Grieken verplaatsen ondernemingen naar Bulgarije

Screenshot_22

(Vertaling: E.J. Bron)

Met het oog op de gebeurtenissen rondom de Griekse schuldencrisis vluchten steeds meer ondernemingen uit Griekenland naar het aangrenzende Bulgarije. Het armste land van de EU biedt betere randvoorwaarden voor de ondernemers.

Al in het jaar 2000 hebben meer dan honderd verschillende grote Griekse ondernemingen zich in Bulgarije gevestigd. Sinds het begin van de crisis zijn het steeds meer kleine en middelgrote ondernemingen die op grond van de lage belastingen de grens overgaan.

Bulgarije biedt stabiliteit

Ioannis Politis, manager van een onderneming voor hygiënische producten, heeft tien jaar geleden een fabriek in Noord-Bulgarije gebouwd: “Hier hebben we stabiliteit: betrouwbare belastingheffing, verstandige wetgeving en een positief ondernemersklimaat”, zegt hij tegenover de Griekse krant “Ekathimerini”.

Zaken doen in Griekenland “bijna onmogelijk”

Zijn landgenoot Panayiotis Douvos, die sinds 2011 een kleine levensmiddelenwinkel in Sofia exploiteert, is het met hem eens: “Bulgarije gaf me een kans om te overleven, wat momenteel in Griekenland moeilijk is”, aldus Douvos tegenover “Die Presse”: “Het is bijna onmogelijk een onderneming in Griekenland te leiden. Firma´s verdwenen binnen twee tot drie maanden, omdat de belastingen en de heffingen te hoog zijn.” Zijn onderneming wordt echter bedreigd, omdat zijn Griekse leveranciers op grond van de financiële controles gevaar lopen het geld voor transport en brandstof niet te kunnen opnemen.

Vijf miljard Griekse euro naar Bulgarije

De Griekse invloed in Bulgarije is immens: “Griekse ondernemers hebben binnen zes jaar 4,5 tot 5 miljard euro in de Bulgaarse economie geïnvesteerd”, aldus Krasen Stanchev van het Bulgaarse Instituut voor Markteconomie. In deze periode werden ook tot 60.000 Bulgaarse bankrekeningen door Grieken geopend.

Bron:
www.unzensuriert.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bulgarije, euro, Eurocrisis, Griekenland. Bookmark de permalink .

3 reacties op Grieken verplaatsen ondernemingen naar Bulgarije

 1. jungleelephant zegt:

  Ik geef ze geen ongelijk:ze zullen moeten zien te overleven en dat gaat niet onder het juk van Brussel!

  Like

 2. W.H.J. Reiss zegt:

  De Wet van de ‘minder meeropbrengsten’ begint te werken.
  In Nederland vergelijkbaar met de verhoging van accijnzen op brandstoffen. Tanken doe je dan indien mogelijk in het buitenland. Met als gevolg lagere BTW opbrengsten en verminderde activiteit bij grens tankstations. En inkopen van o.a. sigaretten en drank, etenswaar enz., dat doen we er ook nog even bij. Conclusie: Onze Regering als de EU zijn ‘Achterlijk’ en hebben totaal geen markt- en/of economische kennis in huis ! Het zijn totale ‘niksnutten’ !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s