. Want in Griekenland zijn zelfs enkele stemmen te beluisteren die het niet eens zijn met de regeringskoers. Het referendum dient op 5 juli plaats te vinden.

Griekenland, dat geldt als “geboorteland van de democratie” (afgezien van de democratische gebruiken van de Germaanse stammen), bezint zich hiermee weer op zijn wortels. Bovendien kan de regering Tsipras hiermee onder omstandigheden een democratische legitimering verkrijgen voor de volgende stappen, zonder daarbij heibel binnen het eigen linkse bondgenootschap en de coalitie te riskeren.

Typisch genoeg moeten enorme bezuinigingen, loonsverlagingen en belastingverhogingen (!) er volgens de geldgevers toe leiden dat het geteisterde land meer concurrentievermogen krijgt (stel je eens voor dat de Duitse minister van Financiën Schäuble belastingverhogingen als middel ter verhoging van het Duitse concurrentievermogen zou aanprijzen). In zoverre kan de vraag gesteld worden hoe ver Tsipras, Varoufakis & Co. zullen gaan om de Grieken een potentieel bezuinigingsprogramma aan te bieden als alternatief voor de tot nu toe gevolgde koers.

Bovendien moet nu nog blijken of de schuldeisers het plan voor een referendum van Tsipras überhaupt een kans geven. Per slot van rekening moet Athene aanstaande dinsdag 1,6 miljard euro aan het IMF overmaken. Maar zoveel geld zit er niet meer in de staatskas. Om maar helemaal te zwijgen van de andere miljarden, die tot juli betaald moeten worden. Maar gezien de onvrede van de Grieken over de rigoureuze bezuinigingsmaatregelen tot nu toe en de slechts geringe waarschijnlijkheid dat zij bij een referendum voor het bezuinigingspakket van de schuldeisers zullen stemmen, schijnt deze optie vermoedelijk nauwelijks doorgang te vinden. Maar de hoop sterft als laatste, nietwaar?

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in ECB, Europese Commissie, EUSSR, Griekenland, IMF. Bookmark de permalink .

9 reacties op Referendum: Gaan de Grieken over het bezuinigingsprogramma stemmen?

 1. Republikein zegt:

  Spraakverwarring.

  Like

 2. leefbarbaar zegt:

  Besten,
  Griekenland is ons probleem. Maar het tuig in Den Haag en Brussel, dat vindt dat ze een mandaat hebben om zichzelf te verrijken ten koste van ons.

  Like

 3. jungleelephant zegt:

  De Eu is ons probleem:ieder aangesloten land gaat naar de knoppen door hun toedoen,op alle fronten.Het is gewoon een criminele ,zich zelf verrijkende organisatie die over lijken gaat!Weg er mee!

  Like

 4. Aegolius cs zegt:

  Dijsselbloem sluit akkoord uit bij Grieks referendum

  Het voorstel van Griekenland om het volk op te roepen nee te stemmen tegen het Europese reddingsplan, doet de deur dicht voor verdere onderhandelingen tussen het land en Europese geldschieters.

  Dat zei Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zaterdag voorafgaand aan een overleg van de Europese ministers van Financiën…….

  http://www.nu.nl/algemeen/4076923/dijsselbloem-sluit-akkoord-bij-grieks-referendum.html

  Ach, ook Schäuble geraakt meer (…) geïrriteerd, aldus Der Spiegel. http://www.spiegel.de/

  Gelet op het financiële belang van de V.S., alsook het geopolitieke beleid zoals door meerdere reaguurders werd geopperd, indien Griekenland, Rusland een Middellandse zeebasis verschaft….. nog afgezien van de gaspijplijn? Dat laatste zal onder Russische belangen/protectie vallen.

  Ik ben ervan overtuigd dat de onderhandelaars “opeens” voor alle EU burgers een niet nader te begrijpen financieel compromis als “kat uit de zak” toveren. Al was het niet dat we het nu hadden kunnen begrijpen.

  Like

 5. Aegolius cs zegt:

  ‘Al honderden Griekse geldautomaten leeg’

  ATHENE (AFN) – In Griekenland proberen mensen massaal hun geld van de bank te halen, sinds bekend is geworden dat de Griekse regering een referendum wil houden over het financiële reddingsplan voor het land. Volgens persbureau Bloomberg zijn zaterdagmorgen zeker 500 van de meer dan 7000 geldautomaten in Griekenland leeggehaald.

  Sommige banken kunnen maandag ook niet opengaan, tenzij ze noodleningen krijgen van de Griekse centrale bank.

  http://www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-270615-096/Al-honderden-Griekse-geldautomaten-leeg.aspx

  Let wel: uit een flappentap leen je niet!

  Wilders wil ook referendum over Griekenland

  DEN HAAG (AFN) – Nederland moet een referendum houden over de vraag of er meer geld naar Griekenland moet gaan. Dat vindt PVV-leider Geert Wilders. ,,Zij een referendum, wij een referendum!” twitterde Wilders zaterdag. Hij is tegen meer steun voor de Grieken.

  http://www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-270615-066/Wilders-wil-ook-referendum-over-Griekenland.aspx

  Zou ik zeker ondersteunen nu kennelijk een “rijkelijk november aanbod” is aangeboden, hetgeen de Griekse regering nauwelijks kan weigeren……

  Like

 6. Aegolius cs zegt:

  Eurolanden praten verder zonder Griekenland

  BRUSSEL (AFN) – Het overleg tussen de ministers van Financiën van de negentien eurolanden (de eurogroep) is afgelopen. Een gezamenlijk akkoord over de aanpak van de Griekse schuldenkwestie tussen de geldschieters en Griekenland is er niet, zo stellen bronnen in Brussel. De eurogroep wilde niet instemmen met een door Griekenland gevraagde verlenging van het programma met een maand.

  De andere achttien eurolanden praten verder zonder Griekenland. Dan zal er nadrukkelijk gesproken worden over een plan B.

  De extra vergadering in Brussel begon rond 14.30 uur. De Griekse premier Alexis Tsipras legde in de nacht van vrijdag op zaterdag een bommetje onder het overleg door een referendum aan te kondigen over een financieel reddingsplan voor het land. Voor de geldschieters (eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) sloot Tsipras met die actie de deur voor verdere onderhandelingen over een afronding van het lopende steunprogramma voor Griekenland, dat dinsdag om middernacht afloopt.

  http://www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-270615-153/Eurolanden-praten-verder-zonder-Griekenland.aspx

  Like

 7. Aegolius cs zegt:

  Wellicht hebben deze lieden nu wat meer tijd over de huisvesting en bijstandskosten van zo’n 100.000 asielzoekers te denken.

  Like

 8. Jean zegt:

  Na Griekenland is het de beurt aan Italië dan Spanje dan Portugal enz.
  Om Europa te redden moet die EU misdaadorganisatie uitgeschakeld worden, niet morgen maar vandaag, wij willen geen dictatuur.
  Die handvol criminelen denken dat ze alles kunnen beslissen en dat 500.000.000 Europeanen maar moeten slikken. en knikken.
  Naar die 350 miljard euro kunnen de Europeanen fluiten, die staan veilig op Europese banken, ondertussen zitten wij met angst en walging naar aanleiding van die barbaarse islamitische aanslagen, ondertussen halen ze nog meer rotzooi Europa binnen zodat het weldra wekelijkse kost zal worden in Europa.
  Ram die smeerlapperij Europa uit voor het te laat is en sluit heel snel al die mosselketen waar haat en geweld aangewakkerd wordt. Geef verbod aan alles wat ons angst aanjaagt zoals boerka’s, soepjurken e.d., nergens willen wij nog een moslim zien niet in onze woningen niet in onze straten niet in onze samenleving.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s