“Washington Post”: Verblijf in de eurozone erger dan bankroet

Screenshot_4

(Vertaling: E.J. Bron)

De gemeenschappelijke munt is een enorme beperking van de mogelijkheden van de EU-regeringen in de strijd tegen de economische crisis, schrijft de columnist Matt O´Brien in de “Washington Post”. Als voorbeeld verwijst hij naar Nederland en Finland, wier economische cijfers zelfs nog zwakker zijn dan die van IJsland, dat in 2008 bankroet ging.

Op het moment van hun toetreding tot de eurozone waren Finland en Nederland alles behalve economisch zwak. De beide landen voldeden strikt aan de EU-voorschriften, konden echter niet aan de “catastrofale gevolgen” ontsnappen. Dat zou alleen maar de schuld zijn van de euro, aldus Matt O´Brien in zijn bijdrage en herinnert aan de woorden van de chef van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, die de eurozone donderdag “imperfect en fragiel” had genoemd.

Na het verlies van de beide grootste exportbranches – telefoons en papierproducten – zou Finland met behulp van een devaluatie van de munt weer hebben kunnen groeien, aldus de columnist. Omdat het land in de eurozone zou zitten en geen nationale munt zou hebben, zou het salarissen moeten verlagen om te voldoen aan de EU-verplichtingen. Het resultaat zou de tot nu toe grootste economische achteruitgang zijn.

Ook in Nederland zijn hoge uitgaven een groot probleem. De onroerend goed luchtbel zou steeds groter worden, en met haar zouden ook de schulden toenemen. Zelfs met IJsland, dat in 2008 een staatsbankroet meemaakte, zou het nu economische beter gaan dan met Finland en Nederland. De eilandenstaat in de Atlantische Oceaan zou zijn betere economische cijfers te danken hebben aan zijn nationale valuta.

Voor de landen van de eurozone blijven de effectieve instrumenten van de anticrisis politiek, zoals de devaluatie van de munt en de daling van de rentes, ontoegankelijk. “Het keurslijf euro laat gewone problemen uitgroeien tot buitengewone (Finland) en buitengewone tot historische (Griekenland).

Bron:
http://de.sputniknews.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in ECB, euro, Eurocrisis, EUSSR, Finland, Griekenland, Nederland. Bookmark de permalink .

10 reacties op “Washington Post”: Verblijf in de eurozone erger dan bankroet

 1. luckybee zegt:

  Wij hebben tenminste geen moslim als President; ik weet nog niet wie het erger heeft, wij of de Amerikanen?

  Like

 2. Ekster zegt:

  Met een klein restje gezond verstand hadden “onze” politici dit al kunnen zien aankomen. Ze hadden het dus ook kunnen tegenhouden. Maar nee, welbewust werden we het donker in gestuurd. Onaanvaardbare risico’s werden genomen voor het hogere doel; een verenigde staten van Europa. Het zal er nooit van komen. Dankzij de euro groeien we nu weer uit elkaar en beginnen we elkaar meer en meer te wantrouwen, verwijten te maken en uiteindelijk te haten. Dit had allemaal niet hoeven en moeten gebeuren. Een historische vergissing van epische omvang is het gevolg.

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  …….Om nog maar te zwijgen van de manier waarop de MSM, de ‘vrouwenbladen’ voorop, destijds de komst van de Euro door middel van allerlei dom geklets de hemel in zaten te prijzen! Als ik er nog aan denk!
  Het ligt overigens voor de hand, dat ze thàns zwijgen als het graf……

  Like

 4. Hendrik M. zegt:

  Tja, alles te danken aan het gesjoemel van Zalm die ons de €uro door de strot duwde en het vuige landverraad van Jan Peter (hopelijk snel hangend aan) Balkenende.
  Dit alles tegen de wil des volks.
  Democratie in Nederland bestaat niet meer, doch we moeten er alles aan doen om het terug te krijgen.

  Like

 5. Jean zegt:

  Dat de EU gaat ontploffen is een vaststaand feit maar wij moeten er voor zorgen dat niemand van die misdadigers kn ontsnappen aan zijn straf incl. de reeds gepensioneerde misdadigers, ze moeten voor een volkstribunaal verschijnen van die Dracula tot en met die natte dweil van-RAMP-aaaai incl. die Portugees, merkel, hollande, distelbloem als dat wijf van IMF.
  Niemand van de EU uitschot mag de dans ontspringen zelfs hun familie niet want dat is ook van hetzelfde deeg gemaakt.

  Like

 6. delamontagne zegt:


  //////////////////////////////////

  Like

 7. koddebeier zegt:

  Wie de EU stopt, stopt het fascisme !!

  Like

 8. Dit is op eunmask herblogden reageerde:
  Dit hebben alle rechtse bloggers al vanaf de EU-toetreding geschreven…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s