Noorse documentaire brengt de waarheid aan het licht over de oorlog in Bosnië

 

(Door: “Bürgerstimme” – Vertaling: E.J. Bron)

Ook 20 jaar na het einde van de bloedige oorlog in Bosnië is het nog steeds moeilijk om het hele verhaal van deze oorlog te vertellen of om erachter te komen waarom er in Bosnië drie versies en drie waarheden over deze oorlog bestaan – de islamitische, de Servische en de Kroatische. Voor een journalisten, vooral voor diegenen ter plaatse, is het heel moeilijk om hier objectief over te berichten, omdat ze alleen maar serieus genomen worden als ze een duidelijk standpunt innemen voor een van de deelnemende conflictpartijen. Zo´n soort journalistiek is echter subjectief en onserieus.

Journalisten kunnen zich echter niet anders gedragen, omdat zij ook nu nog, zoveel jaar na de oorlog, onder druk staan van verschillende politici in Bosnië en door mensen bedreigd worden met wie niet valt te spotten.

Iedere serieuze journalist zou het bloedbad van Srebrenica niet ontkennen. Ik ook niet! Maar geen een kan beweren dat in deze oorlog de ene partij heel slecht en de andere minder slecht was. Ze waren allemaal slecht. Evengoed kunnen we niet alleen over de slachtoffers aan de kant van de Bosnische moslims spreken, omdat er aan de kant van de Serviërs en Kroaten ook veel slachtoffers waren, die door de moslims werden gedood.

Gelaakt of geloofd, de omstreden documentaire van de Noorse televisie en de maker Ola Flyum, “Srebrenica – de verraden stad”, zorgt nog steeds voor heftige reacties. In de film wordt erover gesproken wat er in het gebied voor de bloedige dagen in juli 1995 is gebeurd. De film heeft furore gemaakt en op de sociale netwerken is een ware oorlog uitgebroken – voor en tegen het thema van de documentaire. De Bosnische moslims hebben allemaal negatief op de documentaire gereageerd, terwijl de Servische zijde de film prijst, omdat hierin voor het eerst een verhaal over de oorlog in Bosnië objectief wordt verteld.

Nadat de film in augustus 2014 ook op de Zweedse televisie werd getoond, hebben zich in de discussie verschillende binnenlandse en buitenlandse politici, verenigingen, diverse NGO´s en zelfs het Tribunaal in Den Haag ingeschakeld. Het Haagse Tribunaal heeft deze film scherp bekritiseerd, omdat erin beweerd wordt dat de toenmalige Bosnische president Alija Izetbegović de stad met opzet had opgeofferd om de aanvallen van de Amerikanen en de NAVO op Bosnische Serviërs aan te moedigen. Uit Den Haag kwamen verwijten dat de documentaire tegenstrijdig is aan de vonnissen van het Haagse Tribunaal en het feit van geplande massa-executies in Srebrenica ontkent.

Vanwege heftige kritiek, vooral van de moslims in Bosnië, was deze documentaire noch in Bosnië nog in andere landen van de regio te zien. De moeders van Srebrenica hebben al een aanklacht tegen de maker en de deelnemers in de film aangekondigd.

Het hoofdstuk over Srebrenica is nog altijd niet afgesloten. Srebrenica werd tot nu toe altijd als een eenvoudig verhaal beschouwd, maar zo eenvoudig is het niet. Ook twee islamitische journalisten uit Bosnië namen aan het onderzoek voor de documentaire deel, wat aantoont dat er in de bevolking een andere versie van de oorlog in Bosnië bestaat , die wezenlijk verschilt van de versie die de Bosnisch-islamitische politici steeds opnieuw aan de wereld proberen door te geven en te verkopen. De journalisten, Esad Hecimović en Mirsad Fazlić, worden nu nog bekritiseerd en bedreigd, en wel door hun eigen islamitische landgenoten. Ook de maker van de film, Ola Flyum, verzet zich tegen beweringen dat de film pro-Servisch georiënteerd zou zijn.

“Het is normaal dat mensen zo reageren wanneer zo´n onderwerp in een documentaire besproken wordt. We hebben geprobeerd om aan de hand van vele Bosnische en internationale bronnen duidelijk te maken wat er voor dit bloedbad in Srebrenica is gebeurd. Met groot respect tegenover hetgeen er in Srbrenica is gebeurd, wilden we erachter komen wat er daarvoor in deze streek gebeurd is”, zegt Ola Flyum.

“Ik denk dat de oorlog in Bosnië een nog altijd niet verteld verhaal is. In ieder geval weet nauwelijks iemand buiten de grenzen van Bosnië wat daar daadwerkelijk is gebeurd. Daar in Bosnië zijn bij alle oorlogspartijen mensen om het leven gekomen, en niet alleen bij eentje, zoals vaak foutief wordt voorgesteld. Het is natuurlijk duidelijk dat de meeste slachtoffers zijn gevallen aan de kant van de Bosnische moslims, maar het lijdt geen twijfel dat er ook slachtoffers onder de Serviërs en Kroaten waren, die door de Bosnische moslims werden gedood. Als we het verhaal van een oorlog willen vertellen, dan moeten we er over vertellen wat er bij alle oorlogspartijen is gebeurd. Om te begrijpen waarom er überhaupt een oorlog gevoerd wordt, moeten we ook te weten komen wat er aan de vooravond van zo´n oorlog heeft plaatsgevonden”, benadrukte Ola Flyum.

Vooral de vertegenwoordigers van de Bosnische moslims hebben heftig gereageerd op de uitspraken in de documentaire, omdat zij blijkbaar niet willen dat een deel van de waarheid wordt getoond; vooral de waarheid over de rol van hun aanvoerder Alija Izetbegović en van de oorlogscommandant van Srebrenica, Naser Orić. Ze willen veel gebeurtenissen en feiten verbergen, wat op zijn beurt ook nu nog een serieus probleem in Bosnië is. De politici van de centrale regering in Sarajevo zijn nog steeds niet bereid om hierover openlijk te spreken of zich met zulke onderwerpen bezig te houden. Daarbij gaat het vooral om de zaken die Bosnische moslims hebben gedaan en die slecht waren. Ze weigeren datgene uit te spreken wat intussen de meerderheid van de Bosnische moslims, vooral die uit Srebrenica, denkt en zegt: dat ze namelijk door haar leiding en haar regering in Sarajevo tijdens de oorlog werd verraden. En dat is een zware beschuldiging van het eigen volk.

Voor een journalist is het niet toegestaan om te onderzoeken wat hier eigenlijk de waarheid is. Waarom waar daar niet over gediscussieerd? Waarom wordt er niet openlijk gesproken over zulke gebeurtenissen? De mensen, die in Srebrenica geleefd en Srebrenica overleefd hebben, willen daar openlijk over praten. Ze willen een ander verhaal vertellen, een verhaal dat verschilt van het verhaal van hun eigen politici. In het Westen is nog altijd sprake van een Servische propaganda. Maar dit verhaal vertellen de Bosnische moslims. Ze willen vertellen wat er daadwerkelijk in Bosnië is gebeurd.

De begin juni in Zwitserland gearresteerde en weer vrijgelaten Bosnische nationale held en oorlogscommandant van Srebrenica, Naser Orić, heeft beweerd dat hij Srebrenica tot de dood zou verdedigen. In de documentaire wordt Orić echter als moordenaar, oorlogsmisdadiger en oorlogsprofiteur voorgesteld, wat ook in strikt vertrouwelijke Bosnische documenten bevestigd wordt. Orić verwoestte in het begin van de oorlog ongeveer 50 Servische dorpen rondom Srebrenica. Hij had de Servische burgers eerst geboeid en ze daarna volgens een religieus ritueel vermoord of aan bomen gekruisigd. “Vrouwen, kinderen en oude mensen werden briit vermoord. Daarom is Srebrenica een gehate enclave in Servisch gebied geworden”, wordt er in de documentaire gezegd.

Naser Orić werd al in april 1995 met een helikopter van de VN vanuit Srebrenica naar Tuzla gevlogen. In de documentaire wordt verder gezegd dat hij en zijn medewerkers vele miljoenen verdiend hebben met de verkoop van humanitair hulp en dat er in Srebrenica geen sprake was van volkerenmoord. Orić kan tegenwoordig ongehinderd in vrijheid leven, omdat hij bevriend is met de zoon van Alija Izetbegović, met Bakir Izetbegović, het huidige lid van het Bosnische presidium. “Naser Orić was niet bereid zich op te offeren voor Srebrenica”, wordt er in de documentaire gezegd.

In de film “Srebrenica – de verraden stad”, getuigen actuele leiders van de Bosnische moslims, waaronder de voormalige politiechef en de tweede man in Srebrenica tijdens de oorlog, Hakija Meholjić, over schanddaden van hun voormalige leiding. Meholjić spreekt van een ontmoeting met Alija Izetbegović in Sarajevo. Hij vertelt dat Izetbegović van hem geëist had ongeveer 5000 moslims door de Servische “Tsjetniks” in Srebrenica te laten doden, opdat daarna de Amerikaanse president Bill Clinton een militaire interventie tegen Bosnische Serviërs zou kunnen starten. Izetbegović had hen destijds aangeboden Srebrenica te ruilen voor de merendeels door Serviërs bewoonde industriestad Vogosca in de buurt van Sarajevo. Meholjić beweert ook nu nog dat hij destijds niet kon geloven dat Srebrenica door Izetbegović werd opgeofferd.

“We werden verraden, door Alija Izetbegović en door de internationale gemeenschap. Er bestaan goede en slechte mensen. Alija Izetbegović was een slecht mens. Hij heeft ons allemaal begraven. Onze voormalige president is ook verantwoordelijk voor hetgeen er in Srebrenica is gebeurd, mee het graf ingenomen”, zegt Meholjić uiteindelijk.

De documentaire omvat veel gebeurtenissen in en rondom Srebrenica van 1992 tot 1995, maar de belangrijkste en bewezen uitspraak is dat Srebrenica weliswaar een VN-veiligheidszone was, van waaruit echter de moslims steeds opnieuw de Serviërs hebben aangevallen, omdat zij door de NAVO van wapens werden voorzien en dat de NAVO-krachten aan de kant van de Bosnische moslims in Bosnië hebben gevochten.

Bron:
https://buergerstimme.com
Auteur: “Bürgerstimme”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Appeasement, Balkan, Bosnië-Herzegovina, Hypocrisie, Islam, Islamisering, Krankzinnigheid, Kroatië, kwaadaardige opzet, landverraad, meningsdictatuur, Moslims, NAVO, Rotzakken, Servië, Verenigde Naties, VS, Westen, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

19 reacties op Noorse documentaire brengt de waarheid aan het licht over de oorlog in Bosnië

 1. Torkel zegt:

  Levens opofferen voor een eigen staat?
  Voor islamitische “strijders” is niets te dol om een kalifaat te verkrijgen.
  We zien dagelijks de “heldendaden” van deze door de islam aangedreven lafaards op de televisie.

  Like

 2. guusvelraeds zegt:

  Pleegden de Serviërs wel genocide?

  http://afvn.nl/2007_4/afpag24_25.htm

  Like

 3. koddebeier zegt:

  In heel Europa staat de Waarheid onderdruk !!
  De journalisten hebben zich de waarheid laten ontfutselen door politici, die hen omkochten en bedreigden.
  Het merendeel van de politici zijn ziekelijke leugenaars.

  Like

 4. luckybee zegt:

  Marcel van Damm van de PvdA heeft hier aan ook vlink mee gedaan, en geld mee verdiend om de Bosniers aan te moedigen tegen onze staat te procederen.Met raad en daad. De zending΅ Het Hoge huis .”Dat de Britten ook een kwalijke spel hadden gespeeld is mij heel erg duidelijk,met foto’s van een concentration kamp van de Serviers dat helemaal niet bestaat, maar gefotoshops werde.Dat uiteindelijk met het bombardement van Bill Clinton op Servische steden, uit liep. Resultaat Bosnie en Kosovo is voor de christenen verloren gegaan, deze deel van Servie.Voor de tijd van Tito.

  Like

  • Niek Verheyen zegt:

   Van Dam is een collaborateur van het ergste soort en Clinton dient als oorlogsmisdadiger voor het gerecht gesleept te worden. Clinton plande de gang van zaken met zijn volle verstand samen met Izetbegovic.

   Like

 5. Theodoor zegt:

  Ik heb altijd al gedacht dat de NAVO hier verkeerd bezig is geweest.
  En Libië ? En nu bemoeien ze zich met de Ukraine, waar geldt Noord Atlantische Verdrag Organisatie eigenlijk voor, ongeveer net zoiets als de EU?
  Gauw schrappen die clubs, kost ook veel bloed net zoals de Islam, maar dan anders.

  Like

 6. Wij hebben nooit de waarheid gehoord. Het is gewoon een kwestie van rationele observatie en een gevolgtrekking baseren op wat nu in (vreedzaam) Europa gebeurt met de invasie van moslims. Dus gewoon 1 + 1 optellen mensen….

  Like

 7. Dee zegt:

  Het kan aan mij liggen dat de voorgeschiedenis Mabel met haar Islam-lover Mohamed Sacirbey (crimineel, fraudeur en islam-aanhanger), Soros ( de spekjood ) en de Fam. Izetbegović ( Pa de Nazi en islam aanhanger) gemakshalve vergeten wordt. Zij hebben met de Yanken ( het soort Clintons) voor dood en verderf gezorgd.
  Ik weet dondersgoed dat er al jaren problemen waren tussen diverse republieken binnen Joegoslavie en wel met het probleem belasting innen en afdrachten aan Belgrado ( Voornamelijk deel republiek Kroatië en Slovenie ). Bovenstaande figuren hebben dat op een slinkse wijze uitgebuit om het geweld aan te wakkeren en een succes volle poging gedaan om een Moslimstaat te stichten.

  Like

 8. JAN zegt:

  “Scheuren in de heksenketel: een historische schets van Joegoslavië en de Balkan. (1999) ” — Een interessant boek geschreven door Milo Anstadt.

  Like

 9. M.A.L. Sion zegt:

  De geruchten gingen al lang dat de moslim-bevolking van Srebrenica ’s nachts naar buiten de compound ging om daar Servische dorpen aan te vallen. Als via deze documentaire duidelijk wordt dat het inderdaad het geval was werpt dat een totaal ander licht op de zaak.
  Is het juist dat de moslims die ’s nachts gingen moorden door de NAVO zijn bewapend?
  Vraag is wel wat Karreman daarvan wist en hoeveel hij hierover MOCHT zeggen?
  Heeft dit wellicht ook te maken met de weigering om te bombarderen?
  Zou het kunnen dat eigenlijk andere mensen terecht zouden moeten staan in plaats van de mensen die nu vastzitten in Den Haag voor het proces voor het tribunaal?
  Zal ooit de onderste steen boven komen?
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com

  Like

 10. chris zegt:

  Dit alles is zeer goed gedocumenteerd door John R. Schindler, in Holy Terror, the rise of global jihad. Ook de rol van de NGO’s en Mabel. Natuurlijk niet in het Nederlands vertaald…
  Trouwens iets dergelijks speelt zich nu onder onze ogen af als we kijken naar Erdogan in Turkije: met medeweten en goedkeuring van Obama pakt hij de Koerden aan onder het mom van IS te bombarderen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Jaantje zegt:

  Het word tijd de ware schuldigen te vervolgen en laat Mladic een beter en onbevooroordeeld proces krijgen en laat de man vrij.
  Verder zou ik graag zien dat Karremans opnieuw en onder ede gehoord word en leer hem Engels want zijn gegeven interpretatie :hij voelde zich bedreigd slaat nergens op.
  Mladic vroeg namelijk of hij een gezin had en dat hij die toch ook graag terug zag?
  De angsthaas zag dat als een bedreiging…
  Maar in de context van het hele verhaal is dat even anders Mladic legde uit wat er met de Serviërs gebeurden het afslachten van hele gezinnen en orgaanhandel door moslims gebeurde en vroeg vervolgens of Karremans een gezin had en wat zou Karremans doen of zich voelen als hem dit overkwam?
  De doden daar waren meer dan de helft al dood toen Mladic aankwam door de moslims afgeslacht en in een kuil gegooid na de gevechten werden dat er meer en kon die Oric de VN oproepen tot bombarderen schande schande schande!!!!
  Zo smerig wat er gebeurd is en nog smeriger en helemaal in Nasar Oric stijl is dat de moslim weduwen uit die oorlog een vet NLpensioen/schadeloosstelling krijgen van…..ons/mijn geld.

  Like

  • Jaantje zegt:

   Buiten het feit om dat dit gebeuren zoals het de media in is gegooid er voor zorgt dat het een stok is om mee te slaan komt er ooit stront in ons land dan zal deze gebeurtenis zekers aangehaald worden.
   En een volk met schuldgevoel als ballast is bij voorbaat al een overwonnen en onderdrukt volk.
   lekker makkelijk stuurbaar voor de elite die zich een breuk lachen en graaien.

   Like

 12. Jaantje zegt:

  Heb toen der tijd het Joegoslavië gevolgd.
  Binnenkort komt er nog zo een log tribunaal heb ik uit het nieuws/journaal begrepen.
  Tribunaal om de daders te berechten van het neerhalen van de MH17.
  Vol spanning wachtte ik op het benoemen van de daders namen land nationaliteit enz.
  Maar…er kwam niets meer geen enkele info behalve de halve waarheid van de mededeling dat Rusland tegen was..
  Mijn vraag is wie zijn deze reis de schuldigen die voor dat tribunaal gaan verschijnen?
  Ik was in de veronderstelling dat de ware schuldige nog niet benoemd/bekend zijn/waren onderzoek onderzoek en nog eens onderzoek enz.

  Like

 13. Pingback: Srebrenica, de keerzijde. – Quo Vadis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s