25 JAAR DUITSE EENHEID: KINDEREN, AUTO’S, RELIGIE – DE VERGELIJKING OOST-WEST

Screenshot_56

(Door: Peter Maxwill – Vertaling: Theresa Geissler)

‘Ossies’ zijn links en ‘Wessies’ steenrijk? Dat cliché klopt slechts gedeeltelijk. Een nieuw onderzoek laat zien hoe oude en nieuwe Bondsstaten sinds de hereniging nader tot elkaar gekomen zijn – en waar er nog enorme verschillen bestaan. Herinnert U zich nog Helmut Kohls belofte van de “bloeiende landschappen?”. Het is nu 25 jaar geleden dat de toenmalige Bondskanselier bezwoer dat de nieuwe Bondsstaten in het verenigde Duitsland een glorieuze toekomst tegemoet zouden gaan. Wat is er echter gebeurd sinds 1990? Hoe hebben levensverhoudingen en politieke overtuigingen in Oost en West zich gewijzigd?

Het Berlijns Instituut voor Bevolking en Ontwikkeling, dat zich gespecialiseerd heeft in het onderzoek naar de demografische wijziging, heeft deze vragen nagetrokken. Hier een overzicht van de belangrijkste resultaten van het onderzoek waarover der SPIEGEL in zijn actuele uitgave reeds berichtte: (de centrale grafieken kunt U hier zien):

Het ‘buitenechtelijke’ Oosten: Het geboortepeil in de DDR daalde plotseling na de Wende: De statistiek voor de vroege jaren-90 laat nog slechts 0,8 kinderen per Oost-Duitse vrouw zien. Volgens het onderzoek lag de schuld bij de toegenomen onzekerheid vanwege de maatschappelijke verschuivingen. Daarnaast steeg de gemiddelde leeftijd van moeders aanmerkelijk – in de DDR waren ouders gemiddeld jonger en huwden minder vaak dan in het Westen. Sinds 1994 neemt het vruchtbaarheidscijfer in de nieuwe Bondsstaten weer toe, intussen heeft het Oosten het Westen zowaar ingehaald.

Angst voor immigratie: Nog steeds koesteren vooral Oost-Duitsers extreme ideeën over buitenlanders. Ook tot dit ontnuchterende oordeel komt het platform. Dit is opmerkelijk, aangezien in de nieuwe Bondsstaten verreweg de minste migranten leven. Daarbij beschikken nieuwkomers in het Oosten vaak over betere papieren dan oorspronkelijke bewoners – zij kunnen zich echter op de arbeidsmarkt amper laten gelden.

Welvarend in het Westen: Slechts zes van de 500 rijkste Duitsers wonen in de nieuwe Bondsstaten, verder nog 14 in Berlijn (zij het voornamelijk in het westelijke deel van de stad.) Feitelijk floreren vele westelijke regio’s, terwijl de welstand in de vroegere DDR nauwelijks toeneemt. De verdeling van prijzige auto’s laat dat enigszins zien: In het Oosten is het merk Škoda populair, BMW-modellen rijden vooral door de oude Bondsstaten.

Vrouwen houden klaarblijkelijk van rijke ‘Wessies’: Volgens het onderzoek letten mannen bij de partnerkeuze eerder op leeftijd en uiterlijk, voor vrouwen is daarentegen vooral de status van de potentiële levenspartner belangrijk – dat blijkt althans uit enige onderzoeken. Gevolg: Aangezien West-Duitse mannen gemiddeld welgestelder zijn dan hun medeburgers in het Oosten hebben ze betere kansen op de huwelijksmarkt. Door de sterke afname van geboorten onmiddellijk na de Wende is hierdoor het vrouwentekort in de nieuwe staten toegenomen.

‘Ossies’ alleen thuis: Het aantal single-huishoudens in de gezamenlijke Bondsrepubliek is in de afgelopen kwart eeuw duidelijk toegenomen. Bijzonder sterk is deze tendens in de grote steden – en tussen de Oostzee en het Ertsgebergte. In Oost-Duitsland ligt het aan het mannenoverschot en het, statistisch gezien, eerder verlaten van het ouderlijk huis. Volgens het onderzoek leven vooral de Oost-Duitsers tussen de 35- en 55 jaar vaker zonder partner of gezin.

Op verhaal komen tussen Rügen en Chemnitz: De DDR-leiding zette sinds de jaren-50 in op de chemische industrie, niet op ecologie. Het milieu leed decennialang onder gifstoffen en uitlaatgassen – na de Wende veranderde dat echter: steeds meer mensen in het Oosten zijn tevreden met de milieuvoorwaarden in hun omgeving.

Duitsland valt van het geloof af: De DDR onderdrukte geloofsgemeenschappen en bevorderde het atheïsme – dienovereenkomstig verbinden zich momenteel weinig Oost-Duitsers aan een geloof. Meer dan driekwart van de bevolking is noch katholiek, noch protestant noch Joods of islamitisch. In de oude Bondsstaten wint deze trend langzaam terrein: ook in het Westen neemt het aantal uittredingen uit kerken en gemeenten toe.

Verenigd in de roes: Oost-Duitse jongeren roken sinds jaren meer dan hun West-Duitse leeftijdgenoten, desalniettemin verliest de nicotine in beide delen van het land haar aantrekkingskracht op de jongelui. Sterke drank, wijn en bier zijn daarentegen in het hele land algemeen geliefd en ook in deze categorie hebben de nieuwe Bondsstaten een voorsprong: in het Oosten sterven relatief de meeste mensen door alcoholmisbruik.

De uitbreiding van het socialisme: Met het einde van de DDR werden ook haar politieke ideeën als afgedaan beschouwd. De SED en de haar opvolgende partijen beleefden in het verenigde Duitsland echter een opmerkelijke successtory: Die Linke is in het Oosten intussen een volkspartij en haar afgezanten zijn ook in West-Duitse deelstaatparlementen vertegenwoordigd.

Groei van het Westen: Tussen 1991 en 2013 hebben de vijf nieuwe Bondsstaten van hun eertijds 14,5 miljoen inwoners er meer dan 2 miljoen verloren. In de westelijke staten daarentegen nam het aantal burgers met ongeveer 2,5 miljoen toe. De oorzaak moet vooral gezocht worden in het dalen van het gemiddeld aantal kinderen per vrouw in het Oosten in de jaren na de Wende. Bovendien verlaten vooral ten oosten van de Elbe en de Harz steeds meer mensen de landelijke regio’s: Sachsen-Anhalt heeft sinds de hereniging een vijfde van zijn inwoners verloren.

Over het ontstaan van het onderzoek: De auteurs beroepen zich op talrijke bronnen en verschillende studies die hier (vanaf pagina 62) gecatalogiseerd zijn. Ondersteuning werd verleend door het Onderzoeksproject van de GfK Vereniging, een non-profit-organisatie ter bevordering van het marktonderzoek.

Samenvatting: Ook 25 jaar na de hereniging bestaan er grote verschillen tussen oude en nieuwe Bondsstaten – vooral bij de verdeling van de welvaart, het migrantenaandeel en de alcoholconsumptie. In politiek opzicht vindt er nochtans een langzame toenadering plaats: De als opvolger van de SED te beschouwen linkse partij -Die Linke- zetelt intussen ook in West-Duitse deelstaatparlementen.

Bron:
www.spiegel.de
Auteur: Peter Maxwill

Vertaald uit het Duits door:
Theresa Geissler
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland. Bookmark de permalink .

3 reacties op 25 JAAR DUITSE EENHEID: KINDEREN, AUTO’S, RELIGIE – DE VERGELIJKING OOST-WEST

 1. Aegolius cs zegt:

  Dank, Theresa Geissler, voor uw uitstekende vertaling! In mijn steenkool-Duits had ik het artikel wel begrepen, doch op papier zetten? Zeker niet.

  Het mag de lezer duidelijk worden dat ondanks de na de “hereniging”, 2000 miljard Euro Wessie-geld inpompen en natuurlijk taalgelijkheid na 3 generaties Ossies een verenigd Duitsland anders dan Helmut Kohl voor ogen had, is ontstaan onder leiding van Merkel.

  Like

 2. peterselie1 zegt:

  De kruistochten waren laattijdige verdedigingsoorlogen.
  Geplaatst op 23/07/2015 door Lucky 9
  Als de leugen heerst is het formuleren van de waarheid telkens een revolutionaire daad.

  Aangezien de door de nationale Staten en door de supranationale EuSSR gecontroleerde media hierover alleen hersenspoelende propaganda, vervalsing en misleiding brengen is buiten de historische geschriften en wetenschappelijke litteratuur in boeken en tijdschriften vandaag vooral het internet verantwoordelijk voor het stellen van zulke revolutionaire daden.

  We hebben helaas moeten vaststellen dat veel van de op blogs en sites verspreide informatie dikwijls verloren gaat. Wij denken bvb. alleen al in het Nederlands taalgebied aan de blog van Pamela Hemelrijck, Angeltjes, Amsterdampost, Artikel7, het Vrije Volk enz. Spijtig maar het is zo.

  Bovendien blijven politiek correcte leugenzenders zoals Canvas, BBC, NOS, VRT enz. hun publiek bedriegen zoals Canvas hier deed. Canvas verdraait de waarheid aangaande Andalus. In de originele Engelstalige versie wordt “de hindu-arabic number system” naar het Nederlands vertaald naar alleen “Arabisch nummersysteem”. Het woord Hindu werd door Canvas gecensureerd. Natuurlijk zal er daar gezwegen worden over de Almohaden en Almoraviden die godsdienstvervolgingen organiseerden in hun “multicultureel paradijs”.

  Pertinente antwoorden op flagrante leugens werden al dikwijls geformuleerd maar gingen al te vaak verloren waardoor de linkse, imperialistische en islamofiele leugenbrigades weerom met dezelfde leugen kunnen uitpakken als argument om niets vermoedende onschuldigen te beliegen en te bedriegen. Zij gebruiken hiervoor een fascistische tactiek met name het verketteren, diaboliseren en criminaliseren van elke opinie die strijdig is met de hunne waardoor elk debat, elke confrontatie van ideeën, uitgesloten wordt en de leugen bijna steeds gehandhaafd blijft als officiële waarheid. Lees verder >>> http://nageltjes.be/wp/?p=17573

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s