Hoe kan een land dat miljarden dollars/euro´s aan leningen heeft aanvaard, denken dat het acceptabel is om deze niet terug te betalen?

Screenshot_13

(Door: Tyler O’Neil – Vertaling: “Vederso”)

Simplistisch als het klinkt, komt het Griekse raadsel voort uit het ontkennen van het basisprincipe dat je alleen kunt uitgeven wat je verdient. Griekenland kan dan wel een overeenkomst met Europa hebben bereikt, maar het verzet van afgelopen zondag blijft – 61% van de Grieken stemde tegen het plan waarmee de regering al had ingestemd. Zij stemden tegen het betalen van hun schulden. De overeenkomst van deze week dwingt tot meer overheidsbezuinigingen en zal waarschijnlijk de woede van veel Grieken verlengen die zich verzetten tegen de noodzakelijke bezuinigingen die door de schuldenlast worden veroorzaakt.

Hoe kwam het zover?

Griekenland heeft sinds 2009 te kampen met een hoge schuld, hoge werkloosheid en politieke onrust. In de eerste jaren van de euro (2001-2008) heeft Griekenland sterk geleend voor een op te bouwen infrastructuur – denk aan de Olympische Zomerspelen van 2004 – maar de economie verdrievoudigde in deze tijd. Maar na de financiële crisis van 2008-2009 is de groei gestopt – maar men bleef doorgaan met lenen.

In 2010 besefte de regering dat het nodig was om te bezuinigen en introduceerde de veel verguisde bezuinigingen door te snijden in salarissen van de werknemers bij de overheid. Later dat jaar kwamen de Europese Unie (EU), de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overeen om een ​​bailout van € 110 miljard over drie jaar te betalen. In 2012 steeg door een tweede bailout het totaal naar € 246 miljard tot 2016 – 135% van het Griekse bruto binnenlands product (bbp) in 2013. Een derde bail-out is aanstaande.

Na zeven grote overheidsbezuinigingen tussen 2010 en 2013 kreeg Griekenland uiteindelijk meer geld binnen dan het uitbetaalde, het bereikte een begrotingsoverschot van 1,5% voor het boekjaar 2013.

Bezuinigingen werkten.

De politieke druk bleek echter te groot. Tussen 2014 en 2015 kreeg de extreemlinkse Syriza-partij de controle in tal van verkiezingen. De sporadische opstanden en gewelddadige oppositie tegen overheidsbezuinigingen hadden een politieke beweging te zien gegeven die voor dezelfde vrijgevigheid van de overheid en tekorten was die Griekenland in de problemen bracht.

De “nazi” Angela Merkel

Griekenland zit diep in de schulden en Duitsland is eigenaar van de schuldbekentenissen. De Duitse premier Angela Merkel heeft erop aangedrongen dat Griekenland zijn schuldeisers terugbetaalt en zijn belofte houdt om verdere overheidsbezuinigingen uit te vaardigen. Verbolgen Grieken reageerden met o.a. graffiti van Merkel met een Hitler-snor en vergeleken hun schuldeisers met de nazi-bezetting waardoor 300.000 Grieken in de Tweede Wereldoorlog verhongerden.(…)

Corruptie is een Griekse traditie

(…) Onder het oppervlakkige argument van Piketty [dat de Duitsers zich hun eigen situatie in 1953 zouden moeten herinneren waarin er ook 50% van hun schuld werd kwijtgescholden] doemt een sterke culturele oppositie tegen een efficiënte overheid op. Nick Romeo van de Daily Beast Nick legt uit: “De Grieken hebben zich in de problemen gegeten“. Kortom: de Grieken – in tegenstelling tot Lannisters – betalen niet altijd hun schulden.

In Griekenland is corruptie een nationale traditie. In zijn boek “The Full Catastrophe: Reizen in de nieuwe Griekse ruïnes” interviewt James Angelos een Griekse man die belastingontduiking terugvoert op de dagen van het Ottomaanse Rijk. “Degene die geen belasting aan de sultan betaalde, was slim”, legt de Griek uit.

In 2014 heeft de Europese Commissie ontdekt dat de Griekse burgers de regering met € 10 miljard aan niet-geïnde verbruiksbelastingen bedrogen. Een andere studie schat dat de zelfstandigen onder de Grieken 28 miljard euro belastbaar inkomen in 2009 niet opgaven.

Rond de tijd van de eerste Griekse bailout vond de regering in rijke buurten bijna 17.000 zwembaden die nooit in belastingformulieren werden opgegeven.

In aanvulling op belastingontduiking viert in Griekenland uitkeringsfraude hoogtij. Op het eiland Zakynthos beweerden bijna 500 mensen, die prima konden zien, blindheid om jarenlang een uitkering van het Griekse ministerie van Volksgezondheid te kunnen ontvangen. 8.500 Grieken beweerden meer dan 100 jaar oud te zijn om pensioenen daarover te kunnen ontvangen.

Sommige Grieken hebben een hekel aan de bezuinigingen, omdat dit de overheid efficiënter maakt, fraude tegengaat om te voorkomen dat mensen belastingen omzeilen en onnodige uitkeringen krijgen.

Een hekel aan bezuiniging

De term “bezuiniging” oogstte onlangs veel tegenstand. President Obama riep de Amerikanen op de “hersenloze bezuinigingen” van de Republikeinen te verwerpen en Howard Fineman van de Huffington Post betoogde dat “Griekenland slechts het begin is van grote bezuinigingen“. Voor sommige mensen lijkt het idee schulden terug te betalen gewoon … oneerlijk. Immers, waarom zou een arm land rijke landen moeten betalen?

Zoals Victor Davis Hanson in National Review schrijft: “De rijke Noord-Europeanen … zouden de gehele Griekse schuld kunnen afschrijven en niet echt missen wat ze verliezen. In de Griekse mentaliteit van te willen herverdelen; waarom zou een groep van welgestelde Europeanen zelfs rijker worden ten opzichte van armere Europeanen?”

“Athene heeft de gelijkheid-van-resultaat-mentaliteit aangenomen, die denkt dat andere factoren dan hard werken, zuinigheid, eerlijkheid en competentie het ene volk arm en andere rijk laten worden” Hanson legt uit. “In plaats daarvan verklaren puur geluk, vals spel, hebzucht of een toevallige erfenis ongelijkheid beter”.(…)

(…) Progressievelingen hebben een hekel aan evenwichtige begrotingen die bezuinigingen met zich meebrengen, maar dat betekent niet dat zulke besnoeiingen schadelijk of overbodig zijn. De bezuinigingen hebben Amerika in 1920-1921 mogelijk uit één van zijn ergste depressies gekregen. Toen het economisch slecht ging, verlaagde president Warren Harding de belastingen en sneed in de uitgaven; de markt corrigeerde zichzelf en Amerika ging de “Roaring Twenties” in. Het beleid van tien jaar later van “big government” van Franklin Roosevelt leek het tegenovergestelde effect te hebben – het verlengen van een mogelijk minder grote depressie.

Volgens Margaret Thatcher’s beroemde woorden: “Het probleem met het socialisme is dat ´het uiteindelijk geen geld van andere mensen meer kan uitgeven´.” Dan rijst de simpele vraag van de moraal – betaalt u uw schulden, houdt u zich aan uw woord, houdt u zich aan uw verplichtingen? Het lijkt dat Griekenland een tegenovergestelde traditie heeft.

Bron:
http://pjmedia.com
Auteur: Tyler O’Neil

Bewerkt en vertaald uit het Engels door:
“Vederso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Graaien, Griekenland, Hypocrisie. Bookmark de permalink .

15 reacties op Hoe kan een land dat miljarden dollars/euro´s aan leningen heeft aanvaard, denken dat het acceptabel is om deze niet terug te betalen?

 1. Theresa Geissler zegt:

  Hoe een land dat kan denken….?
  Och, dat kan het best, hoor:
  Zolang het maar om een volk gaat, dat lui, decadent, corrupt en onbetrouwbaar genoeg is. Kortom: gespeend van ieder normaal verantwoordelijkheidsgevoel…..
  Daar ontbreekt het, naar westerse begrippen, die Balkanvolkeren tóch al aan. Misschien spant Griekenland dan wel de kroon; zou best kunnen.
  Tenslotte moeten we niet de vergissing maken, bij “Griekenland aan de Oude Griekse Beschaving te denken: Die is al duizenden jaren ter ziele. Het tegenwoordige Giekenland is van een andere soort en bovendien al weer jaren gedomineerd door “Links……”
  Dus dan weet je het wel.

  Like

  • jungleelephant zegt:

   Theresa:dat geldt niet voor de Griekse man/vrouw in de straat:die werkten zich uit de naad!Maar zijn nu wel de dupe!De bovenlaag zorgde en zorgt goed voor zichzelf,net als hier trouwens!De “onderlaag”mag het bezuren!

   Like

 2. Idefix zegt:

  Weer zo’n slap verhaaltje over de gemene Grieken tegenover de brave oppassende noord Europese burgers.
  Dat de zuid Europese mentaliteit niet matched met de noord Europese wist men 10 jaar geleden ook al maar desondanks bleef men uw geld in deze bodemloze put stoppen.

  Het grote kwaad is de EU..De EU geeft al 7 jaar uw centen weg om de belangen van zichzelf en grote zakenlieden te behartigen. Zakenlieden die een nog grotere hekel aan socialisme hebben dan de schrijver van bovenstaand stukje maar ook schijt hebben aan uw pensioentje of welzijn en enkel uit zijn op macht en eigenbelang.

  Lees onderstaande stukjes eens en oordeel dan !

  http://925.nl/archief/2015/07/06/vvd-d66-en-guy-verhofstadt-werken-samen-met-moldavische-maffiabankier-om-grexit-te-stoppen-1/

  http://925.nl/archief/2015/07/08/vvd-d66-en-guy-verhofstadt-werken-samen-met-moldavische-maffiabankier-om-grexit-te-stoppen-en-ttip-te-pushen-2/

  http://925.nl/archief/2015/07/10/vvd-d66-en-guy-verhofstadt-werken-samen-met-moldavische-maffiabankier-om-grexit-te-stoppen-en-ttip-te-pushen-epiloog/

  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/10/peter-mertens-in-griekenland-botsen-twee-werelden-met-elkaar

  Like

  • JooJootje zegt:

   De schulden zijn in eerste instantie echt door de grieken zelf gemaakt de bailouts die later volgde waren voor de banken maar de schuld die eerst kwam hebben ze echt zelf gemaakt dus betalen of beslag op alles wat grieks is in de eu en per op bot verkopen.

   Like

   • JooJootje zegt:

    Zou maar snel afstand doen van een dubbel paspoort.

    Like

   • E.J. Bron zegt:

    100% EENS!

    Like

   • Robb zegt:

    Dit soort bar en stamtafel kletspraat lees je al genoeg….Je kan enkel schulden maken als iemand zo dom is om jou geld te lenen…..Als ik een zwerver geld leen moet ik achteraf niet zeuren wanneer ik mijn geld niet krijg..
    Nogmaals ..de EU geeft JOUW geld aan landen die het nooit terug kunnen betalen…

    Like

 3. dgneree zegt:

  Er is een grote begripsverwarring geschapen door het huidige gebruik van het woord “bezuinigingen”. Oorspronkelijk betekende het de uitgaven vermideren. Door de overheid dus. Tegenwoordig betekenen bezuinigingen lastenverzwaringen voor de burgers, dus meer belasting. De overheid bezuinigt dus niet, maar geeft juist meer uit.

  In het artikel worden de bezuinigingen in de USA genoemd, maar dat waren dus echte bezuinigingen. Belastingverlagingen en snijden in het overheidsvlees.

  In de huidige politiek correcte verkrachting van woorden en begrippen (en daarmee de moraal) is bezuinigen dus precies het tegenovergestelde gaan betekenen.

  Like

 4. J. C. Th. Köhler zegt:

  Tegen de achtergrond van bovenstaand artikel mag opgemerkt worden dat de Nederlandse staatsschuld ook hard in de richting van de 500 miljard gaat. Dit ondanks de aardgasbaten van de afgelopen 50 jaar.

  Als fervent anti-socialist moet me toch van het hart dat zulks onder de oude Drees niet gebeurd zou zijn.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

  • Driek zegt:

   J. C. Th. Köhler zegt: Als fervent anti-socialist moet me toch van het hart dat zulks onder de oude Drees niet gebeurd zou zijn.

   Ja, daar heeft u volkomen gelijk in, maar het socialisme van Dr. Willem Drees was een ander soort socialisme dan het socialisme van Hans Spekman en consorten.

   Like

 5. Q zegt:

  Ik vind het een vreemd artikel. Met name het begin van het artikel “Griekenland heeft sinds 2009 te kampen met een hoge schuld, hoge werkloosheid en politieke onrust. In de eerste jaren van de euro (2001-2008) heeft Griekenland sterk geleend voor een op te bouwen infrastructuur” klopt al niet.

  De regels voor landen die deel willen nemen aan de eurozone zijn duidelijk. Met name deze : de staatsschuld mag niet hoger zijn als 60% van het BBP en het begrotingstekort niet hoger als 3%.
  Helemaal aan het begin bij de start van de euro konden de Grieken eigenlijk al niet meedoen omdat ze niet aan die twee criteria voldeden. Maar twee maandjes later, nadat Goldman Sachs de cijfers nog eens hadden doorgerekend voldeden ze ineens wel aan die criteria ?

  Nu ben ik geen econoom. Dus niet deskundig. Maar ik kan me nog voorstellen wat er in een huishoudboekje staat en wist toen al dat er iets gebeurde dat niet deugde. Dat gaat nog een enorme klap geven met die euro grapte ik destijds nog tegen een kennis. Veel echte economen deelden dat inzicht maar die werden geridiculiseerd en doodgezwegen in de media.

  Verder begrijp ik de teneur van het artikel ook niet helemaal. Wat nou : “ze MOETEN terugbetalen ?”
  Een tijdje geleden was ik ook nog in discussie met iemand die lachend schamperde : “een land KAN helemaal niet failliet.”
  Nou, dan zal ik wel in een andere werkelijkheid leven of zo. Volgens mij kan dat namelijk wel. En de Grieken zijn het al jaaaren. Het is wat dat betreft voor een land niet anders als voor een bedrijf. Als de schuld zo groot is dat je hem nooit meer terug kunt betalen en zelfs al moeite krijgt om alleen al de rente op de schuld te betalen dan ben je failliet. Dat gebeurt alleen al in Nederland duizenden keren per jaar.

  En dat is ook wat er met Griekenland aan de hand is.
  Een bedrijf in deze staat die krijgt echt geen nieuw krediet van de bank hoor, maak je maar geen zorgen. Op het laatst word het bedrijf geliquideerd. Alle bezittingen worden verkocht en de opbrengst word verdeeld onder de schuldeisers. Krijg je niet je gehele vordering uitbetaald of zelf helemaal niets ? Pech gehad, typisch gevalletje bedrijfsrisico. Uithuilen, je verlies nemen, en overnieuw beginnen, nieuwe ronde nieuwe kansen.

  En dat is ook wat er met Griekenland moet gebeuren. De schuldeisers moeten niet zeuren, afschrijven die hap. Dat dat duur is hoef je me niet te vertellen. 5 jaar geleden toen Wilders met dat drachmebiljet bij de ambassade stond had het nog goedkoper gekund. Nu is het duurder. Dan kun je er nog wel eens 86 miljard tegenaan gooien, het zal niets helpen. Over een paar maanden/jaren zijn we precies weer even ver. Met dien verstande dat het dan nog weer duurder is om de realiteit onder ogen te zien en het verlies te nemen.

  Het hele circus doet me denken aan iemand met een creditcard met een limiet van € 2.000,-
  Die ken je niet meer afbetalen.
  Dus dan neem je een nieuwe creditcard met een limiet van € 2.500,-
  Daar betaal je je oude schuld mee af en je kunt de komende maand je winkelwagentje weer volladen met levensmiddelen. Is dat dan de oplossing voor de betalingsproblemen bij die eerste creditcard ?

  Te debiel voor woorden.
  De Grieken die MOETEN wel. Probleem is dat het niet KAN.
  Zolang onze politici met hun vingers in de oren lalala-la ik hoor je niet blijven zingen word het probleem alleen maar groter, en de oplossing steeds duurder. Ik geloof nooit dat de 86 miljard euro die we er nu weer heen gaan sturen de afbetalingscapaciteit van Griekenland zal helpen herstellen. Integendeel. Iedereen die wel eens een huishoudboekje heeft beheerd weet dat dit alleen maar uitstel van executie is. Én dat het niet alleen de ellende voor de Grieken zal vergroten, ook de ellende voor de schuldeisers zal alleen maar groter worden door het probleem maar door te laten etteren. Totdat wensdromende politici dan eindelijk ingehaald worden door de realiteit.

  Mark Rutte : “dit was niet te voorzien.”
  De zoveelste glasharde leugen van deze crimineel.
  Het is namelijk prima te voorzien dat als we hier nog een jaartje of wat mee doorgaan dat we al onze welvaart in een bodemloze put zullen storten, en dat het einde van het liedje zal zijn dat Nederland er dan net zo erg aan toe zal zijn als de Grieken nu. Ik geloof niet meer dat Rutte, Dijsselbloem, en noem ze maar op dom, onwetend, of incapabel zijn. Zij weten wat ik hierboven schrijf net zo goed als u & ik.

  Dan blijft er maar 1 conclusie over :
  ze zijn kwaadaardig.

  Like

  • JaAn zegt:

   Het gaat prima zo, precies volgens plan. Griekenland gaat op in Europa dat één regering krijgt en dan hebben de Grieken geen schuld meer. Alleen dan moeten wij belasting betalen die de Grieken opmaken.

   Like

  • tjonge zegt:

   applaus hr/mvr Q, 100% eens !!

   Like

  • Vederso zegt:

   Hoewel Grieken over het algemeen heel aardige en hartelijke mensen zijn, betalen ze hun schulden niet altijd. Als je het basisprincipe van “staan voor je verplichtingen” loslaat, krijg je wanbeheer en meer schulden die u en ik gaan betalen. Daar heeft volgens mij de schrijver op gewezen en is de boodschap/teneur van dit stuk.

   Like

 6. luckybee zegt:

  Dat hebben Marxisten al altijd gedaan, dat heet Nationaliceren, Toch?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s