Antisemitisme: Tweeduizend jaar Joden als zondebok

Screenshot_18

(Door: Manfred Gerstenfeld & Jamie Berk)

De Joden tot zondebok maken is een wijdverbreid fenomeen, dat al meer dan tweeduizend jaar oud is. Het voorbeeld van de vermoedelijk grootste aangerichte schade is de bewering van veel christenen dat alle Joden door de eeuwen heen verantwoordelijk zijn voor de dood van Jezus, voor hen de zoon van God. Deze vroege schuldtoewijzing werd deels door de apostel Mattheüs aangewakkerd, die de opvatting invoerde dat de joodse tijdgenoten van Jezus aanspraak maakten op de verantwoordelijkheid voor zijn dood, omdat zij volgens hem zeiden: “Laat zijn bloed over ons en onze kinderen komen!”

Zo´n extreme beschuldiging betekent dat in de ogen van deze christenen Joden de belichaming van het absolute Kwaad waren: ze waren niet alleen in staat tot God-moord, maar ook schuldig deze gepleegd te hebben. Het beschuldigen van de Joden de belichaming van het absolute Kwaad te zijn wederom is al enkele duizenden jaren lang het belangrijkste motief van het antisemitisme geworden. Het heeft de infrastructuur voor vele andere vormen daarvan geleverd om de Joden tot zondebok te maken, en bij hedendaagse versies behoort tot deze beschuldiging een onbeperkt spectrum aan valse betichtingen. In de loop der eeuwen heeft dat tot enorme pogroms, verdrijvingen en vele andere vormen van de discriminatie van Joden geleid.

Meerdere tientallen jaren geleden gedaan ondernam de in Frankrijk geboren filosoof Rene Girard een fundamentele analyse van de zondebok beschuldigingen. Hij schreef: “Het slachtoffer of de slachtoffers van onrechtvaardig geweld of discriminatie worden zondebokken genoemd, vooral als zij niet voor ´de zonden´ van anderen bestraft worden, zoals de meeste woordenboeken het definiëren, maar voor allerlei soorten spanningen, conflicten en problemen . . . Iemand tot zondebok maken verschaft zijn vervolgers de mogelijkheid om problemen te omzeilen die onoplosbaar lijken.” Girard´s definitie bestrijkt veel aspecten van hoe Joden en Israël tot zondebok gemaakt werden en worden.

Een deel van de hedendaagse zondebok-rol van de Joden en Israël is gebaseerd op de mutatie van steeds opnieuw terugkerende oude haatpatronen. Enkele voorbeelden illustreren dit.

Een klassiek motief van het creëren van zondebokken beweert dat Joden anderen met opzet ziek zouden maken. Toen in de middeleeuwen veel Europeanen stierven aan de als “Zwarte Dood” bekend staande pest werden Joden tot zondebok gemaakt en er vals van beschuldigd de epidemie veroorzaakt te hebben door het vergiftigen van de waterbronnen.

Ook werden de afgelopen tientallen jaren Israëli´s door Egyptische media er kwaadwillend van beschuldigd naar Egypte geëxporteerd Israëlische fruit en groente te vergiftigen. In 2007 was er paniek in Saoedi-Arabië, die veroorzaakt werd door een gerucht dat Israël via een geheime “ondergrondse corridor” met AIDS geïnfecteerde meloenen het land zou hebben binnengesmokkeld. De Saoedische regering moest officieel verklaren dat dit virus niet via fruit op mensen overgedragen kon worden. Op het hoogtepunt van de angst voor de vogelgriep schreef het officiële Syrische dagblad “Al-Thawra” in 2006 dat Israël het virus bewust ontwikkeld zou hebben om zijn Arabische buren schade toe te brengen. Deze voorbeelden zijn slechts een kleine keuze uit hedendaagse verschijningen van dit verderfelijke motief van het creëren van zondebokken.

Een ander populair motief van het creëren van een zondebok is de beschuldiging van de rituele moord. In het christelijke Europa vindt deze haar historische oorsprong in het Engelse Norwich. In 1144 werd de joodse gemeenschap er vals van beschuldigd de 12-jarige christelijke jongen William voor rituele doeleinden gedood te hebben. Zulke antisemitische beschuldigingen van rituele moord zijn sindsdien eeuwenlang in christelijke milieus levendig gehouden, van waaruit zij zich naar de islamitische wereld verbreidden.

Een hedendaagse variant op de beschuldiging van rituele moord beschuldigt Israël valselijk van orgaandiefstal. In augustus 2009 publiceerde het grootste Zweedse dagblad, het sociaaldemocratische “Aftonbladet”, een artikel van Donald Boström met de titel “Våra söner plundras på sina organ” (“Onze zonen worden van hun organen beroofd”). Boström beweerde dat er geruchten de ronde zouden doen dat het IDF Palestijnen doodt en hun organen verwijdert voor transplantaties – in geheime afspraak met de Israëlische medische wereld.

Een nieuw element wat betreft het zoeken naar een zondebok  is dat er kwantitatieve cijfers over zijn betekenis ter beschikking staan. Een goed voorbeeld betreft de moorddadige aanslagen door Saoedische moslims op 9/11 in de Verenigde Staten. Veel moslims in de wereld dichtten deze aanslagen niet aan hun geloofsbroeders toe, maar aan Israël. Een opiniepeiling van de University of Maryland uit 2009 – acht jaar na de massamoorden van 9/11 in de VS – stelde vast dat 31% van de Jordaniërs, 19% van de Palestijnen, 17% van de Egyptenaren en 6% van de Azerbeidzjanen denkt dat Israël verantwoordelijk was voor de aanslagen van 11 september.

Uit een door de officiële krant van de Palestijnse Autoriteit, “Al-Hayat al-Jadida”, korte tijd na de terreuraanslagen op Charlie Hebdo en de joodse supermarkt in Parijs in 2015 uitgevoerde peiling blijkt dat 84,4% van de geënquêteerde Palestijnen denkt dat “de aanslagen verdacht zouden zijn en dat Israël erachter zou kunnen zitten”. Slechts 8,7% van de geënquêteerden maakte het toenemende islamitische fundamentalisme in Europa voor de aanslagen verantwoordelijk.

Sinds de economische wereldcrisis in de jaren-30 werden Joden ook tot zondebok gemaakt als veroorzakers van de globale financiële crises. Joden en Israël heeft men ook vaak voor de wereldwijde recessie in 2008 en de crisis van de eurozone verantwoordelijk gemaakt. Een peiling van de Anti-Defamation League uit het jaar 2009 in zeven verschillende Europese landen stelde vast dat 31% van de geënquêteerden denkt dat Joden in de financiële wereld verantwoordelijk zouden zijn voor de economische ineenstorting. Een peiling van de “Boston Review” onder Amerikanen in hetzelfde jaar stelde vast dat 38,4% van de geënquêteerden een deel van de verantwoordelijkheid voor de recessie aan Joden toedichtte.

Israël is ook als zondebok de zogenaamde oorzaak voor alle onrust in het Midden-Oosten. Enkele westerse politici beweren met kwaadaardige opzet dat als Israël zou ophouden met het bouwen van “nederzettingen” in de omstreden gebieden, het geweld in het Midden-Oosten zou stoppen; alternatief en volledig absurd wordt beweerd dat het sluiten van vrede tussen Israël en de Palestijnen een einde zou maken aan de enorme moordcampagnes tegen moslims door andere moslims uit het Midden-Oosten. Een andere zondebokvariant is Israël verantwoordelijk maken voor de vervolging van Palestijnse christenen door Palestijnse moslims.

Het is de hoogste tijd dat de staat Israël ermee begint om diegenen systematisch te ontmaskeren die ervoor verantwoordelijk zijn dat Israël regelmatig tot zondebok gemaakt wordt en blootgesteld staat aan valse beschuldigingen. Waar mogelijk zou Israël vooral de misdaden van diegenen door wie het beschuldigd wordt op rekening moeten schrijven van diegenen die ze plegen en die vaak moslims,  en geregeld ook anderen zijn.

Bron:
https://heplev.wordpress.com
Auteurs: Manfred Gerstenfeld & Jamie Berk

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Jodenhaat. Bookmark de permalink .

15 reacties op Antisemitisme: Tweeduizend jaar Joden als zondebok

 1. luckybee zegt:

  Dat moeten dat Christenen zijn, dat niet weten wat Jezus Christus aan het kruis heeft gezegd zo als dat in de evangelie van Lukas geschreven staat.
  De Kruisiging Lukas 23, vers 33-43
  34 En Jezus zeide: Vader, vergeef het hun; want zij weten niet, wat zij doen. En verdelende Zijn klederen, wierpen zij het lot.
  Hij heeft ze allemaal vergeven.

  Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   Nou is het bekend dat het evangelie, ook dat van Lucas, pas ongeveer 70 – 80 jaar na de dood van Christus op schrift is gesteld. Tot die tijd was het mondelinge overlevering. En iedereen weet hoe volstrekt onbetrouwbaar zulke mondelinge overlevering is. Van het evangelie hoeven we ons dan ook weinig tot niets aan te trekken.

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

 2. Scheerzeep NU zegt:

  Leviticus 4
  Wetten voor het zondoffer
  22 Als een leider gezondigd heeft en zonder opzet tegen een van alle geboden van de HEERE zijn God iets gedaan heeft wat niet gedaan mag worden, zodat hij schuldig is,
  23 of als zijn zonde, die hij daartegen begaan heeft, hem later bekendgemaakt wordt, dan moet hij zijn offergave brengen: een geitenbok, een mannetje zonder enig gebrek.
  24 Dan moet hij zijn hand op de kop van de bok leggen en hem slachten op de plaats waar men het brandoffer slacht voor het aangezicht van de HEERE. Het is een zondoffer.
  25 Vervolgens moet de priester met zijn vinger een deel van het bloed van het zondoffer nemen en het op de horens van het brandofferaltaar strijken. Hij moet het overige bloed aan de voet van het brandofferaltaar uitgieten.
  26 Verder moet hij al het vet ervan op het altaar in rook laten opgaan, net zoals het vet van het dankoffer. Zo zal de priester voor hem verzoening van zijn zonden doen, en het zal hem vergeven worden.
  – See more at: http://herzienestatenvertaling.nl/teksten/leviticus/4/#sthash.tkXf1rAr.dpuf

  De zondebok is het offer voor de zonde waarvan je je bewust bent of die later aan je bekent wordt gemaakt, zodat je schuld kunt belijden. Joden als zondebok aanwijzen is dus joden opofferen voor vergeving van je eigen zonde. De joden als zondoffer volgens hun eigen wet. Perverser kan niet. Daarom is het anti-semitisme een hardnekkig onkruid. De joden zijn volgens de wet van God eveneens geboden dit te doen. Maar niet met mensen.

  Like

 3. Driek zegt:

  Als u vraagt wat een jood is – tja, dat is een man die een lange uitleg moet geven bij wat hij is, en iedereen die uitleg moet geven bij wat hij is, is per definitie verdacht….

  Verklaring van Chaim Weizmann voor het
  Speciale Palestina-comité van de VN,
  8 juli 1947

  Like

 4. Misschien heel vreemd maar zouden de Joden ook niet als zondebok gemaakt kunnen worden door iets heel anders?
  Ik bedoel; Zij worden van van alles beschuldigt maar dat zijn bepaalde uitingen van bepaalde
  groepen mensen uit verschillende soorten rassen/ideologieën.

  Bestaat er niet zoiets dat de Joden zowiezo de zondebok zijn?
  Niet om wat ze doen of laten maar wat er over hen is geschreven? Dat zij überhaubt bestaan?

  “Het Heil zal uit Yerusalem treden.”
  (Gezien de wereldgeschiedenis lijkt het me wijs om eens iets verder te kijken dan alleen ons aardsblik.)

  Like

  • Driek zegt:

   Beste Infidel, vóór 1900 konden de meeste mensen niet lezen en schrijven, velen waren analfabeet en waren aangewezen op personen die wel konden lezen en schrijven. En dat waren in het algemeen de predikers, paters, kapelaans of monniken. Vanaf de kansel kwam de kennis en in hun predicaties vierde het antisemitisme hoogtij.

   En je moest de Joden niet doden, want zolang ze in leven waren, lag de bekering nog altijd in het vooruitzicht. Dat het jodendom als aparte godsdienst naast andere godsdiensten kon bestaan was niet aanvaardbaar. En dat is het nog steeds niet. Het was vooral Maarten Luther met zijn nieuwe leer, die doordrongen was van antisemitisme.
   De Eerste Vijf Boeken van Mozes geven het antwoord op uw vraag.

   Like

 5. Republikein zegt:

  De Bijbel is in code geschreven, na herschrijven nog steeds in code!

  Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   Republikein:
   Eigenlijk is de bijbel geschreven door Nostradamus, samen met Dan Brown. Zouden die dan ook antisemiet zijn geweest?

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

   • Republikein zegt:

    Denk dat het barmhartige Samaritanen waren, miskent talent.
    Da Vinci kon dat mooi verholen, die geaardheid.
    Er is onderscheid te maken tussen antijudaïsme, antisemitisme en antizionisme omdat er ook dwarsverbindingen. zijn.
    Mij te ingewikkeld, wacht nog op bericht van de aartsengel voor het grotere plaatje!
    Vooralsnog zeg ik: Schat, is er nog knoflooksaus?
    Ook goed tegen vampiers.

    Like

   • Republikein zegt:

    Deze is ook goed volgens mij, maar wie ben ik? Niks noppes nada.

    Like

 6. Anna zegt:

  De joden waren 2000 jaar geleden niet eens gerechtigd om iemand ter dood te brengen.
  De Romeinen waren de baas en Pontius Pilatus’ heeft Jezus ter dood veroordeeld. En de Romeienen hebben het uitgevoerd. Het is wel zo dat de oversten van het sanhedrin Jezus hebben overgeleverd uit pure jalouzie en nijd omdat hij zoveel volgelingen had in de stad Jeruzalem.
  De week ervoor liepen nog duizenden mensen met palm takken te zwaaien en riepen Gezegend Hij die komt, de zoon van David de Koning, in de naam des Heren.
  Het sanhedrin was woedend en wilde met het pascha de rust in de stad bewaren daarom sprak Kajafas de profetische woorden ” het is beter dat een mense sterft dan dat het hele volk verloren ga” . Dit zei hij uit angst en nijd dat evt Joodse opstandjes door de Romeinen hardhandig neergeslagen zouden worden. Het is dus pertinent onjuist wat de kerk eeuwen heeft beweerd dat de Joden Gods moordenaars zijn. Maar het is uiterst moeilijk om de kerk op andere gedachten te brengen.

  Er is echter een nog veel diepere oorzaak van anti semitisme.
  Anti semtisme is in wezen opstand tegen Gods keuze.
  God heeft voor zichzelf een apart volk gecreëerd. Let op… Gecreëerd want Sara was onvruchtbaar en Abraham inmiddels ook…… Toch heeft God door een scheppingsdaad Abraham en zoon gegeven het volk wat hieruit ontstaan is noemt God dan ook zijn eerst geboren zoon.
  Met de keuze van Abraham Izak en Jacob ( die door God israel wordtgenoemd) heeft God zelf een verbond gesloten. Een eeuwig durend verbond. Wat in alle jaren tot op heden doorgaat. Dit is al en wonder op zich dat een volk zo lang in ballingschap leeft en nog bestaat. Hier zien we in dat God zelf voor dat volk zorgt. Abraham nu heeft geprobeerd om zelf zonder Gods wil met de dienstmaagd een zoon te verwekken dat is Ismael geworden. Hij is de stamvader van de Arabieren. En Ismael valt helaas voor hen ( de Arabieren) buiten dat verbond. Wel is Ismael grote rijkdom beloofd….. En God houdt woord want er zijn ruim 300.000.000 miljoen Arabieren en ze hebben z’ on grote oppervlakte aan land en ze hebben z’on grote olie voorraad dat ze de hele wereld economie plat kunnen leggen, maar toch zijn ze niet tevreden….. Ze willen voor hun broeders de zgn Palestijnen ( wat ook Arabieren zijn ) dat kleine stukje land wat God voor zichzelf apart gezet heeft; Israel. Omdat Israel zo rijk gezegend wordt zijn ze jaloers en zeer antisemitisch. Zelfs Hatelijk tegen hun neven. Bijkomende bron van kwaad is dat in de 7 eeuw na Christus Mohammed voet aan de grond kreeg bij de neven van Israel en dat Mohammed goed begrepen had dat wanneer hij met zijn religie iets wilde voorstellen alle Joden en Christenen moest uitroeien, en dat is de tijd waarin wij leven….. De Joden hebben hun oude moederland na 1948 weer terug gekregen ( geheel volgens stemming in de VN ) maar de Arabieren kunnen dit niet accepteren.. Zij vervloeken de Joden omdat ze de keuze van God zijn…. Het is in wezen een geestelijke strijd tussen Allah en de God van de Bijbel. Antisemitisme;;;; opstand tegen God.!

  Like

  • Driek zegt:

   Anna zegt: De joden waren 2000 jaar geleden niet eens gerechtigd om iemand ter dood te brengen. De Romeinen waren de baas en Pontius Pilatus’ heeft Jezus ter dood veroordeeld.

   Mijn compliment voor uw uiteenzetting, beste Anna, u bent één van de weinigen die de Bijbel ook inderdaad heeft gelezen. Met de keuze van Abraham Izak en Jacob ( die door God Israël wordt genoemd) heeft God zelf een verbond gesloten.

   Like

   • Luchtpint zegt:

    Dat is een afgezaagd verhaal, weliswaar goed bedoeld om antisemieten van christelijke overtuiging tot inkeer te brengen, maar dat haalt niets uit.

    Feit is en blijft dat er ook nog vandaag christenen rondlopen die de stelling willen verdedigen dat de Joden, bij wijze van spreken, door Jezus te doden de christelijke moraliteit en de beweging ZELF hebben proberen de nek om te wringen. Je hebt op deze planeet christenen die bijna elke redenering die hun eigen moraliteit ondersteunt, bouwen op het fundament van die schandalige bewering, waardoor de door hen zo geroemde christelijke moraliteit een karikaturaal lachertje wordt en waarbij prioriteit wordt gegeven aan een antisemitische invulling van het christendom. En die mensen ga je niet van idee doen veranderen door ze te vertellen dat “het de fout van de Romeinen was”. Want dan gaan die antisemieten redeneren “De Joden zijn verantwoordelijk, want ze hebben het doden van Christus in hun naam gewoon aan de Romeinen uitbesteed.” Echte antisemieten ga je niet overtuigen op die manier.

    Dat staat in schril contrast met die christenen (en die zijn er gelukkig ook nog) die vooral de overeenkomsten in moraliteit tussen Joden en Christenen benadrukken en onderkennen via de tien geboden en die dus wars zijn van elk antisemitisme.

    Like

 7. Jan zegt:

  Volgens Facebook kan dit de norm doorstaan:

  After many people complained about a Facebook community page named “Death to Israel” they concluded that it did not violate their community standards;

  We reviewed your report of Death to Israel مرگ بر اسرائیل
  “Thank you for taking the time to report something that you feel may violate our Community Standards. Reports like yours are an important part of making Facebook a safe and welcoming environment. We reviewed the Page you reported for containing graphic violence and found it doesn’t violate our Community Standards.”
  ….
  https://www.change.org/p/facebook-remove-the-death-to-israel-community-organisation-facebook-page?recruiter=62383563&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=autopublish&utm_term=des-lg-share_petition-no_msg

  Suikerberg, je bent een imbeciel.

  Like

 8. Jan zegt:

  Jewish Centers Report Bomb Threats In Several U.S. States!

  Fifteen JCCs across the United States reported the calls and all resumed normal operations by 4:30 p.m. ET (2130 GMT), after police determined there was no threat, the JCC Association of North America said in a statement.

  Other centers that received threats included ones in Miami Beach, Florida, as well as the state capitals of Jacksonville, Florida; Columbia, South Carolina; and Nashville, Tennessee, according to local media reports.
  http://www.reuters.com/article/us-usa-security-jewish-centers-idUSKBN14T285

  Another 5,000 French Jews emigrated to Israel last year, figures showed Monday, continuing a trend that has seen tens of thousands quit the country after a series of attacks targeting the community.

  https://www.yahoo.com/news/another-5-000-jews-quit-france-israel-agency-162800032.html

  Het antisemitisme komt altijd van linksvolk, van socialisten zoals de PvdA, SP, GL en van Marianne Kalfskop Thieme.

  We cannot continue to let Israel be treated with such total disdain and disrespect. They used to have a great friend in the U.S., but…….

  — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 28, 2016

  not anymore. The beginning of the end was the horrible Iran deal, and now this (U.N.)! Stay strong Israel, January 20th is fast approaching!

  — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 28, 2016

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s