Griekenland: Syriza kleedt zich helemaal uit – “Ja” tegen gedwongen ontruimingen en onteigening van spaarders

Screenshot_65

Alexis Tsipras, de chef van Syriza

(Door: Ernst Wolff – Vertaling: E.J. Bron)

Tegen alle beloftes in om een einde te maken aan het antidemocratische dictaat van de Trojka over Griekenland, worden nu alle eisen samen met de oppositie ondersteund. Tsipras ontpopt zich als een gewiekste verkoper van zijn volk.

Voor de verkiezingen in januari beloofde het bondgenootschap Syriza het Griekse volk om ten strijde te trekken tegen de onmenselijke bezuinigingspolitiek en een einde te maken aan de dictatuur van de Trojka. Alexis Tsipras en zijn minister van Financiën Varoufakis onderhandelden vijf maanden lang met de vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het IMF en de ECB. Terwijl zij in deze periode volledig voldeden aan de door de Trojka gestelde financiële eisen verzetten zich enkelen tegen deze eisen. Begin juli organiseerden ze een referendum, waarbij de bevolking hen steunde en de duidelijke opdracht gaf om de politiek van een “Nee” tegen de bezuinigingspolitiek in de onderhandelingen met de Trojka offensief te vertegenwoordigen. In plaats van deze kiezersopdracht gestand te doen, reageerde Tsipras met een ommekeer van 180 graden. Hij ontsloeg zijn minister van Financiën, ging naar Brussel en accepteerde bij de daaropvolgende onderhandelingen een nog scherper bezuinigingsprogramma dan het voorgaande.

Inmiddels heeft Tsipras twee stemmingen in het Griekse parlement doorstaan met ondersteuning van precies die krachten, tegen wie hij als tegenstander ooit was aangetreden. Bovendien heeft hij intussen alle politieke medestrijders, die ook maar gedeeltelijk vasthielden aan hun eerdere beloftes, uit zijn kabinet verwijderd. Nu echter zijn hij, Varoufakis en hun parlementaire medestrijders nog een stap verder gegaan: met de toestemming over het woensdag aangenomen bezuinigingspakket keuren ze maatregelen goed waarvan de onmenselijkheid veel verder gaat dan waarvan zij hun tegenstanders in het verleden beschuldigd hebben.

Enerzijds mogen procedures tot gedwongen ontruiming van woningen en huizen in Griekenland vanaf nu versneld worden uitgevoerd. Met het oog op de catastrofale economische situatie, de hoge werkloosheid en de voortdurende kapitaalverkeerscontroles valt te verwachten dat behalve veel nu al gedupeerde burgers talloze anderen betalingsmoeilijkheden zullen krijgen.

Met hun “Ja” laten Tsipras, Varoufakis & Co. zien welk vuil spel ze gespeeld hebben toen ze zich de afgelopen maanden voor de ogen van de wereld voordeden als advocaten van de kleine man. Bij gedwongen ontruimingen – een van de meest brute sociale maatregelen überhaupt – staan ze nu openlijk aan de kant van de incassobureaus en geld-inners en keren ze zich tegen onschuldig in nood geraakte mensen. De toestemming van de Syriza-parlementariërs gaat nog verder betreffende een maatregel die zij aan de burgers van Griekenland ook nog verkopen als vooruitgang: om belastingbetalers, die in het verleden nodig waren om in nood geraakte banken te redden, te “ontlasten”, zal in de toekomst ook in Griekenland de Europese bankenafwikkeling richtlijn BRRD in werking treden. Deze zegt dat voor een ingrijpen door de staat eerst aandeelhouders en schuldeisers van de desbetreffende banken moeten betalen.

Hoe deze ook wel “bail-in” genoemde maatregel er in de praktijk uitziet, heeft het ingrijpen van de Trojka in Cyprus in het voorjaar van 2013 aangetoond. Daar werden beleggers, die meer dan € 100.000,- op hun rekening hadden staan door hun banken tot 40% onteigend – een maatregel die vooral de middenstand, in het bijzonder kleine ondernemers, keihard trof. Weliswaar geldt er in heel Europa officieel een bescherming van beleggers voor beleggingen tot € 100.000,-, maar niemand moet geloven dat beleggingen onder dit bedrag veilig zijn voor een bail-in. De grootste vier banken van Griekenland – de Nationale Bank van Griekenland, de Pireus Bank, de Alpha Bank en de Eurobank – beschikken op dit moment over spaartegoeden van klanten van ongeveer 130 miljard euro. Omdat er volgens schattingen over tussen de 40 en de 50% van hun kredieten geen rente wordt betaald (tendens stijgend) en nog slechts 405 van de beleggingen hoger zijn dan € 8000,- is de situatie veel dramatischer dan twee jaar geleden bij de banken op Cyprus. Om de smerige kredieten te compenseren en hun eigen kapitaal te vergroten, hebben de Griekse banken per se vers geld nodig.

De bail-in afspraak tussen de Trojka en de Cypriotische regering in 2013 was overigens niet gebaseerd op een wettelijke basis, maar op een ijlings besloten “overeenkomst” tussen de Cypriotische regering en de EU. Een “noodverordening” wat betreft het buiten werking stellen van de wettelijke beleggingsgarantie zal de EU in het geval van Griekenland waarschijnlijk nauwelijks moeilijkheden bezorgen. Volgens de “Financial Times”, en dit werd inmiddels bevestigd door een van de betrokken Griekse banken, wordt er achter gesloten deuren al over zo´n maatregel gediscussieerd. Hierbij zou het gaan om een onteigening van 30% van alle bankrekeningen boven de € 8000,- Deze informatie was vermoedelijk ook bekend bij Tsipras en Varoufakis toen zij woensdag voor de bankenafwikkeling richtlijn hebben gestemd.

Zij en de overige vertegenwoordigers van Syriza hebben er daarmee wezenlijk toe bijgedragen dat van de werkende mensen in Griekenland, die al zes bezuinigingsprogramma´s voor hun kiezen kregen, wier pensioenen gemiddeld met meer dan 40% worden gekort, die grotendeels geen toegang hebben tot het gezondheidswezen en waarvan de armste hun honger bestrijden door in het afval naar iets eetbaars te zoeken, nu ook een deel van hun levensnoodzakelijke spaargeld wordt afgepakt. En niet alleen van hen, maar eveneens van miljoenen spaarders in Servië, Albanië, Bulgarije, Macedonië en Roemenië, die rekeningen hebben bij de desbetreffende banken in hun landen, waarin de levensstandaard deels nog onder die van Griekenland ligt.

Het weekend voor de stemming had Yanis Varoufakis nog een interview aan de Spaanse krant “El Mundo” gegeven, waarin hij de kredietverstrekkers aan zijn land “terroristen” noemde. Kun je de onoprechtheid van een politieke beweging zoals Syriza beter samenvatten dan door het feit dat men drie dagen na zo´n uitspraak voor hun eisen op de knieën valt en voor de gedeeltelijke onteigening van werkende mensen ten gunste van investeerders met miljarden stemt?

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Ernst Wolff

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Appeasement, Barbarisme, Brussel, Communisme, democratie, Desinformatie, ECB, euro, Eurocrisis, Eurofielen, Europese Commissie, Graaien, Griekenland, Hypocrisie, IMF, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Linkse Kerk, Marxisme, nieuw fascisme, Overheid, Rotzakken, Socialisten, soevereiniteit, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

7 reacties op Griekenland: Syriza kleedt zich helemaal uit – “Ja” tegen gedwongen ontruimingen en onteigening van spaarders

 1. W.H.J. Reiss zegt:

  Zo wordt een land in de ellende gestort door de EU ! Nederland zal t.z.t. hetzelfde lot ondergaan. Huichelaar/Leugenaar Dijsselbloem maakt Uw miljarden wel over naar Brussel voor zijn ‘baantje’!
  En dat allemaal om die import mossels van alle behoeften te kunnen voorzien ! Nederland IS een Achterlijk 3e wereldland en dat beseffen er nog niet veel !!!

  Like

 2. jungleelephant zegt:

  Daar zakt je broek toch van af!Ze moesten hem kielhalen!En de trojka letterlijk opblazen!Wan een mensonterende politiek wordt hier gevoerd!Nou weet ik al heel lang dat de meeste politici niet deugen en dat politiek een heel vies spelletje is,maar zo erg?Hier zijn geen woorden meer voor:een complete draai van 360 graden!

  Like

 3. Jaan zegt:

  Ik denk, dat de schrijver niet goed ingelicht is wat betref de ex-minister Varoufakis.
  Die is door Tsipras ontslagen en heeft in het parlement tegen gestemd en is nooit tot op heden toe nooit gegaan met de eisen die nu gesteld worden aan Griekenland.
  Varoufakis had wel degelijk woord gehouden als het aan hem gelegwn had.

  Like

  • Jaan u heeft beter opgelet dan de schrijver van het artikel, maar in tegenstelling tot wat u beweert is Varoufakis zelf opgestapt als minister om ruimte te maken voor iemand die nog wel gepruimd zou gaan worden, en inderdaad daarna is hij wel als parlementslid blijven zitten en heeft hij tegen gestemd.

   Like

 4. Roni zegt:

  Links lullen rechts vullen. Toch?

  Like

 5. hendrikush zegt:

  Een “eerlijke” politicus? Bestaat die?? Waar dan???

  Like

 6. luckybee zegt:

  Een volk kan een Marxisten nooit bertrouwen en helemaal niet als ze ook nog Communisten zij.Dat zie je aan Marijnissen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s